Arbre généalogique ter Maten » Johannes van Grieken (1758-1812)

Données personnelles Johannes van Grieken 


Famille de Johannes van Grieken

Il est marié avec Anna (Antje) (van) Veen.

Ils se sont mariés le 16 janvier 1785 à Nieuwer Amstel, Uithoorn later Amstelveen, Noord Holland, Nederland, il avait 27 ans.


Enfant(s):

  1. Maria van Grieken  1786-1856
  2. Neeltje van Grieken  1788-1848
  3. Claasje van Grieken  1790-???? 
  4. Helena van Grieken  1792-1846
  5. Hendrik van Grieken  1797-1875 
  6. Maria van Grieken  1800-????


Notes par Johannes van Grieken


Huw.reg. Nieuwer-Amstel alle gezinten Trouwen 1764-1804 Img. 126 vn. 1

De geschiedenis van de familie Van Grieken loopt voor een deel parallel aan die van de familie Albers. Het kan haast niet anders of zij moeten elkaar gekend hebben.

De oudste mij bekende Van Grieken is een Johannes (Jan) van Grieken die in 1785 in Nieuwer-Amstel trouwt met Anna (Antie) van Veen. Helaas is (nog) niet bekend waar zij beiden geboren zijn. Bij hun schepenhuwelijk staat vermeld dat zij afkomstig zijn van (de) Schulpbrug, een buurtje aan de Oostzijde van de Amstel, waar nu de Weespertrekvaart in de Amstel uitkomt nabij het Amstelstation.

Ten aanzien van hun afkomst zijn we nu aan het onderzoeken of deze Jan van Grieken wellicht de zoon is van ene Jan Janszoon van Grieken, weduwnaar, geboren te Nieuwe Wetering, wonende te Roelofarendsveen die in 1756 huwde met Cornelia Jansdochter Kop, jongedochter, geboren te Woubrugge, wonende te Roelofarendsveen.(zie ook hier)

Hun 7 kinderen worden allen gedoopt in de RK-kerk aan het Kuiperspad in wat toen nog Nieuwer-Amstel heette (nu Amsterdam-Zuid). Zoon Hendrik is naar Uithoorn getrokken waar hij watermolenaar werd. De molen stond een paar honderd meter ten zuidwesten van de Vrouwenakkerse brug. Samen met de molen ?t Zandpad werd hiermee de Uithoornsche polder bemalen.

De molen bij Vrouwenakker
Molen bij Vrouwenakker

Hendrik van Grieken had samen met zijn vrouw Aagje (Agatha) van der Meer 5 kinderen. Ook de twee zonen (Jan en Thomas) staan te boek als watermolenaars, hoewel de jongste van de twee (Thomas) later verder is gegaan als veehouder.

Jan bleef in de buurt van de molen wonen. Zijn vrouw Adriana van Vliet schonk hem 10 kinderen, waarvan er drie op jonge leeftijd overleden. Zij zijn allen gedoopt in de RK kerk in De Kwakel.

Meer over Uithoorn/De Kwakel rond 1900

Molen 't Zandpad
bij Uithoorn

De oudste zoon, Hendrik, is kennelijk ook weer watermolenaar geworden, want hij verkoopt later een deel van de grond achter de molen, zoals blijkt uit onderstaand fragment:

...De grondlegger van de Kwakelse tuinbouw moet zijn geweest Cornelis Theodorus (Cees) Snabel, van geboorte Langeraarder. Hij kocht in 1913 van molenaar Hein van Grieken (van de Vrouwenakkerse molen) een perceel weiland met water, liggend achter de molen.... (Bron)
Meer over de Van Grieken's als molenaars in de Uithoornse polder.

Een broer van Hendrik, Cornelis (geboren in 1863 in Uithoorn), doorbreekt de traditie en trouwt in Waddinxveen met een meisje dat daar is geboren en getogen, Alida de Vos. Cornelis is een kleermaker die nog in kleermakerszit op een tafel zittend zijn ambacht uitoefent. Zij gaan in Hazerswoude wonen waar hun twee zonen worden geboren. Vervolgens verhuizen ze rond de eeuwwisseling naar Bussum waar zij nog een dochter krijgen.

