Genealogie Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk. » Antonius "Toon" van den Hurk (1879-1947)

Persoonlijke gegevens Antonius "Toon" van den Hurk 

  • Roepnaam is Toon.
  • Hij is geboren op 28 maart 1879 in Son.Bron 1
    Tijdstip: 16:00
  • Registratie van geboorte op 29 maart 1879.
  • Beroep: Schoenmaker - eigenaar schoenenwinkel..
  • (Omstandigheden 1911 tot 1945) .Bron 2
    In 1911 is er niemand die er ook maar aan denkt dat er ooit een wereldoorlog zal komen. Nederland ontwikkelt zich als een welvarend land dat steeds meer handel drijft met zijn overzeese gebiedsdelen Nederlands Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Tengevolge daarvan ontwikkelt zich de scheepsbouw en ook andere industrieën beginnen zich te ontplooien.

    Ook in de dorpen in de Meierij verschijnen boterfabrieken, sigarenfabrieken, leerlooierijen en kleine schoenfabriekjes. De boterfabrieken ontstaan als coöperatieve fabrieken d.w.z. dat de boeren samen een boterfabriek oprichten en daar hun melk tegen redelijke prijs kunnen leveren.

    In Eindhoven vinden steeds meer mensen werk bij Philips. En in dit verband moet de naam van Anton Philips worden genoemd, die het als zijn taak beschouwt voor zijn arbeiders een menswaardig bestaan te ontwikkelen.

    Ook voor kleine zelfstandigen, zoals vader en moeder, is er volop gelegenheid om tot grotere bloei te komen.

    Vader en moeder zijn na hun huwelijk meteen in Rooy gaan wonen. Grootvader en grootmoeder van den Tillaar hebben daar een goede slagerij en moeder wil persé bij haar ouders in de buurt blijven wonen. Eerst huren zij een kleine woning op de Heuvel, maar al gauw krijgen zij de kans om een grotere woning te huren, schuin tegenover de slagerswinkel van grootvader “op de Hoef”. Vader repareert schoenen en verdient daar zijn kost mee. En moeder drijft de schoenwinkel.

    Als vader en moeder nauwelijks een paar jaar getrouwd zijn, breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Gelukkig komt Nederland zelf niet in oorlog, maar er breekt toch een tijd aan van grote schaarste. Alle buitenlandse handel valt weg en er komt gebrek aan eten en drinken. Heel veel graan komt uit Amerika en de overzeese handel komt volkomen stil te liggen. Dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de scheepsbouw, de levensmiddelen industrie, de sigarenindustrie (die geen grondstoffen krijgen aangevoerd van overzee!), maar ook voor de lederindustrie en voor de schoenenreparatie, omdat de huiden uit Zuid-Amerika moeten komen. Het gevolg van dit alles is, dat er in bepaalde branches grote werkeloosheid ontstaat.

    Ook steenkool krijgt Nederland normaal uit het buitenland, dus krijgt elk gezin, van 1914 tot 1918, behalve gebrek aan eten en drinken, ook nog gebrek aan brandstof voor verwarming en gebrek aan olie als stookmiddel voor het klaarmaken van maaltijden en voor de petroleumverlichting. Want elektrisch licht is er in Rooy nog niet in die dagen.

    Om de kleine voorraad middelen die er zijn eerlijk te verdelen, wordt alles op de bon gedaan. Iedereen krijgt een bonkaart en als je dan iets wilt kopen, moet je behalve geld ook nog een bon inleveren. Elke week worden er bonnen aangewezen voor een bepaald artikel. Zijn de bonnen op, dan kun je normaal niets meer kopen. Daarom ontstaat er veel zwarte handel. Je kunt dan voor veel geld goederen kopen van een zwarthandelaar. Zwarte handel is echter verboden.

