Arbre généalogique Hans Meijer » Jacobus Bouter (1890-1951)

Données personnelles Jacobus Bouter 

  • Autre nom: Koos Bouter
  • Il est né le 28 septembre 1890 dans Ameide.
  • Profession: en l'an 1930 dans Ameide.
    zelfstandig loodgieter
  • (Geboorte) le 29 septembre 1890 dans Ameide.
    Bron Burgerlijke stand - Geboorte ArchieflocatieNationaalArchief (Rijksarchief Zuid-Holland) AlgemeenGemeente:Ameide
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 44
    Aangiftedatum: 29-09-1890 Kind Jacobus Bouter
    Geboortedatum: 28-09-1890 Vader Gerrit BouterMoederWillempje van Zoest
    akteno. 44
  • (Plaats) en l'an 1933 dans Ameide.
    Ameide (Alblasserwaards: Termei) is een dorp envoormaligegemeente in de gemeente Zederik, in deNederlandseprovincie Zuid-Holland. Het ligt in hetnoordoosten van deAlblasserwaard en heeft 3450 inwoners(2012). Ameide wordtin het noorden door de rivier de Lek enin het oosten doorde Oude Zederik begrensd.

    Etymologie
    De eerste boeren vestigden zich langs het veenriviertjedeA, die uitmondde in de Lek, waardoor A-mondeontstond.Later werd dit veranderd naar Amuide en door detijd heenwerd het Ameide.

    Geschiedenis
    De eerste keer dat Ameide in de geschiedenis isvastgelegdis in 1021 in een oorkonde waar in Huis terAmonde wordtbeschreven. Rond 1200 was het gebied rondAmeide geheelontgonnen. Er werd druk gehandeld in het dorp,dat in 1277stadsrechten kreeg van Floris V, omdat het opeenstrategische plaats lag. Deze stadsrechten werdenechterweer ontnomen in 1527 toen de Van Brederodes, diehetgebied bestuurden, strijd leverden met de Van Arkels.Ditomdat de Heer van Herlaer, die vaandrager was vandebisschop van Utrecht en leenheer van Ameide, vonddatAmeide steeds zelfstandiger probeerde te worden. Ameidewasverbonden met de heerlijkheid Vianen, maar maakte ergeendeel van uit.
    De rivier de Lek heeft een belangrijke rol gespeeld indegeschiedenis van Ameide. Op 24 december 1741 was ereengrote dijkdoorbraak nabij Ameide, die ervoor zorgde dathethele land rondom Ameide onder water kwam te staan.Rond1744 gebeurde dit weer, echter met minder grote schadedanin 1741.
    De welvaart die de stad in de middeleeuwen en hiernaheeftgehad is nog terug te vinden in de vele monumentalepandendie de plaats rijk is. Er is onder andere eenNederlandsHervormde Kerk uit 1350 (afgebrand en weergerestaureerd in1953) en een stadhuis uit 1644.

    Paardenmarkt
    De paardenmarkt in Ameide wordt al sinds 1657 op de2edonderdag in oktober gehouden. Het recht om depaardenmarktte organiseren werd gegeven door Hendrik vanBrederode op 1maart 1657. Buiten de paardenkeuringen enpaardenshows iser nog een braderie en een kermis.
  • (Begraafplaats) janvier 1951 dans Krimpen aan de Lek.
    de algemene begraafplaats
  • Il est décédé le 12 janvier 1951, il avait 60 ans.
  • Il est enterré dans Krimpen aan de Lek.
    graf S-33
  • Un enfant de Gerrit Bouter et Willempje van Zoest
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 27 juin 2017.

Famille de Jacobus Bouter

Il est marié avec Maria Johanna Jansen.

Ils se sont mariés le 18 juillet 1912 à Ameide, il avait 21 ans.


Enfant(s):

  1. Gerrit Bouter  1913-1984 
  2. Willem Peter Bouter  1914-1996
  3. (Ne pas publique)
  4. (Ne pas publique)

Evénement (huwelijk) le 18 juillet 1912 dans Ameide .

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk ArchieflocatieNationaalArchief (Rijksarchief Zuid-Holland) AlgemeenGemeente:Ameide
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 6
Datum: 18-07-1912 Bruidegom Jacobus Bouter
Geboortedatum: 28-09-1890
Leeftijd: 21
Geboorteplaats: Ameide Bruid Maria Johanna Jansen
Geboortedatum: 31-05-1889
Leeftijd: 23
Geboorteplaats: Arnhem Vader bruidegom Gerrit BouterMoederbruidegom Willempje van Zoest Vader bruid Gerrit JanJansenMoeder bruid Wilhelmina Petronella Winterink
akteno. 6

Evénement (tekst) en l'an 1913.

