Genealogie Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk. » Joannes "Jan" van den Hurk (1756-1815)

Persönliche Daten Joannes "Jan" van den Hurk 

  • Spitzname ist Jan.
  • Er wurde getauft am 2. Oktober 1756 in Son,nb,nld.Quelle 1
  • (De toestanden tijdens het leven van Jan en Jennemie.) .Quelle 2
    Jan en Jennemie hebben een zwaar leven gehad. Zij zien de eerste zeven kinderen uit hun huwelijk overlijden. Maar we moeten constateren dat er in die dagen toch heel veel kleine kinderen overlijden. Slechte kindervoeding (te veel room in de melk) en enorm onhygiënische toestanden, vooral in de zomer maanden als de boerin mee op het land moet helpen, bezorgen de kinderen maag- en darmklachten, waaraan ze sterven. Door het gedwongen werk op het land kan de boerin haar baby's meestal geen borstvoeding geven, wat tot gevolg heeft dat de kleine kinderen erg jong in leven moeten zien te blijven van de tè zware kost die ze dan binnenkrijgen. Vandaar dat de sterfte onder kinderen beneden het jaar in die tijd ontstellend groot is. Als een kind er in slaagt om uit te spuwen wat het aan voeding binnenkrijgt, is de kans van overleven groter. "Spouwerkes zijn houwerkes" was dan ook een terechte uitdrukking op het Brabantse platteland. En doktoren zijn er in Brabant weinig of geen, zeker niet in de dorpen. De goede raad moet dus komen van de buurvrouw of van de “baker”. En die kennen de oorzaak van de kindersterfte niet en zullen al gauw zeggen dat de vrouw door “de kwaai hand” geraakt is. Of met andere woorden: dat duistere krachten de vrouw ten ongunste parten spelen. En dan wapen je daar maar eens tegen!
    Bijgeloof en hekserij spelen in die tijd een grote rol in het leven van deze eenvoudige boerenmensen. Als zij in de winter samen komen om te “buurten”, gaan heel veel verhalen over spoken, lichtjes op de heide en ongelooflijke verhalen van mensen die door de zwarte kunst of door de duivel getroffen zijn. De vreemdste verhalen doen dan de ronde over duivels in de gedaante van katten die tot de mensen spreken, over vrouwen die door de duivel zijn bezeten en zò ongewild een enorm nadeel berokkenen aan hun huisgenoten. En over paters, die de duivel kunnen uitdrijven en zodoende een eind kunnen maken aan al dat leed.

    Jan en Jennemie hebben uiterst moeilijke tijden meegemaakt. In Frankrijk is, een jaar of zeven na hun huwelijk, de Franse Revolutie uitgebroken en ook in de Nederlanden zijn het onrustige tijden met gevechten tussen Patriotten en Oranjeklanten. De vijanden van Oranje die naar Frankrijk gevlucht zijn, keren in 1794 met de Fransen terug naar Staats-Brabant, om Brabant te “bevrijden” van het Oranjejuk.

    1794 is voor de hele provincie Brabant een erg slecht jaar. Volgens van der Aa in zijn "Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden" heeft met name Son in 1794 veel te lijden van de “Franschen” en de “Engelsen”. De Franse troepen eisen brood, hooi en haver voor 15.000 soldaten en 3.600 paarden. Het toch al zo arme Son wordt compleet leeggeroofd. In de hele provincie is al gauw geen stukje vlees, geen hooi, geen sterke drank en geen schrijfartikel meer te vinden.

    Tot 1800 is de opbrengst van de landbouw hoofdzakelijk voor eigen gebruik. Het voor de markt bestemde deel van de productie is erg gering. Iedere Brabantse boer heeft 2 tot 4 koeien, een kalf, een paard of een os om de ploeg te trekken, een partij schapen, één of twee varkens voor de slacht en meestal enkele kippen.

    Na 1800 neemt betekenis van de veeteelt op het Brabantse boerenbedrijf enorm toe. Engeland importeert steeds meer boter uit Nederland. De vraag naar melk wordt steeds groter. Het gevolg daarvan is, dat de boeren hun veestapel uitbreiden en voedergewassen gaan telen. Die dienen als voedsel voor het melkvee.

    Op 23 augustus 1802 stormt, dondert en bliksemt het geweldig in Son. Het noodweer vernielt bijna alle te velde staande gewassen. Gelukkig is de roggeoogst al in de schuren. Hagel vernielt de volgende dag alles van de oogst, wat daags tevoren nog overeind is gebleven. De hagelstenen zijn zo groot, dat zij zelfs de vogels doden.

    In Frankrijk komt Napoleon aan het bewind en hij lijft in 1810 heel Nederland in bij Frankrijk. Voor Noord-Brabant wordt de tijd, bestuurlijk gezien, dan wat gunstiger. Het Franse recht wordt hier ingevoerd, evenals de burgerlijke stand en het burgerlijk huwelijk.

    Maar ……… Napoleon verbiedt elke vorm van handel met Engeland. De boteruit¬voer valt dus volledig weg. Eén lichtpuntje is er. Tot nu toe werd er veel koren ingevoerd uit de Oostzeelanden. Ook deze handel wordt door Napoleon verboden. Gevolg: de prijs van het koren, ook van rogge, loopt op in ons land. En dat is gunstig voor de Brabantse keuterboer.

    Duurder graan betekent meer publieke belangstelling voor de aardappel, wat ook weer gunstig is voor de Brabantse boer. En de prijzen van het vlees zijn vrij goed. Maar, met het stijgen van de prijzen voor de akkerbouwproducten, stijgen ook weer de prijzen van de grond. Ontginnen wordt daarom een winstgevende zaak.
    Bron: Cor van den Hurk, geboren 1929
  • Er ist verstorben am 8. März 1815 in Son,nb,nld.Quelle 3
  • Sterberegister am 8. März 1815.
  • Ein Kind von Antonij Cornelis van den Hurk und Helena Marten van Lieshout
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 9. Januar 2022.

