Family tree Mentink » Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK (1899-1972)

Personal data Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK 

Source 1

Household of Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK

He is married to Elizabeth FELLINGER.

They got married on October 5, 1925 at Hoogezand, he was 26 years old.

They were married in church on October 5, 1925 at Hoogezand, he was 26 years old.Source 2


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)


Notes about Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK

Levensloop van Peter J.M. van de Laak. Door hemzelf opgetekend in januari 1947.

Op 30 September 1899 werd ik te Hengelo (O) geboren. Toen ik 2 jaar oud was, verhuisden mijn ouders nar Rotterdam en op mijn 7e jaar van daar naar Enschede. Na aldaar 2 jaar de lagere school bezocht te hebben, keerden mijn ouders naar Hengelo terug. Inde laatstgenoemde plaats doorliep ik met goed gevolg de resterende klassen van de lagere school en trad in 1912 (Ik was de oudste van zeven kinderen) in dienst van de Gebr. Stork en Co., de bekende machinefabriek.
In dit grootbedrijf begon ik als loopjongen, was vervolgens ruim een jaar werkzaam op een kantoortje in een der afdeelingen van deze fabriek en werd tenslotte, volgens den gewonen gang van zaken, als leerling in de afdeeling metaaldraaierij geplaatst. Tot het einde van 1918 was ik als zodanig werkzaam. Gedurende de jaren 1912 – 1918 bezocht ik de aan het bedrijf verbonden fabrieksschool, welk onderwijs, blijkens een aan mijn verstrekt getuigschrift, minstens gelijk te stellen is met 4 jaar MULO zonder vreemde talen. Bovendien werd, hetgeen minder terzake doet, gedurende al die jaren het eveneens verplicht vakteekenonderwijs door mij gevolgd.
In 1918 nam ik ontslag en werkte vervolgens eenige maanden als metaaldraaier bij een kleinen patroon te Delden totdat ik op 20 Maart 1919 als dienstplichtige onder de wapens moest komen.
Ik werd ingedeeld bij de infanterie te Ede. Vooraf had ik moeite gedaan bij een bereden wapen te worden ingedeeld, omdat ik voornemens was na afloop van mijn diensttijd naar het bereden gedeelte van het wapen de Kon. Marechaussee over te gaan. Op 20 December 1920 ging ik met groot verlof. Intusschen had ik een verzoek ingediend om bij het Wapen te worden geplaatst, waarop goedgunstig was beschikt. In afwachting van mijn indiensttreding werd ik op verzoek als soldaat geplaatst bij een grenswachtbataljon in Enschede. Op 26 Maart 1920 was het de groote dag waar ik reeds enige jaren naar had verlangd: waardig gekeurd te worden om te worden opgenomen in het Korps Kon. Marechaussee.
Het politievak trok mij reeds lang sterk aan, zonder dat ik evenwel den omvang van de politietaak kende of vermocht te bevroeden. Ik was mij er echter wel van bewust, dat die taak mij alleen bevrediging zou schenken, indien ik deze binnen het korpsverband der Kon. Marechaussee zou mogen vervullen. Was het de wijze waarop dit Korps gezag afdwong dan wel de rijke afwisseling van taken en dienstverrichtingen waardoor het politievak in den vollen omvang werd beoefend, dat mij aantrok? Ik vermoed beide, want het zou nooit in mij zijn opgekomen naar de gemeentepolitie te solliciteren.
Na een halfjaarlijksche opleiding aan het Depot Kon. Marechaussee te Apeldoorn, waar ik behalve de voorgeschreven lessen wetskennis en voorschriften ook rijlessen kreeg, werd ik in September 1920 in den practischen politiedienst op brigade Hoogezand geplaatst.
In September 1922 slaagde ik te Amsterdam voor het politiediploma met aanteekening van den A.N.P.B., en wel met het hoogste aantal punten van dien dag, zooals mij later uit de publicatie van het examenverslag bleek.
In Maart 1924 werd ik geplaatst op den cursus voor onderofficier aan het Depot te Apeldoorn. Zoowel met mijn maandcijfer als met het examencijfer mocht het mij gelukken den kop te nemen en te houden. Ik slaagde met lof als nummer 1 van ongeveer 30 cursisten en mocht bij de bekendmaking van de examenuitslag van den H.E.G. Heer Depotcommandant, den Majoor Kappelhof, een bijzonder compliment in ontvangst nemen met de mededeling, dat mijn eindcijfer zoo ver boven dat der anderen lag, dat indien het predicaat met veel lof nog zou hebben bestaan, ik dit ten volle zou hebben verdiend.
Hierna werd ik teruggeplaatst naar de brigade Hoogezand en ging op 15 Augustus 1925 met huwelijkstoestemming naar de brigade Appingedam.
Gedurende de cursussen aan het Depot Kon. Marechaussee in 1920 en 1924 had ik het voorrecht schoolonderwijs te ontvangen van de nu nog aan dit instituut verbonden leeraar, den weledelen heer Van der Meij, die wellicht bereid zal zijn daaromtrent inlichtingen te geven.
Voorts volgde ik gedurende de jaren 1920 – 1926 op genoemde brigade met succes het verplichte schoolonderwijs, hetgeen door het gering aantal deelnemers niet klassikaal geschiedde, maar min of meer was afgestemd op de individuele kwaliteiten en vermogens. Een schooldiploma bestond in die jaren nog niet. Aangezien ik vroeger op school wat Fransch geleerd had, heb ik in aansluiting daarop in die jaren ook nog wat van die taal opgestoken. De drukke en ongeregelde werkkring op een bereden brigade was oorzaak, dat ik daar niet verder mee kon gaan.

