Arbre généalogique ter Maten » Jan van Grieken (1832-1911)

Données personnelles Jan van Grieken 

Les sources 1, 2

Famille de Jan van Grieken

Il est marié avec Adriana van Vliet.

Ils se sont mariés le 11 mai 1861 à Uithoorn, Uithoorn, Noord Holland, Nederland, il avait 28 ans.


Enfant(s):

  1. Cornelis van Grieken  1863-1942 
  2. Johannes van Grieken  1865-1918 
  3. Martinus van Grieken  1867-1914 
  4. Maria van Grieken  1870-1937


Notes par Jan van Grieken


Huw.Akte Uithoorn 1861 Nr. 3

De molens van de Uithoornse polder 1635-1930

(tekst van A.A. van Grieken, Amsterdam 2002, 2003, met zijn toestemming hier weergegeven)

De Uithoornse polder, tussen Kleine Drecht, Boterdijk en Amstel had een oppervlakte van 280 bunder (2,8 km2) en werd bemalen door watermolen "het Zandpad" aan de Amsteldijk Zuid. Met het poldergedeelte, westelijk van de Kleine Drecht was de totale oppervlakte van de polder 640 bunder. Het westelijk deel van de polder werd bemalen door de Vrouwenakkerse molen, gelegen aan het Jaagpad, nabij Vrouwenakker. De aangrenzende polder werd droog gehouden door de Calslager poldermolen, die de bijnaam de "Moordmolen" droeg.
Laastgenoemde molen verwierf deze bijnaam doordat een groep rondtrekkende en rovende zigeuners op 9 februari 1927 de molenaar Cornelis Romeijn en zijn zuster Antje op brute wijze hadden vermoord.

De Uithoornse poldermolens waren rietgedekte, achtkante poldermolens, zogenaamde bovenkruiers. De molens hadden niet de enigszins plompe vorm van de Noordhollandse binnenkruiers en ook niet de meer slanke vorm van de typische Zuidhollandse poldermolens, maar meer een tussenvorm en worden door molenkenners daarom wel "bovenlanders" genoemd.

Molen "het Zandpad" stond aan de Amsteldijk-Zuid, destijds ook wel het Jaagpad genoemd, een paar honderd meter westelijk van de dorpskern van Uithoorn, aan de noordelijke oever van de Amstel. De molen was grijs-groen geverfd, met gele raamkozijnen. De roeden en borden waren olijfgroen, evenals de staart, de spruiten en de schoren. De enden hiervan waren wit, evenals de klapmutsen en de duivenjagers. Ook de roeden hadden witte stukjes op de assekop, de z.g. "sokken".
Op de baard, dat is het naambord, bovenaan, onder de kap, stond vermeld: "HET ZANDPAD - Anno 1635-1851". Laatstgenoemd jaartal slaat op het feit dat in dat jaar diverse renovaties werden uitgevoerd. De molens werden in 1635 gebouwd onder supervisie van de beroemde Ir. Leeghwater.

Molen Het Zandpad had een vlucht van 18,12 meter en was voorzien van een scheprad met 24 schoepen van 42 cm breedte. Het scheprad zelf had een doorsnede van 3,60 meter. Met de wind als gratis drijfkracht werd het water uit de polder opgemalen en geloosd op de Amstel van 1.01 -A.P. tot 0,09 + A.P. Het zomerpeil van de polder bedroeg 0,62 m. -A.P.

