Stamboom ter Maten » Jan van Grieken (1832-1911)

Persoonlijke gegevens Jan van Grieken 

Bronnen 1, 2


Afbeelding(en) Jan van Grieken


Verwantschap Jan van Grieken


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Jan van Grieken


Gezin van Jan van Grieken

Hij is getrouwd met Adriana van Vliet.

Zij zijn getrouwd op 11 mei 1861 te Uithoorn, Uithoorn, Noord Holland, Nederland, hij was toen 28 jaar oud.


Kind(eren):

 1. Hendri(c)k van Grieken  1862-????
 2. Cornelis van Grieken  1863-1942 
 3. Johannes van Grieken  1865-1918 
 4. Martinus van Grieken  1867-1914 
 5. Clementia van Grieken  1867-1871
 6. Maria van Grieken  1870-1937
 7. Clementia van Grieken  1871-1951
 8. Gijsbertus van Grieken  1873-1895
 9. Adrianus van Grieken  1874-1875
 10. Adrianus van Grieken  1876-1877


Notities over Jan van Grieken


Huw.Akte Uithoorn 1861 Nr. 3

De molens van de Uithoornse polder 1635-1930

(tekst van A.A. van Grieken, Amsterdam 2002, 2003, met zijn toestemming hier weergegeven)

De Uithoornse polder, tussen Kleine Drecht, Boterdijk en Amstel had een oppervlakte van 280 bunder (2,8 km2) en werd bemalen door watermolen "het Zandpad" aan de Amsteldijk Zuid. Met het poldergedeelte, westelijk van de Kleine Drecht was de totale oppervlakte van de polder 640 bunder. Het westelijk deel van de polder werd bemalen door de Vrouwenakkerse molen, gelegen aan het Jaagpad, nabij Vrouwenakker. De aangrenzende polder werd droog gehouden door de Calslager poldermolen, die de bijnaam de "Moordmolen" droeg.
Laastgenoemde molen verwierf deze bijnaam doordat een groep rondtrekkende en rovende zigeuners op 9 februari 1927 de molenaar Cornelis Romeijn en zijn zuster Antje op brute wijze hadden vermoord.

De Uithoornse poldermolens waren rietgedekte, achtkante poldermolens, zogenaamde bovenkruiers. De molens hadden niet de enigszins plompe vorm van de Noordhollandse binnenkruiers en ook niet de meer slanke vorm van de typische Zuidhollandse poldermolens, maar meer een tussenvorm en worden door molenkenners daarom wel "bovenlanders" genoemd.

Molen "het Zandpad" stond aan de Amsteldijk-Zuid, destijds ook wel het Jaagpad genoemd, een paar honderd meter westelijk van de dorpskern van Uithoorn, aan de noordelijke oever van de Amstel. De molen was grijs-groen geverfd, met gele raamkozijnen. De roeden en borden waren olijfgroen, evenals de staart, de spruiten en de schoren. De enden hiervan waren wit, evenals de klapmutsen en de duivenjagers. Ook de roeden hadden witte stukjes op de assekop, de z.g. "sokken".
Op de baard, dat is het naambord, bovenaan, onder de kap, stond vermeld: "HET ZANDPAD - Anno 1635-1851". Laatstgenoemd jaartal slaat op het feit dat in dat jaar diverse renovaties werden uitgevoerd. De molens werden in 1635 gebouwd onder supervisie van de beroemde Ir. Leeghwater.

Molen Het Zandpad had een vlucht van 18,12 meter en was voorzien van een scheprad met 24 schoepen van 42 cm breedte. Het scheprad zelf had een doorsnede van 3,60 meter. Met de wind als gratis drijfkracht werd het water uit de polder opgemalen en geloosd op de Amstel van 1.01 -A.P. tot 0,09 + A.P. Het zomerpeil van de polder bedroeg 0,62 m. -A.P.

