généalogieonline

Stamboom Kempin Finken » Udo van Limburg (± 1030-± 1078)

Données personnelles Udo van Limburg 

Source 1

Parenté Udo van Limburg


Ancêtres (et descendants) de Udo van Limburg

Nn Nn
????-

Udo van Limburg
± 1030-± 1078Famille de Udo van Limburg

Il est marié avec Jutta van Luxemburg.

.


Enfant(s):

  1. Hendrik I van Limburg  ± 1056-1119 


Notes par Udo van Limburg

Udo van Limburg (ca. 1030 - 1078) wordt voor het eerst genoemd in een charter van 1064. Er is sprake van comes Udo de Lemborc, afkomstig uit een Neder-Lotharings geslacht,[noot 1] die een schenking doet aan de Sint-Adalbertkerk in Aken. Hij was de stichter van de Limburgse dynastie en de eerste persoon die in een charter graaf van Limburg werd genoemd.[1]

Hij huwde met Jutta, dochter en erfgenaam van Frederik van Luxemburg, Hertog van Neder-Lotharingen en Gerberga van Boulogne. In 1065 volgde hij zijn schoonvader op als voogd van de abdij van Sint-Truiden.

Door de diverse aanwijzingen zou Udo zeer waarschijnlijk de zoon van Richwin II de Castelijn te Baelen-Limbourg 1033 1052, Graaf van Kempenich en Hengebach/Heimbach 1074 zijn geweest. Udo was de kleinzoon van Richwin I Graaf in de Eifel 992-1033, Wildban Kempenich 992, Heer van Heerlen en Mathildis van Saksen-Ludolf (Dochter Hendrik II (de Ruziezoeker)v.d. Hertog v. Beieren en Markgraaf van Verona). Richwin I was de zoon van Sigebode I van Ripuarie (Graaf in de Arestreek 964-992 en was vazal van de aartsbisschop van Trier -956).

Na het overlijden van zijn schoonvader heeft Udo zijn macht uitgebreid tot een territoriale landsheerlijkheid met de burcht Limburg als centrum. Feitelijk werd hij daarmee de stichter van de Limburgse dynastie. Stichter en bouwheer van de burcht Limburg was echter zijn schoonvader Frederik van Luxemburg.

Zijn zoon Hendrik I, die hem opvolgde als graaf van Limburg, zou in 1101 hertog van Neder-Lotharingen en markgraaf van Antwerpen worden, mede dankzij de verwantschappen via zijn moeder en grootmoeder.

Noot 1: Udo is een naam uit Ripuarien, zie ook Udo regent van Prinsbisdom Toul zoon van Ricuin (Richwin I) en de kleinzoon van Sigebode vlg's boek van Ute Bader

https://nl.wikipedia.org/wiki/Udo_van_Limburg

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Udo van Limburg?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Les sources

  1. Wikipedia
  2. F r i e d r. W i I h. 0 e dig e r

Barre chronologique Udo van Limburg

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Sur le nom de famille Van Limburg


    

La publication Stamboom Kempin Finken est composée par (contacter l'auteur).
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jan Kempin, "Stamboom Kempin Finken", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kempin-finken/I6103.php : consultée 28 juillet 2021), "Udo van Limburg (± 1030-± 1078)".