Arbre généalogique Kroon en Telleman » Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser (1535-> 1600)

Données personnelles Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser 

  • Il est né en l'an 1535 dans IJsselmonde.
  • Fonction: Schout te IJsselmonde.Source 1
  • Fonction à partir du 1600: Heemraad te IJsselmonde 1600.Source 2
    Cranendonck, Pieter Pietersz
    263, 23 20- 5-1600 heemraad van West-IJsselmonde
    263,111v 12- 7-1625 won. in 1591 te IJsselmonde
  • Entrée.Source 3
    Adriaentje Gerritsdr., geb. naar schatting ca. 1540, overl. tussen 12-8-1608 en 18-5-1609, begr. in de kerk te IJsselmonde, tr. voor 1565 Pieter Pietersz. (van)Cranendonck alias den Boetser, geb. naar schatting ca. 1530, boer aan de Hordijk onder Oost IJsselmonde, heemraad (1560-1562), schout (1575-1600) van het ambacht Oost-IJsselmonde, laagheemraad (1575- 1601) van de polder Oost-IJsselmonde, laagheemraad (1578-1600) hoge waarsman (1580- 1586) van Dirk Smeetsland en Meester Ar end van der Woudensland, dijkgraaf van IJsselmonde (1588), hoogheemraad van de vier polders van West-IJsselmonde (1589-1601), heemraad van het ambacht West-IJsselmonde (1598- 1600), overl. Oost-IJsselmonde tussen 24-4-1600 en 4-1-1601, zoon van Pieter Willemsz., boer te Oost-IJsselmonde, en N.N. Dit echtpaar is uitgebreid behandeld in het boek De Geslachten Cranendonck in Holland.
  • Entrée.Source 4
    Boer aan de Hordijk onder Oost IJsselmonde. Heemraad 1560-1562, schout 1575-1600 van het ambacht Oost-IJsselmonde, laagheemraad 1575-1601 van de polder Oost IJsselmonde, laagheemraad 1578-1600, hoge waarsman 1580-1586 van Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland, dijkgraaf van IJsselmonde 1588, hoogheemraad van de vier polders van West-IJsselmonde 1589-1601, heemraad van het ambacht West-IJsselmonde 1598-1600.

