Stamboom Wim en Annelies de Leede » Bertus van Vliet (1878-1963)

Persoonlijke gegevens Bertus van Vliet 


Gezin van Bertus van Vliet

Hij is getrouwd met Augustina Wilhelmina Maria Karreman.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Alie van Vliet  1911-2007
  2. Leo van Vliet  1915-1985


Notities over Bertus van Vliet

Mijn moeder is in Kampen geboren. Daar diende haar vader als militair. Hij heeft het gebracht tot adjudant of. Ze heeft het ook vaak gehad over sergeant majoor. Militaire rangen zeggen me niets. Het moet een onder-officiersfunctie zijn geweest. Want hij was geen officier. In ieder geval had hij een mooi uniform dat indruk heeft gemaakt op mijn moeder. Volgens officiele berichten was opa van Vliet fouragier. Iemand die waakte over de voorraden. een onderofficier, die voor de inlegering, wapening, fouragering, kleeding, enz. der compagnie zorgt, en tevens compagnieschrijver is

 

 

Mijn moeder was heel ziekelijk; toen ze nog een baby was had de dokter tegen haar moeder gezegd dat “de gordijntjes van de wieg wel snel dicht zouden gaan”. Als baby is ze al bediend door pastoor Streppel. Ze kwam er wel bovenop, maar haar gezondheid bleef kwakkelen

Toen ze op de lagere school zat, was haar gezondheid wederom maar minnetjes. Als ongeveer 9 jarige moest ze, ze weet zelf niet meer waarvoor, verplicht rusten op een soort bed in de tuin achter haar huis. Ze ging er dan regelmatig vandoor, omdat ze zich niet ziek voelde en ook met de andere kinderen wilde spelen. Haar vader zocht haar dan weer op en dan was het met het spelen gedaan. Na enige tijd kreeg ze echter hoge koorts en ze moest met spoed worden opgenomen in het Elisabeth-ziekenhuis in Amersfoort. Ze werd er met een koetsje naar toe gebracht. Ze kreeg een bloedtransfusie. Die kon ze zich nog goed herinneren. De man die haar bloed gaf lag op een brancard naast haar en ze kreeg rechtstreeks van hem het bloed toegediend.

Ze werd ook enkele malen vanwege de hoge koorts in een kletsnat laken gewikkeld en daarna in een nat bed gelegd om de koorts te laten zakken. Het bleek niet te helpen en ze werd bediend. Ook dit kwam ze te boven. Elke dag kwam kwam sergant-majoor van Vliet, voordat hij naar zijn werk ging, even langs. Ze hoorde hem aankomen omdat zijn sabel dat hij droeg steeds tegen de treden van de trap tikte.

Opa van Vliet begon in Kampen als militair, daarna Utrecht en daarna tot zijn pensioen in Amersfoort. na zijn pensionering vertrok hij naar Dieren. daar woonde Geertje, de zuster van oma Van Vliet. Later is hij verhuisd naar de Nicollaas Beetslaan 54 in Zeist. In een huis dat gehuurd werd van opa Fluitman. In Kampen zal hij hoogstwaarschijnlijk Stijn Karreman hebben ontmoet.

De militair Bertus trouwde met Stijn op 21 mei 1908 in Kampen (aktenummer 103) Archief locatie: Historisch Centrum Overijssel, toegang 123, inventarisnummer 07491, huwelijksakte

ouders van Bertus van Vliet waren Simon van Vliet (werkman) en Theodora Leest

ouders van Stijn Karreman waren Adrianus Johannes Hendrikus Karreman (kleermaker) en Alijda Maria Habes

Bertus kwam uit Waddinxveen en de familie van Stijn was gevestigd in Kampen.

 

Fourier

[Mil. Woordenboek, spelling van 1861 ``Fourier``] Een onderofficier, bij elke kompagnie infanterie, artillerie of mineurs (in ons leger ook bij elk eskadron kavallerie) aanwezig. In vele legers heeft hij nog thans, even als oorspronkelijk bij de vendels landsknechten, het opzigt over de inlegering en wordt hij op marsch tot het kwartiermaken '

een onderofficier, die voor de inlegering, wapening, fouragering, kleeding, enz. der compagnie zorgt, en tevens compagnieschrijver is

De ouders van opa van Vliet komen uit de buurt van Waddinxveen. / Reewijk. / Gouda.

De moeder van Bertus van Vliet heette Dorathea en ze werd Doortje genoemd. Hoe de vader heette en wat hij voor werk had weet mama zich niet te herinneren. Ze hadden weinig contact met die kant van de familie. Als ze wel eens te logeren gingen was dat een hele reis, en dat werd vroeger natuurlijk minder gedaan dan tegenwoordig. Ze weet zich nog te herinneren dat ze van Gouda naar Waddinxveen met de boot ging (over de IJssel of Gouwe) en dat ze vlak bij de afstapplaats moest zijn.

Opa van Vliet, moet niet zo oud zijn geworden. Hij had waarschijnlijk last van dementie en was volgens mijn moeder opgenomen in een “verpleeghuis”.

