Genealogy Rijk Meijer » Hendricus Meijer (1860-1931)

Personal data Hendricus Meijer 

Sources 1, 2, 3, 4, 5

Household of Hendricus Meijer

He is married to Jacoba Maria Vos.

They got married on August 8, 1888 at Amsterdam, he was 28 years old.


Child(ren):

  1. Hendricus Meijer  1896-1982 
  2. Alida maria Meijer  1905-1989 


Notes about Hendricus Meijer


In het jaar 1876 werd de moeder van Hendricus ziek. Om het gezin te ontlaten werd hij naar Amsterdam gestuurd naar een achternicht van zijn Vader "Hendrika Meijer" die getrouwd was met Josephus"Jozef"(Jozef) Rotering, Die toen dertijd woonachtig was op de Commelinstraat in Amsterdam. Ik vermoed dat hij dit adres niet kon vinden en via via bij de verkeerd familie Meijer terecht kwam die hem onderdak boden. Het vermoedde is dat hij van zijn vader ook het verkeerde adres mee had gekregen zo had ik een inschrijving in het bevolkingsregister van Amsterdam gevonden met een wijk en huisnummer dat terug te voeren is als zijnde de Markergracht op het Marker eiland, de Huidige Valkenburgerstraat in Amsterdam.  Echter heeft daar nooit een familie Meijer gewoond. Hendricus raakt dus verdwaald en komt dus bij de verkeerde  familie Meijer terecht, die ook een Hendrica Meijer in de familie hadden zitten, Haar ouders waren echter al overleden en zij had een kamertje bij een familie lid, Deze familie Meijer was woonachtig op het Oostenburgereiland alwaar er twee adressen waren waar deze familie Meijer woonde. dit moet een oom of een nicht van haar geweest zijn. al waar ze zo nu en dan verbleef als ze in Amsterdam was. Zij en haar zus waren toen der tijd niet in Amsterdam, maar Hendrica en haar zuster Cornelia verbleven toen in Duisenburg in Duitsland. Dit was een stichting die opgericht was door Otto Heldering, (Asyl Steenbeek, opvanghuis voor prostituees). Hendrica Meijer maakte deel uit van de hofhouding van Koning Willem III. Hendricus was ongeveer 16 jaar oud, toen hij naar Amsterdam werd gezonden. Tijdens zijn verblijf bij de verkeerde familie Meijer, vond hij in de kamer, die van Hendrica en waarschijnlijk ook haar zuster Cornelia was, de koninklijke versierselen van Willem III (Willem Alexander Paul Fredrik Lodewijk van Oranje Nassau & Sophie Frederika Mathilde van Württemberg. Deze zaten in langwerige Blauwe doos, die ruim honderd jaar later iets groenig van kleur was geworden. Deze doos bevatte echter ook nog 3 andere Items. Uit onderzoek is gebleken dat Hendricus en Hendrica Meijer (Hofdame) elkaar nooit hebben ontmoet. Ook is gebleken dat de zoon van Hendrica Meijer (Johannes Meijer 1879-1958) niet ter vondeling was gelegd op het station van Utrecht zoals algemeen werd aangenomen en tot aan dit onderzoek nog door haar familie werd verondersteld.  In die nacht of paar dagen dat hij daar verbleef besloot hij deze items in zijn tas te stoppen. Toen Deze familie Meijer de echte familie van Hendricus en dus zijn echte achternicht Hendrica Meijer gevonden hadden vertrok hij met deze spullen in zijn bezit hebbende ! En geen haan die er ooit nog naar gekraaid heeft, tot dat Willem III kwam te overlijden, want toen konden ze zijn onderscheidingen niet vinden. Voor zijn opbaarring in Den Haag werd hij behangen met van alles en nog wat, wat men kon vinden. De gelegenheid maakte de dief.