    (Mogelijk van andere bron, gevonden zonder bron op geneanet)
    De vermelding van een Pieter Pietersz. in het kohier van de tiende penning van 1554/55 met een huis en boomgaard onder Oost-IJsselmonde zal hoogstwaarschijnlijk al betrekking hebben op Pieter Pietersz. Cranendonck. Vermoedelijk is hij na de dood van zijn vader ca.1557 in diens rechten en bezittingen getreden: in 1561/'1562 had Pieter Pietersz. twee huizen in IJsselmonde in eigendom en pachtte hij ongeveer 20 morgen land onder Oost- en West-IJsselmonde. Daarnaast bezat hij ruim 3 morgen land in het Oudeland van West-Barendrecht,die mogelijk afkomstig waren van zijn vrouw. Ondanks dit betrekkelijk geringe eigen grondbezit, waarmee Pieter Pietersz. op dat moment zeker niet bij de rijkste inwoners van het dorp behoord zal hebben, werd hij al vanaf 1561 vermeld als heemraad van Oost-IJsselmonde.
    Vanaf 1565 werd hij regelmatig aangeduid met de familienaam Cranendonck en trad hij steeds meer op de voorgrond binnen de dorpsgemeenschap van IJsselmonde. Dat zijn activiteiten zich daarbij niet beperkten tot het (boeren)bedrijf blijkt uit een aanbesteding in 1568, waarbij hij en zijn buurman Cornelis Goossens het uitdiepen van de grachten om het Huis te IJsselmonde aannamen voor de somma van 53 ponden. In de periode waarin de opstand tegen Spanje in Holland vaste grond onder de voeten had gekregen, was Pieter Pietersz. Cranendonck als schout van Oost-IJsselmonde aangetreden. Het is onzeker wanneer hij precies in deze positie is benoemd, maar dit moet vermoedelijk in of kort voor 1575 geweest zijn. Hij heeft in die functie een zegel met her wapen Cranendonck gebruikt. In 1575 kocht hij een huis met toebehoren op de grens van Oost-en West-IJsselmonde aan de westkant van de Hordijk, direct ten zuiden van het punt waar de Oude Smeetlandsedijk op de Hordijk uitkomt, met de Culck aan de westzijde. Zijn kleinere huis aan de Oude Smeetlandsedijk onder West-IJsselmonde verkocht hij echter niet: in 1597 werd dit door hem verhuurd. Opmerkelijk is, dat hij in 1577 en 1578 vermeld werd als pachter van Feijenoord: het gorzengebied dat Willem Jansz. Cranendonck, dijkgraaf van IJsselmonde, een eeuw eerder ook al in pacht had!
    Pieter Pietersz. Cranendonck gebruikte in deze periode diverse percelen land onder Oost- en West-IJsselmonde en Ridderkerk. In de besturen van de polders bekleedde hij, terwijl hij schout van Oost-IJsselmonde was, merkwaardigerwijs slechts functies onder West-IJsselmonde: vanaf 1578 was hij laagheemraad van Dirks Smeetsland en Mr. Arend van der Woudensland. In november 1588 vond in de Wijnkoperskapel te Dordrecht een vergadering plaats van dijkgraven en hoogheemraden van Ridderkerk en IJsselmonde, waarbij Pieter Pietersz. Cranedonck optrad als dijkgraaf van IJsselmonde. Het Dordtse stadsbestuur maakte bij die gelegenheid bezwaar tegen zijn benoeming in die functie, want zij waren van mening dat de dijkgraven van IJsselmonde en Ridderkerk poorters van Dordrecht moesten zijn. De ambachtsvrouwe verklaarde echter, dat zij zou benoemen wie haar zou "genoegen" en dat de (voornamelijk Dordtse) hoogheemraden de dijkgraaf Pieter Pietersz. Cranendonck zouden moeten "erkennen, aennemen ende gehoorsamen", alhoewel hij geen poorter van Dordrecht, maar van het platteland afkomstig was. De ambachtsvrouwe zal het dispuut wellicht hebben verloren, want een jaar later blijkt Pieter Pietersz.Cranendonck geen dijkgraaf, maar hoogheemraad van de polders van West-IJsselmonde te zijn: een hoge functie in het bestuur van de polder die hij tot zijn dood