Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039) (± 980-1039)

Personal data Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039) 

Sources 1, 2, 3Source 4

Household of Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039)

He is married to Othelindis (Ulfhilde) vd Nordmark Sachsen-Billung.

They got married about 1025.


Child(ren):

  1. Floris I van Holland  ± 1025-1061 
  2. Bertrade van Holland  ± 1025-± 1060 
  3. Dirk IV van Holland  1028-1049
  4. Swanhilde van Holland  ± 1025-± 1078 


Notes about Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039)

Profession : Comte de Frise Occidentale de 993 à 1039.
Décès : ou 22 Mai 1039

Count of West Friesland & Holland

Graaf onder keizer Hendrik II.
Het graafschap was toen armzalig. De bisschop van Utrecht (Adalbold) had de macht over het gebied van de Oude Rijn en de ronde burcht van Leiden.
Het klooster te Egmond (Kennemerland) was tweederangs. Abdijen had Dirk helemaal niet.
Pas na een persoonlijke krijgstocht (1005) van de Keizer kwam er een einde aan de problemen die Dirk had met de Friezen.

Kreeg van Utrecht de graafschappen West-Vlieland en Rijnland te leen.

Bouwde aan de oever van de Merwede een burcht te Vlaardingen, waar hij illegaal tol hief. Dat was niet het recht van een graaf maar van de koning. Een straftocht hiertegen onder leiding van de hertog van Neder-Lotharingen werd door Dirk gewonnen (1018)

Dirk was verder afkerig van de bisschop van Utrecht (adalbold) en het Duitse Rijk.

Zijn zoon (Dirk IV) noemde zich markgraaf van Vlaardingen.

Algemeen:
Utrecht was eens de hoofdstad van een machtig Fries rijk dat zich uitstrekte van de Lauwers tot aan de monding van de Zwin. Daarna werd het in de vroeg Karolingische tijd een vooruitgeschoven post van de Frankische macht en beschaving. De stad werd door de Noormannen volledig verwoest. Haar wederopbouw onder bisschop Balderik (918-976) valt samen met de eerste levenstekenen van het latere graafschap Holland.