Hendrica Meijer “Hofdame” en dochtertje Jannetje Hendrika Cornelia Bloem en de zus van Hendrica "Cornelia Meijer" staan in het bevolkingsregister ingeschreven in het jaar 1881 t/m 1884 op de Bloemstraat, maar op 30 maart 1881 staan ze ingeschreven op de Tuinstraat nr 101 en in kolom 17 vinden we een datum 30 okt 1883 bij de zoon van Hendrika Meijer "Ernst Hendrik Bloem"(kolom 17 is datum van overlijen). Van Cornelia Meijer heb ik nog een registratie gevonden dat zij verbleef in Valburg van 27 dec 1871 t/m februari 1880. In Mei 1880 tot november 1880 stond Cornelia Meijer ingeschreven als dienstbode op de Ferdinand Bolstraat nr 7, maar ze stond van februari 1880 tot mei 1880 ook ingeschreven op de Prinsengracht nr. 1087 en als dienstbode van november 1880 tot maart 1881 op de Oosterburgergracht nr.77. (dit zijn dus allemaal werkadressen)  Er is nog een registratie van Cornelia Meijer waarin zij als hoofd staat ingeschreven, wonende op de Eglantiersstraat nr. 88, van December 1881 t/m oktober 1883, samen met Hendrica Meijer, Haar man Ernst Hendrik Bloem en zijn twee kinderen, Ernst Hendrik Bloem en Jannetje Hendrica Cornelia Bloem.


 


Hendricus Meijer ontvreemde dus de koningklijke versierselen van Willem III die Hendrika Meijer in haar bezit had of misschien wel gekregen had van Willem III. Bij deze is dus bewezen dat ze elkaar nooit hebben ontmoet. Door dit onderzoek is het dus duidelijk geworden dat er geen enkele denkbare relatie is Tussen Hendrikus Meijer en Hendrica Meijer en dat alle verhalen hier omtrent naar het land der fabelen verwezen kunnen worden.


Dit onderzoek is mede gedaan door Hans Meijer van de stamboom Willem Meijer uit Zwolle. (aangetrouwde familie van de Genealogie Rijk Meijer, Mijn dank hiervoor.


 


De Koninklijke versierselen zijn ruim honderd jaar in het bezit gebleven van de familie Meijer. Tot dat H.J.M. Meijer (Mijn vader) een onderzoek startte naar herkomst van deze spullen periode 1976-1979 Tijdens dit onderzoek, kwam het verhaal naar boven dat de zoon van Hendrica Meijer, "Johannes Meijer" & Willem Alexander Paul Fredrik Lodewijk van Oranje Nassau , te vondeling gelegt was op het station van Utrecht (Mijn onderzoek, samen Met Hans Meijer, hebben bewezen dat dat verhaal niet klopt.) in dit laatste jaar "1979, Mei vakantie, fietstochtje langs paleis Soestdijk", is er een te vergeefse poging ondernomen om de spullen te retourneren, dit werd door Koniging Juliana echter niet op prijs gesteld en diende volgens gangbare regels te worden geretourneerd, alwaar mijn vader geen trek in had. Op advies van de Paleiswachten van de KMAR werden de bescheiden over het hek de voortuin van Paleis Soestdijk in geworpen waar Jaren later  de onderscheidingen van Willem III door de tuinman van Soestdijk werden teruggevonden, alwaar Willem III nimmer was geweest. In 1979-1980 werd er door mijn vader een van de drie andere Items van de blauwe doos ter Veiling gebracht, door een medewerker van Pierson Heldering & Pierson, die belast was met de Koningklijke bankrekeningen echter werd dit door een aanweziche herkend, en lichtte Juliana in die er een stokje voor had gestoken. Prins Bernhard kreeg echter de schuld van het ter veiling brengen van dit Item. Later werd het Item als nog ter veiling gebracht door Juliana. In 1980-1981 zijn de overgebleven twee andere Items teruggegeven aan de nazaten of famillie van Hendrica Meijer "Hofdame van....".