heeft uitgeoefend. Het lijkt daarbij geen enkel bezwaar te hebben opgeleverd dat Pieter Pietersz.Cranendonck zowel schout van Oost-IJsselmonde, als heemraad en schepen in West-IJsselmonde was! Na zijn overlijden in 1600/'01 kocht zijn zoon Sebastiaen Pietersz. Cranendonck de ouderlijke woning aan de Hordijk bij de Smeetlandsedijk van de andere erfgenamen, op voorwaarde dat hun moeder Adriaentje Gerritsdr. haar leven lang in de westkamer van het huis zou mogen blijven wonen. Bij die gelegenheid bleek, dat de erfenis aanzienlijk was: behalve veel landerijen was er de woning aan de Hordijk die f 2350 opbracht en kregen de erfgenamen ieden f 800 contant. Pieter huwde voor 1565: Adriaentje Gerritsdr. geboren naar schatting rond 1540, mogelijk te Barendrecht, overleden tussen 12-08-1608 en 18-05-1609 te IJsselmonde. Mogelijk was zij een dochter van Gerrit Jansz., heemraad van West-Barendrecht. Zeker is, dat zij een zuster was van Jan Gerritsz. den Ouden, die in 1598 genoemd werd als zwager van Pieter Pietersz. Cranendonck en in 1596 te Barendrecht woonde.
  • Entrée: De broers Gerrit (de oudste),Pieter, Willem, Huijg en Cornelis, zonen van Pieter Willemsz.Source 4
    De oudste zoon Gerrit Pietersz. Cranendonck huwde met een rijke weduwe aan de Hordijk in West-IJsselmonde, was jarenlang waarsman in de polder Dirk Smeetsland en bracht het op het laatst van zijn leven tot schout van het Westambacht. In Oost-IJsselmonde vervulde zijn broer Pieter Pietersz. Cranendonck eveneens het schoutsambt, naast vele functies in het polder- en dorpsbestuur. Twee jongere broers, Willem en Huijg Pietersz. Cranendonck, waren ook gevestigd aan de Hordijk in Oost-IJsselmonde, waarbij vooral de laatstgenoemde vele functies in de polderbesturen van West IJsselmonde bekleedde en blijkens de belastingkohieren aan het eind van de zestiende eeuw één van de rijkste inwoners van het dorp IJsselmonde was. Een andere broer, Cornelis, was gevestigd in het dorp Bolnes onder Ridderkerk, waar hij enkele openbare functies vervulde, al keerde hij op het eind van zijn leven weer terug in zijn geboortedorp IJsselmonde.
  • Entrée: Het alias Bootser, gebruikt in de IJselmondse tak Cranendock.Source 4
    Opmerkelijk is dat zeer veel leden van dit IJsselmondse geslacht Cranen donck gebruik maakten van het alias “Boots” of “Bootser”, een naam die generaties lang regelmatig opduikt en zelfs in vrouwelijke lijn werd voortgezet! Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn, dat de naam diende om de familie te onderscheiden van andere geslachten Cranendonck, die immers in dezelfde streek gevestigd waren. De betekenis en herkomst van deze naam is onduidelijk, vermoedelijk is zij afgeleid van het Middelnederlandse woord “bootse” (ook: boetse/botse/butse), waarvan de betekenis is: bult, buil, oneffenheid31, maar ook andere verklaringen zijn denkbaar. De naam komt al voor bij de derde generatie van het hier behandelde geslacht en zal ongetwijfeld een aanwijzing zijn voor de herkomst van de familie, waarbij wellicht gedacht moet worden aan een familienaam die uit een vrouwelijke lijn afkomstig is
  • Entrée: Het wapen Cranendonck, afgeleid het oudere geslacht Cranendonck.Source 4
    Twee of drie hoorns (soms vergezeld van een ster), met In een vrijkwartier twee vertikaal geplaatste afgewende zalmen met de koppen omhoog;
    helmteken: een vlucht. Volgens de studie van ir.A.Kranendonk zouden de kleuren zijn: rode hoorns in een schild van goud, en zilveren zalmen in een groen vrijkwartier. (afbeelding: ir.A. Kranendonk, bijgevoegd in Aldfaer)

