Helsloot genealogie » Johannes Jacobus Antonius "Jan" Helleganger (1856-1944)

Personal data Johannes Jacobus Antonius "Jan" Helleganger 


Household of Johannes Jacobus Antonius "Jan" Helleganger

Waarschuwing Attention: Partner (Henriëtte Julia Petronella Helleganger) is 38 years younger.

(1) He had a relationship with Henriëtte Julia Petronella Helleganger.

The relationship started.


Child(ren):



(2) He is married to Maria Henriëtta Lauterbach.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam on October 6, 1881.

They got married on October 20, 1881 at Amsterdam, he was 25 years old.Source 5


Child(ren):



(3) He is married to Celine Berkelouw.

Permission for the marriage has been obtained in Weesp on May 31, 1921.

They got married on June 22, 1921 at Amsterdam, he was 65 years old.


Notes about Johannes Jacobus Antonius "Jan" Helleganger

Een korte levensbeschrijving opgeschreven in november 2009 door achterneef P.N. Helsloot:

Jeugd en afkomst
Johannes Jacobus Antonius Helleganger werd op 14 juni 1856 geboren te Amsterdam. Zijn ouders waren Carel Clement Helleganger (1827-1901) en Hendrica Petronella van den Bergh (1829-1868). De vader was van beroep koekbakker en de meeste familieleden waren steeds kleine ambachtslieden, handelaren en winkeliers. De vader en grootvader van Carel Clement waren van het eiland Texel overgestoken naar Amsterdam, waarna deze tak echt Amsterdams was geworden. Het geslacht was van rooms-katholieke huize.
Johannes of Jan had drie broers en drie zusters, van wie alleen broer Wim ouder was.
Het eerste grote probleem voor Jan was de vroege dood van de moeder die op 39-jarige leeftijd overleed, wat de vader Clement de zorg gaf voor zeven kinderen van wie de oudste 14 jaar was. Van Jan en zijn broers Anton en Wim is bekend dat zij ondergebracht werden in een R.K. Jongenspensionaat te Oudenbosch (N.Br.). De zussen gingen naar de nonnen in Woerden. Het gemis van een moeder en het leven op kostscholen zal moeilijk zijn geweest, maar kan desondanks door opvang en goed onderwijs de jongenstijd verzacht hebben.

Jan werd in 1876 ingeloot voor militaire dienst. Er werd echter een paatsvervanger aangewezen, tegen betalingvan fl 605,- zoals toen gebruikelijk (fl. 600-800) was. Het vreemde is wel dat zijn oudere broer Willem Christiaan ook al was ingeloot (en vervangen). Normaal gesproken was Jan daardoor vrijgesteld. Ik vermoed dat er iets misgegaan was met de vervanging van Willem Christiaan, zoals te lezen is op zijn militieregister. (LH)

Eerste huwelijk en sportleven
Jan hield van sport en deed aan gymnastiek, zwemmen en schaatsen, tot op hogere leeftijd. Hij was lid van de oudste turnvereniging van Nederland de Koninklijke Turnvereniging Olympia en kreeg het diploma ‘kunstlievend lid’. Ook bestuurlijk had hij kennelijk verdiensten want in 1913 werd hij gekozen tot secretaris van het overkoepelende Nederlands Gymnastiek Verbond. Voorts was hij penningmeester van de Algemeene Hengelaarsbond.
Een fotograaf maakte een fraai portret van een rijpe man met een indrukwekkende snor en diepliggende ogen. Andere foto’s van hem en zijn vrouwen zijn niet bekend, althans niet met zekerheid..
Hij trouwde in 1881 op 25-jarige leeftijd met Maria Henrietta Lauterbach, na enkele jaren weerstand van zijn vader (bij wie hij werkte) overwonnen te hebben. Dat het bij slechts een dochter bleef lijkt vreemd in een tijd van grote gezinnen, maar behalve Henrica Julia Petronella, met de roepnaam Henriëtte, is geen ander kind bekend. In de voornamen vindt men die van Jans jong gestorven moeder terug. Zijn eerste eigen banketbakkerij "De Vergulde Olifant" (voorheen A. Vleck) had hij in de Leidsestraat nr.89. Van Amsterdam ging het gezin naar Bussum en later Weesp. Weesp zou als woonplaats lang een rol spelen in de familie. In Bussum verkocht hij vanuit banketbakkerijk/magazijn De Olifant naast gebak ook koffie, thee, chocolade e.d.

