Gerrit de Klark en voorgeslacht » Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark (1907-1998)

Personal data Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark 

  • Nickname is Ina.
  • She was born on February 23, 1907 in Arnhem, Gelderland, Nederland.Source 1
    Getuigen bij de geboorteaangifte van Francina Anna Gerdina de Klark waren Frederikus Wilhelmus te Erven, oud 34 jaar adjunctcommies ter gemeentesecretarie en Gustaaf Adolf Tempelaar, oud 35 jaar, ambtenaar ter gemeentesecretarie, beiden wonende in Arnhem.
    Ina is geboren ten huize van haar ouders in de Spijkerstraat.

    .Bron 1
    Woonachtig:

    vanaf 15 oktober 1931 Briele, Zuid Holland, Nederland.Bron 2
    Tijdstip: 04:00
  • Birth registration on February 25, 1907.Source 2
  • Profession: Dominee van de Remonstrantse Broederschap.
  • Resident from around 1910 till October 15, 1931: Wolterbeekweg 3, Oosterbeek, gemeente Renkum, Gelderland, Nederland.
  • She died on September 30, 1998 in Oosterbeek, gemeente Renkum, Gelderland, Nederland, she was 91 years old.
    Ina had bepaald dat haar lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld zou worden.
    In een herdenkingsdienst in de gemeente Oosterbeek op 7 oktober waren velen bijeen om een ogenblik stil te staan bij het leven van een markante predikante.
    Voorganger in de dienst was mw. M.M. van Zoest, pastoraal werker te Oosterbeek.
    Uit haar overwegingen volgen hier enkele gedachten.
    Ina de Klark werd geboren in 1907 in een buitenkerkelijk gezin. Een bijzondere familie noemde ze het zelf:"een familie met veel belangstelling op cultureel en kunstzinnig terrein, maar zonder enige godsdienstige of kerkelijke binding". Het verschijnsel godsdienst intrigeerde haar al in haar gymnasiumtijd. In die periode ontmoette zij Tony de Ridder, schrijfster, godsdienstonderwijzeres en voorgangster van de remonstrantse gemeente Oosterbeek. Dat contact zou bepalend worden voor haar leven.Zij ging theologie studeren in Leiden en legde in 1931 zowel het doctoraal- als het proponentsexamen af. Zij diende vervolgens de NPB-Brielle en remonstrantse gemeenten Doesburg, Hoogeveen en Hengelo.
    Door het predikantschap groeide zij in geloof en persoonlijke religieuze beleving. Haar bijzondere aandacht ging uit naar kansarme groepen. Waar mensen in het nauw gedreven werden, daar wilde zij zijn, gesterkt en bemoedigd door het evangelie van Jezus Christus. In de oorlogsjaren, die zij in Hoogeveen doormaakte, werd ze zeer gerespecteerd om haar moed. Ze durfde haar stem te verheffen tegen alle kwaad, alle geweld, tegen de vijand.
    Na de oorlog bood Ina de Klark haar diensten aan aan het Leger des Heils, omdat zij "van het Leger des Heils van nabij gezien had hoe daar de meest bedreigde levens werden opgezocht en gered". Bij het leger bestond aanvankelijk aarzeling om de vrijzinnige theologe aan te nemen, maar uiteindelijk werd zij geaccepteerd als kandidaat-officier. Met hart en ziel gaf zij zich vervolgens aan het werk voor de kansarmen.
    Voor Ina de Klark was de overgang naar het Leger des Heils niet in alle opzichten eenvoudig. Zij was een persoonlijkheid met zeer eigen opvattingen waar je niet gemakkelijk om heen kon en daarvoor vond zij bij het Leger niet steeds begrip. In 1968keerde zij terug naar de Remonstrantse Broederschap en werd predikante in Oosterbeek. Ook nadat zij 65 was geworden bleef zij actief. Enerzijds om financiëel het hoofd boven water te houden ( met name voor vrouwelijke predikanten waren in die tijddepensioenregelingen verre van riant! ), anderzijds toch vooral omdat zij genoot van het predikantswerk. Pas in 1989 zette zij daar definitief een streep onder. In haar 90e levensjaar leidde zij haar laatste dienst in de Remonstrantse kerk in Oosterbeek, waar zij veel bekenden mocht ontmoeten die gehecht waren aan "hun" ds. de Klark.
    In een terugblik op haar leven citeerde Ina de Klark een gedeelte van een lied dat zij had leren zingen bij het Leger des Heils:
    En opnieuw wil ik dan leren
    Sterven aan mijn eigen ik,
    Dat ik de Heer zal eren
    ieder uur, elk ogenblik,
    ?t Is mijn hoogste wens dat '?k handel
    naar Gods wil van dag tot dag
    en in woord en blik en wandel
    't christenleven tonen mag.
    "Dat is", zo schreef zij, "geloof ik de eigenlijke motivatie en het diepste verlangen geweest gedurende heel mijn bewuste leven".
    Met het heengaan van Ina de Klark heeft de Remonstrantse Broederschap een eigenzinnige en sprankelende predikante verloren die deelde van haar leven en haar geloof en die hardnekkig bleef hopen op de betere wereld waarvoor zij zich met alle krachtdie in haar was inzette.
  • The birth parents are Anthonie Adriaan de Klark and Gerdina Woltera Zuuring
  • This information was last updated on June 7, 2020.

