Family tree Kroon en Telleman » Isaack Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1627-1661)

Personal data Isaack Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) 

  • He was born about 1627 in Kijfhoek.
  • Record.Source 1
    Isaack Abrahamsz. Jelskoot, boer, woonde te Kijfhoek (1655), te Heeroudelandsambacht (1658), overl. 9-10-1661 en begr. te Kijfhoek (in de kerk), tr. kort voor 17-6-1655 Maayke Ariensdr. Droogendijck, woonde te Dordrecht(1682), overl. tussen 27-9-1698 en 15-10-1700, dochter van Adriaen Geleynen Droogendijck, boer aan de Droogendijck onder Ridderkerk, en Heyltgen Leendertsdr. van Driel.136 Zij hertr. Rijsoord (op attestatie, otr. aid. 12-4; huw. voorw. Dordrecht 6-3-1665, gesepareerd voor 28-10-1679) 1665 'meester' Engel(brecht) Mathijsz. van der Laen (j.m. wonende Cillaarshoek, schoolmeester te Cillaarshoek, collecteur van de verponding en het schoorsteengeld over Maasdam, woonde in Klundert 1667, overl. voor 11-6-1682).
  • Record starting June 17, 1655.Source 2
    Niet lang voor 17-6-1655 zal Jeyskoot zijn getrouwd. Dit blijkt uit het van die datum daterende testament te Dordrecht. Toen compareerden Isaack Abrahamsen Jeyskoot en Marichgen Aryens, echtelieden wonende te Kijfhoek. Zij testeerden op de langstlevende en deze moest hun kinderen, ‘die sijl(ieden) door Godts genade bij de andre souden mogen proereren’ naar behoren groot brengen etc. en hen bij mondigheid met hun allen 600 Car. gld. uitreiken. Bij zijn kinderloos vooroverlijden diende de langstlevende 200 Car. gld. aan de vrienden van de gestorvene ab intestato uit te keren. In de marge werd echter aangetekend dat bij zijn kinderloos vooroverlijden zijn ouders, indien dan nog in leven, 200 gld. zouden ontvangen, en bij haar kinderloos vooroverlijden haar zuster ‘van helen bedde’ eenzelfde bedrag zou ontvangen zonder dat haar broeders ‘van halven bedde’ iets zouden krijgen. Beiden ondertekenden de akte.
    Isaack Abramsen Jeyskoot, wonende in Ieronimusambach(Heeroudelandsambacht), als getrouwd hebbende Maertgen Ariensdr., dochter van Heyltgen Lenerts, in leven huisvrouw van Adriaen Gleynen Droogendijck, transporteerde op 16-5-1658 voor 2400 Car. gld. 4 morgen 381 roeden zaailand in Oud-Reyerwaard aan Pleun Pietersen Velthoen.
    Als inwoner van Heeroudelandsambacht droeg hij op 24-8-1661 voor 1100 Car. gld. 2 morgen weiland in Veerenambacht voor Nieuw-Reyerwaard over aan heemraad Pleun Woutersen op Leeuwenburch; land dat hij had geërfd van zijn schoonvader Adriaen Gleynen, in leven gewoond hebbende aan ‘den Droogendijck’ onder Ridderkerk.