Ze weet ook niet meer of ze ooms en tantes had van die kant. Ze noemt de namen Ant (zij had een sigarenzaak) en Aart.

Oudestraat Kampen woonden opa en oma Karreman

Opa Karreman was kleermaker; hij had zijn werktafel voor het raam n de achterkamer staan.

Herman werkte op het gemeentehuis in Kampen en was broer van Oma van Vliet; Lies was een andere dochter (Alie Karreman (Bilthoven) was daar de dochter van.

 

Alie haar grootouders Karreman woonden ook in Kampen; hij was kleermaker en woonde de “Oude Straat” op de 1e verdieping. Voor het raam had hij een grote kleermakerstafel staan waarop hij werkte. In het weekend werd dat allemaal opgeruimd. Mijn moeder heeft enkele jaren aan de IJssel gewoond, daarna op het kazerneterrein. Ze weet zich nog goed te herinneren dat er 5 kinderen waren. Stijn (oma van Vliet), Geertje, Lies (zij leed aan valklende ziekte) Herman en Martinus en Willem (?)

 

Opa van Vliet begon in Kampen als militair, daarna Utrecht en daarna tot zijn pensioen in Amersfoort. na zijn pensionering vertrok hij naar Dieren. daar woonde Geertje, de zuster van oma Van Vliet. Later is hij verhuisd naar de Nicollaas Beetslaan 54 in Zeist. In een huis dat gehuurd werd van opa Fluitman. In Kampen zal hij hoogstwaarschijnlijk Stijn Karreman hebben ontmoet.

 

De familie Karreman kwam in contact met de familie de Goede omdat de broer van Oma van Vliet-Karreman, Willem Karreman trouwde met een zus van oma Fluitman-de Goede, Da. Daar is nog een hele mooie groepsfoto van gemaakt. Op die foto staat mama op de arm van oma van Vliet en op de arm van oma Fluitman zit oom Jan, de oudste van de kinderen Fluitman. Dat is geweest in 1911.

Een jaar later had er nog een huwelijk plaats tussen een Karreman en een de Goede

 

De grootouders van opa van Vliet W. van Vliet (1832) en Theodora van Leest (1842)

9 kinderen:

c, adelbertus, johannes, arnoldus

antonius, leonardus geertruida, theodora, Johanna, Ant

bij een van die tantesAnt (misschien van Antonius???) gingen ze een paar keer per jaar logeren. Ze hadden twee dochters Letta en Marie v Vuuren?? ze hadden een sigarenzaak in waddinxveen

ook vanuit scheveningen zijn ze er nog wel een aantal keren geweest.

 

In Kampen zijn de twee oudsten geboren. Langs de IJssel, links van de brug. Thea en Alie; daarna in de kazerne gewoond

Langstraat Amersfoort: Leo

Nieuwe Gracht Utrecht: Herman

Tulpstraat 13 Dieren

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bertus van Vliet?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bertus van Vliet

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Bertus van Vliet


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 oktober 1878 lag rond de 13,2 °C. Er was 16 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 79%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1878: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 2 februari » Griekenland verklaart de oorlog aan Turkije.
    • 3 maart » Bulgarije herneemt zijn onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.
    • 4 maart » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Schotland door oprichting van het aartsbisdom Saint Andrews en Edinburgh met vier bisdommen en het aartsbisdom Glasgow zonder suffragaan-bisdommen.
    • 4 mei » De fonograaf wordt voor het eerst gedemonstreerd.
    • 28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
    • 13 juli » Het Congres van Berlijn maakt Servië onafhankelijk.
  • De temperatuur op 10 september 1963 lag tussen 7,0 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 13,0 °C. Er was 6,3 uur zonneschijn (48%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
  • In het jaar 1963: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,9 miljoen inwoners.
    • 16 februari » Het warenhuis C&A op het Damrak in Amsterdam brandt volledig uit.
    • 11 juni » Inschrijving van de eerste twee zwarte studenten aan de University of Alabama wordt urenlang tegengehouden door gouverneur van Alabama George Wallace met de actie Stand in the Schoolhouse Door. Maar president John F. Kennedy heeft de Nationale Garde van de staat onder federaal gezag geplaatst, en laat deze de toegang vrijmaken.
    • 23 oktober » Wielervereniging De Windmolens uit Geffen wordt opgericht.
    • 22 november » De Amerikaanse president John F. Kennedy wordt vermoord, John Connally raakt zwaargewond tijdens de aanslag, Lyndon B. Johnson wordt de nieuwe president.
    • 24 november » In Dallas wordt Lee Harvey Oswald doodgeschoten door Jack Ruby. Het incident is live op televisie te zien.
    • 25 november » John F. Kennedy wordt begraven op de Arlington begraafplaats.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Vliet


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Annelies de Leede, "Stamboom Wim en Annelies de Leede", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I6653.php : benaderd 28 april 2024), "Bertus van Vliet (1878-1963)".