Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg (1539-1598)

Persoonlijke gegevens Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg 

Bron 1

Gezin van Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg

(1) Hij is getrouwd met Elisabeth von Manderscheid-Virneburg.

Zij zijn getrouwd op 26 augustus 1564 te Berris, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Elisabeth von Pallant  1567-1620 


(2) Hij is getrouwd met Philippina Sidonia von Manderscheid-Gerolstein.

Zij zijn getrouwd op 17 juli 1571, hij was toen 31 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Floris II van Pallant  1577-1639 


Notities over Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg

Everdingen behoorde bij de dood van Elisabeth van Kuilenburg in 1555 al enige eeuwen tot het conglomeraat van oud-Utrechtse, later gedeeltelijk Hollandse en Gelderse lenen, dat toen toeviel aan Floris van Pallandt, die reeds in hetzelfde jaar tot graaf werd verheven.

Wapen:
Wapenschild: Gevierendeeld: 1 en 4 In goud drie zuilen van rood (Culemborg), 2 en 3 In zilver een leeuw van zwart, getongd en genageld van rood (Van der Lecke); over alles heen een hartschild gedwarsbalkt van zwart en goud (Van Pallandt).
Wapenvoerder: Floris van Pallandt, geb. 1537, overl. Culemborg 1598, Graaf van Culemborg (21-1-1555), Vrijheer van Pallandt, Wittem en Weert, Heer van Wildenburg, Vrechen, enz., bannerheer en erfschenker van Gelderland.

==============================

http://www.waterlinieroute.nl/route/zuid/zuid2/culemborg/historie.htm

Waar naaste bloedverwanten ontbraken, ging de opvolging over op een kleinzoon van Elisabeths zuster Anna, Floris van Pallandt. Deze Floris was bij de dood van zijn vader Evrard (die in 1527 met goedkeuring van Elisabeth tot heer van Culemborg was verklaard), drie jaar en werd door zijn oudtante Elisabeth opgevoed.

Kort voor Elisabeths overlijden verhief Karel V op 21 oktober 1555 Floris tot Graaf van Culemborg. Veel plezier van dit gunstbewijs heeft de Keizer niet beleefd.In 1564 ging Floris over tot het protestantisme en zou de beeldstormerij in de St. Barbarakerk persoonlijk hebben bijgewoond en profanaties niet hebben verhinderd, vgl. O. J. de Jong, blz. 132, 133.De hervormden eisten de Gasthuiskerk op, waarop de katholieken, met Melchior van Culemborch aan het hoofd, naar het kasteel trokken en de Graaf een op schrift gesteld protest overhandigden. De eis der hervormden werd afgewezen, doch later stelde Floris de Gasthuiskerk in hun bezit. Wegens deelname aan het Verbond der Edelen moest Floris in 1567 de wijk naar Duitsland nemen.

Zijn goederen werden hem ontnomen en verkocht en zijn huis in Brussel werd tot de grond toe afgebroken (Over zijn rondtrekken in Duitsland, zie A. P. van Schilfgaarde in Gelre XLV, 1942, blz. 109).Op 24 januari 1568 werd hij voor de Bloedraad gedaagd, doch verscheen niet. Hij beval toen zijn zaakgelastigde te Culemborg, Willem van Hambach, een gedeelte van het zich daar bevindend meubilair naar Keulen over te brengen. Deze goederen werden echter in Arnhem in beslag genomen, vgl. Oud-Holland 19I9, blz. I90. In maart I568 werden slot en graafschap geconfiskeerd en tot drost, kapitein en superintendant van Culemborg werd Robert van Lynden aangesteld, later vervangen door Don Alonso Lopez de Gallo.

Eerst op 23 januari I577 kon Floris weer in Culemborg terugkeren en op I9 februari ontruimde Lopez de Gallo het kasteel.Op 29 september I 598 overleed Floris I en werd door zijn 21-jarige zoon Floris II opgevolgd, die op 8 augustus 1599 werd gehuldigd. Deze had in Leiden gestudeerd en was meer verdraagzaam dan zijn vader. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het staatkundig leven van de Nederlanden, ook in Gelderland. Wegens zijn vriendschap met Van Oldenbarneveld kwam hij in conflict met Prins Maurits. Wel had een verzoening plaats, echter achtte de Prins het beter, dat Floris een tijdlang buitenslands zou gaan en zond hem in 1618 met een gezantschap naar Denemarken.

Teruggekomen hoorde hij van de gevangenschap van Van Oldenbarneveldt. Toen hij gepolst werd of zijn stad een veilige wijkplaats voor een der hoofden der Arminiaanse factie mocht zijn, ging hij daar niet op in en ook stak hij geen hand uit om zijn vroegere vriend en raadsman te redden. De Graaf kwam nu geheel onder Maurits invloed en deed niets buiten diens voorkennis en zonder 's Prinsen toestemming.Floris overleed 4 juni 1639. Uit zijn in 1601 gesloten huwelijk met Catharina, gravin van den Bergh, had hij geen kinderen, zodat de Pallandtse dynastie met hem uitstierf. Een kleinzoon van Floris halve zuster Elisabeth, Philips Theodoor, graaf van Waldeck volgde op, doch overleed reeds op 17 december 1645 te Corbach in Waldeck, een zoontje van 4 jaar achterlatend, Hendrik Wolraad, dat onder voogdij van zijn oom George Frederik van Waldeck kwam te staan. In 1650 brak in Culemborg een oproer uit. Teneinde ontduiking van accijns op het gemaal tegen te gaan, had het bestuur besloten dat een stadsmolenkar voortaan het koren van en naar de molen zou brengen.Op elke zak graan werd een belasting geheven. Tegen deze bepalingen ontstond groot verzet dat in een formeel oproer ontaardde. Enkele vrouwen drongen door tot bij de magistraat en de drost, welke laatste zij 'den mantel vant lijff getogen hebben' en zijn kameraar mishandelden.oen een vrouw door de spies van een bode gewond werd en van het stadhuis werd geschoten, smeten zij de ruiten van het gebouw in, en trachtten binnen het raadhuis te komen, wat niet gelukte. De heren op het stadhuis 'saetten boven by die clock', en werden gedwongen toe te geven. De gevangen genomen vrouw werd vrijgelaten, en het gemaal 'sou wesen als het tevoren geweest hadt' (Nav. 1902,blz. 115, 116).

===========

https://www.voetvanoudheusden.nl/PDFs/Floris_I_en_II_van_Pallant_graven_van_Cul.pdf

===========

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Floris I van Pallant


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg

Bronnen

  1. royal_lineage.ged, June 2006

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1571: Bron: Wikipedia
    • 7 oktober » Slag bij Lepanto, waarin de Turkse vloot door de christelijke alliantie werd verslagen.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1598: Bron: Wikipedia
    • 13 april » Koning Hendrik IV van Frankrijk geeft het Edict van Nantes uit. Hierdoor krijgen de hugenoten vrijheid van religie.
    • 1 september » Boris Godoenov wordt tot Tsaar van Rusland gekroond.
    • 26 november » Drie schepen onder leiding van Jacob van Neck bereiken Bantam op West-Java.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Pallant

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Pallant.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Pallant.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Pallant (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I43574.php : benaderd 29 april 2024), "Floris I van Pallant Graaf 1555, 16e heer van Culemborg (1539-1598)".