Familienstammbaum Voorhaar » Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel (1894-1969)

Persönliche Daten Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel 


Familie von Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel

Er ist verheiratet mit Wilhelmina Maria de Rooij.

Sie haben geheiratet am 26. November 1918 in Tilburg, er war 24 Jahre alt.Quelle 7


Kind(er):



Notizen bei Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel

Op internet staat een kroniek met als titel 'De laatste boer Mathijs Konings'. Hierin is ruimschoots aandacht voor de familie Wortel. Dit vanwege het huwelijk van Anna Maria Konings met Lambertus Hermanus Wortel:
Gerardus Joseph Wortel trouwt in 1918 op 23-jarige leeftijd met 21-jarige Tilburgse dienstmeisje Wilhelmina de Rooij. Hij is niet alleen een goede vakman, maar ook het zakendoen blijkt hem in het bloed te zitten. Gerrit start samen met ene Toon Buising het aannemersbedrijf Wortel en Buising. De firma wordt gevestigd op het adres van Gerrit Wortel aan de Hesperenstraat 56 Tilburg. Op 20 februari 1944 overlijdt Antonius Buising. De handelsnaam wordt "G. J. Wortel en Zoon v/h Wortel en Bujjsing", gevestigd Oranjeplein Goirle. Dat beide ondernemingen diverse kerken mogen bouwen in Noord-Brabant (o.a. de Leonardus van Veghelkerk in Helmond) is niet enkel te danken aan vakmanschap, maar zeker ook aan de onberispelijke reputatie van Gerrit Wortel: hij is een voorbeeldige katholiek. Dat wordt bevestigd door neef Jan Wortel, die vanuit Christchurch (Nieuw- Zeeland) laat weten dat zijn oom rijk was en veel van zijn rijkdom aan charitatieve doelen heeft weggegeven. Op internet vinden we enkele voorbeelden waaruit blijkt dat Gerrit Wortel en zijn compagnon Buising zeer sociale werkgevers zijn. Het ene bericht komt uit een interview met een oud-inwoner van Deurne. Hij beschrijft hoe zijn vader rond 1934 uit zijn huis wordt gezet, omdat hij de huurschuld niet kan betalen. De gemeente en de werkgever spelen daarbij onder een hoedje, waardoor een huisuitzetting onvermijdelijk is. De zoon vertelt: De dag daarop vertrok hij (zijn vader) op de fiets naar Eindhoven op zoek naar ander werk. Hij werd meteen aangenomen bij bouwbedrijf Wortel en Buising. Hij vertelde daar het verhaal over de huisuitzetting en waarom hij bij Van Thiel in Helmond ontslag genomen had en dat hij geen inhouding op zijn loon zou accepteren. Zonder probleem kon hij bij dit bedrijf beginnen, tot het project waar ze mee bezig waren af was. Jaren later kreeg hij een brief van datzelfde bedrijf, met de vraag of hij mee wilde werken aan het bouwen van de Leonardus-kerk in Helmond. Aannemer Wortel uit Tilburg levert in 1949 gratis materialen voor de bouw van een kapel bij de kerk St Gerardus Majella in Bergeijk. Volgens het Meertens-instituut is het ontwerp voor de kapel afkomstig uit de nalatenschap van een architect die werd gefusilleerd op Bevrijdingsdag. Die architect kan niemand anders zijn dan de gefusilleerde zoon Cor Wortel. Vader Gerrit Wortel, die vanaf begin 1944 samen met zijn zoon Gerardus het bedrijf leidt, wil zeer waarschijnlijk op deze manier de gedachtenis van zijn gesneuvelde zoon Cor eren. Deze Cor Wortel zal zeer bekend worden in Tilburg en omgeving. Hij wordt een Tilburgse oorlogsheld. Er is zelfs een straat naar hem genoemd, de Cor Wortelstraat.
