Genealogy Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk. » Antonius "Toon" van den Hurk (1879-1947)

Personal data Antonius "Toon" van den Hurk 

  • Nickname is Toon.
  • He was born on March 28, 1879 in Son.Source 1
    Tijdstip: 16:00
  • Birth registration on March 29, 1879.
  • Profession: Schoenmaker - eigenaar schoenenwinkel..
  • (Omstandigheden 1911 tot 1945) .Source 2
    In 1911 is er niemand die er ook maar aan denkt dat er ooit een wereldoorlog zal komen. Nederland ontwikkelt zich als een welvarend land dat steeds meer handel drijft met zijn overzeese gebiedsdelen Nederlands Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Tengevolge daarvan ontwikkelt zich de scheepsbouw en ook andere industrieën beginnen zich te ontplooien.

    Ook in de dorpen in de Meierij verschijnen boterfabrieken, sigarenfabrieken, leerlooierijen en kleine schoenfabriekjes. De boterfabrieken ontstaan als coöperatieve fabrieken d.w.z. dat de boeren samen een boterfabriek oprichten en daar hun melk tegen redelijke prijs kunnen leveren.

    In Eindhoven vinden steeds meer mensen werk bij Philips. En in dit verband moet de naam van Anton Philips worden genoemd, die het als zijn taak beschouwt voor zijn arbeiders een menswaardig bestaan te ontwikkelen.

    Ook voor kleine zelfstandigen, zoals vader en moeder, is er volop gelegenheid om tot grotere bloei te komen.

    Vader en moeder zijn na hun huwelijk meteen in Rooy gaan wonen. Grootvader en grootmoeder van den Tillaar hebben daar een goede slagerij en moeder wil persé bij haar ouders in de buurt blijven wonen. Eerst huren zij een kleine woning op de Heuvel, maar al gauw krijgen zij de kans om een grotere woning te huren, schuin tegenover de slagerswinkel van grootvader “op de Hoef”. Vader repareert schoenen en verdient daar zijn kost mee. En moeder drijft de schoenwinkel.

    Als vader en moeder nauwelijks een paar jaar getrouwd zijn, breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Gelukkig komt Nederland zelf niet in oorlog, maar er breekt toch een tijd aan van grote schaarste. Alle buitenlandse handel valt weg en er komt gebrek aan eten en drinken. Heel veel graan komt uit Amerika en de overzeese handel komt volkomen stil te liggen. Dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de scheepsbouw, de levensmiddelen industrie, de sigarenindustrie (die geen grondstoffen krijgen aangevoerd van overzee!), maar ook voor de lederindustrie en voor de schoenenreparatie, omdat de huiden uit Zuid-Amerika moeten komen. Het gevolg van dit alles is, dat er in bepaalde branches grote werkeloosheid ontstaat.

    Ook steenkool krijgt Nederland normaal uit het buitenland, dus krijgt elk gezin, van 1914 tot 1918, behalve gebrek aan eten en drinken, ook nog gebrek aan brandstof voor verwarming en gebrek aan olie als stookmiddel voor het klaarmaken van maaltijden en voor de petroleumverlichting. Want elektrisch licht is er in Rooy nog niet in die dagen.

    Om de kleine voorraad middelen die er zijn eerlijk te verdelen, wordt alles op de bon gedaan. Iedereen krijgt een bonkaart en als je dan iets wilt kopen, moet je behalve geld ook nog een bon inleveren. Elke week worden er bonnen aangewezen voor een bepaald artikel. Zijn de bonnen op, dan kun je normaal niets meer kopen. Daarom ontstaat er veel zwarte handel. Je kunt dan voor veel geld goederen kopen van een zwarthandelaar. Zwarte handel is echter verboden.

    Hoe vader en moeder het met al die kinderen hebben gered in die moeilijke tijden, is mij een raadsel. Maar gelukkig hebben zij de moed er steeds ingehouden en zijn zij ook deze zware tijd zonder grote kleerscheuren doorgekomen. Ik denk dat vader in die tijd voor het eerst een moestuin heeft gehouden. Zelf aardappelen, kolen, sla en andere groenten kweken, moet toen welhaast noodzakelijk zijn geweest.

