Family tree Voorhaar » Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel (1894-1969)

Personal data Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel 


Household of Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel

He is married to Wilhelmina Maria de Rooij.

They got married on November 26, 1918 at Tilburg, he was 24 years old.Source 7


Child(ren):



Notes about Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel

Op internet staat een kroniek met als titel 'De laatste boer Mathijs Konings'. Hierin is ruimschoots aandacht voor de familie Wortel. Dit vanwege het huwelijk van Anna Maria Konings met Lambertus Hermanus Wortel:
Gerardus Joseph Wortel trouwt in 1918 op 23-jarige leeftijd met 21-jarige Tilburgse dienstmeisje Wilhelmina de Rooij. Hij is niet alleen een goede vakman, maar ook het zakendoen blijkt hem in het bloed te zitten. Gerrit start samen met ene Toon Buising het aannemersbedrijf Wortel en Buising. De firma wordt gevestigd op het adres van Gerrit Wortel aan de Hesperenstraat 56 Tilburg. Op 20 februari 1944 overlijdt Antonius Buising. De handelsnaam wordt "G. J. Wortel en Zoon v/h Wortel en Bujjsing", gevestigd Oranjeplein Goirle. Dat beide ondernemingen diverse kerken mogen bouwen in Noord-Brabant (o.a. de Leonardus van Veghelkerk in Helmond) is niet enkel te danken aan vakmanschap, maar zeker ook aan de onberispelijke reputatie van Gerrit Wortel: hij is een voorbeeldige katholiek. Dat wordt bevestigd door neef Jan Wortel, die vanuit Christchurch (Nieuw- Zeeland) laat weten dat zijn oom rijk was en veel van zijn rijkdom aan charitatieve doelen heeft weggegeven. Op internet vinden we enkele voorbeelden waaruit blijkt dat Gerrit Wortel en zijn compagnon Buising zeer sociale werkgevers zijn. Het ene bericht komt uit een interview met een oud-inwoner van Deurne. Hij beschrijft hoe zijn vader rond 1934 uit zijn huis wordt gezet, omdat hij de huurschuld niet kan betalen. De gemeente en de werkgever spelen daarbij onder een hoedje, waardoor een huisuitzetting onvermijdelijk is. De zoon vertelt: De dag daarop vertrok hij (zijn vader) op de fiets naar Eindhoven op zoek naar ander werk. Hij werd meteen aangenomen bij bouwbedrijf Wortel en Buising. Hij vertelde daar het verhaal over de huisuitzetting en waarom hij bij Van Thiel in Helmond ontslag genomen had en dat hij geen inhouding op zijn loon zou accepteren. Zonder probleem kon hij bij dit bedrijf beginnen, tot het project waar ze mee bezig waren af was. Jaren later kreeg hij een brief van datzelfde bedrijf, met de vraag of hij mee wilde werken aan het bouwen van de Leonardus-kerk in Helmond. Aannemer Wortel uit Tilburg levert in 1949 gratis materialen voor de bouw van een kapel bij de kerk St Gerardus Majella in Bergeijk. Volgens het Meertens-instituut is het ontwerp voor de kapel afkomstig uit de nalatenschap van een architect die werd gefusilleerd op Bevrijdingsdag. Die architect kan niemand anders zijn dan de gefusilleerde zoon Cor Wortel. Vader Gerrit Wortel, die vanaf begin 1944 samen met zijn zoon Gerardus het bedrijf leidt, wil zeer waarschijnlijk op deze manier de gedachtenis van zijn gesneuvelde zoon Cor eren. Deze Cor Wortel zal zeer bekend worden in Tilburg en omgeving. Hij wordt een Tilburgse oorlogsheld. Er is zelfs een straat naar hem genoemd, de Cor Wortelstraat.