    (Opvallend is dat) het wapen grote gelijkenis vertoont met het wapen van het oudste geslacht Cranendonck in de Riederwaard: drie hoorns (2 en 1) met in een vrijkwartier linksboven (heraldisch rechts) twee vertikaal geplaatste zalmen met de koppen omhoog.

    Meer over het wapen in bron-document, zie bron
  • Entrée: Hij huwde vóór 1565: ADRIAENTJE GERRITSDR., zij heeft een broer Jan Gerritsz de Ouden.Source 4
    Hij huwde vóór 1565: ADRIAENTJE GERRITSDR.
    Geboren naar schatting rond 1540, mogelijk te Barendrecht, overleden tussen 12.08.1608 en 18.05.1609 te IJsselmonde. Mogelijk was zij een dochter van Gerrit Jansz, heemraad van West-Barendrecht. Zeker is, dat zij een zuster was van Jan Gerritsz. den Ouden, die in 1598 genoemd werd als zwager van Pieter Pietersz. Cranendonck en in 1596 te Barendrecht woonde
  • Entrée: Levensloop.Source 4
    Geboren naar schatting rond 1530, overleden tussen 24.04.1600 en 04.01.1601 te IJsselmonde. De vermelding van een Pieter Pietersz. in het kohier van de tiende penning van 1554/’55 met een huis en boomgaard onder Oost-IJsselmonde zal hoogstwaarschijnlijk al betrekking hebben op Pieter Pietersz. Cranendonck. Vermoedelijk is hij na de dood van zijn vader ca.1557 in diens rechten en bezittingen getreden: in 1561/’62 had Pieter Pietersz. twee huizen in IJsselmonde in eigendom en pachtte hij ongeveer 20 morgen land onder Oost- en West-IJsselmonde. Daarnaast bezat hij ruim 3 morgen land in het Oudeland van West-Barendrecht, die mogelijk afkomstig waren van zijn vrouw. Ondanks dit betrekkelijk geringe eigen grondbezit, waarmee Pieter Pietersz. op dat moment zeker niet bij de rijkste inwoners van het dorp behoord zal hebben, werd hij al vanaf 1561 vermeld als heemraad van Oost- IJsselmonde.
    Vanaf 1565 werd hij regelmatig aangeduid met de familienaam Cranendonck en trad hij steeds meer op de voorgrond binnen de dorpsgemeenschap van IJsselmonde. Dat zijn activiteiten zich daarbij niet beperkten tot het(boeren)bedrijf blijkt uit een aanbesteding in 1568, waarbij hij en zijn buurman Cornelis Goossens het uitdiepen van de grachten om het Huis te Jsselmonde aannamen voor de somma van 53 ponden. In de periode waarin de opstand tegen Spanje in Holland vaste grond onder de voeten had gekregen, was Pieter Pietersz. Cranendonck als schout van Oost-IJsselmonde aangetreden. Het is onzeker wanneer hij precies in deze positie is benoemd, maar dit moet vermoedelijk in of kort vóór 1575 geweest zijn. Hij heeft dit ambt gedurende een kwart eeuw bekleedt en heeft in die functie een zegel met het wapen Cranendonck gebruikt. In 1575 kocht hij een huis met toebe
    horen op de grens van Oost- en West-IJsselmonde aan de westkant van de Hordijk, direct ten zuiden van het punt waar de Oude Smeetlandsedijk op
    de Hordijk uitkomt, met de Culck aan de westzijde. Zijn kleinere huis aan de Oude Smeetlandsedijk onder West-IJsselmonde verkocht hij echter niet: in 1597 werd dit door hem verhuurd. Opmerkelijk is, dat hij in 1577 en 1578 vermeld werd als pachter van Feijenoord: het gorzengebied dat Willem Jansz. Cranendonck, dijkgraaf van IJsselmonde, een eeuw eerder ook al in pacht had! Pieter Pietersz. Cranendonck gebruikte in deze periode diverse percelen land onder Oost- en West-IJsselmonde en Ridderkerk. In de besturen van de polders bekleedde hij, terwijl hij schout van Oost-IJsselmonde was, merkwaardigerwijs slechts functies onder West-IJsselmonde: vanaf 1578 was hij laagheemraad van Dirk Smeetsland en Mr.Arend van der Woudensland. In
    november 1588 vond in de Wijnkoperskapel te Dordrecht een vergadering plaats van de dijkgraven en hoogheemraden van Ridderkerk en IJsselmonde, waarbij Pieter Pietersz. Cranendonck optrad als dijkgraaf van IJsselmonde.