Familie von Joannes "Jan" van den Hurk

Er ist verheiratet mit Joanna Kuyten.

Sie haben geheiratet am 3. November 1782.Quelle 4

Trouwakte 3 november 1782
Uit Collectie Schaduwarchieven B I 60A Rijksarchief Den Bosch.

3 novimbris 1782 solemnizatum est matrimonium inter
(is plechtig gesloten het huwelijk tussen)
John van den Hurkck et Joan Kuyten.
Testes: Henricus de Groof et Martinus van den Hurck.

Kind(er):

  1. Cornelia van den Hurk  1793-1868 
  2. Antony van den Hurk  1796-1849 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Joannes "Jan" van den Hurk?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Joannes "Jan" van den Hurk

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Joannes "Jan" van den Hurk



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Doop,trouw en begraafboek Son,nb,nld
  2. Cor van den Hurk: geboren 1929
  3. overlijdensregister Son en Breugel 1815, akte 4
  4. Huwelijksregister Son en Breugel 1782, akte 5

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 2. Oktober 1756 war um die 15,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: geheel betrokken regen. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1759 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1756: Quelle: Wikipedia
    • 16. Januar » Die Konvention von Westminster, ein Garantievertrag zwischen Preußen unter Friedrich II. und Großbritannien unter Georg II., kommt zustande. Das als Friedensgarantie gedachte Defensivbündnis führt jedoch zur Umkehrung der Allianzen in Europa und fördert damit das Entstehen des Siebenjährigen Krieges.
    • 19. Juni » Der Nawab von Murshidabad, Siraj-ud-Daula, erobert Kalkutta in Indien von der britischen Ostindienkompanie.
    • 29. August » In Europa beginnt mit dem Einmarsch der preußischen Armee in Sachsen ohne vorherige Kriegserklärung der Siebenjährige Krieg.
    • 7. Oktober » Die Markusflut an der Nordsee verursacht im Bereich der Elbe etwa 600 Tote.
    • 16. Oktober » Die sächsische Armee unter Graf Friedrich August Rutowski ist gezwungen, sich nach der Belagerung bei Pirna im Siebenjährigen Krieg den preußischen Truppen zu ergeben.
    • 31. Oktober » In der Nacht gelingt Giacomo Casanova die Flucht aus den Bleikammern des Dogenpalastes in Venedig, wo er wegen „Schmähungen gegen die heilige Religion“ eingesperrt war.
  • Die Temperatur am 3. November 1782 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1782: Quelle: Wikipedia
    • 2. Juni » In Madrid wird mit Erlaubnis und unter dem Patronat von König KarlIII. die Banco Nacional de San Carlos gegründet. Aus ihr entsteht die Zentralbank Banco de España.
    • 13. Juni » In Glarus wird die Dienstmagd Anna Göldi als eine der letzten Frauen in Europa wegen Hexerei durch das Schwert hingerichtet. Im Zusammenhang mit ihrem Prozess wird von August Ludwig von Schlözer zum ersten Mal der Begriff Justizmord gebraucht.
    • 15. September » Die opera buffa Il barbiere di Siviglia von Giovanni Paisiello nach dem Schauspiel Le Barbier de Séville von Pierre Augustin Caron de Beaumarchais hat ihre Uraufführung in St. Petersburg. Das Werk ist äußerst erfolgreich, bis es im 19. Jahrhundert durch Rossinis Vertonung des gleichen Stoffs fast vollständig aus dem Repertoire der Opernbühnen verdrängt wird.
    • 26. September » Die Uraufführung der Oper Il Barbiere di Siviglia ossia L'inutile precauzione von Giovanni Paisiello findet am Hoftheater in Sankt Petersburg statt.
    • 6. Oktober » Die Uraufführung der musikalischen Komödie La ballerina amante von Domenico Cimarosa findet am Teatro dei Fiorentini in Neapel statt.
    • 2. November » Kaiser Joseph II. erlässt im Rahmen des Josephinismus das Toleranzpatent für die Juden, das ihnen bessere wirtschaftliche Betätigung eröffnet und Beschränkungen in der Religionsausübung aufhebt.
  • Die Temperatur am 8. März 1815 war um die 11,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süden. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt bui regen. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1815: Quelle: Wikipedia
    • 3. Februar » In der Schweiz beginnt die kommerzielle Käseverwertung durch die neu gegründete genossenschaftliche Dorfkäserei in Kiesen.
    • 8. Februar » Der Wiener Kongress verabschiedet auf Drängen Großbritanniens eine Erklärung gegen den Sklavenhandel.
    • 2. März » Die Uraufführung der komischen Oper Die Prinzessin von Cacambo von Peter Joseph von Lindpaintner findet in München statt.
    • 16. März » WilhelmI. nimmt den Titel König des Vereinigten Königreichs der Niederlande an. Sein Königreich besteht aus den Niederlanden, Belgien und Luxemburg.
    • 6. April » Die unter britischer Besatzung stehende Insel Réunion wird mit dem Vertrag von Paris an das Königreich Frankreich zurückgegeben.
    • 6. November » In Österreichs Hauptstadt wird das k. k. polytechnische Institut, die heutige Technische Universität Wien, eröffnet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van den Hurk

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van den Hurk.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van den Hurk.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van den Hurk (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Hanny van den Boogaard-van Delft, "Genealogie Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-van-den-boogaard/I776.php : abgerufen 20. Mai 2024), "Joannes "Jan" van den Hurk (1756-1815)".