Neef Jan Wortel herinnert zich de bewuste avond nog heel scherp. Hij ligt in Schaepmanstraat 14 in bed, als hij op de deur hoort kloppen. Hij hoort zijn vader tegen derden praten. Het blijken Duitse soldaten te zijn, die naar een heer Wortel zoeken. Zij denken bij het ouderlijk huis van Cor te zijn, maar zijn aan het verkeerde adres. Cor blijkt doodgeschoten te zijn dicht bij een nonnenklooster. Hij heeft daar enige tijd gelegen voordat de nonnen zijn lichaam uiteindelijk naar binnen halen en in een metalen kist leggen. Daarin wordt hij ook begraven. Gerrit was erg bezorgd om het welzijn van zijn twee zonen. Zover het verslag van Jan Wortel. De dood van Cor is dan ook een zware klap voor Gerrit, ofschoon hij wel moet hebben geweten bij welke uiterst gevaarlijke activiteiten zijn zoon was betrokken. Wat is er precies gebeurd? In de oorlogsjaren is café De Oude Vos in Oisterwijk het hoofdkwartier van de sabotagegroep Midden- Brabant. Cor Wortel is een van de leden van deze verzetsgroep. De groep beraamt diverse verzetsacties en sabotagedaden en voert ze ook uit: Het in brand steken van een opslagplaats van de Duitsers in Udenhout; Het laten ontsporen van een trein met NSB-sympathisanten en munitie; Het doorsnijden van de grote telefoonkabel langs de Bosscheweg; Het opblazen van een brug in Spoordonk. Verder zorgt de groep ook voor de opvang van geallieerde parachutisten. Ze worden verborgen in ondergrondse schuilplaatsen op de Kampinaheide. Cor is een durfal en een man van gewapende actie. In 1944, het laatste jaar van de bezetting, loopt hij in de Oisterwijkse bossen in een valstrik. In het daaropvolgend vuurgevecht wordt hij gedood. In een andere versie is Cor alleen in de bossen (in de buurt van een nonnenklooster?). Als Cor op een Duitse patrouille stuit, probeert hij zich te verdedigen en trekt zijn revolver, maar het vuurwapen ketst. Hij wordt zonder vorm van proces gefusilleerd. B & W van Tilburg besluit op 3 augustus 1950 een straat in de wijk Korvel naar hem te vernoemen.
Ben Verhoof is een afstammeling van Petronella Konings, de oudste dochter van Godefridus Konings en Wilhelmina Hersmis. De vader van Ben is in de 50er jaren van de vorige eeuw werkzaam als uitvoeder bij "Buising en Wortel". Dat is de reden dat de heren Wortel en Buising verschillende keren bij zijn ouders thuis zijn geweest. Ben heeft nog heldere herinneringen aan Gerrit Wortel. "Zijn taalgebruik was beslist anders dan de onze; hij was beslist geen "Tilburger! Als hij thee of koffie kreeg van mijn moeder dronk hij dat uit het kopje met zijn pink fier omhoog! Vreemd dat zo'n kleinigheid je je hele leven bijblijft." De kleine Ben doet een scherpe observatie: Wortel komt niet van hier, hij is niet een van ons. Gerrit en Bertus (Lambertus Hermanus Wortel, de broer van Gerrit) passen zich in de loop van de tijd via gezin en werk voldoende aan de Brabantse cultuur aan. Maar de familie uit Hilversum blijft wat onwennig kijken naar de eenvoudige, gedweëe en onderdanige Tilburgers. Als Gerrit een succesvolle aannemer wordt gaat ook standsverschil een rol spelen.
Als Bertus rond 1920 met zijn broer in Tilburg arriveert, gaat hij in de kost bij Jan Konings aan het Schaepmanplein. In het niet zo grote huis wonen Jan Konings en zijn vrouw met hun 4 kinderen: de oudste nog ongehuwde dochter Cornelia Anna van 31 jaar met haar pasgeboren dochter Rietje, zoon Kees 29 jaar, dochter Anna Maria 26 jaar en nakomertje Adriana 17 jaar. Met Lambertus erbij 8 personen. Bertus wordt verliefd op Anna Maria. Het Schaepmanplein is vlakbij de plek waar Bertus tussen als uitvoerder in dienst is van "NV Buising en Wortel" en leiding zal geven aan de bouw van een nieuwe kerk, die vernoemd wordt naar een nieuwe heilige: Theresia van Lisieux Zij wordt heiligverklaard in 1938 Zijn dochters Annie (1933) en Mieke (1939) zijn in 2009 nog steeds trots op het werk van hun vader. In het verslag van de Open Monumentendag van 13 september, lezen we dat beide zussen, 76 en 70 jaar oud, weer aanwezig zijn bij de activiteiten in de wijk Theresia.
(bron: kroniek 'de laatste boer Mathijs Konings')

