genealogyonline

Stamboom Kempin Finken » Udo van Limburg (± 1030-± 1078)

Personal data Udo van Limburg 

Source 1

Relationship Udo van Limburg


Ancestors (and descendant) of Udo van Limburg

Nn Nn
????-

Udo van Limburg
± 1030-± 1078Household of Udo van Limburg

He is married to Jutta van Luxemburg.

.


Child(ren):

  1. Hendrik I van Limburg  ± 1056-1119 


Notes about Udo van Limburg

Udo van Limburg (ca. 1030 - 1078) wordt voor het eerst genoemd in een charter van 1064. Er is sprake van comes Udo de Lemborc, afkomstig uit een Neder-Lotharings geslacht,[noot 1] die een schenking doet aan de Sint-Adalbertkerk in Aken. Hij was de stichter van de Limburgse dynastie en de eerste persoon die in een charter graaf van Limburg werd genoemd.[1]

Hij huwde met Jutta, dochter en erfgenaam van Frederik van Luxemburg, Hertog van Neder-Lotharingen en Gerberga van Boulogne. In 1065 volgde hij zijn schoonvader op als voogd van de abdij van Sint-Truiden.

Door de diverse aanwijzingen zou Udo zeer waarschijnlijk de zoon van Richwin II de Castelijn te Baelen-Limbourg 1033 1052, Graaf van Kempenich en Hengebach/Heimbach 1074 zijn geweest. Udo was de kleinzoon van Richwin I Graaf in de Eifel 992-1033, Wildban Kempenich 992, Heer van Heerlen en Mathildis van Saksen-Ludolf (Dochter Hendrik II (de Ruziezoeker)v.d. Hertog v. Beieren en Markgraaf van Verona). Richwin I was de zoon van Sigebode I van Ripuarie (Graaf in de Arestreek 964-992 en was vazal van de aartsbisschop van Trier -956).

Na het overlijden van zijn schoonvader heeft Udo zijn macht uitgebreid tot een territoriale landsheerlijkheid met de burcht Limburg als centrum. Feitelijk werd hij daarmee de stichter van de Limburgse dynastie. Stichter en bouwheer van de burcht Limburg was echter zijn schoonvader Frederik van Luxemburg.

Zijn zoon Hendrik I, die hem opvolgde als graaf van Limburg, zou in 1101 hertog van Neder-Lotharingen en markgraaf van Antwerpen worden, mede dankzij de verwantschappen via zijn moeder en grootmoeder.

Noot 1: Udo is een naam uit Ripuarien, zie ook Udo regent van Prinsbisdom Toul zoon van Ricuin (Richwin I) en de kleinzoon van Sigebode vlg's boek van Ute Bader

https://nl.wikipedia.org/wiki/Udo_van_Limburg

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Udo van Limburg?
The author of this publication would love to hear from you!


Sources

  1. Wikipedia
  2. F r i e d r. W i I h. 0 e dig e r

Timeline Udo van Limburg

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

About the surname Van Limburg


    

The publication Stamboom Kempin Finken has been compiled by (contact the author).
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I6103.php : accessed July 26, 2021), "Udo van Limburg (± 1030-± 1078)".