Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Jan /Smies Smijs (± 1648-< 1729)

Persoonlijke gegevens Jan /Smies Smijs 

Bron 1

Gezin van Jan /Smies Smijs

Hij is getrouwd met Fenneken te Winkel.Bronnen 1, 2, 3, 4

Zij zijn getrouwd op 5 januari 1668 te Borculo, Gelderland, Nederland.


Kind(eren):

  1. Gerrit /Smies Smijs  ± 1688-< 1742 


Notities over Jan /Smies Smijs

Opmerking van Paul C. Smis:
vanuit de optiek van het heden is de filiatie tot Jan Smies / Smijs / Snies heel waarschijnlijk. Bij Jan beginnen echter ook de problemen.
- Het is niet zeker dat de Jan Smies, die trouwde met Fenneken te Winkel, ook werkelijk de vader is van Willem Smies (*1675). Het is wel zeker dat er een Jan Smies een zoon Willem Smies kreeg, maar waarschijnlijk leefden er in deze tijd meer mannen die Jan Smies heetten.
Jan Smies zou veertien kinderen hebben gekregen in een tijdspanne van 39 jaar. De geboorten van verschillende van deze kinderen volgden elkaar zo snel op dat ze onmogelijk in hetzelfde gezin geboren kunnen zijn. Aangezien ze wel allemaal een Jan Smies / Smijs als vader hebben moeten er wel meerder mannen in dezelfde periode de naam Jan Smies / Smijs hebben gevoerd.
De tijdspanne van bijna veertig jaar is ook nogal onwaarschijnlijk als het gaat om de vruchtbare periode van de moeder Fenneken te Winkel. Het is niet onwaarschijnlijk dat er in de tijd elkaar opvolgende gezinnen zijn waarbij de vader Jan Smies heet en waarvan de moeder niet in de doopregisters is genoemd.
Hoewel verdere aanwijzingen vooralsnog ontbreken vind ik het niet te gewaagd aan te nemen dat er in de periode 1668-1707 minstens drie gezinnen waren waarin de vader Jan Smies / Smijs heette. Minstens twee van deze gezinnen moeten tegelijkertijd hebben bestaan.
Aangezien het niet zeker is welke van deze drie Jannen de vader was van Willem Smies / Smijs (*1668) eindigt hier de reeks voorouders. Vanaf deze Jan rest slechts speculatie.
Opmerking van Paul C. Smis:
De volgende passage uit een artikel van Doreen Gerritze betreft het voorkomen van dezelfde voornamen in een gezin.

Algemeen is de traditie dat overleden familieleden voorrang kregen bij vernoeming, anders gezegd 'dood gaat voor levend'. Wanneer in het gezin een kind overleed, werd de naam vaak aan het volgende kind of de volgende zoonldochter gegeven. In veel gevallen zal er dan geen sprake zijn van vernoeming naar het overleden kind, maar van herstel van het vernoemingspatroon. De kinderen waren overigens niet altijd overleden in dergelijke gevallen [27]. De vernoemingsregels werden soms zo strikt nageleefd dat kinderen in één gezin dezelfde naam konden dragen [28]. Volgens de volkskundige Boekenoogen was dit niet ongewoon: 'Dat men aan kinderen uit één gezin dezelfde voornaam geeft, schijnt een onpraktische handelwijze. Het is echter bekend, dat gelijknamige broeders en zusters van ondsher volstrekt niet zeldzaam zljn [29]. In het dagelijks leven kon onderscheid gemaakt worclen door voor de gelijknamigen een verschillende variant van de naam te gebruiken. Drie broers die aIlen Jan Kramer heetten, werden Jan, Johan (of Johannes) en Jantie genoemd. Van een andere oplossing getuigt kleine Klaas en grote Klaas.De voorbeelden ziin uit de Zaanstreek)maar het is aan te nemen dat dergelijke constructies ook in de rest van het land voorkwamen

Bron:
Geschiedenis van het privéleven, Bronnen en benaderingen; redactie Pieter Stokvis; artikel Doreen Gerritzen; De voornaam als schakel tussen de generaties; blz 25; Uitgave Uitgeverij SUN en Open Universiteit Nederland; Heerlen; 2007.
http://depot.knaw.nl/8751/1/DGVernoeming.pdf

Tijdbalk Jan /Smies Smijs

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan /Smies Smijs



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Onderzoekscentrum Judith Minkman; Smies, Judith Minkman, 7 maart 2012
    Jan Smies, soon van wijlen Engelbert Smies, van hier, trouwt Borculo 5-1-1668 (DTB 322) met Janneken te Winkel, jonge dochter van Jan te Winkel uit Beltrum.
  2. Archief; Nederduits-Gereformeerde Gemeente, Borculo, Trouwboek 1666-1721 (R.B.S. 322), 9 maart 2012
    Nederduits Gereformeerde Gemeente BORCULO
    Trouwboek 1666-1721 (R.B.S. 322)
    Tijdvak 1666-1685

    05.01.1668 den 5 januarij - JAN SMIES j.g. soon van wijlen Engelbert Smies van hier ende FENNEKEN TE WINKEL j.d. van Jan te Winkel uijt Beltrum.

    Een afschrift van deze inschrijving bevindt zich in het Bronnenboek Paul Smis.
  3. Smis, Paulus Christiaan; commentaar, 7 maart 2012
    Het is niet onmogelijk dat Jan Smies / Smijs tussen 1677 en 1683 in dienst is geweest van de graaf van Limburg Stirum, die heer van Borculo was.
    Bij de doop van zijn dochter Elisabeth (1677) en zijn zoon Otto (1683) werd de doopnaam gegeven door "haer excellentie". Vermoedelijk de gravin of één van haar hofdames.
    Het komt in deze Borculose familie herhaaldelijk voor dat de graaf, de gravin of één van de leden van de hofhouding bij een doop aanwezig is.
    Eén van de toenmalige graven was graaf Otto. Hij was getrouwd met Elisabeth Dohna-Carwinden..

    Bron: Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_van_Limburg_Stirum)
    Otto van Limburg Stirum graaf van Limburg Stirum, heer van Bronckhorst, Borculo en Wisch (1620 - Borculo 27 augustus 1679). Hij was de zoon van Herman Otto I van Limburg Stirum en Anna Margaretha Spiess van Büllesheim tot Frechen

    Hij (graaf Otto) trouwde in kasteel Buren op 15 juni 1643 met Elisabeth Charlotte van Dohna-Carwinden (Carwinden 14 februari 1625 - Borculo 18 maart 1691).
  4. Archief; Gelders, via http://www.geldersarchief.nl/zoeken/?miv..., 29 augustus 2011
    Borculo

    Trouwinschrijving: Huwelijk Jan Smies en Fenneken Winkel, te, 05-01-1668
    Huwelijksdatum: 05-01-1668
    Huwelijksplaats: Borculo
    Kerkelijke gemeente: Borculo
    Bruidegom/bruid: Jan Smies
    Fenneken Winkel, te
    Vader bruidegom/bruid:
    Engelbert Smies
    Jan Winkel, te
    Toegangsnummer: 0176 Retroacta Burgerlijke Stand
    Inventarisnummer: 322
    Pagina: 101
    Volgnummer op pagina: 4

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Smijs

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Smijs.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Smijs.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Smijs (onder)zoekt.

De publicatie Paul Christiaan Smis. Oude namen. is opgesteld door Paul C. Smis (contact is niet mogelijk).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R7428.php : benaderd 28 april 2024), "Jan /Smies Smijs (± 1648-< 1729)".