Family tree Hans Meijer » Jacobus Bouter (1890-1951)

Personal data Jacobus Bouter 

  • Alternative name: Koos Bouter
  • He was born on September 28, 1890 in Ameide.
  • Profession: in the year 1930 in Ameide.
    zelfstandig loodgieter
  • (Geboorte) on September 29, 1890 in Ameide.
    Bron Burgerlijke stand - Geboorte ArchieflocatieNationaalArchief (Rijksarchief Zuid-Holland) AlgemeenGemeente:Ameide
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 44
    Aangiftedatum: 29-09-1890 Kind Jacobus Bouter
    Geboortedatum: 28-09-1890 Vader Gerrit BouterMoederWillempje van Zoest
    akteno. 44
  • (Plaats) in the year 1933 in Ameide.
    Ameide (Alblasserwaards: Termei) is een dorp envoormaligegemeente in de gemeente Zederik, in deNederlandseprovincie Zuid-Holland. Het ligt in hetnoordoosten van deAlblasserwaard en heeft 3450 inwoners(2012). Ameide wordtin het noorden door de rivier de Lek enin het oosten doorde Oude Zederik begrensd.

    Etymologie
    De eerste boeren vestigden zich langs het veenriviertjedeA, die uitmondde in de Lek, waardoor A-mondeontstond.Later werd dit veranderd naar Amuide en door detijd heenwerd het Ameide.

    Geschiedenis
    De eerste keer dat Ameide in de geschiedenis isvastgelegdis in 1021 in een oorkonde waar in Huis terAmonde wordtbeschreven. Rond 1200 was het gebied rondAmeide geheelontgonnen. Er werd druk gehandeld in het dorp,dat in 1277stadsrechten kreeg van Floris V, omdat het opeenstrategische plaats lag. Deze stadsrechten werdenechterweer ontnomen in 1527 toen de Van Brederodes, diehetgebied bestuurden, strijd leverden met de Van Arkels.Ditomdat de Heer van Herlaer, die vaandrager was vandebisschop van Utrecht en leenheer van Ameide, vonddatAmeide steeds zelfstandiger probeerde te worden. Ameidewasverbonden met de heerlijkheid Vianen, maar maakte ergeendeel van uit.
    De rivier de Lek heeft een belangrijke rol gespeeld indegeschiedenis van Ameide. Op 24 december 1741 was ereengrote dijkdoorbraak nabij Ameide, die ervoor zorgde dathethele land rondom Ameide onder water kwam te staan.Rond1744 gebeurde dit weer, echter met minder grote schadedanin 1741.
    De welvaart die de stad in de middeleeuwen en hiernaheeftgehad is nog terug te vinden in de vele monumentalepandendie de plaats rijk is. Er is onder andere eenNederlandsHervormde Kerk uit 1350 (afgebrand en weergerestaureerd in1953) en een stadhuis uit 1644.

    Paardenmarkt
    De paardenmarkt in Ameide wordt al sinds 1657 op de2edonderdag in oktober gehouden. Het recht om depaardenmarktte organiseren werd gegeven door Hendrik vanBrederode op 1maart 1657. Buiten de paardenkeuringen enpaardenshows iser nog een braderie en een kermis.
  • (Begraafplaats) January 1951 in Krimpen aan de Lek.
    de algemene begraafplaats
  • He died on January 12, 1951, he was 60 years old.
  • He is buried in Krimpen aan de Lek.
    graf S-33
  • A child of Gerrit Bouter and Willempje van Zoest
  • This information was last updated on June 27, 2017.

Household of Jacobus Bouter

He is married to Maria Johanna Jansen.

They got married on July 18, 1912 at Ameide, he was 21 years old.


Child(ren):

  1. Gerrit Bouter  1913-1984 
  2. Willem Peter Bouter  1914-1996
  3. (Not public)
  4. (Not public)

Event (huwelijk) on July 18, 1912 in Ameide .

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk ArchieflocatieNationaalArchief (Rijksarchief Zuid-Holland) AlgemeenGemeente:Ameide
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 6
Datum: 18-07-1912 Bruidegom Jacobus Bouter
Geboortedatum: 28-09-1890
Leeftijd: 21
Geboorteplaats: Ameide Bruid Maria Johanna Jansen
Geboortedatum: 31-05-1889
Leeftijd: 23
Geboorteplaats: Arnhem Vader bruidegom Gerrit BouterMoederbruidegom Willempje van Zoest Vader bruid Gerrit JanJansenMoeder bruid Wilhelmina Petronella Winterink
akteno. 6

Event (tekst) in the year 1913.