De molenaars

Gedurende bijna een eeuw, vanaf 1830 tot 1930 hebben meerdere generaties van de familie VAN GRIEKEN de beide molens van de Uithoornse polder bemand. De eerste in de rij van genoemde periode op de Vrouwenakkerse molen was:
Hendrik van Grieken (1797-1875), die in 1831 huwde met Agatha van der Meer, opgevolgd door diens zoon Thomas van Grieken (1835-1910) en diens vrouw Maria van Tol, respectievelijk Cornelia van Vliet. Opvolgend was Hendricus (Hein) van Grieken (1869-1952)die in 1910 een achter de molen gelegen perceel weiland met water verkocht aan Cees Schnabel die de grond als tuingrond exploiteerde en daarmede de grondlegger werd van de tuinbouw in De Kwakel.
Jan van Grieken (1832-1911), zoon van eerstgenoemde Hendrik en Agatha van der Meer vierde op de Zandpadmolen in 1911 zijn vijftigjarig molenaarschap, waarna zijn kleinzoon Jan van Grieken (1887-1966), gehuwd met Alberta Cornelia Meijer (ouders van schrijver dezes) het ambachtelijk werk op deze molen mocht voortzetten tot omstreeks 1925.

De molenaars zijn weliswaar in dienst van de polder maar zij zijn gewoonlijk zeer verknocht aan "hun" molen.
Erg veel leefruimte bood de molen niet, vooral niet voor grote families, maar in de zomermaanden werd er ook gewoond in het bij de molen behorende zomerhuis. Molenaars hadden een vrij leven, met een mooi maar ook zwaar beroep.
Als er gemalen moest worden, moest er bij nacht en ontij gewerkt worden. De zware kap met wieken moest op de wind gekruid worden met het kruiwiel waarbij de kettingen gevierd werden en op kruipalen werden verankerd. Bij veranderende wind moesten de zijlen op de vier wieken worden uitgerold of ingenomen.
Leven op de molen

Het loon was beslist karig. Rond de eeuwwisseling verdiende Jan van Grieken op de Zandpadmolen fl. 1,25 per week! De geit leverde wel wat melk en de moestuin bij het molenerf de groente en aardappelen en de fruitbomen wat fruit. Enige bijverdiensten waren dus hoogst welkom. Diverse nevenberoepen werden door de Van Griekens beoefend, zoals timmerman, zeilmaker, visser, veehandelaar en melkslijter. Vooral in de stille zomermaanden, wanneer er weinig gemalen hoefde te worden, werd er ook buiten de molen gewerkt en bijgeklust.

De Zandpadmolen was gelukkig ook een goede palingmolen.
De palingvangst werd vooral gedurende het nachtelijke malen uitgevoerd. De paling zwemt graag met de stroom mee, in de richting van de molen en wordt dan gevangen in een raamnet. In het voorjaar werd ook snoek en baars gevangen. Deze vissen zwemmen graag tegen de stoom in, in het boezemwater van de molen en worden dan ook gevangen in de voorwaterloop waar dan ook een raamnet wordt aangebracht. Met wat geluk waren de vangsten soms aanzienlijk en vormden dan aldus een niet te versmaden bron van inkomsten.
Het einde

Bijna drie eeuwen hebben genoemde molens de Uithoornse polder droog gehouden. Helaas moesten deze prachtige monumenten van Hollands glorie uiteindelijk om zuiver economische redenen het veld ruimen in de vernieuwingsdrang van de negentiende en twintigste eeuw.
De Moordmolen brandde af tijdens een onweer, op 17-06-1927. Molen "Het Zandpad" werd afgebroken in 1928. De Vrouwenakkerse molen volgde slechts twee jaar later en werd gesloopt in 1930.
Een monumentenwet was er kennelijk nog niet om deze fraaie voorbeelden van Hollandse molenbouw te beschermen. Eeuwenlang namen zij een belangrijke plaats in, in de geschiedenis van Uithoorn en zijn polder.

Wanneer men bedenkt dat de Uithoornse korenmolen "Het Lam" die zo fraai de dorpskern domineerde in de vijftiger jaren ook een roemloos einde werd beschoren, dan zal er waarschijnlijk weinig gemeenten zijn aan te wijzen die in zo'n korte tijd zich van haar gehele molenbestand wisten te ontdoen.
De polder moest voortaan maar droog gehouden worden door een pompgemaal, gebouwd op de vrijkomende grond van de gesloopte Zandpadmolen. Het gebouw kreeg de naam "Zandpad" ter herinnering aan haar illustere voorganger maar werd later omgedoopt tot "VERHOEK", naar de voorzitter van de Uithoornse polder Jacobis Johannis (Ko) Verhoek, die was gehuwd met Maria van Grieken (1888-1968) dochter van de hiervoor genoemde Thomas van Grieken van de Vrouwenakkerse molen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan van Grieken?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan van Grieken