Dochter en kleinkind?
Volgens getuigenis van een nabestaande (Nico Heideman) heeft zich omstreeks 1910/1911 een familiedrama voorgedaan. Dergelijke drama’s spelen zich gewoonlijk in het verborgene af. Ook worden ze vaak met de mantel van eer en liefde bedekt. Het volgende moet dan ook met voorzichtigheid worden gelezen omdat er geen bewijzen voor bestaan, wel diverse aanwijzingen en de mondelinge verklaring.
Jan, inmiddels 54, zou toen incest hebben gepleegd met zijn 15-jarige dochter Henriëtte, die waarschijnlijk nog thuis woonde. Zij was zwanger geworden en bracht een meisje ter wereld in de Sint Anna Stichting te Den Haag. De zuster-overste schreef: ‘Wat zal U beiden dat vreemd zijn, zulk een klein kindje in huis, in Godsnaam het is nu eenmaal niet anders en als U nog maar plezier aan beide kinderen beleven moogt is alles nog niet verloren’. Een briefje enkele maanden later van de R.K.Vereeniging tot bescherming van meisjes afd ’s-Gravenhage laat zien dat het goed gaat in Weesp met Henriëtte en het lieve kindje, alsmede dat de lieve ouders bezorgd zijn voor de twee.
Het kindje kreeg in 1911 bij de doop de voornamen Joanna Henrica, en werd Annie genoemd.
Zeker is verheimelijkt wie de vader was en was er alleen sprake van een ongehuwde moeder met een onbekende verwekker. In zijn rol als grootvader, wat hij ook was, gaf Jan blijk van grote liefde voor het jonge kind. Hij schreef haar later lange brieven in het pensionaat en kreeg van Annie vele aardige briefjes terug Hij bracht ook wel bezoek aan het Brabantse onderkomen, ook samen met moeder Henriette.

Twee huwelijken in 1921
Het jaar 1921 was tumultueus. In januari overleed Maria Lauterbach, na een juist veertig jarig huwelijk. Binnen vijf maanden trouwde Jan Helleganger (65) voor de tweede keer. De nieuwe echtgenote was Celine Berkelouw, van een joodse familie uit Rotterdam, van beroep verpleegster. Geboren in 1885 was zij bij haar huwelijk 36 jaar oud en 29 jaar jonger dan Jan. Een opmerkelijke verbintenis door het leeftijdsverschil, de joodse partner en doordat naar men mag aannemen ze niet katholiek was. Het moet bij de familie Helleganger verbazing hebben gewekt.
Moeder Lauterbach liet speciaal voor haar kleinkind Annie een bedrag na van fl. 3000, een flink bedrag in die tijd.
Het jaar 1921 zag tevens het huwelijk in Amsterdam van dochter Henriëtte Helleganger, met Nico H.J. Ebmeijer, van beroep laborant, met als nieuwe woonplaats Delft. Ze trouwden buiten gemeenschap van goederen. Bij het huwelijk werd ‘met instemming van de moeder’ het 12-jarige kind erkend. Annie ging voortaan formeel als Johanna Henriette Ebmeijer door het leven, Zij werd in hetzelfde jaar met bekwame spoed ondergebracht in het pensionaat Sacré Coeur voor jongejuffrouwen in Moerdijk (N.Br.), een kostschool met vakopleiding in naaien e.d., waar zij bleef tot 1924. Voorlopig maakte ze geen deel uit van het gezin te Delft.
Ook uit het huwelijk van Henriëtte en Nico Ebmeijer sproot slechts één dochter voort (Louise geboren in 1924) zodat Annie een (half)zusje had die 13 jaren jonger was. Van samen opgroeien was geen sprake.
Onverwacht overleed Henriëtte Ebmeijer-Helleganger in 1937, slechts 42 jaar oud. Vader Nico bleef achter met het kind Louise. Annie ging werken.