    Hoe vader en moeder het met al die kinderen hebben gered in die moeilijke tijden, is mij een raadsel. Maar gelukkig hebben zij de moed er steeds ingehouden en zijn zij ook deze zware tijd zonder grote kleerscheuren doorgekomen. Ik denk dat vader in die tijd voor het eerst een moestuin heeft gehouden. Zelf aardappelen, kolen, sla en andere groenten kweken, moet toen welhaast noodzakelijk zijn geweest.

    Als de Eerste Wereldoorlog in 1918 is afgelopen begint het normale leven zo langzamerhand weer op gang te komen. Duitsland moet het vernederende Verdrag van Versailles tekenen en wordt plotseling doodarm. Voor Nederland is dat ongunstig, omdat daardoor Duitsland, ons belangrijkste afzetgebied, voor een groot deel wegvalt. In 1919 wordt in Nederland de eerste Arbeidswet afgekondigd en wordt de 8-urige werkdag ingevoerd.

    Nederland heeft veel geleerd van de oorlog en gaat nu proberen zoveel mogelijk self-supporting te worden. De Nederlandse mijnen worden gemoderniseerd, de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden worden gesticht; er worden goede vaarwegen aangelegd voor vervoer van goederen; Philips breidt zijn fabrieken uit; de Koninklijke Shellgroep begint een eigen bedrijf in Pernis en de levensmiddelenindustrie (suiker, meel, tabak) ontwikkelt zich uitermate snel. Ook wordt de Zuiderzee drooggelegd. In één woord: er is tot 1929 volop werkgelegenheid in Nederland.

    En dan komt het rampjaar 1929! In november stort de Beurs volledig in. De goederenprijzen beginnen enorm snel te dalen; steeds meer bedrijven komen in financiële moeilijkheden en ontslaan arbeiders. Er ontstaat zo’n grote werkeloosheid als Nederland nog nooit heeft gekend. De regering probeert mensen werk te verschaffen door het uitvoeren van openbare werken. In Rooy wordt in die tijd door de “Werkverschaffing” het Zwembad en een Wandelpark aangelegd. Maar de werkeloosheid blijft en steeds meer mensen moeten dagelijks de vernederende gang maken naar het stempellokaal, waar zij zich moeten melden voor het zetten van een stempel, om zo in aanmerking te komen voor een zeer kleine geldelijke ondersteuning. Ik zie nog de enorme rijen wachtenden voor me, bij ons op de speelplaats van de Openbare School, waar het stempellokaal ligt. En de uitkering die deze mensen krijgen is niet genoeg voor de allernoodzakelijkste eerste levensbehoeften. Het is werkelijk: Armoe troef! Ik herinner me, dat moeder klanten heeft die de schoenreparatie komen afbetalen met een dubbeltje per week.

    In 1936 is het aantal werkelozen in Nederland gestegen tot 630.000. Dit is 1/3 deel van de arbeidende bevolking. En dat zal zo blijven totdat in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Geen wonder dat in dit klimaat de Communisten en de N.S.B.(de Nationaal Socialistische Bond) voet aan de grond krijgen.

    In augustus 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Onze Jan wordt opgeroepen in militaire dienst. Op 10 mei 1940 wordt Nederland aangevallen door Hitler-Duitsland. Er komen vier jaren van hevige onderdrukking door de Duitsers. Onze Jan en onze Toon moeten onderduiken. Er ontstaat ook nu weer schaarste aan van alles. Het hele verhaal van de Tweede Wereldoorlog zoals ik die heb beleefd, heb ik opgetekend in een apart verhaal (69 bladzijden). Ik wil daar hier dan ook niet verder op ingaan.

    In 1945 is de oorlog voorbij en breekt er een tijd aan van wederopbouw. In 1947 overlijdt vader op 16 februari, Carnavalszondag, ’s morgens om 9 uur in de kerk van Rooy.

