Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk) (1404-1479)

Persoonlijke gegevens Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk) 

  • Hij is geboren in het jaar 1404 in Dijon, 21000, Cote-d'Or, Bourgogne, France.
  • Hij is overleden op 27 april 1479 in Mechelen, 2800, Antwerpen, Belgium, hij was toen 75 jaar oud.
  • Hij is begraven in Brussel, Brabant, Belgium.
  • Een kind van Jean I 'sans peur' de Bourgogne en Agnès de Croÿ
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2022.

Gezin van Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk)

(1) Hij is getrouwd met Marguerite [legitimized] Absalons.

Zij zijn getrouwd rond 1435 te Not Married.

marriage clandestinement lorsqu' il était étudiant à Louvain ) Marguerite, légitimée Absolons, fille de Henri Absolons, et de Marguerite Lombaerts, maîtresse de l' hôpital de Notre-Dame de Vilvorde

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Jeanne de Beaufort-Spontin.

Zij zijn getrouwd te Not Married.


Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Klara van den Hoede.

Zij zijn getrouwd te Not Married.


Kind(eren):



(4) Hij is getrouwd met Katharina Arents.

Zij zijn getrouwd Not Married te Not Married.


Kind(eren):



(5) Hij is getrouwd met Lucie Brans.

Zij zijn getrouwd Not Married te Not Married.


Kind(eren):



(6) Hij is getrouwd met Goeda van Doerschijn.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



(7) Hij is getrouwd met Catharina van Swieten.

Zij zijn getrouwd Not Married te Not Married.


Kind(eren):



(8) Hij is getrouwd met Elisabeth van Immerseel.

Zij zijn getrouwd Not Married te Not Married.


Notities over Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk)

prévôt de Bruges et de Saint-Pierre à Lille; évêque de Cambrai; archevêque de Trèves

had  17 illegitimate children

========================

E: heerlijkheid van Horst - De geschiedenis van Sint-Pieters-Rode - Genealogie in het Hageland en Brabant.htm

Naar Parks handschrift werd Pinnock door de moord op de Campo totaal geruïneerd. Zodat hij in 1461 verplicht wordt Horst te verkopen aan de bisschop van Kamerijk, Jan, bastaard van Bourgondië.
Deze Jan van Bourgondië was inderdaad natuurlijke zoon van Jan zonder Vrees en, volgens sommigen, Agnes de Croy, volgens anderen Margriet Boissele ([RHR]: van Borssele !). Hij werd in 1439 bisschop van Kamerijk dank zij de invloed van zijn broer, Philips de Goede. Zoals te dien tijde wel eens meer gebeurde had Jan van Bourgondië wel de juridische status van bisschop, met alle rechten van dien, maar ontving hij zelf de bisschopwijding niet. Hij liet zijn bisdom 41 jaar lang besturen door anderen: Op 27 april 1480 stierf "bisschop" Jan van Bourgondië, heer van Horst, te Mechelen in het paleis van Margaretha van York, weduwe van Karel de Stoute. Zijn laatste wens was dat zijn lichaam begraven zou worden te Brussel in Sint Goedele, en zijn hart te Kamerijk. Het was deze heer van Horst die voordien in 1455 met de stad Mechelen in scherp conflict geraakt was. Oorzaak daarvan was het feit dat de stadsmagistraten van Mechelen twee moordenaars hadden laten opknopen die hun schuilplaats hadden gezocht op het kerkhof van de karmelieten aldaar. Volgens aloude bepalingen waren misdadigers buiten vervolging zolang zij op een gewijde plaats vertoefden.

==========================

euweb.dir/capet25.html

B9. [illegitimate by Agnes de Croy, dau.of Jean I de Croy, sn de Renty] Jean, Bp of Cambrai(=Kamerijk), *Dijon 1404, +Malines 27.4.1479, bur Brussels; he had 17 illegitimate children of his own, as follows]:

=========================

E: van de stamboom vana.htm

In 1459 komt het goed Herlaer-Vilvoorde in bezit van Jan van Bourgondie, natuurlijke zoon van de bisschop van Kamerijk, zelf de natuurlijke zoon van de Hertog van Bourgondie "Jan zonder vrees". De afstammelingen van Jan van Bourgondie heetten voortaan "Heer van Herlaer"

=========================

E: heerlijkheid van Horst - De geschiedenis van Sint-Pieters-Rode - Genealogie in het Hageland en Brabant.htm

Naar Parks handschrift werd Pinnock door de moord op de Campo totaal geruïneerd. Zodat hij in 1461 verplicht wordt Horst te verkopen aan de bisschop van Kamerijk, Jan, bastaard van Bourgondië.
Deze Jan van Bourgondië was inderdaad natuurlijke zoon van Jan zonder Vrees en, volgens sommigen, Agnes de Croy, volgens anderen Margriet Boissele. Hij werd in 1439 bisschop van Kamerijk dank zij de invloed van zijn broer, Philips de Goede. Zoals te dien tijde wel eens meer gebeurde had Jan van Bourgondië wel de juridische status van bisschop, met alle rechten van dien, maar ontving hij zelf de bisschopwijding niet. Hij liet zijn bisdom 41 jaar lang besturen door anderen: Op 27 april 1480 stierf "bisschop" Jan van Bourgondië, heer van Horst, te Mechelen in het paleis van Margaretha van York, weduwe van Karel de Stoute. Zijn laatste wens was dat zijn lichaam begraven zou worden te Brussel in Sint Goedele, en zijn hart te Kamerijk. Het was deze heer van Horst die voordien in 1455 met de stad Mechelen in scherp conflict geraakt was. Oorzaak daarvan was het feit dat de stadsmagistraten van Mechelen twee moordenaars hadden laten opknopen die hun schuilplaats hadden gezocht op het kerkhof van de karmelieten aldaar. Volgens aloude bepalingen waren misdadigers buiten vervolging zolang zij op een gewijde plaats vertoefden. Verbolgen over de vrijpostigheid van de Mechelse magistraten riep de bisschop over heel de staf het interdict uit, zodat elke openbare godsdienstuitoefening te Mechelen verboden was. Dit deed de maat overlopen, en de ene na de andere werden de Mechelse grieven op de bisschop afgevuurd voornamelijk zijn onverzadigbare geldhonger werd hem kwalijk genomen alle middelen waren goed om zijn weelderig en losbandig leven te betalen. De Mechelaars deden beroep op de paus. Deze gaf hun gelijk en tikte Jan van Bourgondië op de vingers, doch niet al te hard: zijn familie was te machtig. Zodat de onenigheid voortduurde tot 16 november 1458. We begrijpen maar al te goed waarom de bisschop van Kamerijk zijn hart elders liet begraven...

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk)

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bourgogne


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I566813.php : benaderd 6 mei 2024), "Jean [legitimized] de Bourgogne évêque de Cambrai (= Kamerijk) (1404-1479)".