Family tree Smit, Zimmermann » Jacob Gijsberts Holckema (1579-1655)

Personal data Jacob Gijsberts Holckema 


Household of Jacob Gijsberts Holckema

He is married to Ancke Willemsd De Heer.

They got married about 1603 at Bolsward, S√∫dwest-Frysl√¢n, Friesland, Nederland.Source 1


Child(ren):

  1. Gijsbert Jacobs Holckema  ± 1603-1666 
  2. Pier Holckema  ± 1603-< 1666
  3. Jancke Jacobs Holckema  ± 1606-1656 
  4. Willem Jacobs Holckema  ± 1609-1663 


Notes about Jacob Gijsberts Holckema


Beroep kistenmaker (Schrijnwerker).
Was een vooraanstaand burger van Bolsward.
Woonde aan de Wipstraat te Bolsward.
Het stadhuis in Bolsward werd in 1614-1616 volgens zijn ontwerp en met zijn medewerking gebouwd.
Hij bekleede vele kerkelijke en civiele functies (o.a. diaken,kerkmeester,pachter van het gemaal,burgemeester van 1638-1642).
In 1647 kreeg hij een plaats in het Gasthuis,waar hij in 1653 aan de pest op 75 jarige leeftijd overleed.
Hij en zijn vrouw werden begraven in de Broerekerk te Bolsward.Hun grafsteen is daar nog steeds ,weliswaar geschonden,is.
Naar verluidt was Jacob Gysbert een neef van Margaretha de Heer.

Bolsward 1653 2616(=grafnummer) Ao 1655 de[n] 22 ianua[r]i sterf den eersamen burgem[eeste]r I[a]cob Gysberts hier begraven broerkerk

Jacob Gijsberts werd waarschijnlijk in maart 1579 geboren. Een geboorte- of doopdatum heb ik niet kunnen vinden; het genoemde tijdstip is vastgesteld aan de hand van de vermelding van zijn leeftijd bij zijn handtekening onder bepaalde stukken. (Zie voorbeeld boven aan de volgende bladzijde). Het is niet zeker, dat hij in Bolsward werd geboren, aangezien, zoals reeds vermeld, zijn ouders toen kennelijk niet in Bolsward woonden.

Volgens diverse publikaties zou Jacob G. in 1602 getrouwd zijn (in de archieven is zijn huwelijk niet te vinden. Ik ben daaraan gaan twijfelen, doordat ik vond, dat Jacob G. op 16 februari 1603 aan de Wipstraat in Bolsward een huis kocht (voor F 329,-), waarbij niet, zoals te doen gebruikelijk was, zijn vrouw werd vermeld. Waarschijnlijk is hij kort na aankoop van het huis getrouwd.
Zijn vrouw Ancke Willems was weduwe van ene Pier Hylckes. (Pier Hylckes, nog niet ge- trouwd, kocht in 1591 een huis in de Kerckstraat van ene Epcke Wigmans. Dit huis werd in 1601 door "Ancke Pier's weduwe", Ancke Wilems dus, verkocht aan de eveneens geheten Ancke Mr. Willemse. - Bolsward V2, consent 16 jan.-. Onze Ancke Willems was volgens de genealoog Roorda een zuster van Arjen Willems (de Heer), destijds te Leeuwarden wonend. Deze zou een dochter hebben gehad Margaretha Arjens geheten, die op 21.9.1628 te Leeuwarden trouwde met een kunstschilder Andreas Pieters Nieuwhoff.

Jacob G. was van beroep "kistenmaker" (=meubelmaker, schrijnwerker). Hij was een vooraanstaand burger, die al op jonge leeftijd "gezworen gemeensman" (een soort raadslid) was en van 1638 tot 1642 als burgemeester zetelde.. Wat ons ongetwijfeld het meest aanspreekt zijn zijn aktiviteiten betr. het stadhuis van Bolsward, dat in 1614-1616 werd gebouwd en waarin hij de met ornamenten fraai versierde toegangsdeur tot de raadszaal vervaardigde. Uit een aan de achterzijde van dit werkstuk gevonden inscriptie luidend:
"Jacob Gijsbertsz. heeft dit kistenmaekerswerck gemaecken en het stehuys geynvesteert
(= ontworpen) anno 1615"
blijkt, dat het stadhuis tevens door hem werd ontworpen. In de afrekening, die zich in het archief te Bolsward bevinden, is hiervan bevestiging gevonden.
Het onterpen van het nieuw te bouwen stadhuis werd goed voorbereid.
In 1614 reist een delegatie af naar Zwolle (Swoll).In deze delegatie hebben zitting:
Reymer Haringsz (burgemeester),Heercke Heerckesz (Burgemeester),Dr. Sibrandus Siccama (stadschrijver),Rombertus Thomae (rentmeester).Op de terugweg is ook Mr. Hendrick Hansz (beeldhouwer) van de partij.
Laatstgenoemde heeft samen met Jacob Gijsbert Holckema de plannen uitgewerkt en Jacob heeft hiervan een maquette gemaakt.
In die tijd was het gebruikelijk dat beelhouwers door hun kennis van stijl en vormgeving grote bouwwerken ontwierpen.
Op de rekeningen in het archief staan een aantal personen welke meewerkten aan de bouw van het stadhuis te Bolsward: Jan Pytersz ,Hendrick Hansz (beeldhouwer),Hans en Hendrick Minneman (beeldhouwers) en Mr. Johannes Laurensz Schuynneman (beeldhouwer).

Zoals hiervoor al opgemerkt, is Jacob Gijsberts de oudste stamvader van wie de relatie met de huidige Holkema's onomstotelijk vast staat. Er is echter geen enkel geval bekend, dat hij deze naam gebruikte.