Annie’s huwelijk en de oorlog
Wanneer zal het geheim van de grootvader die tegelijk haar vader was aan Annie duidelijk zijn geworden? Was dit bij het sterfbed van haar moeder, wanneer wel meer een familiegeheim wordt verteld? Dat Nico Ebmeijer niet haar echte vader was wist ze natuurlijk. De dood van haar moeder stond haar huwelijk in 1937 niet in de weg. Ze trouwde met Simon Heideman, van beroep techniker, uit het bekende Weesp. Weesp werd ook hun woonplaats. Eindelijk een gewoon huwelijk met twee kinderen, Nico (1939) en Johanna of Beppie (1942). Helaas, nu was het oorlogstijd.
Jan Helleganger kon vreugde scheppen in het jonge leven van twee achterkleinkinderen, of liever kleinkinderen. De jodenvervolging door de Duitse bezetter hing echter als een donkere wolk boven zijn bestaan en die van Cecile Berkelouw. In 1937 waren zij na enkele jaren in Haarlem gewoond te hebben weer in Amsterdam, op het adres Commelinstraat 30a. In deze straat woonden veel joden.
In een brief uit 1943 werd gevraagd: ‘Is Celien al vrij? er komen wel weer joden naar huis, die met ’n Christ getrouwd zijn.’. Celine Berkelouw werd dus vervoerd naar het doorgangskamp Westerbork. De spaarzame vrouw had van haar spaarbankboekje eind 1941 het saldo opgenomen.(fl. 1000,-). Echtgenoot Jan trof een testamentaire regeling in 1942 waarbij hij zijn echtgenote met wie hij destijds op huwelijkse voorwaarden was getrouwd uitsloot als erfgename en ‘beide kleindochters’ Annie Heideman-Ebmeijer en de minderjarige Louise Ebmeijer als enige erfgenamen aanwees. De uitsluiting van Cecile was zeker verstandig om te voorkomen dat de erfenis geconfisceerd zou worden als joods bezit bij Jans overlijden.
Jan verkocht in 1942 Nederlandse obligaties ter waarde van fl. 5177,-, uitgekeerd in contanten. Hij stortte voor lijfrente fl. 1822.- en volgens een aantekening van juli1943 had hij thuis fl 2675,- aan geld.
Cecile kwam niet vrij. De ‘gemengd gehuwden’ met een joodse partner bleven gespaard voor deportatie als zij kinderen hadden (9500 gevallen). De 2500 gemengde echtparen zonder kinderen hadden dit geluk niet en werden wreed uiteengerukt.
In september 1943 schreef Jan een aangrijpende brief aan ‘lieve Annie en beste Sim’. Hij schreef dat hij de zomer prettig had doorgebracht bij hen in Weesp, met de ondeugende Nicie en de alles wegslepende Beppie, Hij had een pakje bezorgd voor Celine in het gebouw in de Plantage. ‘Ik heb tante in de verte gezien, zij groette mij uit een raam 3 hoog doch gesproken heb ik haar niet.’ Hij beschrijft Celine als een doof en zwak oud vrouwtje en zichzelf als een aftandse grijsaard. In de marge ‘Ach wat keek Tante bedroefd’.
Celine zal met de trein, die uit Westerbork vertrok begin januari 1944, naar het vernietigingskamp Auschwitz zijn getransporteerd. Zij werd daar op 31 januari 1944, zij was 59 jaar, omgebracht. (De familieleden Berkelouw in Rotterdam zijn eveneens omgekomen),
Jan Helleganger heeft de laatste weken van zijn leven haar niet meer nabij gehad: hij overleed op 23 januari 1944 te Amsterdam in de leeftijd van 87 jaar. Het is de laatste tragedie dat zij binnen acht dagen allebei stierven.
Simon en Annie Heideman zorgden voor de begrafenis van Jan Helleganger op Zorgvlied, R.K. gedeelte, in Amsterdam.

Archief Jan Helleganger (bij achterneef P.N.Helsloot):
Documenten en brieven verdeeld over de perioden
1901-1912 (geboorte Annie)
1921-1923 ((Moerdijk,2 huwelijken,Annie geëcht)
1935-1937 (huwelijk Annie,2 kinderen) en 1943-1944 (dood Jan en Cecile)
1945-2002 (Annie Ebmeijer)
Foto’s (portret van Jan Helleganger, twee van Maria Lauterbach en diverse foto’s van Annie Ebmeijer e.a.)
Enkele persoonlijke stukken bevinden zich in het archief Oost.Brabant (zie onder pensionaat Sacre Coeur Moerdijk)

-------------

"Was een verwoed schaatser. Dit gebeurde toen hij op leeftijd was, ca 65&70 Tijdens een tocht, ringvaart Haarlemmermeer, naar Ik meen.
Beland hij in een wak. Slaat het ijs stuk totdat hij houvast had om eruit te komen. Schut het water van zijn lijf. De mannen waarmee hij de tocht maakte wilde afhaken en naar huis gaan.
Hij wilde er niks van weten. Het was mooi helder vriesweer. Stok geregeld, hij in het middenrijden ze hebben gezamenlijk de tocht afgemaakt.
Als Ik het goed heb was hij ook in zijn jeugd bokser geweest, kampioen van de Jordaan.
[bron: Joop de Bruijn]


Second World War victim


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes Jacobus Antonius "Jan" Helleganger?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes Jacobus Antonius "Jan" Helleganger