Alleen de tweede zoon, Joannes, vertrekt in 1922 weer uit Bussum en trekt naar Amsterdam. Hij trouwt op 30-jarige leeftijd met de dan 19-jarige Euphemia Brandt, een kindermeisje uit Amsterdam. Samen krijgen zij 11 kinderen, waarvan er 9 zullen opgroeien. Joannes had een kapperszaak op het Singel in Amsterdam. Het gezin was in 1931 in een nieuw gebouwd huis aan de Keizer Karelweg in Amstelveen gaan wonen (toen nog Nieuwer-Amstel), maar toen de motorfiets van Joannes het begaf waarmee hij dagelijks op en neer reed naar zijn kapperszaak, moest de familie in 1937 weer terug naar Amsterdam verhuizen.

De kinderen van Joannes en Alida zijn op diverse plaatsen in Nederland terecht gekomen. De meesten van hen hebben ondertussen kinderen en kleinkinderen gekregen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes van Grieken?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes van Grieken

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Johannes van Grieken

Ancêtres (et descendants) de Johannes van Grieken


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Johannes van Grieken



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 4 janvier 1758 était d'environ 5,0 °C. Il y avait 4 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: geheel betrokken regen. Source: KNMI
  • En l'an 1758: Source: Wikipedia
    • 12 juin » les Anglais commencent à prendre possession des retranchements français hors de la forteresse de Louisbourg, lors de la guerre de sept ans.
    • 1 juillet » bataille du Cran, victoire britannique sur les Acadiens.
    • 14 octobre » victoire autrichienne à la bataille de Hochkirch, pendant la guerre de Sept Ans.
    • 31 octobre » escale du Mary dans le Solent; 255 de ses 560 prisonniers acadiens meurent de maladie.
    • 4 novembre » raid sur Grimrose, durant la campagne du fleuve Saint-Jean.
    • 13 décembre » naufrage du Duke William.
  • La température le 23 janvier 1758 était d'environ -2 °C. Le vent venait principalement de l'/du au nord-ouest. Caractérisation du temps: geheel betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1758: Source: Wikipedia
    • 29 avril » bataille de Gondelour, entre la France et le Royaume-Uni.
    • 12 juin » les Anglais commencent à prendre possession des retranchements français hors de la forteresse de Louisbourg, lors de la guerre de sept ans.
    • 26 juillet » capitulation des Français au siège de Louisbourg, en Nouvelle-France.
    • 17 août » capitulation de Port-la-Joye et début de la déportation de l'île Saint-Jean.
    • 31 octobre » escale du Mary dans le Solent; 255 de ses 560 prisonniers acadiens meurent de maladie.
    • 4 novembre » raid sur Grimrose, durant la campagne du fleuve Saint-Jean.
  • La température le 16 janvier 1785 était d'environ 2,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: betrokken mist. Source: KNMI
  • En l'an 1785: Source: Wikipedia
    • 2 janvier » prise de Mrauk-U par Bodawpaya.
    • 25 janvier » affaire du collier de la reine.
    • 10 mars » Thomas Jefferson succède à Benjamin Franklin comme ambassadeur des États-Unis en France.
    • 20 juillet » Tremblement de terre en Haïti
  • La température le 22 juillet 1812 était d'environ 20,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: omtrent betrokken regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1812: Source: Wikipedia
    • 19 mars » promulgation de la Constitution espagnole de 1812.
    • 26 mars » le «séisme du Jeudi saint» fait plusieurs milliers de victimes au Venezuela.
    • 7 septembre » bataille de la Moskowa, également connue sous le nom de «bataille de Borodino» (campagne de Russie). Victoire difficile des forces napoléoniennes.
    • 14 septembre » prise de Moscou par Napoléon I.
    • 24 octobre » bataille de Maloyaroslavets pendant la campagne de Russie.
    • 30 décembre » convention de Tauroggen entre la Prusse et la Russie.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Grieken


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Herman ter Maten, "Arbre généalogique ter Maten", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ter-maten/I19154768.php : consultée 25 avril 2024), "Johannes van Grieken (1758-1812)".