Neef Jan Wortel herinnert zich de bewuste avond nog heel scherp. Hij ligt in Schaepmanstraat 14 in bed, als hij op de deur hoort kloppen. Hij hoort zijn vader tegen derden praten. Het blijken Duitse soldaten te zijn, die naar een heer Wortel zoeken. Zij denken bij het ouderlijk huis van Cor te zijn, maar zijn aan het verkeerde adres. Cor blijkt doodgeschoten te zijn dicht bij een nonnenklooster. Hij heeft daar enige tijd gelegen voordat de nonnen zijn lichaam uiteindelijk naar binnen halen en in een metalen kist leggen. Daarin wordt hij ook begraven. Gerrit was erg bezorgd om het welzijn van zijn twee zonen. Zover het verslag van Jan Wortel. De dood van Cor is dan ook een zware klap voor Gerrit, ofschoon hij wel moet hebben geweten bij welke uiterst gevaarlijke activiteiten zijn zoon was betrokken. Wat is er precies gebeurd? In de oorlogsjaren is café De Oude Vos in Oisterwijk het hoofdkwartier van de sabotagegroep Midden- Brabant. Cor Wortel is een van de leden van deze verzetsgroep. De groep beraamt diverse verzetsacties en sabotagedaden en voert ze ook uit: Het in brand steken van een opslagplaats van de Duitsers in Udenhout; Het laten ontsporen van een trein met NSB-sympathisanten en munitie; Het doorsnijden van de grote telefoonkabel langs de Bosscheweg; Het opblazen van een brug in Spoordonk. Verder zorgt de groep ook voor de opvang van geallieerde parachutisten. Ze worden verborgen in ondergrondse schuilplaatsen op de Kampinaheide. Cor is een durfal en een man van gewapende actie. In 1944, het laatste jaar van de bezetting, loopt hij in de Oisterwijkse bossen in een valstrik. In het daaropvolgend vuurgevecht wordt hij gedood. In een andere versie is Cor alleen in de bossen (in de buurt van een nonnenklooster?). Als Cor op een Duitse patrouille stuit, probeert hij zich te verdedigen en trekt zijn revolver, maar het vuurwapen ketst. Hij wordt zonder vorm van proces gefusilleerd. B & W van Tilburg besluit op 3 augustus 1950 een straat in de wijk Korvel naar hem te vernoemen.
Ben Verhoof is een afstammeling van Petronella Konings, de oudste dochter van Godefridus Konings en Wilhelmina Hersmis. De vader van Ben is in de 50er jaren van de vorige eeuw werkzaam als uitvoeder bij "Buising en Wortel". Dat is de reden dat de heren Wortel en Buising verschillende keren bij zijn ouders thuis zijn geweest. Ben heeft nog heldere herinneringen aan Gerrit Wortel. "Zijn taalgebruik was beslist anders dan de onze; hij was beslist geen "Tilburger! Als hij thee of koffie kreeg van mijn moeder dronk hij dat uit het kopje met zijn pink fier omhoog! Vreemd dat zo'n kleinigheid je je hele leven bijblijft." De kleine Ben doet een scherpe observatie: Wortel komt niet van hier, hij is niet een van ons. Gerrit en Bertus (Lambertus Hermanus Wortel, de broer van Gerrit) passen zich in de loop van de tijd via gezin en werk voldoende aan de Brabantse cultuur aan. Maar de familie uit Hilversum blijft wat onwennig kijken naar de eenvoudige, gedweëe en onderdanige Tilburgers. Als Gerrit een succesvolle aannemer wordt gaat ook standsverschil een rol spelen.
Als Bertus rond 1920 met zijn broer in Tilburg arriveert, gaat hij in de kost bij Jan Konings aan het Schaepmanplein. In het niet zo grote huis wonen Jan Konings en zijn vrouw met hun 4 kinderen: de oudste nog ongehuwde dochter Cornelia Anna van 31 jaar met haar pasgeboren dochter Rietje, zoon Kees 29 jaar, dochter Anna Maria 26 jaar en nakomertje Adriana 17 jaar. Met Lambertus erbij 8 personen. Bertus wordt verliefd op Anna Maria. Het Schaepmanplein is vlakbij de plek waar Bertus tussen als uitvoerder in dienst is van "NV Buising en Wortel" en leiding zal geven aan de bouw van een nieuwe kerk, die vernoemd wordt naar een nieuwe heilige: Theresia van Lisieux Zij wordt heiligverklaard in 1938 Zijn dochters Annie (1933) en Mieke (1939) zijn in 2009 nog steeds trots op het werk van hun vader. In het verslag van de Open Monumentendag van 13 september, lezen we dat beide zussen, 76 en 70 jaar oud, weer aanwezig zijn bij de activiteiten in de wijk Theresia.
(bron: kroniek 'de laatste boer Mathijs Konings')

