Genealogie Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk. » Antonius "Toon" van den Hurk (1879-1947)

Persönliche Daten Antonius "Toon" van den Hurk 

  • Spitzname ist Toon.
  • Er wurde geboren am 28. März 1879 in Son.Quelle 1
    Tijdstip: 16:00
  • Geburtsregistrierung am 29. März 1879.
  • Beruf: Schoenmaker - eigenaar schoenenwinkel..
  • (Omstandigheden 1911 tot 1945) .Quelle 2
    In 1911 is er niemand die er ook maar aan denkt dat er ooit een wereldoorlog zal komen. Nederland ontwikkelt zich als een welvarend land dat steeds meer handel drijft met zijn overzeese gebiedsdelen Nederlands Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Tengevolge daarvan ontwikkelt zich de scheepsbouw en ook andere industrieën beginnen zich te ontplooien.

    Ook in de dorpen in de Meierij verschijnen boterfabrieken, sigarenfabrieken, leerlooierijen en kleine schoenfabriekjes. De boterfabrieken ontstaan als coöperatieve fabrieken d.w.z. dat de boeren samen een boterfabriek oprichten en daar hun melk tegen redelijke prijs kunnen leveren.

    In Eindhoven vinden steeds meer mensen werk bij Philips. En in dit verband moet de naam van Anton Philips worden genoemd, die het als zijn taak beschouwt voor zijn arbeiders een menswaardig bestaan te ontwikkelen.

    Ook voor kleine zelfstandigen, zoals vader en moeder, is er volop gelegenheid om tot grotere bloei te komen.

    Vader en moeder zijn na hun huwelijk meteen in Rooy gaan wonen. Grootvader en grootmoeder van den Tillaar hebben daar een goede slagerij en moeder wil persé bij haar ouders in de buurt blijven wonen. Eerst huren zij een kleine woning op de Heuvel, maar al gauw krijgen zij de kans om een grotere woning te huren, schuin tegenover de slagerswinkel van grootvader “op de Hoef”. Vader repareert schoenen en verdient daar zijn kost mee. En moeder drijft de schoenwinkel.

    Als vader en moeder nauwelijks een paar jaar getrouwd zijn, breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Gelukkig komt Nederland zelf niet in oorlog, maar er breekt toch een tijd aan van grote schaarste. Alle buitenlandse handel valt weg en er komt gebrek aan eten en drinken. Heel veel graan komt uit Amerika en de overzeese handel komt volkomen stil te liggen. Dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de scheepsbouw, de levensmiddelen industrie, de sigarenindustrie (die geen grondstoffen krijgen aangevoerd van overzee!), maar ook voor de lederindustrie en voor de schoenenreparatie, omdat de huiden uit Zuid-Amerika moeten komen. Het gevolg van dit alles is, dat er in bepaalde branches grote werkeloosheid ontstaat.

    Ook steenkool krijgt Nederland normaal uit het buitenland, dus krijgt elk gezin, van 1914 tot 1918, behalve gebrek aan eten en drinken, ook nog gebrek aan brandstof voor verwarming en gebrek aan olie als stookmiddel voor het klaarmaken van maaltijden en voor de petroleumverlichting. Want elektrisch licht is er in Rooy nog niet in die dagen.

    Om de kleine voorraad middelen die er zijn eerlijk te verdelen, wordt alles op de bon gedaan. Iedereen krijgt een bonkaart en als je dan iets wilt kopen, moet je behalve geld ook nog een bon inleveren. Elke week worden er bonnen aangewezen voor een bepaald artikel. Zijn de bonnen op, dan kun je normaal niets meer kopen. Daarom ontstaat er veel zwarte handel. Je kunt dan voor veel geld goederen kopen van een zwarthandelaar. Zwarte handel is echter verboden.

    Hoe vader en moeder het met al die kinderen hebben gered in die moeilijke tijden, is mij een raadsel. Maar gelukkig hebben zij de moed er steeds ingehouden en zijn zij ook deze zware tijd zonder grote kleerscheuren doorgekomen. Ik denk dat vader in die tijd voor het eerst een moestuin heeft gehouden. Zelf aardappelen, kolen, sla en andere groenten kweken, moet toen welhaast noodzakelijk zijn geweest.

    Als de Eerste Wereldoorlog in 1918 is afgelopen begint het normale leven zo langzamerhand weer op gang te komen. Duitsland moet het vernederende Verdrag van Versailles tekenen en wordt plotseling doodarm. Voor Nederland is dat ongunstig, omdat daardoor Duitsland, ons belangrijkste afzetgebied, voor een groot deel wegvalt. In 1919 wordt in Nederland de eerste Arbeidswet afgekondigd en wordt de 8-urige werkdag ingevoerd.

