Stamboom Hans Meijer » Jacobus Bouter (1890-1951)

Persoonlijke gegevens Jacobus Bouter 

  • Alternatieve naam: Koos Bouter
  • Hij is geboren op 28 september 1890 in Ameide.
  • Beroep: in het jaar 1930 in Ameide.
    zelfstandig loodgieter
  • (Geboorte) op 29 september 1890 in Ameide.
    Bron Burgerlijke stand - Geboorte ArchieflocatieNationaalArchief (Rijksarchief Zuid-Holland) AlgemeenGemeente:Ameide
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 44
    Aangiftedatum: 29-09-1890 Kind Jacobus Bouter
    Geboortedatum: 28-09-1890 Vader Gerrit BouterMoederWillempje van Zoest
    akteno. 44
  • (Plaats) in het jaar 1933 in Ameide.
    Ameide (Alblasserwaards: Termei) is een dorp envoormaligegemeente in de gemeente Zederik, in deNederlandseprovincie Zuid-Holland. Het ligt in hetnoordoosten van deAlblasserwaard en heeft 3450 inwoners(2012). Ameide wordtin het noorden door de rivier de Lek enin het oosten doorde Oude Zederik begrensd.

    Etymologie
    De eerste boeren vestigden zich langs het veenriviertjedeA, die uitmondde in de Lek, waardoor A-mondeontstond.Later werd dit veranderd naar Amuide en door detijd heenwerd het Ameide.

    Geschiedenis
    De eerste keer dat Ameide in de geschiedenis isvastgelegdis in 1021 in een oorkonde waar in Huis terAmonde wordtbeschreven. Rond 1200 was het gebied rondAmeide geheelontgonnen. Er werd druk gehandeld in het dorp,dat in 1277stadsrechten kreeg van Floris V, omdat het opeenstrategische plaats lag. Deze stadsrechten werdenechterweer ontnomen in 1527 toen de Van Brederodes, diehetgebied bestuurden, strijd leverden met de Van Arkels.Ditomdat de Heer van Herlaer, die vaandrager was vandebisschop van Utrecht en leenheer van Ameide, vonddatAmeide steeds zelfstandiger probeerde te worden. Ameidewasverbonden met de heerlijkheid Vianen, maar maakte ergeendeel van uit.
    De rivier de Lek heeft een belangrijke rol gespeeld indegeschiedenis van Ameide. Op 24 december 1741 was ereengrote dijkdoorbraak nabij Ameide, die ervoor zorgde dathethele land rondom Ameide onder water kwam te staan.Rond1744 gebeurde dit weer, echter met minder grote schadedanin 1741.
    De welvaart die de stad in de middeleeuwen en hiernaheeftgehad is nog terug te vinden in de vele monumentalepandendie de plaats rijk is. Er is onder andere eenNederlandsHervormde Kerk uit 1350 (afgebrand en weergerestaureerd in1953) en een stadhuis uit 1644.

    Paardenmarkt
    De paardenmarkt in Ameide wordt al sinds 1657 op de2edonderdag in oktober gehouden. Het recht om depaardenmarktte organiseren werd gegeven door Hendrik vanBrederode op 1maart 1657. Buiten de paardenkeuringen enpaardenshows iser nog een braderie en een kermis.
  • (Begraafplaats) januari 1951 in Krimpen aan de Lek.
    de algemene begraafplaats
  • Hij is overleden op 12 januari 1951, hij was toen 60 jaar oud.
  • Hij is begraven in Krimpen aan de Lek.
    graf S-33
  • Een kind van Gerrit Bouter en Willempje van Zoest
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2017.

Gezin van Jacobus Bouter

Hij is getrouwd met Maria Johanna Jansen.

Zij zijn getrouwd op 18 juli 1912 te Ameide, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Gerrit Bouter  1913-1984 
  2. Willem Peter Bouter  1914-1996
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)

Gebeurtenis (huwelijk) op 18 juli 1912 in Ameide .

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk ArchieflocatieNationaalArchief (Rijksarchief Zuid-Holland) AlgemeenGemeente:Ameide
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 6
Datum: 18-07-1912 Bruidegom Jacobus Bouter
Geboortedatum: 28-09-1890
Leeftijd: 21
Geboorteplaats: Ameide Bruid Maria Johanna Jansen
Geboortedatum: 31-05-1889
Leeftijd: 23
Geboorteplaats: Arnhem Vader bruidegom Gerrit BouterMoederbruidegom Willempje van Zoest Vader bruid Gerrit JanJansenMoeder bruid Wilhelmina Petronella Winterink
akteno. 6

Gebeurtenis (tekst) in het jaar 1913.