Household of Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark


Notes about Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark

Notities bij Francina Anna Gerdine (Ina) de Klark
Ina de Klark werd geboren in een buitenkerkelijk gezin. Een bijzondere familie noemde ze het zelf:"een familie met veel belangstelling op cultureel en kunstzinnig terrein, maar zonder enige godsdienstige of kerkelijke binding". Het verschijnsel godsdienst intrigeerde haar al in haar gymnasiumtijd. In die periode ontmoette zij Tony de Ridder, schrijfster, godsdienstonderwijzeres en voorgangster van de remonstrantse gemeente Oosterbeek. Dat contact zou bepalend worden voor haar leven. Zij gingtheologie studeren in Leiden en legde in 1931 zowel het doctoraal- als het proponentsexamen af.
Theol. drs. 31 januari 1931. Proponent 25 maart 1931.
Een proponent is een afgestudeerd theoloog die mag preken en beroepen kan worden door een gemeente.

1925 eindxamen gymnasium te Arnhem en toegelaten tot het seminarium der Remonstrantse Broederschap
NPB-afdeling Brielle 31 oktober 1931 - 15 november 1938;
van 1931 tot 1938 Voorgangster bij de Nederlandse Protestantenbond te Brielle;
Doesburg (Re) 20 november 1938 - 13 april 1941;
Hoogeveen (Re) 27 april 1941 - 17 februari 1946;
Hengelo (Re) 3 maart 1946 - 31 december 1949.
Daarna niet-dienstdoend wegens indiensttreding bij het Leger des Heils, 1950-1968.
Opnieuw dienstdoend: Oosterbeek 6 april 1969 - 15 juli 1973;
NPB-afdeling Wageningen 1970-1972;
NPB-afdelingen Rhenen/Veenendaal en Lunteren 1972-1980;
Nijmegen (Re) 1 oktober 1981-1983.
Benoemd tot pastoraal verzorger te Valthermond (VVH) en Vlagtwedde (VVH)) 1 februari 1987 - 1 juli 1989.
Emeritaat per 1 maart 1972.
Overleden 30 september 1998 te Oosterbeek.
De NPB (Nederlandse Protestanten Bond) staat in de traditie van vrijdenkende geloofsbewegingen. Jaarlijks verschijnen diversen publicaties over vrijzinnig geloven in deze tijd.
Deze vereniging onderhoudt vriendschappelijke banden met Doopsgezinden, Vrijzinnig Protestanten, Remonstranten en Humanisten.
VVH = vereniging van Vrijzinnig Hervormden.

Valthermond
Dubbele veenkolonie in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) ten noordoosten van Valthe, ten oosten van Exloo en Odoorn, ten noordwesten van Nieuw-Weerdinge, ten westen van Ter Apelkanaal en Ter Apel (Gr.), ten zuidwesten van Musselkanaal (Gr.) en ten zuiden van Tweede Exloërmond; 3558 inwoners en 1430 woningen (2000). Zuidelijk ervan slingert zich de Valtherdijk van Valthe naar het noordoostpunt van de veen-kolonie, waar zich enige komvorming met groen ontwikkelt. Haaks op de plaats loopt de Drentse Mondenweg die dit 8,5 km lange dorp in twee stukken deelt. In het zuidwesten wordt Valthermond begrensd door de noordwest-zuidoost lopende wegen Valtherblokken-Noord en -Zuid; aan de laatste straat ligt het wegdorpje Valtherblokken.