    Het Dordtse stadsbestuur maakte bij die gelegenheid bezwaar tegen zijn benoeming in die functie, want zij waren van mening dat de dijkgraven van IJsselmonde en Ridderkerk poorters van Dordrecht moesten zijn. De ambachtsvrouwe verklaarde echter, dat zij zou benoemen wie haar zou “genoegen” en dat de (voornamelijk Dordtse) hoogheemraden de dijkgraaf Pieter Pietersz. Cranendonck zouden moeten “erkennen, aennemen ende gehoorsamen”, alhoewel hij geen poorter van Dordrecht, maar van het platteland afkomstig was. De ambachtsvrouwe zal het dispuut wellicht hebben verloren, want een jaar later blijkt Pieter Pietersz. Cranendonck geen dijkgraaf, maar hoogheemraad van de polders van West-IJsselmonde te zijn: een hoge functie in het bestuur van de polder, die hij tot zijn dood heeft uitgeoefend. Het lijkt daarbij geen enkel bezwaar te hebben opgeleverd dat Pieter Pietersz. Cranendonck zowel schout van Oost-IJsselmonde, als heemraad en schepen in West-IJsselmonde was! Na zijn overlijden 1600/’01 kocht zijn zoon Sebastiaen Pietersz. Cranendonck de ouderlijke woning aan de Hordijk bij de Smeetlandsedijk van de andere erfgenamen, op voorwaarde dat hun moeder
    Adriaentje Gerritsdr. haar leven lang in de westkamer van het huis zou mogen blijven wonen. Bij die gelegenheid bleek, dat de erfenis aanzienlijk was: behalve veel landerijen was er de woning aan de Hordijk die ƒ2350 opbracht en kregen de erfgenamen ieder ƒ800 contant.
  • Entrée à partir du 1500.Source 5
    De familie groep Cranendock te IJsselmonde begint met Pieter Willem Gerrits Cranendonck alias Bootser
  • Entrée à partir du 7 janvier 1563: Waar Pieter Pietersz woont.Source 1
    no. 84 folio XXXVI recto klaas cornelisse verkoopt aan dirk cornelisse en cornelis willemse een derde deel in zeven en een halve morgen land gelegen in het oostambacht van ijsselmonde, in het oude land, in een hoeve land van 15 morgen waarvan vier morgen gelegen zijn naast de hordijk en drie en een halve morgen waar thans het huis van pieter pieterse craendonck op staat, tenslotte nog drie en een halve morgen gelegen in één hoeve land naast het oude dijkje, belend ten zuiden de weduwe van wouter schilmanse te dordrecht, ten noorden meester hypolytus, president in ’t hof van utrecht. schout: dirk dirkse van driel; heemraden: japhet andriesse, sebastiaan andriesse, joris damasse, harper willemse; 7 januari 1563
  • Entrée à partir du 30 avril 1575.Source 1
    no. 139 folio LXIIII recto lenert sebastiaanse, pauwels adriaanse als man en voogd van hendrikje sebastiaanse, gerrit pieterse als voogd van het achtergebleven weeskind van sebastiaan pieterse verkopen aan pieter pieterse cranendonck, schout, een huis met bergruimte, schuren en beteling, gelegen in ’t oostambacht van ijsselmonde aan de hordijk, aan de westzijde van de dijk komende vooraan de smeetslandse onderdijk, binnendijks belend ten noorden willem franse, ten zuiden de weduwe van adriaan thonisse en ten noorden jan joosten. plaatsvervangend schout: cornelis pieterse; heemraden: fop dirkse, maarten pieterse, jan janse in ’t velt; 30 april 1575
  • Entrée à partir du 28 mars 1598: Mogelijk heet Adriaentje, zijn vrouw, de Ouden (zwager en haar broer is Jan Gerritsz de Ouden).Source 6
    1 schuldbekentenis 28-mrt-1598 Aktesoort:schuldbekentenis Datering: 28-mrt-1598 Aktenummer: 1 Bladzijden: 007 t/m 008 Standplaats: IJsselmonde
    Inhoud:
    Pieter Pietersz Cranendonck, schout, is als borg voor zijn zwager Jan Gerritsz den Ouden 400 pond schuldig aan de nagelaten weeskinderen van Adrian Danielsz van der Leck. Het Hof van Holland heeft hierover vonnis gewezen. Pieter neemt de schuld over. De voogden van de kinderen hebben hem op zijn verzoek toegestaan dit bedrag in termijnen te voldoen, mits hij rente zal betalen. Als waarborg brengt hij zijn woonhuis of hofstede met schuren, enz. in, gelegen in het Oostambacht, ten zuiden begrensd door Goossen Cornelisz, ten noorden door de Oude Smeetlantsche Noortdijck, ten westen door de Gemeenelantse culck van Smeetslant en ten oosten door de watering van het Oostambacht.