De grootste bewondering heb ik voor mijn grootmoedervanmijn vaders kant: Maria Johanna Jansen. Weliswaar iszijniet geboren in het Groene Hart, maar is er welopgegroeiden later getrouwd. Juist omdat ze uit een heelanderestreek van Nederland kwam en hier zomaar pardoes"tussen deboeren " terechtkwam heb ik grote bewonderingvoor haar.

Zij is geboren in Arnhem op 31 mei 1889. Waarom zijinArnhem is geboren is niet duidelijk. De grootouderswoondenook in Zutphen. Toch was er een familieband metArnhem. Hethuwelijk was niet erg gelukkig. Gerrit Jan wassergeant derinfanterie en gedroeg zich niet altijd volgensde regels.Dit liep zo erg op dat hij uit dienst werdontslagen. Eengrote schande, en er volgde een scheidingwaarschijnlijkonder druk van de familie. Hierop is hijnaar Amerikageëmigreerd. Er zijn nog brieven van hembewaard uitBuffalo uit 1937, lange brieven maar zonderinformatie overhemzelf; wel vroeg hij hierin hoe het methet gezin vanzijn dochter ging.

Dus was er een alleenstaande moeder met dochter:WilhelminaPetronella en Maria Johanna. Via relaties van deouderswerd Wilhelmina huishoudster bij Hendrik vanEeten,burgemeester van Ameide en Tienhoven. Hendrik wasnietgehuwd en woonde alleen. Maria Johanna bleef in Zutphenbijhaar grootouders en mocht in de vakanties en opbijzonderedagen naar Ameide komen om bij haar moeder telogeren.Hendrik was erg gesteld op de kleine meid.

Toen zij in de zomer van 1911 weer eens in Ameide was,waser juist een gymnastiekuitvoering in de open lucht. Ditwaszoals gewoonlijk een bijzondere gebeurtenis in hetaltijdzo rustige stadje Ameide. Omdat Maria niet zo grootwaskon ze van de voorstelling niet veel zien. Een heelaardigedorpsgenoot bood aan dat ze op zijn klompen mochtstaan enzo werden ze later mijn grootouders. Die aardigejongenwas Jacobus Bouter, de oudste zoon van Gerrit Bouterdie inAmeide een loodgietersbedrijf had annexkoperslagerij. Zetrouwden op 18 juli 1912 in Ameide. Zijwas 23 en hij 21jaar oud.

Inmiddels was Koos ( Jacobus ) ook aan het werk inKrimpenaan de Lek. Met een tas vol gereedschap was hij opdeLekboot gestapt om in het huis van Jan Kees Smiteendakreparatie te verrichten. Op advies van één vandedirecteuren van Smit koopt hij een schuurtje en begintzijnloodgietersbedrijf. Er was werk genoeg en na hethuwelijkkoopt hij de voormalige manufacturenwinkel van H.L.Vos aande Rijsdijk.

Dit was voor Marie een hele overgang. Ze was tochredelijkstads opgevoed, had een echte deftige uitspraak ennu zatze hier op het dorp. Koos ontpopte zich als eengoedvakman, maar was ook erg sociaal bewogen. Hij zat inhetbestuur van meerdere verenigingen, gymnastiek, zwembadenleerde zo veel mensen kennen. Als hij wist dat er ineengezin financiële problemen waren en hij had er gewerkt,danverminderde hij de rekening of verscheurde hemhelemaal.Dat kon natuurlijk geen stand houden.

Inmiddels was er een zoon geboren : Gerrit, die latermijnvader zou worden. De band met de Hendrik bleef bestaan.Ikheb een getypte brief van hem van mei 1914 aan:"WaardeMarie " Later werd er nog een zoon en 2 dochtersgeboren.Een hele drukte aan huis, met ook een winkel eneenwerkplaats met personeel. Oma had wel altijd eendienstbode Ze kon heel lekker koken en zorgde altijd vooreenbepaalde sfeer. Toch moet ze eenzaam zijn geweest zozonderhaar eigen familie in de buurt.