De grootste bewondering heb ik voor mijn grootmoedervanmijn vaders kant: Maria Johanna Jansen. Weliswaar iszijniet geboren in het Groene Hart, maar is er welopgegroeiden later getrouwd. Juist omdat ze uit een heelanderestreek van Nederland kwam en hier zomaar pardoes"tussen deboeren " terechtkwam heb ik grote bewonderingvoor haar.

Zij is geboren in Arnhem op 31 mei 1889. Waarom zijinArnhem is geboren is niet duidelijk. De grootouderswoondenook in Zutphen. Toch was er een familieband metArnhem. Hethuwelijk was niet erg gelukkig. Gerrit Jan wassergeant derinfanterie en gedroeg zich niet altijd volgensde regels.Dit liep zo erg op dat hij uit dienst werdontslagen. Eengrote schande, en er volgde een scheidingwaarschijnlijkonder druk van de familie. Hierop is hijnaar Amerikageëmigreerd. Er zijn nog brieven van hembewaard uitBuffalo uit 1937, lange brieven maar zonderinformatie overhemzelf; wel vroeg hij hierin hoe het methet gezin vanzijn dochter ging.

Dus was er een alleenstaande moeder met dochter:WilhelminaPetronella en Maria Johanna. Via relaties van deouderswerd Wilhelmina huishoudster bij Hendrik vanEeten,burgemeester van Ameide en Tienhoven. Hendrik wasnietgehuwd en woonde alleen. Maria Johanna bleef in Zutphenbijhaar grootouders en mocht in de vakanties en opbijzonderedagen naar Ameide komen om bij haar moeder telogeren.Hendrik was erg gesteld op de kleine meid.

Toen zij in de zomer van 1911 weer eens in Ameide was,waser juist een gymnastiekuitvoering in de open lucht. Ditwaszoals gewoonlijk een bijzondere gebeurtenis in hetaltijdzo rustige stadje Ameide. Omdat Maria niet zo grootwaskon ze van de voorstelling niet veel zien. Een heelaardigedorpsgenoot bood aan dat ze op zijn klompen mochtstaan enzo werden ze later mijn grootouders. Die aardigejongenwas Jacobus Bouter, de oudste zoon van Gerrit Bouterdie inAmeide een loodgietersbedrijf had annexkoperslagerij. Zetrouwden op 18 juli 1912 in Ameide. Zijwas 23 en hij 21jaar oud.

Inmiddels was Koos ( Jacobus ) ook aan het werk inKrimpenaan de Lek. Met een tas vol gereedschap was hij opdeLekboot gestapt om in het huis van Jan Kees Smiteendakreparatie te verrichten. Op advies van één vandedirecteuren van Smit koopt hij een schuurtje en begintzijnloodgietersbedrijf. Er was werk genoeg en na hethuwelijkkoopt hij de voormalige manufacturenwinkel van H.L.Vos aande Rijsdijk.

Dit was voor Marie een hele overgang. Ze was tochredelijkstads opgevoed, had een echte deftige uitspraak ennu zatze hier op het dorp. Koos ontpopte zich als eengoedvakman, maar was ook erg sociaal bewogen. Hij zat inhetbestuur van meerdere verenigingen, gymnastiek, zwembadenleerde zo veel mensen kennen. Als hij wist dat er ineengezin financiële problemen waren en hij had er gewerkt,danverminderde hij de rekening of verscheurde hemhelemaal.Dat kon natuurlijk geen stand houden.

Inmiddels was er een zoon geboren : Gerrit, die latermijnvader zou worden. De band met de Hendrik bleef bestaan.Ikheb een getypte brief van hem van mei 1914 aan:"WaardeMarie " Later werd er nog een zoon en 2 dochtersgeboren.Een hele drukte aan huis, met ook een winkel eneenwerkplaats met personeel. Oma had wel altijd eendienstbode Ze kon heel lekker koken en zorgde altijd vooreenbepaalde sfeer. Toch moet ze eenzaam zijn geweest zozonderhaar eigen familie in de buurt.

Er kwamen wel veel mensen op visite 's avonds enzaterdagswerd er gemusiceerd. Een tante speelde piano, 2zongen eraria's uit opera's en operettes. Dan gingen deschuiframenomhoog en konden de voorbijgangers meegenieten.Door devader van mijn opa waren er bij een bezoek aanDuitsland 2piano's besteld voor de familie.

Haar kinderen trouwden en kregen hun eigen gezinnen.Welallemaal in de buurt. Alleen Gerrit, mijn vader dus,kwamin de zaak en bleef dus thuis wonen. Mijngrootoudersverhuisden naar boven en mijn ouders bewoondende beganegrond, achter de winkel en boven de werkplaats.Despeciale band met mijn oma kwam ook doordat ze mooikonvertellen met haar nog steeds een beetje deftigeuitspraak.De verhalen over Zutpen en over de vader inAmerika.Vooreen kind is dat iets onbereikbaars.