In 2007 ontving mijn vader een brief van het Koninklijkhuis dat het grafje met steen van Hendrika Meijer (1875-1876) zou worden verwijderd. Deze brief moest worden verbrand, waarvan akte. De koninklijke familie was of is dus nog steeds in de veronderstelling dat ze de juiste famillie Meijer voor het oog hebben.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendricus Meijer?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendricus Meijer

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Hendricus Meijer


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Hendricus Meijer



Visualize another relationship

Sources

  1. Amsterdams Archief, via https://archief.amsterdam/indexen/person...
    zijn eerste registratie in het bevolkings register van Amsterdam 28-03-1876.
  2. stamboom Abdulrahiem DUBELAAR, via http://gw.geneanet.org/dubelaar?lang=nl;...
  3. Stamboom Vos Blaricum, via http://www.genealogieonline.nl/stamboom-...
  4. genealogie Bleekemolen, via http://home.kpn.nl/vos00546/harmen/harme...
  5. Wie was Wie, via https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken...
  6. Amsterdams Archief, via https://archief.amsterdam/indexen/deeds/...
  7. Genealogie Rietveld, via https://www.genealogieonline.nl/genealog...

Historical events

  • The temperature on June 12, 1860 was about 23.7 °C. The air pressure was 6.5 kgf/m2 and came mainly from the south. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 43%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From March 18, 1858 till February 23, 1860 the Netherlands had a cabinet Rochussen - Van Bosse with the prime ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) and Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • From February 23, 1860 till March 14, 1861 the Netherlands had a cabinet Van Hall - Van Heemstra with the prime ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) and Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • In the year 1860: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
    • January 1 » The first Polish stamp is issued, replacing the Russian stamps previously in use.
    • March 5 » Parma, Tuscany, Modena and Romagna vote in referendums to join the Kingdom of Sardinia.
    • March 28 » First Taranaki War: The Battle of Waireka begins.
    • September 7 » Italian unification: Giuseppe Garibaldi enters Naples.
    • September 8 » The steamship PSLady Elgin sinks on Lake Michigan, with the loss of around 300 lives.
    • December 20 » South Carolina becomes the first state to attempt to secede from the United States.
  • The temperature on August 8, 1888 was about 19.1 °C. The air pressure was 10 kgf/m2 and came mainly from the west-southwest. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 83%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 23, 1884 to April 21, 1888 the cabinet Heemskerk, with Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from April 21, 1888 to August 21, 1891 the cabinet Mackay, with Mr. A. baron Mackay (AR) as prime minister.
  • In the year 1888: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
    • March 20 » The premiere of the very first Romani language operetta is staged in Moscow, Russia.
    • June 15 » Crown Prince Wilhelm becomes Kaiser Wilhelm II; he will be the last Emperor of the German Empire. Due to the death of his predecessors Wilhelm I and Frederick III, 1888 is the Year of the Three Emperors.
    • June 29 » George Edward Gouraud records Handel's Israel in Egypt onto a phonograph cylinder, thought for many years to be the oldest known recording of music.
    • September 8 » In England, the first six Football League matches are played.
    • September 8 » In London, the body of Jack the Ripper's second murder victim, Annie Chapman, is found.
    • October 29 » The Convention of Constantinople is signed, guaranteeing free maritime passage through the Suez Canal during war and peace.
  • The temperature on April 12, 1931 was between 4.9 °C and 18.9 °C and averaged 10.9 °C. There was 0.2 mm of rain during 0.2 hours. There was 6.5 hours of sunshine (48%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In the year 1931: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.9 million citizens.
    • February 13 » The British Raj completes its transfer from Calcutta to New Delhi.
    • February 20 » The U.S. Congress approves the construction of the San Francisco–Oakland Bay Bridge by the state of California.
    • March 19 » Gambling is legalized in Nevada.
    • May 7 » The stand-off between criminal Francis Crowley and 300 members of the New York Police Department takes place in his fifth-floor apartment on West 91st Street, New York City.
    • July 16 » Emperor Haile Selassie signs the first constitution of Ethiopia.
    • December 11 » Statute of Westminster 1931: The British Parliament establishes legislative equality between the UK and the Dominions of the Commonwealth—Australia, Canada, Newfoundland, New Zealand, South Africa, and Ireland.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Meijer

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Meijer.
  • Check the information Open Archives has about Meijer.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Meijer.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Clemens Meijer, "Genealogy Rijk Meijer", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rijk-meijer/I44.php : accessed May 26, 2024), "Hendricus Meijer (1860-1931)".