Op kerkelijk gebied was Jacob G. o.a. diaken (benoemd in 1607) en ouderling (gekozen in 1621 en 1627), terwijl hij daarna ook als kerkmeester heeft gefungeerd.
Volgens Dr. Haantjes in zijn boek "Gysbert Japickx (1929) deed Jacob G. zich tijdens zijn burgemeersterschap kennen als een vasthoudend man, zoals o.a. tot uitdrukking kwam in een twist met predikanten. Tijdens het herderschap van de predikanten Sixtus Hommius en Livius Hilarius had het stadsbestuur de wedde van de predikanten verhoogd tot F 700,- per jaar, echter op voorwaarde, dat de verhoging te allen tijd weer ongedaan gemaakt kon worden. Toen men daartoe overging, kwamen de dominees in verzet en het Hof van Friesland veroordeelde het stadsbestuur tot betaling. De predikanten toonden duidelijk hun vreugde hierover en schimpten zelfs vanaf de preekstoel, wat tot gevolg had, dat het stadsbestuur de grootste schreeuwer voor zich liet komen en hem aanzei zich als vreedzaam burger te gedragen. Jacob G. deed daarbij het woord. Als repressaille ontzegde de kerkeraad daarop Jacob G. het avond- maal. Jacob G. op zijn beurt, door de kerkeraad ontboden, weigerde tot twee maal toe daaraan gevolg te geven. Toen draaide de kerk bij; een deputatie ging de burgemeester opzoeken en de vrede werd getekend.

Jacob G. was ook "collecteur van het gemael". Daarbij hebben zich op een bepaald moment blijkbaar moeilijkheden voorgedaan, die er toe leidden, dat op 18 maart 1644 op verzoek van de pachters van het gemael door burgemeester Poppens een boedelinventarisatie bij Jacob G. werd verricht. Omtrent de achtergronden van een en ander heb ik tot nu toe geen klaarheid kunnen verkrijgen. Wel vond ik een vonnis van het Hof van Friesland (archief WW 33) d.d. 27 oktober 1643 betr. een proces van Timen Fransen Eijsma c.s. contra Jacob G. De inhoud daarvan heb ik echter helaas tot nu toe niet kunnen ontcijferen, zodat ik niet weet of dit iets met de bovengenoemde moeilijkheden te maken heeft gehad.

Ancke Willems, de vrouw van Jacob G., stierf op 23 april 1643. In 1647 kochten zijn kinderen voor een bedrag van F 300,- voor Jacob G. een plaats in het gasthuis, waar hij 22 januari 1655 aan de pest overleed. Hij werd dus 75 jaar oud. In het Rijksarchief (Roorda, boek 23) vond ik, dat Jacob G. en zijn vrouw begraven werden in de Broerekerk te Bolsward, waarin zich een dubbele grafzerk zou bevinden met de inscriptie:
"Ao 1643 den 23 April sterf d'Eers. Ancke Willems huysvrouw van Burgermr. Jacob Gijs- berts. Ao 1655 den 22 Janua sterf de Eersame Burgermr. Jacob Gijsberts. Hier begraven."

Doordat de Broerekerk later van een houten vloer werd voorzien, kon ik aanvankelijk deze graven niet terugvinden. Na de brand in de Broerekerk in 1979 is deze vloer verdwenen en zijn de grafstenen te voorschijn gekomen. Inmiddels is de ruïne van de Broerekerk "gerestaureerd" en voor het publiek opengesteld. De restanten van de zerken van Jacob G. en zijn vrouw zijn in de zuidelijke zijwand opgehangen.

Het gezin Jacob Gijsberts woonde aan de Wipstraat. Dit huis, tegenwoordig nr. 10, is onlangs mooi gerestaureerd. Naar ik heb begrepen is het de bedoeling daarin t.z.t. een museum betr. Gijsbert Japickx in te richten.

Van de kinderen van Jacob G. en Ancke Willems hebben alleen zoon Willem en dochter Janke nakomelingen gehad. Willem is dan ook de stamvader van de verdere Holkema's.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jacob Gijsberts Holckema?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jacob Gijsberts Holckema

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jacob Gijsberts Holckema

Jetse Holckema
± 1530-????

Jacob Gijsberts Holckema
1579-1655

± 1603
Pier Holckema
± 1603-< 1666

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Jacob Gijsberts Holckema



Visualize another relationship

Sources

  1. Stamboom Familie Holkema

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1655: Source: Wikipedia
    • February 14 » The Mapuches launch coordinated attacks against the Spanish in Chile beginning the Mapuche uprising of 1655.
    • March 8 » John Casor becomes the first legally-recognized slave in England's North American colonies where a crime was not committed.
    • May 19 » The Invasion of Jamaica begins during the Anglo-Spanish War.
    • July 31 » Russo-Polish War (1654–67): The Russian army enters the capital of the Grand Duchy of Lithuania, Vilnius, which it holds for six years.
    • September 8 » Warsaw falls without resistance to a small force under the command of Charles X Gustav of Sweden during The Deluge, making it the first time the city is captured by a foreign army.
    • December 18 » The Whitehall Conference ends with the determination that there was no law preventing Jews from re-entering England after the Edict of Expulsion of 1290.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Holckema

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Holckema.
  • Check the information Open Archives has about Holckema.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Holckema.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Erik Smit, "Family tree Smit, Zimmermann", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smit-zimmermann/I14389147.php : accessed May 21, 2024), "Jacob Gijsberts Holckema (1579-1655)".