Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst (1459-1483)

Persoonlijke gegevens Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst 


Verwantschap Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst

Voorouders (en nakomelingen) van Philippe [illegitimate] de Bourgogne


Gezin van Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst

Hij is getrouwd met Wilhelmine van Sompeke.

Zij zijn getrouwd


Notities over Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst

E: heerlijkheid van Horst - De geschiedenis van Sint-Pieters-Rode - Genealogie in het Hageland en Brabant.htm

...
Of Jan van Bourgondië veel te Rode heeft verbleven valt te betwijfelen. In de verkoopakte van 1461 lezen we dat hij deze heerlijkheid had gekocht voor twee zijner kinderen
1. Philips van Bourgondië: geboren uit Clara van den Hoede
2. Elisabeth van Bourgondië: geboren uit Elisabeth van Immerseele (Li.R.S.P. Abdijarchief 1461)
...

De reden waarom Philips van Bourgondië, zoon van Jan, en zijn echtgenote Wiliarde de Sompeke, genoodzaakt waren Horst te verkopen liggen voor de band. Philips had zich geruïneerd in de oorlogen van Karel de Stoute en Maximiliaan. Deze afbraak van het patrimonium gebeurde geleidelijk aan, want reeds in 1480 had Philips de heerlijkheid Schubbeek verkocht aan een andere Pinnock: Henri, zoon van Amelrijc. Deze Henri was gehuwd met Joanna Reusen en was oud-burgemeester van Aarschot. Belangrijk en eigenaardig in deze akte is het voorkomen te Schubbeek van een ban-oven. Dit wil zeggen dat alle horigen van de Schubbeekse heerlijkheid verplicht waren hun brood te laten bakken in de oven van de heer, die natuurlijk mee-at (Schepenakte 1480, 2 de kamer 30 maart 1481).
Toen na deze verkoop bleek dat de schulden van Philips te hoog waren opgelopen en Schubbeek niet zou volstaan om de put te vullen moest de heerlijkheid Horst eraan geloven en kwam ook zij onder de hamer. Daar Henri Pinnock niet rijk genoeg was om de som te betalen werd het op een akkoord gegooid: zijn neef Lodewijk zou Horst overnemen indien bij ook Schubbeek zou kunnen kopen van zijn oom (Rekenkamer, reg.555 fol.13) Op 22 juli 1482 werd als meyer door Lodewijk Pinnock op de heerlijkheid van Horst aangesteld: Pieter van der Straeten. Tegelijkertijd zou hij ontvanger zijn. De Horst-vijvers kwamen in 1482, uit de erfenis van Simon Pinnock over zijn oom Henri, het bezit vervolledigen.

===========

Seigneur de Horst qu' il vendit le 22 janvier 1482

===========

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Bourgogne


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I48932.php : benaderd 29 maart 2024), "Philippe [illegitimate] de Bourgogne seigneur deHorst (1459-1483)".