    Toegangsnummer:8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeentemIJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden Inventarisnummer: 184
  • Entrée à partir du 4 janvier 1601.Source 7
    IJsselmonde 04-jan-1601 Heindrick Pietersz Cranendonck, voogd over zijn moeder en gemachtigd door het sterfhuis van Pieter Pietersz Cranendonck, schout, is 250 gulden schuldig aan Willem Pietersz, gerechtsbode van Beijerland, die een machtiging heeft van Sebastiaen Cornelisz, man en voogd van Fijchgen (Fijthgen) Cornelisdr, Jacob Cornelisz Meijnertsz voor zichzelf en mede namens zijn broers Joost en Huijgo Cornelisz Meijnertsz, kinderen van de oude Cornelis Jacobsz, samen met de nagelaten kinderen van hun zuster Dyngen Cornelisdr en namens de kinderen van Dyngen Jacobsdr, allen erfgenamen van vaderszijde van wijlen Jacob Cornelisz Crijchsman. Het betreft de koop van ongeveer de helft van 10,5 hont land, gelegen in het Oudelant in 3 morgen en 3 hont land, die gemeenschappelijk zijn met de andere erfgenamen van moederszijde en met Pieter van Driell uit Delft. Het wordt ten zuiden begrensd door Dierick Fijck van Hove, ten noorden door Joost Adriaensz van Tholl, ten oosten door het pastorieland en ten westen door de Hordijck. De schuld zal in delen betaald worden op de Dordrechtse beestenmarkt.
  • Entrée à partir du 16 janvier 1603: 44 verkoop 16-jan-1603.Source 8
    Aktesoort:verkoop Datering:16-jan-1603 Aktenummer:44 Bladzijden:054 t/m 055 Standplaats:IJsselmonde
    Inhoud:
    Job Boudewijnsz voor de ene helft en Huijgo Pietersz Cranendonck, Aert Eewoutsz, man van Pietertgen Willemsdr, genoemde Job met schout Jan Jansz Int Velt namens de kinderen van wijlen Cornelis Pietersz Cranendonck voor de andere helft verkopen aan Marijken Huijgensdr, weduwe van Cornelis Cornelisz en dochter van genoemde Huijgo, met haar weeskind of zijn voogd Willem Jacobsz een huis, hof en schuur met alles daar omheen, gelegen aan de Hordijck, ten noorden begrensd door genoemde Huijgo, strekkende in het zuiden of langs de Hordijck tot de sloot tussen de dertien morgen of de Derde Hoeve. Wijlen Bouwen Adriaensz was eigenaar van dit onroerend goed. Het huis, enz. is belast met een losrente van 5 gulden ten profijte van Harmen Verbies uit Dordrecht.
    Toegangsnummer:8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
    Inventarisnummer:184
  • Entrée à partir du 8 décembre 1605.Source 9
    16 verso #037#
    rechtdach gehouden den VIIIen december anno 1605 by jan int velt schout ende t volle collegie adriaen leennaertsz ende de gemeenne erffgenamen van leennaert arensz bolles eysscher contra heindryck pietersz craennendonck als curateur van de boel van zynnen vader pieter pietersz craennendonck eysscht de somme van XV pond VI stuyvers van gedaennen arbeyt ende verteerde costen by zynnen vader zaliger gedaen concludeert tot condempnatie cum expensis heemraden wysen voor vonnis dat alsoo hy eysscher denverweerder verclaert te wesen curateur vande voornoemde boel dat den eysscher binnen den tyt van XIIII dagen hem sal leveren copie autenticq uut zynnen schultbouck ende hem de reeckeninge comt maecken ende alsdan voorder op hem te procederen naer behooren
  • Entrée à partir du 1609: De erfgenamen van de broers Cranendock hebben onenigheid over de erfenis.Source 4
    18.05.1609: comp. de erfgenamen van Pieter Pieterse Craennendonck en Adriana Geeritsz. zaliger; zij eisen van Huijgo Pieterse Craennendonck delen van een zekere aanwas In West-Barendrecht, hen aanbestorven van hun ouders voorn.zaliger, eertijds gekomen van zal.Geerit Pieterse Bootser en zijn huisvrouw (ORA O-IJsselm.158,f.36) (zie verder bij Illb
  • Entrée à partir du 18 mai 1609: Pieter Pieter en Adriaentje Gerrits zijn beide overleden, meer aktes in De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman.Source 9
    36 recto #116#