Op den 1e Februari 1927 werd ik bevorderd tot wachtmeester titulair en op 1 Mei 1928 volgde mijn aanstelling tot wachtmeester.
In 1930 werd ik verplaatst naar de brigade Stadskanaal, alwaar ik 7 jaren als enigste wachtmeester voor al het belangrijke justitiële werk kwam te staan. Deze jaren zijn wat dat aangaat, de mooiste en leerrijkste van mijn gehelen diensttijd geweest. Ik had aldaar het genoegen vele en belangrijke zaken te onderzoeken. De brigade Stadskanaal ressorteerde voor het grootste deel onder het Arrondissement Groningen, bij welke Rechtbank in die periode mr. A.W. Baron van Imhoff als waarnemend substituut Officier van Justitie fungeerde.
Ondanks drukke bezigheden, vond ik te Stadskanaal den tijd de wereldhulptaal Esperanto te leeren, waarna ik uit liefhebberij correspondeerde met vele landen in en buiten Europa.
Te Stadskanaal had ik het voorrecht te dienen onder de bevelen van den huidigen Inspecteur-Generaal der Rijkspolitie, die toentertijd Kapitein Districtscommandant te Assen was. Genoemde Districtscommandant voegde mij, toen hij afscheid nam van het personeel in verband met zijn bevordering tot Majoor Divisiecommandant te ’s Hertogenbosch, waarderende woorden toe, waarbij ik tevens uit zijn mond mocht vernemen, dat hij mij tot een der beste krachten in het District rekende.
In 1937 werd ik, doordat mijn woning werd afgekeurd, verplaatst naar de brigade Winschoten. Aldaar werd ik op 1 November 1937 bevorderd tot wachtmeester 1e klasse en geplaatst op de lijst van hen, die de geschiktheid bezaten voor brigadecommandant.
Op 1 Augustus 1940 volgde mijn bevordering tot Opperwachtmeester en de brigade Ter Apel werd mij in verband daarmede als toekomstige standplaats aangewezen. Voor ik echter daarheen kon vertrekken, werd ik bestemd om met ingang van 15 Oktober 1940 de functie te vervullen van wetteninstructeur aan het Depot Kon Marechaussee, met als standplaats Milligen, alwaar het 2e Eskadron was gelegerd. Tot Juli 1942, toen het Depot in het kader der op handen zijnde reorganisatie werd opgeheven, bleef ik als zoodanig werkzaam aan cursussen voor jonge menschen en toekomstige onderofficieren.
Ten gevolge van het feit dat voor het afvloeiend personeel emplooi moest worden gezocht, kreeg ik, toen de Commandant van het Afwikkelingsbureau Depot Kon. Marechaussee opdracht kreeg twee van zijn menschen aan te wijzen voor een detachering aan het P.O.B. te Schalkhaar, het bevel mij aldaar te vervoegen voor het geven van theoriewetten aan politieadspiranten.
De tijd aldaar doorgebracht vormt een hoofdstuk op zich zelf en ik meen daarover op deze plaats maar niet verder uit te weiden. Indien gewenscht, zou dit alsnog kunnen geschieden.
Het laatste halfjaar van de bezettingstijd was ik werkzaam bij de gemeentepolitie te Apeldoorn en in den herfst van 1945 werd ik door het Directoraat-generaal der Ned. Politie overgeheveld naar het Gewest Arnhem der Rijkspolitie.
Bij de bevrijding werd ik niet gestaakt. Enige weken later werd ik geplaatst bij de P.R.A. te Apeldoorn, aanvankelijk als rechercheur en sinds April 1946 ben ik werkzaam in de functie van juridisch adviseur.
Door voortdurend kennis te nemen van de politievakliteratuur en door zelfstudie heb ik gestreefd op de hoogte te blijven van datgene wat voor een goede vervulling van de politietaak noodig is, zonder mij evenwel in een of anderen bijzonderen tak van het vak te specialiseren.