    Na het overlijden van vader heeft moeder de zware taak de kar van ons gezin alleen te moeten trekken. Alleen ons To en onze Jan zijn dan nog maar getrouwd. De rest van het gezin woont nog thuis. Maar moeder slaagt er wonderwel in, ondanks haar grote verdriet, alles in goede banen te lijden.
    Bron: Cor van den Hurk, geboren 1929
  • Hij is overleden op 16 februari 1947 in Sint-Oedenrode,nb,nld, hij was toen 67 jaar oud.Bron 3
    Plotseling overleden 's morgens op canavals zondag in de Martinus kerk te Rooij [Sint-Oedenrode], hij zong mee met het mannenkoor tijdens de dienst.
    Tijdstip: 09:00
  • Registratie van overlijden op 17 februari 1947.Bron 3
  • Hij is begraven in Sint-Oedenrode,nb,nld.
  • Een kind van Joannes/Johannes van den Hurk en Hendrika Maasakkers
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 3 maart 2022.

Gezin van Antonius "Toon" van den Hurk

Hij is getrouwd met Ardina van den Tillaar.

Zij zijn getrouwd op 18 februari 1911 te Sint-Oedenrode,nb,nld, hij was toen 31 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. N.N. van den Hurk  1928-1928

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Antonius "Toon" van den Hurk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Antonius "Toon" van den Hurk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Antonius "Toon" van den Hurk



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorteregister Son 1879, akte 13
  2. Cor van den Hurk: geboren 1929
  3. overlijdensregister Sint-Oedenrode, akte 13
  4. huwelijksregister Sint-Oedenrode 1911, akte 2

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 maart 1879 lag rond de 3,7 °C. De winddruk was 6 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 74%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1879: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 3 februari » Joseph Swan demonstreert de eerste gloeilamp met een gloeidraad van koolstof.
    • 14 maart » Albert Einstein, Duits theoretisch fysicus († 1955)
    • 19 april » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC St. Gallen.
    • 15 september » In Haarlem wordt de eerste voetbalclub van Nederland opgericht, door de 14-jarige Pim Mulier. Hij noemt de club HFC, de Haarlemsche Football Club.
    • 21 oktober » Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
    • 31 december » Thomas Edison laat rondom een park tientallen gloeilampen branden als feestversiering en demonstreert daarmee zijn nieuwste uitvinding: het elektrisch licht.
  • De temperatuur op 18 februari 1911 lag tussen 7,2 °C en 10,1 °C en was gemiddeld 9,2 °C. De gemiddelde windsnelheid was 6 Bft (krachtige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 13 januari » Een man hakt met een schoenmakersmes in op het schilderij De Nachtwacht.
    • 26 januari » Première van de opera Der Rosenkavalier van Richard Strauss in Dresden.
    • 10 juli » Brand in twaalf panden op de Dam te Zaandam, zes doden.
    • 7 september » Franse rechercheurs arresteren Guillaume Apollinaire op verdenking van diefstal van de Mona Lisa.
    • 26 oktober » De arts Sun Yat-sen wordt uitgeroepen tot president van de Chinese republiek.
    • 14 december » Roald Amundsen bereikt als eerste mens de Zuidpool.
  • De temperatuur op 16 februari 1947 lag tussen -8.8 °C en -4.5 °C en was gemiddeld -6.4 °C. Er was 1,4 mm neerslag gedurende 5,8 uur. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
    • 28 januari » Oprichting van de Portugese voetbalclub CD Cova Piedade.
    • 7 juni » Oprichting van de Roemeense voetbalclub Steaua Boekarest.
    • 10 juni » Saab produceert zijn eerste auto.
    • 26 juli » Benoeming van Antonius Hanssen tot bisschop-coadjutor met recht van opvolging van Roermond in Nederland.
    • 6 november » Meet the Press, Amerika's langstlopende televisieprogramma, wordt voor het eerst uitgezonden.
    • 25 november » Nieuw-Zeeland wordt een dominion.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van den Hurk


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hanny van den Boogaard-van Delft, "Genealogie Van den Boogaard-van Delft en familie van den Hurk.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-van-den-boogaard/I417.php : benaderd 13 juni 2024), "Antonius "Toon" van den Hurk (1879-1947)".