De veenkolonie ontstond vanaf 1853 in de Valther Veenen langs twee (thans gedempte) kanalen, de Noorder Hoofdvaart en Zuider Hoofdvaart (HAD 1900-1910). De twee hoofdassen heten tegenwoordig Noorderdiep en Zuiderdiep, omringd door de Noorder- en Zuiderdwarsplaatsen, bouwlanden met elk ca. 50 wijken.
Tussen beide bovengenoemde diepen ontstond bewoning langs de (tussen)weg door arbeiders, turfgravers en neringdoenden. Aan de buitenkant van de nederzetting ontstonden na de ontginning de grote veenkoloniale boerderijen. Op 21 mei 1917 gingen in hetachterste deel van de Valthermond als gevolg van een veenbrand 90 huizen en keten in vlammen op; er vielen zeventien doden. In de 20e eeuw vond in de omgeving nog verwerking van turf plaats; in WO II werd deze gestaakt. Bij het open gebleven Zuiderdiep, met een schutsluis uit 1897 (gerestaureerd in 1989), staat het kunstwerk 'De toekomst scheppen' (A. de Jong, 1990).

De eerste kerk in de Valthermond was in 1883 de hervormde kerk, een bakstenen zaalkerk, aanvankelijk zonder toren. Door schenking van de familie Hadders kreeg de kerk in 1925 haar forse toren met uurwerk en luidklok. Eveneens door schenking, door degebr. Keveling, kreeg de kerk in 1934 een orgel. In 1891 kreeg Valthermond op plaats no. 30 een gereformeerde kerk. Door kerkscheuring kreeg het dorp een orthodox hervormde kerk op plaats no. 44. Om de beide verschillende hervormde kerken te duiden, ontstonden de namen 'kerk no. 11' en 'kerk no. 44', zo genoemd naar de nummering van de boerplaatsen met vooraffen. [Schaafsma]

Publicaties F.A.G. de Klark:
Boeken en geschriften
Bijbelrooster 1949 (z.p. 1949) met anderen.

Artikelen
Bijdragen in: T. de Ridder ed., Wijd uw dag. Nieuwe bundel (Amsterdam 1949) 35, 171, 268, 341, 384.
"1938-1941 Herinneringen aan mijn Doesburgse tijd" in: Gedenkschrift Remonstrantse gemeente Doesburg 1885?1985 (Doesburg 1985) 11?12.

In haar Hengelose periode kwam Ina regelmatig op bezoek bij Willemina Johanna de Klark-Berendsen. (Opoe Tuindorp). Op een dag deelde ze mede dat ze officier bij het Leger des Heils werd met een salaris van 25 gulden. (Ik weet niet meer of dat per week of per maand was). Mijn opoe vond dat ze daar wel niet ver mee zou komen, waarop Ina zei: "Daar moet ik nog van overhouden voor liefdadige doelen".

Simon Vuyk schrijft in zijn boek "Het einde der Remonstranten" over Ina:
"Een zelfde herinnering betreft een van de merkwaardigste predikanten van de tweede generatie, Ina de Klark (1907-1998). Na achttien jaar in het ambt, ruilde zij de Broederschap (te elitair) in voor het Leger des Heils waar zij tot 1968 werkte. Daarna volgde zij mij te Oosterbeek op en had ik met haar, een onbekende collega, enkele overdrachtscontacten. Tweeëntwintig jaar later belde zij mij en vroeg om een collegiaal oor voor haar levensverhaal (zij meende niet lang meer te zullen leven). Daaruit ontstond een vriendschap die nog acht jaar duurde!

Uit een "OVERZICHT VAN PREDIKANTEN DIE JODEN HIELPEN"
door DRS. G.C. HOVINGH
Francina Anne Gerdina (Ina) de Klark (geboren 23.2.1907 te Arnhem,
dochter van meubelfabrikant Anthonie Adriaan de Klark en Gerdina Woltera
Zuuring-30.9.1998 Oosterbeek; lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap),
studie theologie Rijksuniversiteit Leiden; proponent (1931);
voorganger Nederlandse Protestanten Bond te Brielle (31.10.1931-20.11.1938); remonstrants predikant te Angerlo-Doesburg (20.11.1938-13.4.1941), Hoogeveen (27.4.1941-17.2.1946) en Hengelo (3.3.1946-
31.12.194); officier van het Leger des Heils (1950-1968); remonstrants predikant te Oosterbeek (6.4.1969-15.7.1973 wegens emeritaat); hulpdiensten aan NPB-afdelingen Wageningen (1970-1972), Rhenen/Veenendaal en Lunteren (1972-1980) en aan de remonstrantse Gemeente Nijmegen (1981-
1983); pastoraal verzorger te Valthermond (VVH) en Vlagtwedde (VVH) van 1.2.1987-1.7.1989).
Zij verzorgde twee Joodse kinderen in Angerlo, van wie er één verraden is of zich zelf in een depressieve bui heeft aangegeven bij de Duitsers.