De molenaars

Gedurende bijna een eeuw, vanaf 1830 tot 1930 hebben meerdere generaties van de familie VAN GRIEKEN de beide molens van de Uithoornse polder bemand. De eerste in de rij van genoemde periode op de Vrouwenakkerse molen was:
Hendrik van Grieken (1797-1875), die in 1831 huwde met Agatha van der Meer, opgevolgd door diens zoon Thomas van Grieken (1835-1910) en diens vrouw Maria van Tol, respectievelijk Cornelia van Vliet. Opvolgend was Hendricus (Hein) van Grieken (1869-1952)die in 1910 een achter de molen gelegen perceel weiland met water verkocht aan Cees Schnabel die de grond als tuingrond exploiteerde en daarmede de grondlegger werd van de tuinbouw in De Kwakel.
Jan van Grieken (1832-1911), zoon van eerstgenoemde Hendrik en Agatha van der Meer vierde op de Zandpadmolen in 1911 zijn vijftigjarig molenaarschap, waarna zijn kleinzoon Jan van Grieken (1887-1966), gehuwd met Alberta Cornelia Meijer (ouders van schrijver dezes) het ambachtelijk werk op deze molen mocht voortzetten tot omstreeks 1925.

De molenaars zijn weliswaar in dienst van de polder maar zij zijn gewoonlijk zeer verknocht aan "hun" molen.
Erg veel leefruimte bood de molen niet, vooral niet voor grote families, maar in de zomermaanden werd er ook gewoond in het bij de molen behorende zomerhuis. Molenaars hadden een vrij leven, met een mooi maar ook zwaar beroep.
Als er gemalen moest worden, moest er bij nacht en ontij gewerkt worden. De zware kap met wieken moest op de wind gekruid worden met het kruiwiel waarbij de kettingen gevierd werden en op kruipalen werden verankerd. Bij veranderende wind moesten de zijlen op de vier wieken worden uitgerold of ingenomen.
Leven op de molen

Het loon was beslist karig. Rond de eeuwwisseling verdiende Jan van Grieken op de Zandpadmolen fl. 1,25 per week! De geit leverde wel wat melk en de moestuin bij het molenerf de groente en aardappelen en de fruitbomen wat fruit. Enige bijverdiensten waren dus hoogst welkom. Diverse nevenberoepen werden door de Van Griekens beoefend, zoals timmerman, zeilmaker, visser, veehandelaar en melkslijter. Vooral in de stille zomermaanden, wanneer er weinig gemalen hoefde te worden, werd er ook buiten de molen gewerkt en bijgeklust.

De Zandpadmolen was gelukkig ook een goede palingmolen.
De palingvangst werd vooral gedurende het nachtelijke malen uitgevoerd. De paling zwemt graag met de stroom mee, in de richting van de molen en wordt dan gevangen in een raamnet. In het voorjaar werd ook snoek en baars gevangen. Deze vissen zwemmen graag tegen de stoom in, in het boezemwater van de molen en worden dan ook gevangen in de voorwaterloop waar dan ook een raamnet wordt aangebracht. Met wat geluk waren de vangsten soms aanzienlijk en vormden dan aldus een niet te versmaden bron van inkomsten.
Het einde

Bijna drie eeuwen hebben genoemde molens de Uithoornse polder droog gehouden. Helaas moesten deze prachtige monumenten van Hollands glorie uiteindelijk om zuiver economische redenen het veld ruimen in de vernieuwingsdrang van de negentiende en twintigste eeuw.
De Moordmolen brandde af tijdens een onweer, op 17-06-1927. Molen "Het Zandpad" werd afgebroken in 1928. De Vrouwenakkerse molen volgde slechts twee jaar later en werd gesloopt in 1930.
Een monumentenwet was er kennelijk nog niet om deze fraaie voorbeelden van Hollandse molenbouw te beschermen. Eeuwenlang namen zij een belangrijke plaats in, in de geschiedenis van Uithoorn en zijn polder.

Wanneer men bedenkt dat de Uithoornse korenmolen "Het Lam" die zo fraai de dorpskern domineerde in de vijftiger jaren ook een roemloos einde werd beschoren, dan zal er waarschijnlijk weinig gemeenten zijn aan te wijzen die in zo'n korte tijd zich van haar gehele molenbestand wisten te ontdoen.
De polder moest voortaan maar droog gehouden worden door een pompgemaal, gebouwd op de vrijkomende grond van de gesloopte Zandpadmolen. Het gebouw kreeg de naam "Zandpad" ter herinnering aan haar illustere voorganger maar werd later omgedoopt tot "VERHOEK", naar de voorzitter van de Uithoornse polder Jacobis Johannis (Ko) Verhoek, die was gehuwd met Maria van Grieken (1888-1968) dochter van de hiervoor genoemde Thomas van Grieken van de Vrouwenakkerse molen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan van Grieken?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. A.A. van Grieken, Amsterdam 2002, 2003
 2. http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/