Cursussen, die het vermelden waard zijn, heb ik niet gevolgd. Bij belangrijke cursussen genoten meestal de onberedenen de voorkeur. Hierdoor komt het, dat ik behalve terzake van een korte en onbelangrijke leergang in dectyloscopie geen andere diploma’s dan de gewone, als zwemmen, E.H.B.O., teekenen van de politieteekenschool, heb aan te bieden.
Sinds 1926 ben ik gewend al het schriftelijk werk op een mij in eigendom toebehoorende schrijfmachine te typen. In 1928 kwam ik in het bezit van een rijbewijs A, doch door omstandigheden kon ik het motorrijden niet onderhouden.
Volledigheidshalve vermeld ik, dat ik den ~R.K. godsdienst belijd, dat ik 5 kinderen heb in den leeftijd van 9 – 20 jaar, dat de oudste deze maand als militair naar Indië vertrekt, dat een 18 jarige zoon voor onderwijzer studeert aan een internaat te Hilversum, dat de 3e zoon dit jaar examen doet voor het ULO-diploma om wanneer hij slaagt zoo spoedig mogelijk een H.B.S.-opleiding zal gaan volgen, dat daarop volgende dochters resp. een ULO-school en een lagere school bezoeken.
Daar de ervaring mij heeft geleerd, dat verandering van onderwijsinrichting gedurende de studiejaren funest is voor de kinderen, zou ik bij het in aanmerking komen voor de functie van recherchespecialist, plaatsing als zoodanig bij den Staf van het District Apeldoorn ten zeerste op prijs stellen in het belang van het onderwijs mijner kinderen.
Tenslotte mogen enige uittreksels volgens van een brief van den Heer Kolonel-Inspecteur Kon. Marechaussee van 1938 en daarmede verband houdende bijlagen:
Brief van Kolonel-Inspecteur Van Selm:
“Met waardering heb ik kennis genomen van de diensten van dit personeel, in het bijzonder van die van Kapitein Vander Kroon, van de wachtmeester te paard der 1e klasse Van de Laak van de 4e Divisie….”
Brief van Majoor Versteegh, Divisiecommandant:
“Districtscommandant Groningen wordt verzocht den wachtmeester te paard der 1e kalsse Van de Laak mijn bijzondere tevredenheid te doen kennen.”
Rapport Kapitein van der Kroon aan den Heer Inspecteur:
“Ik teken hierbij aan, dat in geen geval een en ander aanleiding of oorzaak is geweest van enig incident. Van de zijde van de Haagsche bereden politie hoorde ik niets dan lof over de paarden. Bij het grootste lawaai, gezwaai met vlaggen en muziek stonden de meeste onbewegelijk stil.
Bij de dag- en avondrijtoeren, welke H.M. de Koningin op 1 September tusschen 16 en 22 uur ’s middags en ’s avonds maakte hebben de paarden uitstekende diensten bewezen.
Zoo werd mij door den Hoofdcommissaris van Politie medegedeeld en werd mij bevestigd door den Kolonel Jhr. W.C.M. de Jonge van Ellemeet, Adjudant van H. M. de Koningin dat op den Z.O. Binnensingel des avonds toen het opgedrongen publiek de doorgang van de auto van H.M. de Koningin dreigde te beletten, een wachtmeester te paard, naast de auto rijdende, de doorgang te samen met een bereden agent van politie heeft vrijgemaakt en gehouden. Deze onderofficier bleek de wachtmeester te paard der 1e klasse Van de Laak P.J.M. van de brigade Winschoiten te zijn geweest. Het handig en snel optreden werd door den Kolonel zeer geroemd.”