Een bijkomend gevolg van haar beroep was dat ze nogal eens moest verhuizen. Alleen al de persoonskaart in Amsterdam meldt hierover het volgende:
Renkum; 17 okt. 1931 Brielle; 15 nov. 1938 Doesburg; 28 apr. 1941 Hoogeveen; 29 juni 1946 Hengelo(O); 4 mrt. 1950 Nieuweramstel; 1 juni 1950 HLM; 21 mei 1951 GV; 7 feb. 1952 Harlingen; 13 nov. 1952 Alkmaar; 26 jan. 1954 Baarn, Heemskerklaan 26; 15nov. 1954 Amsterdam, v. Eeghenlaan 31; 6 juni 1955 Groningen, Viaductstraat 3; 18 okt. 1956 Veenendaal; 22 okt. 1957 Amsterdam, Haarlemplein 15-I; 11 feb. 1959 Enkhuizen, Dijk 18.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark

Ancestors (and descendant) of Francina Anna Gerdina de Klark


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Geboorteakte gemeente Arnhem. Akte nr. 231.
    2. Geboorteakte.

    Historical events

    • The temperature on February 23, 1907 was between -1.8 °C and 4.8 °C and averaged 0.5 °C. There was 0.9 mm of rain. There was 4.9 hours of sunshine (47%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west-northwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 17, 1905 to February 11, 1908 the cabinet De Meester, with Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) as prime minister.
    • In the year 1907: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.6 million citizens.
      • January 14 » An earthquake in Kingston, Jamaica kills more than 1,000 people.
      • August 29 » The Quebec Bridge collapses during construction, killing 75 workers.
      • September 7 » Cunard Line's RMSLusitania sets sail on her maiden voyage from Liverpool, England, to New York City.
      • December 6 » A coal mine explosion at Monongah, West Virginia, kills 362 workers.
      • December 8 » King Gustaf V of Sweden accedes to the Swedish throne.
      • December 31 » The first New Year's Eve celebration is held in Times Square (then known as Longacre Square) in Manhattan.
    • The temperature on September 30, 1998 was between 12.4 °C and 15.5 °C and averaged 13.9 °C. There was 3.7 mm of rain during 3.8 hours. There was 1.4 hours of sunshine (12%). The partly clouded was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east-southeast. Source: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from Monday, August 22, 1994 to Monday, August 3, 1998 the cabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I, with W. Kok (PvdA) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from Monday, August 3, 1998 to Monday, July 22, 2002 the cabinet Kok II, with W. Kok (PvdA) as prime minister.
    • In the year 1998: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 15.7 million citizens.
      • May 26 » The Supreme Court of the United States rules in New Jersey v. New York that Ellis Island, the historic gateway for millions of immigrants, is mainly in the state of New Jersey, not New York.
      • August 20 » The Supreme Court of Canada rules that Quebec cannot legally secede from Canada without the federal government's approval.
      • October 16 » Former Chilean dictator Augusto Pinochet is arrested in London on a murder extradition warrant.
      • October 29 » ATSC HDTV broadcasting in the United States is inaugurated with the launch of the STS-95 space shuttle mission.
      • October 29 » The Gothenburg discothèque fire in Sweden kills 63 and injures 200.
      • November 20 » A court in Taliban-controlled Afghanistan declares accused terrorist Osama bin Laden "a man without a sin" in regard to the 1998 U.S. embassy bombings in Kenya and Tanzania.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname De Klark

    • View the information that Genealogie Online has about the surname De Klark.
    • Check the information Open Archives has about De Klark.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching De Klark.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I857.php : accessed May 12, 2024), "Francina Anna Gerdina "Ina" de Klark (1907-1998)".