    Op 6-3-1665 maakten Engel Mathijss. van der Laen, jongman, schoolmeester te Cillaarshoek, en Maeycken Ariens, weduwe van Issaack Abrahamss. Jeyskoot, wonende in Heeroudelandsambacht, te Dordrecht voor de notaris uit Rijsoord akte van huwelijkse voorwaarden. Er zou geen gemeenschap van goederen zijn. De bruid had een gespecifieerde inventaris van haar ingebrachte goederen (in de akte niet genoemd).
    Mayken Aryensdr., gesepareerde huisvrouw van Engelbrecht van der Laen, geassisteerd met (haar zwager), Kijfhoek’s schout Cornelis Willemsen Leenheer als ‘onderling geassinueerde momboir’ over haar, verklaarde bij akte van 28-10-1679 400 Car. gld. schuldig te zijn aan juffr. Clasina de Caesteecker. Zij had deze lening afgesloten om haar zoon Aryen Isaacxs Jeyskoot, die door zijn huwelijk meerderjarig was geworden, met zijn vaderlijk erfdeel te voldoen en dat volgens het testament van zijn vader. Zij beloofde dit bedrag naeenjaar met interest terug te betalen en zette daarvoor 1 morgen 575 zaailand in het Hoofdambacht van Kijfhoek, noordelijk belend aan ‘den Langewech’, op hypotheek, welk land zoon Aryen, die mede compareerde, verklaarde te ontslaan van de belasting van zijn vaderlijk bewijs. De schuld werd evenwel op 12 mei of juni 1683 afgelost. Eerder, op 11-6-1682, had de te Dordrecht wonende Mayken Aryens, dan weduwe van Van der Laen genoemd, dit perceel dat als weiland is aangeduid, voor 475 Car. gld. overgedragen aan
    de heer Nicolaes Hegters te Dordrecht.
    Mayken Ariens, weduwe van Isack Abramsen Jeyskout, transporteerde op 26-11-1685 voor 2300 Car. gld. (de in 1664 van haar zwager Aryen Abrahamsz. Jeyscoot aangekochte) 6 morgen 500 roeden zaailand in Schiltmanskinderenambacht aan sinjeur Johannis Sandifort, meester bakker te Dordrecht. Sedert 1664 was het land dus bijna de helft in waarde verminderd!
    Op 15-10-1700 wilde Yzaacq Ysacxse Jeyskoot, mr. schoenmaker te Leiden, de helft van 4 morgen 506 roeden in Heeroudelandsambacht met daarop een huis met schuur etc. belasten met een schuld van 400 Car. gld.161 en vermoedelijk diezelfde dag vertoonde hij voor schout en heemraden te Heeroudelandsambacht het op 27-9-1698 voor notaris Mr. Francooys de Kasteeker te Dordrecht opgemaakte testament van zijn moeder Maayken Ariensen Droogendijk, weduwe van Engel van der Laan. Daaruit bleek dat hij als voogd over de minderjarige kinderen van Arien Isaacksen Jeyskoot, voor de andere helft erfgenaam van het perceel land, westelijk belend door ‘de Munnike Steegh’, dit land in eigendom kon aannemen na taxatie door schout en heemraden. De akte werd evenwel niet afgemaakt, zoals in de marge werd genoteerd: ‘is onvoltrokken gebleven’. Op 11-2-1701 verzekerde hij een lening van 200 Car. gld. op zijn gerechte helft.

    Meer aktes in te zien bij brondocument
  • Record starting January 3, 1671: laatste testament van vader Abraham.Source 3
    Omstreeks twee uur in de middag van de 3e jan. 1671 kwam de Rijsoordse notaris Pieter van Gilst op "'t Hooster", de hofstede van he familie Jeiskoot op het terrein van het voormalige klooster Eemstein te Kijfhoek. Daar trof hij de zieke Abram Jeskoot (Jeyskoot), hoogdijkheemraad en schout van kijfhoek, bij de haard zittend en diens vrouw Yva Pieters, eveneens ziek zijnde, in bed liggend aan. Hij maakte vervolgens hun laatste wilsbeschikking op, waarbij de echtelieden eerst hun testament voor notaris Gualtery Gualtery te Dordrecht te niet verklaarden (de datum waarop dit testament werd gepasseerd is niet ingevuld). Het echtpaar Jeyskoot testeerde vervolgens op de langstlevende en zij verklaarden dat na diens overlijden de boedel onder hun kinderen en kindskinderen verdeeld moest worden. Tevoren dienden deze echter te zorgen dat de kinderen die destijds bij hun huwelijk meer hadden ontvangen dan de andere kinderen, het tekort verrekend kregen. Tevens werd door de testateurs gestipuleerd dat de twee nagelaten weeskinderen van hun zoon Isack Abramsz. Jeyskoot bij Maeycken Aryens: Aryen en Isack Isacksz., niet eerder dan bij de leeftijd van 25 jaar over hun grootouderlijk erfdeel zouden mogen beschikken. Tevoren zou dit niet verteerd mogen worden, noch mocht er door hen over beschikt worden. Bij vooroverlijden van deze kleinkinderen zou hun deel komen aan de resterende kinderen en kleinkinderen. Degenen die het niet eens waren met dit testament zouden alleen de legitieme protie ontvangen en verder worden uitgesloten. De langstlevende van de echtelieden zou voogd over de minderjarigen zijn en na diens overlijden hun zoon Ary Abramsz. en hun schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proyen. De echtelieden bekrachtigden hun laatste wil met hun respektieve handtekening.lga
    Hoewel schout Jeyskoot die dag dus nog op de been was, kwam hij toch twee dagen later te overlijden, terwijl zijn te bed liggend vrouw herstelde en haar man nog vele jaren zou overleven!
  • Record starting October 7, 1671.Source 3
    Eva Pieters, weduwe van Abraham A. Jeyscoot, in leven schout van Kijfhoek, geassisteerd met haar schoonzoon Cornelis Jacobsz. van Proeyen als haar gekoren voogd in deze, transporteerde op 7 okt. 1671 aan haar schoondochter Maeyken Adriaensdr., in huwelijk gehad hebbende Isaack Abrahamsz. Jeiscoot, in leven gewoond hebbende op het dorp van Heeroudelandsambacht, 4 mergen 5 hont 6 roeden met een huis, boomgaard, schuur enz., gelegen in het hoofdambacht van Heeroudelandsambacht.
  • He died on October 9, 1661 in Kijfhoek.Source 4
    Isaack Jeyskoot werd in het kerkje te Kijfhoek bijgezet onder een zerk met het volgende opschrift: ‘Hier leyt begraven / Isaack Abrahamsen ieyskoot sterf den / 9en October Ao 1661
  • He is buried October 1661 in Kijfhoek, in de kerk met zerk.Source 1
  • A child of Abraham Arijens Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) and Eva Pieters (Yefken) van Dalem
  • This information was last updated on July 11, 2022.

