genealogieonline

Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Philippe [illegitimate] de Bourgogne

Persoonlijke gegevens Philippe [illegitimate] de Bourgogne Mannelijk


Voorouders (en nakomelingen) van Philippe [illegitimate] de Bourgogne


Gezin van Philippe [illegitimate] de Bourgogne

Hij is getrouwd met Wilhelmine van Sompeke.


Notities bij Philippe [illegitimate] de Bourgogne

E: heerlijkheid van Horst - De geschiedenis van Sint-Pieters-Rode - Genealogie in het Hageland en Brabant.htm

...
Of Jan van Bourgondië veel te Rode heeft verbleven valt te betwijfelen. In de verkoopakte van 1461 lezen we dat hij deze heerlijkheid had gekocht voor twee zijner kinderen
1. Philips van Bourgondië: geboren uit Clara van den Hoede
2. Elisabeth van Bourgondië: geboren uit Elisabeth van Immerseele (Li.R.S.P. Abdijarchief 1461)
...

De reden waarom Philips van Bourgondië, zoon van Jan, en zijn echtgenote Wiliarde de Sompeke, genoodzaakt waren Horst te verkopen liggen voor de band. Philips had zich geruïneerd in de oorlogen van Karel de Stoute en Maximiliaan. Deze afbraak van het patrimonium gebeurde geleidelijk aan, want reeds in 1480 had Philips de heerlijkheid Schubbeek verkocht aan een andere Pinnock: Henri, zoon van Amelrijc. Deze Henri was gehuwd met Joanna Reusen en was oud-burgemeester van Aarschot. Belangrijk en eigenaardig in deze akte is het voorkomen te Schubbeek van een ban-oven. Dit wil zeggen dat alle horigen van de Schubbeekse heerlijkheid verplicht waren hun brood te laten bakken in de oven van de heer, die natuurlijk mee-at (Schepenakte 1480, 2 de kamer 30 maart 1481).
Toen na deze verkoop bleek dat de schulden van Philips te hoog waren opgelopen en Schubbeek niet zou volstaan om de put te vullen moest de heerlijkheid Horst eraan geloven en kwam ook zij onder de hamer. Daar Henri Pinnock niet rijk genoeg was om de som te betalen werd het op een akkoord gegooid: zijn neef Lodewijk zou Horst overnemen indien bij ook Schubbeek zou kunnen kopen van zijn oom (Rekenkamer, reg.555 fol.13) Op 22 juli 1482 werd als meyer door Lodewijk Pinnock op de heerlijkheid van Horst aangesteld: Pieter van der Straeten. Tegelijkertijd zou hij ontvanger zijn. De Horst-vijvers kwamen in 1482, uit de erfenis van Simon Pinnock over zijn oom Henri, het bezit vervolledigen.

===========

Seigneur de Horst qu' il vendit le 22 janvier 1482

===========

Tijdbalk Philippe [illegitimate] de Bourgogne

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Bourgogne