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Johannes Jacobus Antonius Helleganger


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. De Bussumsche Courant 16/12/1908
    2. Delpher.nl
    3. Noord-Hollands Archief
    4. Regionaal Archief West-Brabant
    5. Stadsarchief Amsterdam

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on June 14, 1856 was about 17.9 °C. There was 0.2 mm of rain. The air pressure was 23 kgf/m2 and came mainly from the west-southwest. The atmospheric humidity was 55%. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • From April 19, 1853 till July 1, 1856 the Netherlands had a cabinet Van Hall - Donker Curtius with the prime ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) and Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In The Netherlands , there was from July 1, 1856 to March 18, 1858 the cabinet Van der Brugghen, with Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) as prime minister.
    • In the year 1856: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
      • April 21 » Australian labour movement: Stonemasons and building workers on building sites around Melbourne march from the University of Melbourne to Parliament House to achieve an eight-hour day.
      • May 1 » The Province of Isabela was created in the Philippines in honor of Queen Isabela II.
      • May 21 » Lawrence, Kansas is captured and burned by pro-slavery forces.
      • September 2 » The Tianjing incident takes place in Nanjing, China.
      • October 8 » The Second Opium War between several western powers and China begins with the Arrow Incident.
      • November 17 » American Old West: On the Sonoita River in present-day southern Arizona, the United States Army establishes Fort Buchanan in order to help control new land acquired in the Gadsden Purchase.
    • The temperature on June 22, 1921 was between 7.9 °C and 11.8 °C and averaged 9.8 °C. There was 0.9 mm of rain. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from September 9, 1918 to September 18, 1922 the cabinet Ruys de Beerenbrouck I, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1921: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 6.9 million citizens.
      • January 20 » The British K-class submarine HMS K5 sinks in the English Channel; all 56 on board die.
      • March 1 » Following mass protests in Petrograd demanding greater freedom in the RSFSR, the Kronstadt rebellion began, with sailors and citizens taking up arms against the Bolsheviks.
      • August 28 » The Red Army dissolved the Free Territory, after driving the Black Army out of Ukraine.
      • September 5 » Roscoe "Fatty" Arbuckle party in San Francisco ends with the death of the young actress Virginia Rappe: One of the first scandals of the Hollywood community.
      • November 4 » The Saalschutz Abteilung (hall defense detachment) of the Nazi Party is renamed the Sturmabteilung (storm detachment) after a large riot in Munich.
      • December 22 » Opening of Visva-Bharati College, also known as Santiniketan College, now Visva Bharati University, India.
    • The temperature on January 23, 1944 was between 2.4 °C and 8.6 °C and averaged 6.2 °C. There was 8.8 mm of rain during 6.7 hours. There was 1.2 hours of sunshine (14%). The average windspeed was 6 Bft (strong wind) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1944: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • January 29 » World War II: Approximately 38 people are killed and about a dozen injured when the Polish village of Koniuchy (present-day Kaniūkai, Lithuania) is attacked by Soviet partisan units.
      • June 4 » World War II: The United States Fifth Army captures Rome, although much of the German Fourteenth Army is able to withdraw to the north.
      • July 21 » World War II: Claus von Stauffenberg and four fellow conspirators are executed for the July 20 plot to assassinate Adolf Hitler.
      • August 21 » Dumbarton Oaks Conference, prelude to the United Nations, begins.
      • October 29 » World War II: The Soviet Red Army enters Hungary.
      • November 16 » World War II: Operation Queen, the costly Allied thrust to the Rur, is launched.
    • The temperature on January 27, 1944 was between 6.3 °C and 11.0 °C and averaged 9.6 °C. There was 0.7 mm of rain during 1.2 hours. The average windspeed was 5 Bft (very strong wind) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1944: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • April 10 » Rudolf Vrba and Alfréd Wetzler escape from Birkenau death camp.
      • July 18 » World War II: Hideki Tōjō resigns as Prime Minister of Japan because of numerous setbacks in the war effort.
      • October 2 » World War II: German troops end the Warsaw Uprising.
      • October 25 » Second World War: The USSTang under Richard O'Kane (the top American submarine ace of the war) is sunk by the ship's own malfunctioning torpedo.
      • November 16 » World War II: Düren, Germany, is destroyed by Allied bombers.
      • November 26 » World War II: A German V-2 rocket hits a Woolworth's shop in London, United Kingdom, killing 168 people.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Helleganger


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Lennart Helsloot, "Helsloot genealogie", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/helsloot-genealogie/I159.php : accessed April 28, 2024), "Johannes Jacobus Antonius "Jan" Helleganger (1856-1944)".