Household of Isaack Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

He is married to Maijken Ariens Droogendijck (Geleijnen).

They were married in church on July 25, 1654 at Hendrik-Ido-Ambacht.Source 5


Child(ren):



Notes about Isaack Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

Kinderen uit dit huwelijk:
a. Aryen Isaacksz. Jeyskoot, j.m. van de Zwijndrechtse Waard, wonende Steenstraat te Dordrecht (1679),meester schoenmaker aid., overl.tussen 14-1-1692 en 1701, tr. Dordrecht (otr. aid. 8-10) 23-10-1679 Annichien (Jannetje, Jannigje) Ariensdr. Scheij,j.d. van Dordrecht, wonende Vriesestraat aid. (1679), overl. na 14-1-1692, wellicht dochter van Arien Stevensz. Scheij, wijnkoper te Dordrecht, en Mayken Govertsdr. (van Oost). Uit dit huwelijk nageslacht.
b. Mr. IsaackIsaacksz. Jeyskoot, j.m. geb. (moet zijn: nabij) Dordrecht, schoenmaker wonende Haarlemstraat te Leiden (1684), weduwnaar wonende Haarlemstraat(1699), mr. schoenmaker te Leiden (1700), custos (1703-1732), secretaris en schoolmeester (1707) te Ravenswaay, overl. in of na 1732, tr. Ie (otr. Leiden 21-4) 1684 (zijn nicht) Maria Cornelisdr. Leenheer, wellicht geb. in Sandelingenambacht, j.d. geb. (moet zijn: nabij) Dordrecht, wonende Haarlemstraat te Leiden (1684), overl. 1697/1698, dochter van Cornelis Willemsz. Leenheer en Mayken Abrahamsdr. Jeyskoot (zie generatie IIc-2), tr. 2e (otr. Leiden 29-5) 1699 Margrieta (Margareta)van Vendeloo,yè. geb. Maurik, wonende Haarlemstraat te Leiden (1699). Uit beide huwelijken nageslacht.
c. Heyltien Isaacksdr. Jeyskoot, ged. Heerjansdam 27-6-1655 (get. juffr(niet ingevuld), van haar verder niets bekend

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Isaack Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Isaack Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT JEYSKOOT (JISKOOT) UIT KIJFHOEK (deel 2) door K.J. Slijkerman, ONS VOORGESLACHT - 57eJAARGANG (2002) - No. 541 vanaf pag. 385
  2. DE OUDERE GENERATIES VAN HET GESLACHT JEYSKOOT (JISKOOT) UIT KIJFHOEK door K.J. Slijkerman Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 57
  3. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/ijsselmonde/IJSSELMONDE_07.pdf
  4. De Nederlandsche Leeuw 1960, pag 22/258
  5. De Nederlandsche Leeuw 1951, pag 113

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1654: Source: Wikipedia
    • January 11 » Arauco War: A Spanish army is defeated by local Mapuche-Huilliches as it tries to cross Bueno River in Southern Chile.
    • February 9 » The Capture of Fort Rocher takes place during the Anglo-Spanish War.
    • May 5 » Cromwell's Act of Grace, aimed at reconciliation with the Scots, proclaimed in Edinburgh.
    • June 7 » Louis XIV is crowned King of France.
    • August 22 » Jacob Barsimson arrives in New Amsterdam. He is the first known Jewish immigrant to America.
    • October 12 » The Delft Explosion devastates the city in the Netherlands, killing more than 100 people.
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1661: Source: Wikipedia
    • January 6 » English Restoration: The Fifth Monarchists unsuccessfully attempt to seize control of London, England. The revolt is suppressed after a few days.
    • February 3 » Maratha forces under Chattrapati Shivaji defeat the Mughals in the Battle of Umberkhind.
    • April 23 » King Charles II of England, Scotland and Ireland is crowned in Westminster Abbey.
    • July 16 » The first banknotes in Europe are issued by the Swedish bank Stockholms Banco.
    • August 6 » The Treaty of The Hague is signed by Portugal and the Dutch Republic.
    • September 5 » Fall of Nicolas Fouquet: Louis XIV Superintendent of Finances is arrested in Nantes by D'Artagnan, captain of the king's musketeers.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot)


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Ineke Kroon, "Family tree Kroon en Telleman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I7287.php : accessed June 4, 2024), "Isaack Abrahams Jiskoot (Jeyscoot, Jeijskoot) (± 1627-1661)".