Er kwamen wel veel mensen op visite 's avonds enzaterdagswerd er gemusiceerd. Een tante speelde piano, 2zongen eraria's uit opera's en operettes. Dan gingen deschuiframenomhoog en konden de voorbijgangers meegenieten.Door devader van mijn opa waren er bij een bezoek aanDuitsland 2piano's besteld voor de familie.

Haar kinderen trouwden en kregen hun eigen gezinnen.Welallemaal in de buurt. Alleen Gerrit, mijn vader dus,kwamin de zaak en bleef dus thuis wonen. Mijngrootoudersverhuisden naar boven en mijn ouders bewoondende beganegrond, achter de winkel en boven de werkplaats.Despeciale band met mijn oma kwam ook doordat ze mooikonvertellen met haar nog steeds een beetje deftigeuitspraak.De verhalen over Zutpen en over de vader inAmerika.Vooreen kind is dat iets onbereikbaars.

Toen ik zo rond 16 jaar oud was, werd zij een keereenbeetje grieperig. Mijn ouders gingen bij een oude tanteopbezoek en ik zou af en toe even bij oma boven gaankijken.Ik vond wel dat ze erg lang sliep. Toen mijn oudersna eenpoosje terugkwamen was mijn vader in 2 stappenboven,dokter Boomkens was ook meteen in huis. Oma wasoverleden.Gelukkig heel rustig in haar slaap, maar ik bennu 67 endat vergeet je nooit meer. Ik heb nog meerovereenkomstenmet haar, ben ook iets ouder dan mijn man ikwas evenalszij al heel vroeg grijs. Ook ben ik naar haarvernoemd.Maar dat was in die tijd natuurlijk meer eengewoonte.
Hierbij de foto van mijn oma en opa en de baby dielatermijn vader zou worden, 1913.

Riet Bouter, dochter van de jonge Gerrit op de foto.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacobus Bouter?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacobus Bouter

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jacobus Bouter

Voorouders (en nakomelingen) van Jacobus Bouter


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 september 1890 lag rond de 16,1 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • In het jaar 1890: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Heiligverklaring van Liduina van Schiedam door Paus Leo XIII.
      • 20 maart » Otto von Bismarck wordt ontslagen als Duits rijkskanselier.
      • 14 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Salettijnen (Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van La Salette) door Paus Leo XIII.
      • 1 oktober » Het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië wordt opgericht.
      • 29 november » In Japan wordt een nieuwe grondwet aangenomen en komt de Diet voor het eerst bijeen.
      • 29 december » Het bloedbad van Wounded Knee vindt plaats.
    • De temperatuur op 18 juli 1912 lag tussen 11,5 °C en 19,6 °C en was gemiddeld 16,9 °C. Er was 0.5 uur zonneschijn (3%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1912: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 28 februari » Boven de Amerikaanse staat Missouri maakt Albert Berry de eerste parachutesprong uit een vliegtuig
      • 28 februari » De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt opgericht.
      • 5 april » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Modena FC.
      • 15 april » Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht; ongeveer 1500 mensen komen bij die ramp om.
      • 5 mei » Opening van Maksimirstadion in Zagreb.
      • 15 augustus » Open brief van Jules Destrée aan Belgisch koning Albert I met de legendarische woorden: "Er zijn geen Belgen, Sire."
    • De temperatuur op 12 januari 1951 lag tussen 2,0 °C en 7,2 °C en was gemiddeld 4,1 °C. Er was 2,8 mm neerslag gedurende 2,2 uur. Er was 5,3 uur zonneschijn (65%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1951: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,2 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Johan Sauwens, Belgisch politicus
      • 15 maart » In Nederland treedt het kabinet-Drees I aan.
      • 23 mei » Tibetaanse afgevaardigden tekenen (gedwongen) een overeenkomst voor "De bevrijding van Tibet".
      • 20 juli » Een jonge moslim vermoordt in Jeruzalem koning Abdullah van Jordanië.
      • 8 september » Ondertekening van het Vredesverdrag van San Francisco door Japan en 48 andere landen.
      • 2 oktober » De eerste Nederlandse televisiezender, Nederland 1, wordt gelanceerd.

    Over de familienaam Bouter

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bouter.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bouter.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bouter (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hans Meijer is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Meijer, "Stamboom Hans Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I8173.php : benaderd 11 mei 2024), "Jacobus Bouter (1890-1951)".