De grootste bewondering heb ik voor mijn grootmoedervanmijn vaders kant: Maria Johanna Jansen. Weliswaar iszijniet geboren in het Groene Hart, maar is er welopgegroeiden later getrouwd. Juist omdat ze uit een heelanderestreek van Nederland kwam en hier zomaar pardoes"tussen deboeren " terechtkwam heb ik grote bewonderingvoor haar.

Zij is geboren in Arnhem op 31 mei 1889. Waarom zijinArnhem is geboren is niet duidelijk. De grootouderswoondenook in Zutphen. Toch was er een familieband metArnhem. Hethuwelijk was niet erg gelukkig. Gerrit Jan wassergeant derinfanterie en gedroeg zich niet altijd volgensde regels.Dit liep zo erg op dat hij uit dienst werdontslagen. Eengrote schande, en er volgde een scheidingwaarschijnlijkonder druk van de familie. Hierop is hijnaar Amerikageëmigreerd. Er zijn nog brieven van hembewaard uitBuffalo uit 1937, lange brieven maar zonderinformatie overhemzelf; wel vroeg hij hierin hoe het methet gezin vanzijn dochter ging.

Dus was er een alleenstaande moeder met dochter:WilhelminaPetronella en Maria Johanna. Via relaties van deouderswerd Wilhelmina huishoudster bij Hendrik vanEeten,burgemeester van Ameide en Tienhoven. Hendrik wasnietgehuwd en woonde alleen. Maria Johanna bleef in Zutphenbijhaar grootouders en mocht in de vakanties en opbijzonderedagen naar Ameide komen om bij haar moeder telogeren.Hendrik was erg gesteld op de kleine meid.

Toen zij in de zomer van 1911 weer eens in Ameide was,waser juist een gymnastiekuitvoering in de open lucht. Ditwaszoals gewoonlijk een bijzondere gebeurtenis in hetaltijdzo rustige stadje Ameide. Omdat Maria niet zo grootwaskon ze van de voorstelling niet veel zien. Een heelaardigedorpsgenoot bood aan dat ze op zijn klompen mochtstaan enzo werden ze later mijn grootouders. Die aardigejongenwas Jacobus Bouter, de oudste zoon van Gerrit Bouterdie inAmeide een loodgietersbedrijf had annexkoperslagerij. Zetrouwden op 18 juli 1912 in Ameide. Zijwas 23 en hij 21jaar oud.

Inmiddels was Koos ( Jacobus ) ook aan het werk inKrimpenaan de Lek. Met een tas vol gereedschap was hij opdeLekboot gestapt om in het huis van Jan Kees Smiteendakreparatie te verrichten. Op advies van één vandedirecteuren van Smit koopt hij een schuurtje en begintzijnloodgietersbedrijf. Er was werk genoeg en na hethuwelijkkoopt hij de voormalige manufacturenwinkel van H.L.Vos aande Rijsdijk.

Dit was voor Marie een hele overgang. Ze was tochredelijkstads opgevoed, had een echte deftige uitspraak ennu zatze hier op het dorp. Koos ontpopte zich als eengoedvakman, maar was ook erg sociaal bewogen. Hij zat inhetbestuur van meerdere verenigingen, gymnastiek, zwembadenleerde zo veel mensen kennen. Als hij wist dat er ineengezin financiële problemen waren en hij had er gewerkt,danverminderde hij de rekening of verscheurde hemhelemaal.Dat kon natuurlijk geen stand houden.

Inmiddels was er een zoon geboren : Gerrit, die latermijnvader zou worden. De band met de Hendrik bleef bestaan.Ikheb een getypte brief van hem van mei 1914 aan:"WaardeMarie " Later werd er nog een zoon en 2 dochtersgeboren.Een hele drukte aan huis, met ook een winkel eneenwerkplaats met personeel. Oma had wel altijd eendienstbode Ze kon heel lekker koken en zorgde altijd vooreenbepaalde sfeer. Toch moet ze eenzaam zijn geweest zozonderhaar eigen familie in de buurt.

Er kwamen wel veel mensen op visite 's avonds enzaterdagswerd er gemusiceerd. Een tante speelde piano, 2zongen eraria's uit opera's en operettes. Dan gingen deschuiframenomhoog en konden de voorbijgangers meegenieten.Door devader van mijn opa waren er bij een bezoek aanDuitsland 2piano's besteld voor de familie.