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Jan van Grieken


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Jan van Grieken



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/
  2. A.A. van Grieken, Amsterdam 2002, 2003

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 7 septembre 1832 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: omtrent betrokken dampig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1832: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 26 mars » la deuxième pandémie de choléra touche Paris.
    • 7 mai » la Grèce est reconnue indépendante par le traité de Londres. Othon I de Grèce, prince de Bavière, est choisi roi de Grèce.
    • 30 mai » combat de Toucheneau, pendant la chouannerie de 1832.
    • 27 août » reddition du chef Black Hawk, qui met fin à la guerre de Black Hawk.
    • 15 novembre » début du siège de la citadelle d'Anvers à la suite de la campagne des Dix-Jours.
    • 21 décembre » les forces égyptiennes mettent en déroute l'armée turque à la bataille de Konya.
  • La température le 11 mai 1861 était d'environ 7,8 °C. Il y avait 3 mm de précipitation. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-est. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 97%. Source: KNMI
  • Du 23 février 1860 au 14 mars 1861 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Van Heemstra avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Du 14 mars 1861 au 31 janvier 1862 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon avec comme premiers ministres Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) et Mr. J. Loudon (liberaal).
  • En l'an 1861: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 8 février » naissance des États confédérés d'Amérique.
    • 12 avril » prise du fort Sumter dans la baie de Charleston, en Caroline du Sud, par les troupes confédérées; début de la guerre de Sécession.
    • 19 avril » émeute de Baltimore.
    • 28 août » début de la bataille des Hatteras Inlet Batteries pendant la guerre de Sécession.
    • 8 novembre » début de l'affaire du Trent pendant la guerre de Sécession.
    • 21 décembre » Abraham Lincoln crée la Medal of Honor.
  • La température au 23 juillet 1911 était entre 15,2 et 26,5 °C et était d'une moyenne de 20,8 °C. Il y avait 11,4 heures de soleil (71%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nordest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1911: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,0 millions d'habitants.
    • 17 mars » en Chine, une loi interdisant les fumeries d'opium ainsi que les mauvais traitements aux prisonniers est promulguée.
    • 23 mars » au dernier recensement, la France compte 39605000habitants.
    • 4 mai » le Reichstag vote au sujet de la querelle Antiqua-Fraktur.
    • 9 octobre » une explosion accidentelle précipite le soulèvement de Wuchang.
    • 4 novembre » traité franco-allemand à la suite du coup de force d'Agadir.
    • 25 novembre » publication du plan d'Ayala par Emiliano Zapata.
  • La température au 26 juillet 1911 était entre 15,9 et 27,2 °C et était d'une moyenne de 20,2 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. Il y avait 5,9 heures de soleil (37%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • En l'an 1911: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,0 millions d'habitants.
    • 17 mars » en Chine, une loi interdisant les fumeries d'opium ainsi que les mauvais traitements aux prisonniers est promulguée.
    • 23 mars » au dernier recensement, la France compte 39605000habitants.
    • 25 mars » à New York (États-Unis), un incendie à l’usine de la Triangle Shirtwaist Company tue 146 personnes.
    • 25 novembre » publication du plan d'Ayala par Emiliano Zapata.
    • 21 décembre » premier braquage, au monde, avec utilisation d'une automobile par Jules Bonnot, Octave Garnier et Raymond Callemin, membres de la bande à Bonnot, au 148 rue Ordener 75018 - Paris contre la Société générale.
    • 29 décembre » indépendance de la Mongolie.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Grieken


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Herman ter Maten, "Arbre généalogique ter Maten", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ter-maten/I88524214.php : consultée 8 mai 2024), "Jan van Grieken (1832-1911)".