Toen ik zo rond 16 jaar oud was, werd zij een keereenbeetje grieperig. Mijn ouders gingen bij een oude tanteopbezoek en ik zou af en toe even bij oma boven gaankijken.Ik vond wel dat ze erg lang sliep. Toen mijn oudersna eenpoosje terugkwamen was mijn vader in 2 stappenboven,dokter Boomkens was ook meteen in huis. Oma wasoverleden.Gelukkig heel rustig in haar slaap, maar ik bennu 67 endat vergeet je nooit meer. Ik heb nog meerovereenkomstenmet haar, ben ook iets ouder dan mijn man ikwas evenalszij al heel vroeg grijs. Ook ben ik naar haarvernoemd.Maar dat was in die tijd natuurlijk meer eengewoonte.
Hierbij de foto van mijn oma en opa en de baby dielatermijn vader zou worden, 1913.

Riet Bouter, dochter van de jonge Gerrit op de foto.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jacobus Bouter?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jacobus Bouter

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Jacobus Bouter

Ancestors (and descendant) of Jacobus Bouter

Maria Broere
1837-1874
Maria Klerk
1843-1876
Gerrit Bouter
1864-1953
Gerrit Bouter

Jacobus Bouter
1890-1951

Jacobus Bouter

1912
Gerrit Bouter
1913-1984

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on September 28, 1890 was about 16.1 °C. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 98%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from April 21, 1888 to August 21, 1891 the cabinet Mackay, with Mr. A. baron Mackay (AR) as prime minister.
    • In the year 1890: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
      • March 4 » The longest bridge in Great Britain, the Forth Bridge in Scotland, measuring 1,710 feet (520m) long, is opened by the Duke of Rothesay, later King Edward VII.
      • July 10 » Wyoming is admitted as the 44th U.S. state.
      • July 27 » Vincent van Gogh shoots himself and dies two days later.
      • September 24 » The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints officially renounces polygamy.
      • October 1 » Yosemite National Park is established by the U.S. Congress.
      • December 15 » Hunkpapa Lakota leader Sitting Bull is killed on Standing Rock Indian Reservation, leading to the Wounded Knee Massacre.
    • The temperature on July 18, 1912 was between 11.5 °C and 19.6 °C and averaged 16.9 °C. There was 0.5 hours of sunshine (3%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the north. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
    • In the year 1912: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 6.0 million citizens.
      • January 1 » The Republic of China is established.
      • May 5 » Pravda, the "voice" of the Communist Party of the Soviet Union, begins publication in Saint Petersburg.
      • October 24 » First Balkan War: The Battle of Kumanovo concludes with the Serbian victory against the Ottoman Empire.
      • November 27 » Spain declares a protectorate over the north shore of Morocco.
      • November 28 » Albania declares its independence from the Ottoman Empire.
      • December 16 » First Balkan War: The Royal Hellenic Navy defeats the Ottoman Navy at the Battle of Elli.
    • The temperature on January 12, 1951 was between 2.0 °C and 7.2 °C and averaged 4.1 °C. There was 2.8 mm of rain during 2.2 hours. There was 5.3 hours of sunshine (65%). The partly clouded was. The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From August 7, 1948 till March 15, 1951 the Netherlands had a cabinet Drees - Van Schaik with the prime ministers Dr. W. Drees (PvdA) and Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • In The Netherlands , there was from March 15, 1951 to September 2, 1952 the cabinet Drees I, with Dr. W. Drees (PvdA) as prime minister.
    • In the year 1951: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 10.2 million citizens.
      • April 11 » The Stone of Scone, the stone upon which Scottish monarchs were traditionally crowned, is found on the site of the altar of Arbroath Abbey. It had been taken by Scottish nationalist students from its place in Westminster Abbey.
      • April 17 » The Peak District becomes the United Kingdom's first National Park.
      • May 21 » The opening of the Ninth Street Show, otherwise known as the 9th Street Art Exhibition: A gathering of a number of notable artists, and the stepping-out of the post war New York avant-garde, collectively known as the New York School.
      • June 14 » UNIVAC I is dedicated by the U.S. Census Bureau.
      • October 16 » The first Prime Minister of Pakistan, Liaquat Ali Khan, is assassinated in Rawalpindi.
      • November 15 » Greek resistance leader Nikos Beloyannis, along with 11 resistance members, is sentenced to death by the court-martial.

    About the surname Bouter

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Bouter.
    • Check the information Open Archives has about Bouter.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Bouter.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Hans Meijer, "Family tree Hans Meijer", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I8173.php : accessed May 25, 2024), "Jacobus Bouter (1890-1951)".