genealogieonline

Stamboom Kempin Finken » Udo van Limburg (± 1030-± 1078)

Persönliche Daten Udo van Limburg 

Quelle 1

Verwandschaft Udo van Limburg


Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Vorfahren (und Nachkommen) von Udo van Limburg

Nn Nn
????-

Udo van Limburg
± 1030-± 1078Familie von Udo van Limburg

Er ist verheiratet mit Jutta van Luxemburg.

.


Kind(er):

  1. Hendrik I van Limburg  ± 1056-1119 


Notizen bei Udo van Limburg

Udo van Limburg (ca. 1030 - 1078) wordt voor het eerst genoemd in een charter van 1064. Er is sprake van comes Udo de Lemborc, afkomstig uit een Neder-Lotharings geslacht,[noot 1] die een schenking doet aan de Sint-Adalbertkerk in Aken. Hij was de stichter van de Limburgse dynastie en de eerste persoon die in een charter graaf van Limburg werd genoemd.[1]

Hij huwde met Jutta, dochter en erfgenaam van Frederik van Luxemburg, Hertog van Neder-Lotharingen en Gerberga van Boulogne. In 1065 volgde hij zijn schoonvader op als voogd van de abdij van Sint-Truiden.

Door de diverse aanwijzingen zou Udo zeer waarschijnlijk de zoon van Richwin II de Castelijn te Baelen-Limbourg 1033 1052, Graaf van Kempenich en Hengebach/Heimbach 1074 zijn geweest. Udo was de kleinzoon van Richwin I Graaf in de Eifel 992-1033, Wildban Kempenich 992, Heer van Heerlen en Mathildis van Saksen-Ludolf (Dochter Hendrik II (de Ruziezoeker)v.d. Hertog v. Beieren en Markgraaf van Verona). Richwin I was de zoon van Sigebode I van Ripuarie (Graaf in de Arestreek 964-992 en was vazal van de aartsbisschop van Trier -956).

Na het overlijden van zijn schoonvader heeft Udo zijn macht uitgebreid tot een territoriale landsheerlijkheid met de burcht Limburg als centrum. Feitelijk werd hij daarmee de stichter van de Limburgse dynastie. Stichter en bouwheer van de burcht Limburg was echter zijn schoonvader Frederik van Luxemburg.

Zijn zoon Hendrik I, die hem opvolgde als graaf van Limburg, zou in 1101 hertog van Neder-Lotharingen en markgraaf van Antwerpen worden, mede dankzij de verwantschappen via zijn moeder en grootmoeder.

Noot 1: Udo is een naam uit Ripuarien, zie ook Udo regent van Prinsbisdom Toul zoon van Ricuin (Richwin I) en de kleinzoon van Sigebode vlg's boek van Ute Bader

https://nl.wikipedia.org/wiki/Udo_van_Limburg

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Udo van Limburg?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Quellen

  1. Wikipedia
  2. F r i e d r. W i I h. 0 e dig e r

Zeitbalken Udo van Limburg

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Über den Familiennamen Van Limburg

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Limburg.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Limburg.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Limburg (unter)sucht.

    

Die Veröffentlichung Stamboom Kempin Finken wurde zusammengestellt von (nimm Kontakt auf).
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I6103.php : abgerufen 4. August 2021), "Udo van Limburg (± 1030-± 1078)".