    Nederland heeft veel geleerd van de oorlog en gaat nu proberen zoveel mogelijk self-supporting te worden. De Nederlandse mijnen worden gemoderniseerd, de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden worden gesticht; er worden goede vaarwegen aangelegd voor vervoer van goederen; Philips breidt zijn fabrieken uit; de Koninklijke Shellgroep begint een eigen bedrijf in Pernis en de levensmiddelenindustrie (suiker, meel, tabak) ontwikkelt zich uitermate snel. Ook wordt de Zuiderzee drooggelegd. In één woord: er is tot 1929 volop werkgelegenheid in Nederland.

    En dan komt het rampjaar 1929! In november stort de Beurs volledig in. De goederenprijzen beginnen enorm snel te dalen; steeds meer bedrijven komen in financiële moeilijkheden en ontslaan arbeiders. Er ontstaat zo’n grote werkeloosheid als Nederland nog nooit heeft gekend. De regering probeert mensen werk te verschaffen door het uitvoeren van openbare werken. In Rooy wordt in die tijd door de “Werkverschaffing” het Zwembad en een Wandelpark aangelegd. Maar de werkeloosheid blijft en steeds meer mensen moeten dagelijks de vernederende gang maken naar het stempellokaal, waar zij zich moeten melden voor het zetten van een stempel, om zo in aanmerking te komen voor een zeer kleine geldelijke ondersteuning. Ik zie nog de enorme rijen wachtenden voor me, bij ons op de speelplaats van de Openbare School, waar het stempellokaal ligt. En de uitkering die deze mensen krijgen is niet genoeg voor de allernoodzakelijkste eerste levensbehoeften. Het is werkelijk: Armoe troef! Ik herinner me, dat moeder klanten heeft die de schoenreparatie komen afbetalen met een dubbeltje per week.

    In 1936 is het aantal werkelozen in Nederland gestegen tot 630.000. Dit is 1/3 deel van de arbeidende bevolking. En dat zal zo blijven totdat in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Geen wonder dat in dit klimaat de Communisten en de N.S.B.(de Nationaal Socialistische Bond) voet aan de grond krijgen.

    In augustus 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Onze Jan wordt opgeroepen in militaire dienst. Op 10 mei 1940 wordt Nederland aangevallen door Hitler-Duitsland. Er komen vier jaren van hevige onderdrukking door de Duitsers. Onze Jan en onze Toon moeten onderduiken. Er ontstaat ook nu weer schaarste aan van alles. Het hele verhaal van de Tweede Wereldoorlog zoals ik die heb beleefd, heb ik opgetekend in een apart verhaal (69 bladzijden). Ik wil daar hier dan ook niet verder op ingaan.

    In 1945 is de oorlog voorbij en breekt er een tijd aan van wederopbouw. In 1947 overlijdt vader op 16 februari, Carnavalszondag, ’s morgens om 9 uur in de kerk van Rooy.

    Na het overlijden van vader heeft moeder de zware taak de kar van ons gezin alleen te moeten trekken. Alleen ons To en onze Jan zijn dan nog maar getrouwd. De rest van het gezin woont nog thuis. Maar moeder slaagt er wonderwel in, ondanks haar grote verdriet, alles in goede banen te lijden.
    Bron: Cor van den Hurk, geboren 1929
  • Er ist verstorben am 16. Februar 1947 in Sint-Oedenrode,nb,nld, er war 67 Jahre alt.Quelle 3
    Plotseling overleden 's morgens op canavals zondag in de Martinus kerk te Rooij [Sint-Oedenrode], hij zong mee met het mannenkoor tijdens de dienst.
    Tijdstip: 09:00
  • Sterberegister am 17. Februar 1947.Quelle 3
  • Er wurde beerdigt in Sint-Oedenrode,nb,nld.
  • Ein Kind von Joannes/Johannes van den Hurk und Hendrika Maasakkers
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 3. März 2022.

Familie von Antonius "Toon" van den Hurk

Er ist verheiratet mit Ardina van den Tillaar.