    Als de Eerste Wereldoorlog in 1918 is afgelopen begint het normale leven zo langzamerhand weer op gang te komen. Duitsland moet het vernederende Verdrag van Versailles tekenen en wordt plotseling doodarm. Voor Nederland is dat ongunstig, omdat daardoor Duitsland, ons belangrijkste afzetgebied, voor een groot deel wegvalt. In 1919 wordt in Nederland de eerste Arbeidswet afgekondigd en wordt de 8-urige werkdag ingevoerd.

    Nederland heeft veel geleerd van de oorlog en gaat nu proberen zoveel mogelijk self-supporting te worden. De Nederlandse mijnen worden gemoderniseerd, de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden worden gesticht; er worden goede vaarwegen aangelegd voor vervoer van goederen; Philips breidt zijn fabrieken uit; de Koninklijke Shellgroep begint een eigen bedrijf in Pernis en de levensmiddelenindustrie (suiker, meel, tabak) ontwikkelt zich uitermate snel. Ook wordt de Zuiderzee drooggelegd. In één woord: er is tot 1929 volop werkgelegenheid in Nederland.

    En dan komt het rampjaar 1929! In november stort de Beurs volledig in. De goederenprijzen beginnen enorm snel te dalen; steeds meer bedrijven komen in financiële moeilijkheden en ontslaan arbeiders. Er ontstaat zo’n grote werkeloosheid als Nederland nog nooit heeft gekend. De regering probeert mensen werk te verschaffen door het uitvoeren van openbare werken. In Rooy wordt in die tijd door de “Werkverschaffing” het Zwembad en een Wandelpark aangelegd. Maar de werkeloosheid blijft en steeds meer mensen moeten dagelijks de vernederende gang maken naar het stempellokaal, waar zij zich moeten melden voor het zetten van een stempel, om zo in aanmerking te komen voor een zeer kleine geldelijke ondersteuning. Ik zie nog de enorme rijen wachtenden voor me, bij ons op de speelplaats van de Openbare School, waar het stempellokaal ligt. En de uitkering die deze mensen krijgen is niet genoeg voor de allernoodzakelijkste eerste levensbehoeften. Het is werkelijk: Armoe troef! Ik herinner me, dat moeder klanten heeft die de schoenreparatie komen afbetalen met een dubbeltje per week.

    In 1936 is het aantal werkelozen in Nederland gestegen tot 630.000. Dit is 1/3 deel van de arbeidende bevolking. En dat zal zo blijven totdat in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Geen wonder dat in dit klimaat de Communisten en de N.S.B.(de Nationaal Socialistische Bond) voet aan de grond krijgen.

    In augustus 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Onze Jan wordt opgeroepen in militaire dienst. Op 10 mei 1940 wordt Nederland aangevallen door Hitler-Duitsland. Er komen vier jaren van hevige onderdrukking door de Duitsers. Onze Jan en onze Toon moeten onderduiken. Er ontstaat ook nu weer schaarste aan van alles. Het hele verhaal van de Tweede Wereldoorlog zoals ik die heb beleefd, heb ik opgetekend in een apart verhaal (69 bladzijden). Ik wil daar hier dan ook niet verder op ingaan.

    In 1945 is de oorlog voorbij en breekt er een tijd aan van wederopbouw. In 1947 overlijdt vader op 16 februari, Carnavalszondag, ’s morgens om 9 uur in de kerk van Rooy.

    Na het overlijden van vader heeft moeder de zware taak de kar van ons gezin alleen te moeten trekken. Alleen ons To en onze Jan zijn dan nog maar getrouwd. De rest van het gezin woont nog thuis. Maar moeder slaagt er wonderwel in, ondanks haar grote verdriet, alles in goede banen te lijden.
    Bron: Cor van den Hurk, geboren 1929
  • He died on February 16, 1947 in Sint-Oedenrode,nb,nld, he was 67 years old.Source 3
    Plotseling overleden 's morgens op canavals zondag in de Martinus kerk te Rooij [Sint-Oedenrode], hij zong mee met het mannenkoor tijdens de dienst.
    Tijdstip: 09:00
  • Death registration on February 17, 1947.Source 3
  • He is buried in Sint-Oedenrode,nb,nld.
  • A child of Joannes/Johannes van den Hurk and Hendrika Maasakkers
  • This information was last updated on March 3, 2022.