Tijdbalk Jan van Grieken

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Grieken


Historische gebeurtenissen


 • De temperatuur op 7 september 1832 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken dampig. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1832: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
  • 12 februari » Ecuador annexeert de Galápagoseilanden.
  • 7 mei » Griekenland wordt onafhankelijk van Turkije.
  • 5 juni » De Belgische frank ziet het daglicht. In die tijd ging het om een zilveren muntstuk van 5 gram met 9/10 fijn metaal.
  • 11 juli » Oprichting van de Leopoldsorde, deze onderscheiding wordt in België toegekend voor diensten die aan het vaderland werden bewezen.
  • 2 augustus » Blanken decimeren het aantal indianen tijdens de slag bij Bad Axe River, Wisconsin.
  • 23 november » Stichting van de Congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid door pastoor Joannes Zwijsen in Tilburg.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 11 mei 1861 lag rond de 7,8 °C. Er was 3 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
 • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
 • Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
 • In het jaar 1861: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
  • 29 januari » Kansas ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 34e staat.
  • 4 maart » Abraham Lincoln wordt beëdigd als 16e president van de Verenigde Staten
  • 12 april » Aanval op Fort Sumter, de eerste slag in de Amerikaanse Burgeroorlog.
  • 20 mei » Kentucky verklaart zich neutraal in het conflict dat de Amerikaanse Burgeroorlog zou gaan heten.
  • 10 augustus » Slag bij Wilson's Creek tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dankzij deze veldslag wonnen de Zuidelijken de controle over het zuidwesten van Missouri.
  • 17 december » Slag bij Rowlett's Station (Amerikaanse Burgeroorlog).

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 23 juli 1911 lag tussen 15,2 °C en 26,5 °C en was gemiddeld 20,8 °C. Er was 11,4 uur zonneschijn (71%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
 • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
  • 11 maart » Oprichting van de Franse voetbalclub US Concarneau uit de gelijknamige plaats in Bretagne.
  • 15 maart » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub FK Austria Wien.
  • 16 juni » Oprichting van het technologiebedrijf IBM.
  • 10 juli » Brand in twaalf panden op de Dam te Zaandam, zes doden.
  • 26 oktober » De arts Sun Yat-sen wordt uitgeroepen tot president van de Chinese republiek.
  • 27 november » Paus Pius X creëert 19 nieuwe kardinalen, onder wie de Nederlandse Redemptorist pater Willem Marinus van Rossum.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 26 juli 1911 lag tussen 15,9 °C en 27,2 °C en was gemiddeld 20,2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 5,9 uur zonneschijn (37%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
 • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
  • 13 januari » Een man hakt met een schoenmakersmes in op het schilderij De Nachtwacht.
  • 11 maart » Oprichting van de Franse voetbalclub US Concarneau uit de gelijknamige plaats in Bretagne.
  • 10 juli » Brand in twaalf panden op de Dam te Zaandam, zes doden.
  • 9 augustus » Explosie in stoomketel op lijndienstboot Gutenberg Rotterdam, 5 doden.
  • 23 oktober » Italiaans-Turkse Oorlog: Kapitein-Vlieger Carlos Piazza steeg op 23 oktober 1911 om 06:19 uur met zijn Blériot XI op voor een verkenningsvlucht, om zo de Turks-Arabische opmars te lokaliseren. Hierdoor legde Kapitein-Vlieger Carlos Piazza de eerste oorlogsvlucht af in de geschiedenis en was de Blériot XI het eerste militaire vliegtuig dat ingezet werd tijdens een oorlog. Gevolgd door Kapitein-Vlieger Ricardo Moizo in een Nieuport.
  • 27 november » Paus Pius X creëert 19 nieuwe kardinalen, onder wie de Nederlandse Redemptorist pater Willem Marinus van Rossum.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia
Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Stamboom ter Maten is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Herman ter Maten, "Stamboom ter Maten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ter-maten/I88524214.php : benaderd 5 december 2023), "Jan van Grieken (1832-1911)".