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Regionaal Archief Tilburg - Regionaal Archief Eindhoven - www.advandenoord.nl - www.online-begraafplaatsen.nl
  2. www.advandenoord.nl
  3. Regionaal Archief Eindhoven
  4. familiebericht (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie)
  5. familiebericht (verkregen via Centraal Bureau voor Genealogie) - www.advandenoord.nl - www.online-begraafplaatsen.nl
  6. www.online-begraafplaatsen.nl
  7. Regionaal Archief Tilburg

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 5. August 1894 war um die 17,3 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 85%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 21. August 1891 bis 9. Mai 1894 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Tienhoven mit Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Von 9. Mai 1894 bis 27. Juli 1897 regierte in den Niederlanden das Kabinett Roëll mit Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1894: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 11. Mai » In Illinois beginnen wilde Arbeitsniederlegungen, die sich als Pullman-Streik zu einem der größten Arbeiterproteste in den Vereinigten Staaten ausweiten.
    • 12. Mai » In Weimar wird die erste Oper von Richard Strauss, Guntram, uraufgeführt. Sie wird zwar freundlich aufgenommen, jedoch nach wenigen Vorstellungen wieder abgesetzt.
    • 28. Oktober » Die Schutztruppe in Deutsch-Ostafrika unter Frhr. Friedrich v. Scheele erobert die Festung Kalenga bei Iringa von den Aufständischen unter Chief Mkwawa, womit der Aufstand der Hehe weitgehend beendet wird.
    • 29. Oktober » Kaiser Wilhelm II. beruft den 75-jährigen Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst als Nachfolger des über die Umsturzvorlage gestürzten Leo von Caprivi zum Reichskanzler und preußischen Ministerpräsidenten.
    • 13. November » Am Hoftheater in Karlsruhe findet die Uraufführung der Oper Ingwelde von Max von Schillings statt.
    • 13. November » Die Genealogische Gesellschaft von Utah in Salt Lake City wird von Angehörigen der Kirche Jesu Christi der Heiligen der Letzten Tage gegründet.
  • Die Temperatur am 26. November 1918 lag zwischen 2,1 °C und 6,2 °C und war durchschnittlich 4,2 °C. Es gab 1,5 mm Niederschlag. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 29. August 1913 bis 9. September 1918 regierte in den Niederlanden das Kabinett Cort van der Linden mit Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 9. September 1918 bis 18. September 1922 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck I mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1918: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,6 Millionen Einwohner.
    • 21. April » Die 1.Sinfonie in D-Dur, Opus 25, von Sergei Sergejewitsch Prokofjew, bekannt als die „Klassische“, wird in Petrograd uraufgeführt.
    • 27. Juli » Die iranische Regierung erklärt alle Verträge, Abmachungen und Konzessionen mit Russland, die durch Drohungen oder Bestechungen geschlossen worden sind, für unwirksam. Dies ist eine Folge der vorausgegangenen Annullierung des Petersburger Vertrages von 1907 durch das bolschewistische Regime in Russland.
    • 7. Oktober » Der Regentschaftsrat in Warschau proklamiert einen unabhängigen polnischen Staat.
    • 13. November » König Karl IV. von Ungarn entsagt auf Schloss Eckartsau auch der Ausübung von Staatsgeschäften in Ungarn, nachdem er zwei Tage zuvor als Kaiser eine derartige Erklärung für die österreichische Reichshälfte abgegeben hatte.
    • 14. November » Nach dem vorläufigen Regierungsverzicht von Großherzog Friedrich II. von Baden proklamiert die provisorische Regierung die Republik Baden.
    • 19. Dezember » Am Nationaltheater Prag findet die Uraufführung der Oper Nepřemožení (Die Unüberwundenen) von Josef Bohuslav Foerster statt.
  • Die Temperatur am 31. Juli 1969 lag zwischen 17,1 °C und 21,6 °C und war durchschnittlich 19,2 °C. Es gab 2,0 mm Niederschlag während der letzten 0.2 Stunden. Es war schwer bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Norden. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 5. April 1967 bis Dienstag, 6 Juli, 1971 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Jong mit P.J.S. de Jong (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1969: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 12,8 Millionen Einwohner.
    • 24. Februar » Die NASA-Raumsonde Mariner 6 startet auf dem Weg zum Mars.
    • 26. Februar » Der Film Z, ein Politthriller des Regisseurs Costa-Gavras, wird erstmals in Frankreich aufgeführt.
    • 19. Mai » Nach dem Rücktritt Peter Altmeiers am Vortag wird Helmut Kohl (CDU) Ministerpräsident von Rheinland-Pfalz.
    • 10. Juni » Der Bund der Evangelischen Kirchen in der DDR entsteht. Die Mitarbeit der dortigen Landeskirchen in der EKD war von staatlicher Seite seit 1957 mehr und mehr erschwert worden.
    • 10. Juni » Der Sexualkunde-Atlas für das an bundesdeutschen Schulen neu eingeführte Lehrfach Sexualkunde wird vorgestellt. Das Schulbuch löst eine heftige Debatte in an Sexualethik interessierten Kreisen aus.
    • 15. Oktober » 250.000 Menschen protestieren in Washington, D.C. gegen den Vietnam-Krieg.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia

  • 1966 » Alexander von Falkenhausen, deutscher General, Militärbefehlshaber von Belgien und Nordfrankreich, Widerstandskämpfer
  • 1966 » Bud Powell, US-amerikanischer Jazz-Pianist
  • 1967 » Fritz Kühn, deutscher Fotograf, Bildhauer und Kunstschmied
  • 1967 » Richard Kuhn, österreichisch-deutscher Chemiker, Nobelpreisträger
  • 1969 » Alexandra, deutsche Sängerin
  • 1969 » Charles Edison, US-amerikanischer Politiker

Über den Familiennamen Wortel

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Wortel.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Wortel.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Wortel (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Voorhaar-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Voorhaar, "Familienstammbaum Voorhaar", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I17395.php : abgerufen 24. Juni 2024), "Gerardus Joseph "Gerrit" Wortel (1894-1969)".