    compareerde voor ons jan jansz int velt schout pieter dircxsz verschoor ende pieter woutersz heemraden tot iselmonde d eersame heindrick pietersz craennendonck thonis pietersz ende sebastiaen pietersz craennendonck ende adriaen aertsz hacke als getrout hebbende maertghen pieterse zoo voor haer zelven als vervanghende ende hem sterck makende voor haere andere mede susters ende broeders kinderen gemeene kinderen ende erffgenamen van pieter pietersz craennendonck ende adriana geeritse zaliger ende hebben in die qualiteyt specialick geconstitueert ende machtich gemaeckt constitueeren ende maecken machtich midts desen leennert cornelisz woonnende in barendrecht haer mede erffgenamen als getrouwt hebbende lysbeth pieterse om uut haers comparanten name ende van harentwegen rechtelyk te mogen eysschen ende versoecken jegens eennen huygo pietersz craennendonck alle alsulcke deel ende aenpaert van zeecker aenwas gelegen in west-barendrecht mitsgaders van zeecker jaere vruchten ende genudt vandien haer aenbesturven vande voorsegde haer constituanten zaliger ouderen ende eertyts gecomen van zaliger geerit pietersz bootser ende zyn huysvrou zaliger recht daerom te maecken ende te sprecken voor allen bancken ende vierscharen ofte mit vrientschap accorderen sentencien interlocutoir ende diffinitief te mogen aenhooren ende die t appeleren ofte reformeren zulcx synen goeden raet gedragen sal ende voorts alles te doen tam adlites quam ad negotia cum potesto substituendo gelovende voor goet vast ende van waerden te houden alle t gundt byde voorsegde geconstitueerden ofte synen gesubstitueerden hier inne gedaen ende gebesoingneert zal worden onder alle verhandeling van rechten daer toe staende behoudelick dat hy schuldich blyft van syne administratie te doen behoorlycke reeckeninghen bewys ende reliqua ter controle desen by ons schoudt ende heemraeden bovengenoempt onderteeckent op huyden den XVIIIen mey anno XVIC negen.
    voorweerders by sententie diffinitif van myne edele edele heeren gecondemneert sullen worden int scheyden ende deelen ende neffens den requirant uuten naem van zynne voorsegde huysvrouwe vande goederen by de voorsegde pieter pietersz
    39 verso – 40 recto #132#
    Leennert cornelisz ... als man ende voocht van elisabeth pieterse van craennendonck requirant ende aenlegger ter eenre contra heindrick antonisz ende sebastiaen pietersz zoonnen van craennendonck mitsgaders adriaen aertsz hacke als man ende voocht van maeryken pieterse van craennendock ende de kinderen ende erffgenamen van willem pietersz besemer by hem verwect aen fyken pieterse van craennendonck kinderen ende erffgenamen van pieter pietersz van craennendonck ende adriana geeritse haerluyde vader ende moeder saem gedaagden gerequireerde ende voorweerders te andre zyde van craennendonck ende adriana geerits haerluyder ouders naergelaeten hem requirant inden naem vande selve syn huysvrouw voor uut haer luyden voorsegde ouders boedell te laeten volgen gelycke bruyloftsfeest cleedt als de gerequireerden gehadt hebben ofte hondert twintich gulden daer vooren uut den intreste vandien t zedert het overlyden vande voorsegde adriaena geerits totte effectuele voldoeninge toe ende dat by provisie d voorsegde gerequireerdens verboden sall worden tot d voorsegde schiftinghe ende deylinge te verstaen voor alle t selve voldaen te hebben maeckende in cas van proces eysch van costen schaden ende intresten off tot anderen alsulcken fine ende conclusie als myne edele heeren mitte deductie vande saecke bevinden sullen te behooren ende den requirant orbaerlicxt te syn op alles imploierende deselve u edele goedertieren officie Heemraden appointeren dat partyen by den anderen sullen compareren nemende elcx een goet man op hope van accoordt om herluden saecke mitter minne ende vruntschap uute wegen te leggen ende soo partyen niet en connen accorderen sullen heemraden ter naester rechtdach wysen ofte stagen sulcx als recht is
  • Il est décédé apres 15 mai 1600 dans IJsselmonde.Source 10
    Rek. 25-5-1600 tot 30-7-1601:
    Pieter Pietersz. Cranendonck Schout (in de kerk in juni 1600; betaling door zijn weduwe en erfgenamen)
  • Il est enterré dans IJsselmonde in de kerk.Source 10
  • Un enfant de Pieter Willem Gerritsz Cranendonck alias Bootser et Lijsbeth Gerrits Pancras
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 29 avril 2023.