=======================================

Graaf in het Westfriese gebied van Maas tot Vlie, bijgenaamd Hierosolymita, vanaf 18-09-993 tot 1039; hij regeerde eerst nog onder voogdij van zijn moeder.
Hij verloor Gent en Waas, doch verwierf vermoedelijk Rijnland en Westvlieland, stichtte de burcht te Vlaardingen en vesloeg aldaar in 1018 een rijksleger aangevoerd door de hertog van Neder-Lotharingen, waarmee hij zijn positie vestigde.
Voor 1019 huwde hij met Othilde van de Noordmark, uit welk huwelijk vier kinderen bekend zijn, twee zonen en twee dochters. Van zijn zonen volgde Dirk hem als Dirk IV op. Zoon Floris, op wie na het overlijden van Dirk IV de grafelijke titel overging, werd bekend als Floris I. Van de dochters uit het huwelijk van Dirk III huwde Betrade later Dirk van Katlenburg en Swanhilde een zekere Emmo. Dirk III was nog te jong om te regeren toen zijn vader sneuvelde. Daarom nam zijn moeder het bestuur over het graafschap voor hem waar. Gedurende zijn minderjarigheid werd Holland bedreigd door aanvallen van de Friezen. Zijn moeder Liutgarde riep de hulp in van haar zwager, de Duitse keizer Hendrik II. Deze begaf zich met een leger vanuit Utrecht per schip naar het Friese gebied en bracht deze aanvallen in 1005 tot staan. Toen Dirk III meerderjarig werd en het bestuur zelf in handen nam, was het in het noorden van zijn graafschap kennelijk toch niet veilig genoeg, want hij trok zich terug in het gebied rond Vlaardingen. Daar, in de latere Riederwaard, toen het Merwedewoud genoemd, een bosrijk en moerassig gebied in het mondingsgebied van de Maas en Waal, liet Dirk III grond in cultuur nemen door Friese kolonisten. Dit terwijl het gebied eigenlijk toebehoorde aan de bisschoppen van Utrecht, Trier en Keulen. Kooplieden uit Tiel, die handel dreven met Engeland, klaagden bovendien hun nood omdat de schippers die weigerden tol aan Dirk te betalen, door deze geplunderd werden. Bisschop Adelbold van Utrecht riep hierop de hulp in van de Duitse keizer en Dirk II kreeg in 1018 de opdracht om zijn versterking bij Vlaardingen te ruimen. Graaf Dirk III trok zich echter op zijn burcht terug. Deze burcht bevond zich op de plaats waar zich nu de kern van het huidige dorp Maasland bevindt (even ten noorden van Maassluis). De Duitse keizer Hendrik II was hierop gedwongen een leger te zenden. Dit leger, op een vloot met eenheden uit Utrecht, Keulen en Luik, kwam onder aanvoering te staan van hertog Godfried van Lotharingen. Het leger ontscheepte zich ergens halverwege de burcht van Dirk III en Vlaardingen waarna het te land optrok richting burcht. Daar liep het vast door de vele dijken en sloten waardoor Godfried gedwongen was een andere route te kiezen. Onderweg terug naar de schepen liep het leger in een hinderlaag en werd het verpletterend verslagen. Dit alles wordt door de monnik Alpertus van Metz in het Latijn beschreven. Deze Alpertus is vermoedelijk geboren in het bisdom Utrecht. Nadat hij monnik was te Metz werd keerde hij waarschijnlijk als kanunnik naar Utrecht terug.
Terwijl hij de bevolking ter plekke had beschreven als Friezen die zich verbonden hadden met rovers, vermeldt hij over de verlopen strijd: 'Toen het leger van de hertog een terugwaartse beweging moest maken, schreeuwde een schurkachtig familielid der rovers, dat een ieder op zijn leven bedacht moest zijn, dat de voorste gelederen verslagen waren en de hertog gevlucht was.' Hij vervolgt verder dat er hierdoor in het leger van de hertog grote paniek uitbrak en men in volle wapenuitrusting de rivier in sprong om de schepen te bereiken. Anderen raakten vast in de moerasbodem. Op dat moment zouden de Friezen toegeschoten zijn en de restanten van het machtige leger in de pan gehakt hebben. Hertog Godfried werd daarbij door de mannen van Dirk III gevangen genomen. Onder de belofte bij de Keizer een goed woord voor hem toe doen werd de Hertog later vrijgelaten. Dirk III heeft waarschijnlijk een bedevaart naar Palestina gemaakt waardoor hij de bijnaam Hierosolymita kreeg. Het gelukte Dirk III tijdens zijn regeringsperiode de macht naar het oosten uit te breiden. Deze uitbreiding ging ten koste van de invloed van de Utrechtse bisschop in dat gebied. Hij nam daarbij onder meer het gebied ten zuidoosten van Alphen, tussen Zwammerdam en Bodegraven, in. Zijn oom, de Duitse keizer Hendrik II, overleed in 1024 kinderloos en Dirk III steunde Koenraad II in diens strijd om de opvolging. Na het overlijden van Dirk III, op 27 mei 1039, vertrok zijn vrouw Othilde terug naar Saksen waar zij op 31 maart 1044 overleed.

===========

Beschryvinge der stad Dordrecht vervatende haar begin, opkomst ..., Volume 2
By Matthys Balen
p. 1251

https://books.google.be/books?id=68koFszz5lAC&pg=PA1251

===========

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039)?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039)

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Dirk III 'Hierosolymita' van Holland


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039)

Sources

  1. rob_gomes.ged
  2. http://vandermerwede.net/
    http://vandermerwede.net/
    / n/a
  3. bright.ged, Brower, Maitland Dirk
  4. Hollandse_gravenhuizen@NS16871@, Hollandse_gravenhuizen @NS16871@


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Holland

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Holland.
  • Check the information Open Archives has about Holland.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Holland.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I50030.php : accessed May 21, 2024), "Count West Friesland Dirk III 'Hierosolymita' van Holland Graaf van Holland (993-1039) (± 980-1039)".