Household of Antonius "Toon" van den Hurk

He is married to Ardina van den Tillaar.

They got married on February 18, 1911 at Sint-Oedenrode,nb,nld, he was 31 years old.Source 4


Child(ren):

  1. N.N. van den Hurk  1928-1928

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Antonius "Toon" van den Hurk?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Antonius "Toon" van den Hurk

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Antonius "Toon" van den Hurk



Visualize another relationship

Sources

  1. Geboorteregister Son 1879, akte 13
  2. Cor van den Hurk: geboren 1929
  3. overlijdensregister Sint-Oedenrode, akte 13
  4. huwelijksregister Sint-Oedenrode 1911, akte 2

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on March 28, 1879 was about 3.7 °C. The air pressure was 6 kgf/m2 and came mainly from the east-southeast. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 74%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from November 3, 1877 to August 20, 1879 the cabinet Kappeijne van de Coppello, with Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from August 20, 1879 to April 23, 1883 the cabinet Van Lijnden van Sandenburg, with Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) as prime minister.
  • In the year 1879: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • February 8 » Sandford Fleming first proposes adoption of Universal Standard Time at a meeting of the Royal Canadian Institute.
    • February 8 » The England cricket team led by Lord Harris is attacked in a riot during a match in Sydney.
    • May 21 » War of the Pacific: Two Chilean ships blocking the harbor of Iquique (then belonging to Peru) battle two Peruvian vessels in the Battle of Iquique.
    • July 4 » Anglo-Zulu War: The Zululand capital of Ulundi is captured by British troops and burned to the ground, ending the war and forcing King Cetshwayo to flee.
    • December 21 » World premiere of Henrik Ibsen's A Doll's House at the Royal Theatre in Copenhagen, Denmark.
    • December 28 » Tay Bridge disaster: The central part of the Tay Rail Bridge in Dundee, Scotland, United Kingdom collapses as a train passes over it, killing 75.
  • The temperature on February 18, 1911 was between 7.2 °C and 10.1 °C and averaged 9.2 °C. The average windspeed was 6 Bft (strong wind) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
  • In the year 1911: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 6.0 million citizens.
    • January 26 » Glenn Curtiss flies the first successful American seaplane.
    • April 2 » The Australian Bureau of Statistics conducts the country's first national census.
    • May 23 » The New York Public Library is dedicated.
    • May 30 » At the Indianapolis Motor Speedway, the first Indianapolis 500 ends with Ray Harroun in his Marmon Wasp becoming the first winner of the 500-mile auto race.
    • November 17 » Omega Psi Phi fraternity was founded on the campus of Howard University in Washington, D.C.
    • December 9 » A mine explosion near Briceville, Tennessee, kills 84 miners despite rescue efforts led by the United States Bureau of Mines.
  • The temperature on February 16, 1947 was between -8.8 °C and -4.5 °C and averaged -6.4 °C. There was 1.4 mm of rain during 5.8 hours. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east-northeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from July 3, 1946 to August 7, 1948 the cabinet Beel I, with Dr. L.J.M. Beel (KVP) as prime minister.
  • In the year 1947: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 9.5 million citizens.
    • January 6 » Pan American Airlines becomes the first commercial airline to offer a round-the-world ticket.
    • February 10 » The Paris Peace Treaties are signed by Italy, Romania, Hungary, Bulgaria, Finland and the Allies of World War II.
    • May 3 » New post-war Japanese constitution goes into effect.
    • July 6 » Referendum held in Sylhet to decide its fate in the Partition of India.
    • September 9 » First case of a computer bug being found: A moth lodges in a relay of a Harvard Mark II computer at Harvard University.
    • November 6 » Meet the Press, the longest running television program in history, makes its debut.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van den Hurk


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Hanny van den Boogaard-van Delft, "Genealogy Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk.", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-van-den-boogaard/I417.php : accessed June 13, 2024), "Antonius "Toon" van den Hurk (1879-1947)".