Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Sweder I van Voorst (± 1320-1363)

Persoonlijke gegevens Sweder I van Voorst 


Gezin van Sweder I van Voorst

Hij is getrouwd met Heilwig van Zuijlen.

Zij zijn getrouwd rond 1340.


Kind(eren):

  1. Luitgard van Voorst  ± 1340-???? 
  2. Agnes van Voorst  ± 1340-± 1400 
  3. Wolter IV van Voorst  ± 1350-± 1393 


Notities over Sweder I van Voorst

Heren van Verwolde
Anno 1182

Derck I van Keppel van Varenwolde, 1346-1356

De oudste gegevens stammen uit 1182 als Wolter I van Keppel in verband met Verwolde <../kastelen/verwolde.html> wordt genoemd. De heren van Keppel zijn van oudsher eigenaren van dit goed. De eerste met name genoemde heer van Verwolde is echter Derck I die zich in 1346 leenheer mag noemen van een goed Varenwolde. Derck I heet dan officieel Van Keppel van Verwolde. Derck I is een zoon van Roderick I van Voorst en Beatrix van Keppel .
erck I komt waarschijnlijk in 1326 voor als Diedrick, als hij als hulder het goed Deedingsweerde <../verdwenen/dedingsweerd.html> ontvangt ten behoeve van zijn neef Henric.
Derck I is gehuwd met Aleyd van Aeswyn. Zij krijgen in ieder geval vier zonen: Derck (II), Reynold, Wolter en Hendrik. In 1375 getuigen de vier broers bij de Zutphense landvrede.
Waarschijnlijk heeft Derck I na zijn belening op het goed een jachtslot laten bouwen, dat in latere jaren uitgroeit tot een fameus kasteel <../kastelen/verwolde.html>. Ondanks de naam die aan bos doet denken, wordt dat eerste huis in een moerassige omgeving neergezet, zodat het goed te verdedigen is. In de strijd tussen de Heekerens en de Bronckhorsten <../oorlogvoering/bronckvsheek.html> behoort Derck I tot de partij van de Heekerens en een versterkt huis kan in die tijd geen kwaad.
In 1345 wordt Derck I genoemd als richter van de Veluwe en treedt hij op als raadslid <../adel/raadskring.html> van Eleonora <../graven/eleonora.html>.
Derck II van Keppel van Verwolde, 1356-1402

Tien jaar later wordt de opvolger van Derck I, Derck II, door Sweder I van Voorst en Keppel beleend met Verwolde. In 1358 treedt hij op als raadslid voor zowel hertog Reinald III <../graven/reinaldiii.html> als Eduard <../graven/eduard.html>. In 1359 is hij getuige bij het Gelders-Kleefse verbond en in 1360 treedt hij op als leenrechter. In 1361 is hij opnieuw raad van Reinald III van Gelre. Derck II ziet van zijn vordering op hertog Eduard af in 1362. Mogelijk treedt hij in 1377 op als ambtman op de Veluwe namens hertogin Mechteld. Misschien is hij het die in 1375 in verband wordt gebracht met het goed Woltbeke. In 1380 wordt hij waarschijnlijk met het goed Dedingsweerde <../verdwenen/dedingsweerd.html> beleend.
Derck II van Keppel van Verwolde trouwt twee keer. De eerste echtgenote is niet met zekerheid bekend, maar dit kan een De Rode van Heekeren zijn. Zijn tweede vrouw is Jacoba van Hackfort. Mogelijk krijgen zij drie zonen; Derck (III), Herman, Dirk, waarvan de laatstgenoemde Dirk het goed Woltbeke in bezit heeft in 1418.
Derck III van Keppel van Verwolde, 1402-1436
Derck III wordt voor het eerst genoemd als hij samen met zijn vader van de vordering op hertog Eduard <../graven/eduard.html> afziet. Zijn broer Dirk wordt in 1405 naar dienstmans leenrecht beleend met een hof te Mingfelt bij Lochem. De andere broer, Herman, wordt in 1422 genoemd als ambtman van de heerlijkheid Diepenheim.
Wolter van Keppel van Verwolde, 1436-1488
Derck III wordt opgevolgd door zijn zoon Wolter (geboren 1400), die net als zijn vader eveneens tweemaal trouwt. Eerst met Wichmoet van Ittersum en als deze onverhoopt overlijdt, met Willemina de Rode van Heekeren. In 1436 treedt hij samen met zijn twee broers op als getuige. In 1462 treedt Wolter nogmaals op als getuige en wederom in 1469 als hij getuigt voor hertog Adolf van Gelre.
In 1472 wordt Wolter als aanhanger van hertog Adolf van Gelre uitgesloten van verzoening met de nieuwe hertog Arnold van Gelre en Bourgondië.
Derck IV van Keppel van Verwolde, 1488-ca. 1520
In 1488 wordt Derck IV met het goed beleend. Hij treedt maar liefst driemaal in het huwelijk. In 1478 met Cunegonda van Heekeren, genaamd Rechteren, in 1510 met (familiegenoot) Johanna van Keppel van de Woolbeke en tenslotte met Agnes ter Bruggen.
In 1505 verovert hertog Karel van Gelre naast de steden Groenlo en Lochem <../steden/lochem.html> ook de kastelen Bronckhorst <../verdwenen/bronckhorst.html> en Keppel <../kastelen/keppel.html>. Daar Verwolde nog altijd een leengoed is van Keppel en Derck IV de zijde van de hertog heeft verlaten, heeft de hertog kasteel Verwolde <../kastelen/verwolde.html> "mit sijner gerechticheit mijtten sweerde genomen in'd ingekregen". De hertog stelt vervolgens een ritmeester aan met enkele manschappen en laat het beschadigde kasteel herstellen. Hierbij worden de verdedigingswerken niet vergeten. Hertog Karel vindt het kasteel van grote waarde als grensvesting met het Oversticht.