Famille de Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser

Il est marié avec Adriaentje Gerrits den Ouden.

Ils se sont mariés à l'église environ 1560 à Barendrecht.Source 11


Enfant(s):

  1. Anthonis Pietersz Cranendonck  ± 1567-< 1641 
  2. Bastiaen Pietersz Cranendonck  ± 1575-< 1640 


Notes par Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser

kaart d.d.17 november 1564 van Uost-IJsselmonde en een deel van Ridderkerk, door de
landmeter Odulphus Koenraedtsz (het noorden Is onder NB door stamboekmaakster omgedraaid!)). Centraal op deze kaart ligt de
watering, waarop de diverse polders hun water moesten lozen, met een sluisje op het punt
waar deze de Hordijk kruiste (middenboven, NB -onder). Ten oosten van deze watering (de bekaede
bosem) lag achter de Hordijk het Oudeland van IJsselmonde. Op de kaart zijn tegen de Hordijk
In het Oudeland een aantal hofsteden getekend, waaronder zeer waarschijnlijk ook de
boerderijen van de weduwe van Pieter Willemsz (Cranendonck) (II) en van Huijg Pietersz
Cranendonck (llle). Even voorbij het punt waar de Hordijk splitste in de IJsselmondse dijk
(richting dorp IJsselmonde, middenonder) en de Oude Zeedijk (van Smeetsland, rechtsboven),
lag een oude sluis In de boezem, die volgens deze kaart In 1564 als brug in gebruik was. In
deze hoek die gevormd werd door Hordijk en boezem lag later de hofstede van de schout
Pieter Pietersz Cranendonck (lllb). (ARA inv.HIngman 2114, foto: ARA Den Haag)
De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Oost-IJsselmonde: Register van overdracht, gifte, schuld, rente en kustingbrieven, 1552-1598 Stadsarchief Rotterdam, toegangsnr. 8 (Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde), inv.nr. 183 door Michel Bal, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=12281&type=source
  2. Index op de verkopers, kopers en borgen uit de giftbrieven van WEST-IJSSELMONDE, 1598-1647. Arch. gem. IJsselmonde 263: 1598-1647, aanwezig op GA Rotterdam, toegangsnr. 8, door Heemskerk, J, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=11442&type=source
  3. DE AFSTAMMING VAN HET GESLACHT (DEN BOER) IN ‘T VELT TE KLEINE- EN GROOTE LINDT door K.J. Slijkerman, Ons Voorgeslacht jrg. 50 (1995)
  4. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
  5. Ineke Kroon
  6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=16&mivast=184&mizig=365&miadt=184&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=%27t%20Hof
  7. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mivast=184&miadt=184&mizig=365&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=unitdate%7Casc&mizk_alle=tholl
  8. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=52&mivast=184&mizig=365&miadt=184&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=in%20%27t%20velt
  9. Dingboek Oost-IJsselmonde 1603-1640 Stadsarchief Rotterdam – Toegang No 8 – Inventarisnummer 158, Michel G.A. Ball
  10. BEGRAVENEN TE IJSSELMONDE 1585 TOT 1700 VOLGENS DE JAARREKENINGEN DER KERKMEESTERS door KJ. Slijkerman OV 2014 febr.
  11. Bron: De Geslachten Cranendonck in Holland ca. 1400-1700 door Ir. c.Sigmond en K.J.Slijkerman].

Sur le nom de famille Cranendonck alias Bootser


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ineke Kroon, "Arbre généalogique Kroon en Telleman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I4295.php : consultée 7 juin 2024), "Pieter Pietersz Cranendonck alias Bootser (1535-> 1600)".