Apeldoorn, 2 Januari 1947.
De Opperwachtmeester,
P.J.M. van de Laak

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK

Ancestors (and descendant) of Peter Johannes Marinus van de LAAK


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Geluidsfragment, Wav-01
      Kerstgroet vanuit Nederland aan Gerard van de Laak die dan in Ned. Indië gelegerd is.
      Stemmen van vader, moeder, Gé, Adriaan en Truus
      There are linked images
    2. BS Huwelijksregister PJM van de Laak & Elisabeth Fellinger, BSH211
      PDF Huwelijksboekje PJM van de Laak & Elisabeth Fellinger
      There are linked images

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on September 30, 1899 was about 11.7 °C. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 98%. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
    • In the year 1899: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
      • February 4 » The Philippine–American War begins with the Battle of Manila.
      • February 6 » Spanish–American War: The Treaty of Paris, a peace treaty between the United States and Spain, is ratified by the United States Senate.
      • May 8 » The Irish Literary Theatre in Dublin produced its first play.
      • November 28 » The Second Boer War: a British column is engaged by Boer forces at the Battle of Modder River; although the Boers withdraw, the British suffer heavy casualties.
      • November 29 » FC Barcelona is founded by Catalan, Spanish and Englishmen. It later develops into one of Spanish football's most iconic and strongest teams.
      • December 11 » Second Boer War: In the Battle of Magersfontein the Boers commanded by general Piet Cronjé inflict a defeat on the forces of the British Empire commanded by Lord Methuen trying to relieve the Siege of Kimberley.
    • The temperature on October 5, 1925 was between 2.9 °C and 17.4 °C and averaged 10.3 °C. There was 9.5 hours of sunshine (83%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the west. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from September 19, 1922 to August 4, 1925 the cabinet Ruys de Beerenbrouck II, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from August 4, 1925 to March 8, 1926 the cabinet Colijn I, with Dr. H. Colijn (ARP) as prime minister.
    • In the year 1925: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.3 million citizens.
      • April 26 » Paul von Hindenburg defeats Wilhelm Marx in the second round of the German presidential election to become the first directly elected head of state of the Weimar Republic.
      • July 18 » Adolf Hitler publishes Mein Kampf.
      • July 21 » Scopes Trial: In Dayton, Tennessee, high school biology teacher John T. Scopes is found guilty of teaching human evolution in class and fined $100.
      • September 8 » Rif War: Spanish forces including troops from the Foreign Legion under Colonel Francisco Franco landing at Al Hoceima, Morocco.
      • November 28 » The Grand Ole Opry begins broadcasting in Nashville, Tennessee, as the WSM Barn Dance.
      • December 11 » Roman Catholic papal encyclical Quas primas introduces the Feast of Christ the King.
    • The temperature on February 18, 1972 was between 1.4 °C and 3.8 °C and averaged 2.4 °C. There was 0.2 hours of sunshine (2%). The almost completely overcast was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east-northeast. Source: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from April 5, 1967 to Tuesday, July 6, 1971 the cabinet Biesheuvel I, with Mr. B.W. Biesheuvel (ARP) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from Thursday, July 20, 1972 to Friday, May 11, 1973 the cabinet Biesheuvel II, with Mr. B.W. Biesheuvel (ARP) as prime minister.