Sie haben geheiratet am 18. Februar 1911 in Sint-Oedenrode,nb,nld, er war 31 Jahre alt.Quelle 4


Kind(er):

  1. N.N. van den Hurk  1928-1928

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Antonius "Toon" van den Hurk?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Antonius "Toon" van den Hurk

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Antonius "Toon" van den Hurk



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Geboorteregister Son 1879, akte 13
  2. Cor van den Hurk: geboren 1929
  3. overlijdensregister Sint-Oedenrode, akte 13
  4. huwelijksregister Sint-Oedenrode 1911, akte 2

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 28. März 1879 war um die 3,7 °C. Der Winddruck war 6 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Südost. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 74%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1879: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 1. März » An seinem Haus installiert der Ingenieur Werner Siemens zum Zwecke der Straßenbeleuchtung eine von ihm entwickelte Kohlebogenlampe. Die Stadt Berlin stattet kurz darauf weltweit erstmals einen Straßenzug mit dieser elektrischen Lichtquelle aus.
    • 5. April » Auf ein Bündnis von Peru und Bolivien reagiert Chile mit der Kriegserklärung. Es kommt zum Salpeterkrieg um die Nitratvorkommen in der Región de Atacama.
    • 21. Juni » In Wiesbaden wird die Gesellschaft für Lindes Eismaschinen, die heutige Linde AG, gegründet.
    • 4. Juli » In der Nähe der Zulu-Hauptstadt Ulundi findet die entscheidende Schlacht des Zulukrieges statt, die von den Briten gewonnen wird.
    • 28. August » Cetshwayo kaMpande, letzter souveräner König der Zulu und ihr Führer während des Zulukrieges, wird von den Briten gefangen genommen.
    • 2. November » Die peruanische Stadt Pisagua, ein Hauptausfuhrhafen für Salpeter, wird im Salpeterkrieg von den Truppen Chiles erobert.
  • Die Temperatur am 18. Februar 1911 lag zwischen 7,2 °C und 10,1 °C und war durchschnittlich 9,2 °C. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 6 Bft (starker Wind) und kam überwiegend aus West-Süd-West. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
    • 11. Januar » In der Berliner Zeitschrift Der Demokrat wird das Gedicht Weltende von Jakob van Hoddis veröffentlicht.
    • 19. März » Von Clara Zetkin initiiert, wird in Deutschland, Dänemark, Österreich-Ungarn und der Schweiz erstmals ein Internationaler Frauentag begangen.
    • 17. Juni » Die Universität Island wird in Reykjavík gegründet.
    • 29. September » Italien erklärt dem Osmanischen Reich den Krieg, nachdem dieses ein Ultimatum zur Übergabe der Stadt Tripolis hat verstreichen lassen.
    • 2. Oktober » An den preußischen Schulen wird die Schulstunde auf 45 Minuten gekürzt.
    • 30. Oktober » Die vom belgischen Großindustriellen und Amateurforscher Ernest Solvay organisierte erste Solvay-Konferenz mit dem Thema Theorie der Strahlung und Quanten, an der die Weltspitze der damaligen experimentierenden und theoretischen Physiker teilnimmt, wird unter dem Vorsitz von Hendrik Antoon Lorentz im Hotel Metropol in Brüssel eröffnet.
  • Die Temperatur am 16. Februar 1947 lag zwischen -8.8 °C und -4.5 °C und war durchschnittlich -6.4 °C. Es gab 1,4 mm Niederschlag während der letzten 5,8 Stunden. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. Juli 1946 bis 7. August 1948 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel I mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1947: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,5 Millionen Einwohner.
    • 9. Januar » Am Adelphi Theatre (New York) wird die Musical-Oper Street Scene von Kurt Weill nach einem Libretto von Elmer Rice uraufgeführt.
    • 20. Februar » In den staatlichen Ischmasch-Werken wird die Serienfertigung des sowjetisch-russischen Sturmgewehrs AK-47 aufgenommen.
    • 4. März » Die Uraufführung der szenischen Fassung der Oper Die Flut von Boris Blacher mit dem Libretto von Heinz von Cramer nach einer Erzählung von Guy de Maupassant findet in Dresden statt.
    • 3. Mai » In Japan tritt eine von den Alliierten Besatzungsmächten nach Vorschlägen Japans erarbeitete neue Verfassung in Kraft. Tennō Hirohito, der bereits mit der Kapitulation seiner Göttlichkeit abgeschworen hat, hat nur noch repräsentative Aufgaben.
    • 16. Juni » Die Saar-Mark wird im Saarland eingeführt.
    • 17. Dezember » Der strategische Bomber Boeing B-47 wird im Erstflug erprobt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van den Hurk

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van den Hurk.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van den Hurk.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van den Hurk (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hanny van den Boogaard-van Delft, "Genealogie Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-van-den-boogaard/I417.php : abgerufen 21. Mai 2024), "Antonius "Toon" van den Hurk (1879-1947)".