Dit mag echter niet baten. De vijanden van de hertog is dit bolwerk een doorn in het oog. Op 19 april 1510 wordt opnieuw voor de poorten van Verwolde gestreden. Het zeer weerbare kasteel wordt door bisschop Frederik van Baden uit Deventer samen met Floris van Egmond en Jacob van Batenburg uit Anholt met 1600 paarden, 3000 voetknechten en 500-600 wagens belegerd. Rondom het kasteel liggen "drie grote en diepe grachten ende drie wallen, alle met hagedoren bepoot, die seer hooge ende dikke waren". De belegeraars slagen er desalniettemin in om kasteel Verwolde bij de derde aanval stormenderhand te nemen, waarop zij het tot op de grond toe afbreken. De bisschop geeft de opdracht de wallen af te graven en met het zand de grachten te dempen, zodat kasteel Verwolde niet meer als weerbare vesting zou kunnen dienen. Van deze roerige tijd zijn nog twee kogels bewaard gebleven, die in de bibliotheek van <../kastelen/verwolde2000.html>uis Verwolde <../kastelen/verwolde2000.html> worden bewaard.
In 1513 wordt Derck IV door hertog Karel in genade aangenomen. Hij krijgt zijn oude rechten terug en vrij snel daarna laat hij zijn kasteel herbouwen.

Frederik van Keppel van Verwolde, ca. 1520-1546
Frederik, zoon van Derck IV, zal de laatste mannelijke erfgenaam van het geslacht Van Keppel van Verwolde zijn. Uit zijn in 1523 gesloten huwelijk met Catharina Grubben komt alleen een dochter voort, Cunegonde. Bij haar huwelijk met Alard van Haeften komt het inmiddels tot heerlijkheid uitgegroeide goed in het geslacht Van Haeften. Na de Middeleeuwen <../kastelen/verwolde.html> blijft het kasteel bestaan, maar wordt het talloze malen verbouwd tot een buitenhuis.

Gegeven in den jair ons Heren, doen men screeff MCM ende XCIX des Sonnedages op sunte Johannes Bosco dach.

©Alfred Stern , 1999-200

±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±

http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/edelen/keppel_voorst.html

Sweder I van Voorst en Keppel, 1356-1363
Sweder I is getrouwd met Heylwich van Zuylen (of Van Wesenberge). Dit paar krijgt twee zonen: Roderic (II) en Wolter (IV). In 1340 wordt Sweder I genoemd als drost van Zutphen en in 1356 beleent hij zijn neef Derck II van Keppel van Verwolde met het goed Verwolde.
In tegenstelling tot zijn moeder bemoeit Sweder I zich flink met de partijenstrijd tussen de Bronckhorsten en Heekerens <../oorlogvoering/bronckvsheek.html>.