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel



Visualize another relationship

Sources

  1. Regionaal Archief Tilburg - Regionaal Archief Eindhoven - www.advandenoord.nl - www.online-begraafplaatsen.nl
  2. www.advandenoord.nl
  3. Regionaal Archief Eindhoven
  4. familiebericht (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
  5. familiebericht (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie) - www.advandenoord.nl - www.online-begraafplaatsen.nl
  6. www.online-begraafplaatsen.nl
  7. Regionaal Archief Tilburg

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on August 5, 1894 was about 17.3 °C. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 85%. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1898 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 21, 1891 to May 9, 1894 the cabinet Van Tienhoven, with Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from May 9, 1894 to July 27, 1897 the cabinet Roëll, with Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) as prime minister.
  • In the year 1894: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
    • July 4 » The short-lived Republic of Hawaii is proclaimed by Sanford B. Dole.
    • July 25 » The First Sino-Japanese War begins when the Japanese fire upon a Chinese warship.
    • August 22 » Mahatma Gandhi forms the Natal Indian Congress (NIC) in order to fight discrimination against Indian traders in Natal.
    • September 1 » Over 400 people die in the Great Hinckley Fire, a forest fire in Hinckley, Minnesota.
    • November 17 » H. H. Holmes, one of the first modern serial killers, is arrested in Boston, Massachusetts.
    • November 21 » Port Arthur, China, falls to the Japanese, a decisive victory of the First Sino-Japanese War; Japanese troops are accused of massacring the remaining inhabitants.
  • The temperature on November 26, 1918 was between 2.1 °C and 6.2 °C and averaged 4.2 °C. There was 1.5 mm of rain. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south-southeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 29, 1913 to September 9, 1918 the cabinet Cort van der Linden, with Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from September 9, 1918 to September 18, 1922 the cabinet Ruys de Beerenbrouck I, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In the year 1918: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 6.6 million citizens.
    • January 8 » U.S. President Woodrow Wilson announces his "Fourteen Points" for the aftermath of World War I.
    • January 28 » Finnish Civil War: The Red Guard rebels seize control of the capital, Helsinki; members of the Senate of Finland go underground.
    • August 27 » Mexican Revolution: Battle of Ambos Nogales: U.S. Army forces skirmish against Mexican Carrancistas in the only battle of World War I fought on American soil.
    • August 31 » World War I: Start of the Battle of Mont Saint-Quentin, a successful assault by the Australian Corps during the Hundred Days Offensive.
    • December 1 » Iceland becomes a sovereign state, yet remains a part of the Danish kingdom.
    • December 16 » Vincas Mickevičius-Kapsukas declares the formation of the Lithuanian Soviet Socialist Republic; it is dissolved in 1919.
  • The temperature on July 31, 1969 was between 17.1 °C and 21.6 °C and averaged 19.2 °C. There was 2.0 mm of rain during 0.2 hours. The heavily clouded was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the north. Source: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 5, 1967 to Tuesday, July 6, 1971 the cabinet De Jong, with P.J.S. de Jong (KVP) as prime minister.
  • In the year 1969: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 12.8 million citizens.
    • January 30 » The Beatles' last public performance, on the roof of Apple Records in London. The impromptu concert is broken up by the police.
    • March 10 » In Memphis, Tennessee, James Earl Ray pleads guilty to assassinating Martin Luther King, Jr. He later unsuccessfully attempts to recant.
    • July 24 » Apollo program: Apollo 11 splashes down safely in the Pacific Ocean.
    • August 17 » Category 5 Hurricane Camille hits the U.S. Gulf Coast, killing 256 and causing $1.42 billion in damage.
    • October 21 » The 1969 Somali coup d'état establishes a Marxist–Leninist administration.
    • November 15 » Vietnam War: In Washington, D.C., 250,000-500,000 protesters staged a peaceful demonstration against the war, including a symbolic "March Against Death".


Same birth/death day

Source: Wikipedia

  • 1889 » Conrad Aiken, American novelist, short story writer, critic, and poet († 1973)
  • 1890 » Erich Kleiber, Austrian conductor and director († 1956)
  • 1890 » Naum Gabo, Russian-American sculptor († 1977)
  • 1897 » Aksel Larsen, Danish lawyer and politician († 1972)
  • 1897 » Roberta Dodd Crawford, American soprano and educator († 1954)
  • 1900 » Rudolf Schottlaender, German philosopher, classical philologist and translator († 1988)

Source: Wikipedia


About the surname Wortel

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Wortel.
  • Check the information Open Archives has about Wortel.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Wortel.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jan Voorhaar, "Family tree Voorhaar", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I17395.php : accessed June 6, 2024), "Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel (1894-1969)".