    • In the year 1972: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 13.3 million citizens.
      • February 15 » José María Velasco Ibarra, serving as President of Ecuador for the fifth time, is overthrown by the military for the fourth time.
      • February 29 » Vietnam War: Vietnamization: South Korea withdraws 11,000 of its 48,000 troops from Vietnam.
      • June 9 » Severe rainfall causes a dam in the Black Hills of South Dakota to burst, creating a flood that kills 238 people and causes $160million in damage.
      • July 31 » The Troubles: In Operation Motorman, the British Army re-takes the urban no-go areas of Northern Ireland. It is the biggest British military operation since the Suez Crisis of 1956, and the biggest in Ireland since the Irish War of Independence. Later that day, nine civilians are killed by car bombs in the village of Claudy.
      • August 3 » The United States Senate ratifies the Anti-Ballistic Missile Treaty.
      • December 8 » United Airlines Flight 553, a Boeing 737, crashes after aborting its landing attempt at Chicago Midway International Airport, killing 45. This is the first-ever loss of a Boeing 737.
    • The temperature on February 23, 1972 was between -0.1 °C and 10.2 °C and averaged 4.3 °C. There was 7.8 hours of sunshine (75%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east-northeast. Source: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from April 5, 1967 to Tuesday, July 6, 1971 the cabinet Biesheuvel I, with Mr. B.W. Biesheuvel (ARP) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from Thursday, July 20, 1972 to Friday, May 11, 1973 the cabinet Biesheuvel II, with Mr. B.W. Biesheuvel (ARP) as prime minister.
    • In the year 1972: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 13.3 million citizens.
      • February 29 » Vietnam War: Vietnamization: South Korea withdraws 11,000 of its 48,000 troops from Vietnam.
      • April 13 » Vietnam War: The Battle of An Lộc begins.
      • June 17 » Watergate scandal: Five White House operatives are arrested for burgling the offices of the Democratic National Committee during an attempt by members of the administration of President Richard M. Nixon to illegally wiretap the political opposition as part of a broader campaign to subvert the democratic process.
      • September 21 » Philippine President Ferdinand Marcos begins authoritarian rule by declaring martial law.
      • November 8 » American pay television network Home Box Office (HBO) launches, initially transmitting to 365 Teleservice Cable subscribers in Wilkes-Barre, Pennsylvania. First operating as a Northeastern U.S.-based regional service, HBO was one of the first cable-originated television channels. HBO's inaugural programming that evening consisted of its first event telecast—an NHL hockey game between the New York Rangers and the Vancouver Canucks, and its first movie presentation—the 1971 Paul Newman–Henry Fonda film Sometimes a Great Notion.
      • December 7 » Apollo 17, the last Apollo moon mission, is launched. The crew takes the photograph known as The Blue Marble as they leave the Earth.

    About the surname Van de LAAK


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Marcel Mentink, "Family tree Mentink", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-mentink/I428.php : accessed June 17, 2024), "Peter Johannes Marinus "Piet" van de LAAK (1899-1972)".