Oorspronkelijk behoort Sweder I tot de partij der Bronckhorsten, die Eduard <../gelre/eduard.html> in zijn aanspraken steunt. Voor bewezen diensten is de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, hem 10.000 oude schilden schuldig. Als de bisschop hem niet terugbetaalt, wisselt Sweder I van kamp. Echter, in 1353 belooft Sweder I aan hertog Reinald III <../gelre/reinaldiii.html> urvede (vrede). In 1355 is Sweder I betrokken bij de landvrede <../oorlogvoering/bronckvsheek.html>. In 1357 en 1358 treedt hij op als raad <../adel/raadskring.html> van hertog Reinald III en krijgt hij als blijk van vertrouwen goederen bij Didam in leen. Sweder I blijft in het vervolg Reinald III trouw. Misschien speelt hierbij een rol dat de dochter van zijn neef Sweder, heer van Rechteren, in 1245 huwt met Frederik van Heekeren van de Ese, waardoor hij door familiebanden werd gebonden met de partij der Heekerens.
Bij het Gelders-Kleefs verbond van 1359 moet Sweder I opkomen met 10 man te paard.
Als Sweder I bemerkt dat het verbond tussen Reinald III <../gelre/reinaldiii.html> en Eduard <../gelre/eduard.html> wankelt, draagt hij op voorspraak van de bisschop van Keulen zijn stad (oppidum) Keppel op aan de Duitse keizer <../adel/roomsrijk4.html>. Zo verwerft hij zich een machtig beschermheer.

In 1361 treedt Sweder I op als aanvoerder van de partij der Heekeren. Dit geeft de Bronckhorster partij de kans om de sterke buurman aan te pakken. In de slag bij Tiel <../oorlogvoering/bronckvsheek.html> worden de Heekerens verslagen en Sweder I gevangen genomen. Hij weet snel vrij te komen. De kersverse hertog Eduard van Gelre <../gelre/eduard.html> begrijpt dat Sweder I een rotte kies midden in zijn net veroverde hertogdom is. De hertog besluit daarom onmiddellijk kasteel Keppel <../kastelen/keppel.html> in te nemen, hetgeen na een beleg lukt. Sweder I weet te ontsnappen en verovert later zijn kasteel weer terug.
De perikelen in Gelre zullen zijn oude vijanden in het Oversticht moed hebben gegeven om Sweder I's stamslot in Voorst aan te vallen. Sweder I wacht de aanval niet af. Samen met zijn neef Frederic van Heekeren van de Ese valt hij vanuit diens burcht Rechteren de stad Zwolle aan. In de schermutselingen wordt Sweder I korte tijd gevangen gehouden, maar hij weet uit de handen van de Zwollenaren te ontsnappen.
Een alliantie van de steden Zwolle, Deventer en Kampen, bisschop Jan van Arkel en hertog Eduard van Gelre valt het kasteel Voorst aan. Op 29 juli 1362 vangt zij met het beleg aan. Pas op 10 november 1362 moet Sweder I zich overgeven. Zijn stamslot wordt tot de grond toe afgebroken en zal niet meer herbouwd worden. De vernietiging van hun stamslot is een regelrechte belediging en de macht van de heren Van Voorst en Keppel is geknakt.
Moegestreden trekt Sweder I zich terug op kasteel Keppel, waar hij een jaar later overlijdt.

===========================================

Wapen: In goud drie roode kepers, gekroonde helm met goud-roode dekkleden. Helmteeken: twee hermelijnen buffelhoorns.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sweder I van Voorst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Sweder I van Voorst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Sweder I van Voorst

Sweder van Voorst
± 1270-????
Nn van Voorst
± 1270-????
Walter van Keppel
± 1260-1330
Beatrix van Keppel
± 1300-± 1355

Sweder I van Voorst
± 1320-1363

± 1340
Agnes van Voorst
± 1340-± 1400
Wolter IV van Voorst
± 1350-± 1393

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Sweder I van Voorst

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Voorst

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Voorst.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Voorst.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Voorst (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I60570.php : benaderd 14 mei 2024), "Sweder I van Voorst (± 1320-1363)".