Haar kinderen trouwden en kregen hun eigen gezinnen.Welallemaal in de buurt. Alleen Gerrit, mijn vader dus,kwamin de zaak en bleef dus thuis wonen. Mijngrootoudersverhuisden naar boven en mijn ouders bewoondende beganegrond, achter de winkel en boven de werkplaats.Despeciale band met mijn oma kwam ook doordat ze mooikonvertellen met haar nog steeds een beetje deftigeuitspraak.De verhalen over Zutpen en over de vader inAmerika.Vooreen kind is dat iets onbereikbaars.

Toen ik zo rond 16 jaar oud was, werd zij een keereenbeetje grieperig. Mijn ouders gingen bij een oude tanteopbezoek en ik zou af en toe even bij oma boven gaankijken.Ik vond wel dat ze erg lang sliep. Toen mijn oudersna eenpoosje terugkwamen was mijn vader in 2 stappenboven,dokter Boomkens was ook meteen in huis. Oma wasoverleden.Gelukkig heel rustig in haar slaap, maar ik bennu 67 endat vergeet je nooit meer. Ik heb nog meerovereenkomstenmet haar, ben ook iets ouder dan mijn man ikwas evenalszij al heel vroeg grijs. Ook ben ik naar haarvernoemd.Maar dat was in die tijd natuurlijk meer eengewoonte.
Hierbij de foto van mijn oma en opa en de baby dielatermijn vader zou worden, 1913.

Riet Bouter, dochter van de jonge Gerrit op de foto.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacobus Bouter?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacobus Bouter

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Jacobus Bouter

Ancêtres (et descendants) de Jacobus Bouter


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 28 septembre 1890 était d'environ 16,1 °C. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 98%. Source: KNMI
    • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
    • En l'an 1890: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 25 janvier » traité de Montevideo fixant la frontière entre l'Argentine et le Brésil.
      • 20 février » les élections législatives allemandes sont marquées par un échec des partis du cartel, au profit principalement du parti socialiste ouvrier qui se renomme parti social-démocrate la même année.
      • 15 mars » |l'empereur Guillaume II retire son soutien au chancelier Bismarck, son limogeage officiel aura lieu quelques jours plus tard.
      • 5 août » convention coloniale entre la France et le Royaume-Uni, sur Madagascar et Zanzibar.
      • 12 septembre » fondation de Salisbury en Rhodésie du Sud.
      • 29 novembre » entrée en vigueur de la Constitution de l'Empire du Japon.
    • La température au 18 juillet 1912 était entre 11,5 et 19,6 °C et était d'une moyenne de 16,9 °C. Il y avait 0.5 heures de soleil (3%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du au nord. Source: KNMI
    • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • En l'an 1912: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,0 millions d'habitants.
      • 14 février » l'Arizona devient le 48État des États-Unis.
      • 30 mars » le sultan du Maroc signe avec la France le traité de Fès faisant de son pays un protectorat français.
      • 17 avril » massacre de la Léna, en Sibérie.
      • 4 mai » le général italien Giovanni Ameglio s'empare de l'île de Rhodes lors de la guerre italo-turque.
      • 25 août » naissance du Kuomintang.
      • 5 novembre » Thomas Woodrow Wilson est élu 28 président des États-Unis.
    • La température au 12 janvier 1951 était entre 1,9 et 7,3 °C et était d'une moyenne de 4,1 °C. Il y avait une précipitation de 2,8 mm pendant 2,2 heure(s). Il y avait 5,3 heures de soleil (65%). Il faisait nuageux. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 7 août 1948 au 15 mars 1951 il y avait en Hollande le gouvernement Drees - Van Schaik avec comme premiers ministres Dr. W. Drees (PvdA) et Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • Du 15 mars 1951 au 2 septembre 1952 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Drees I avec comme premier ministre Dr. W. Drees (PvdA).
    • En l'an 1951: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 10,2 millions d'habitants.
      • 1 janvier » en Corée, les forces nord-coréennes et chinoises franchissent les frontières fixées par l'ONU, sur le 38parallèle.
      • 4 janvier » occupation de Séoul par les forces nord-coréennes et chinoises.
      • 11 avril » le général américain Douglas MacArthur est relevé de son commandement en Corée par le président Truman.
      • 18 avril » le traité de Paris institue la CECA (Communauté européenne du charbon et de l'acier).
      • 18 mai » résolution n° 93, du Conseil de sécurité des Nations unies, sur la question de la Palestine.
      • 29 octobre » retour triomphal du chef indépendantiste Son Ngoc Thanh au Cambodge.

    Sur le nom de famille Bouter

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Bouter.
    • Afficher des informations sur Bouter sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Bouter.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Hans Meijer, "Arbre généalogique Hans Meijer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I8173.php : consultée 20 mai 2024), "Jacobus Bouter (1890-1951)".