Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg (± 1280-± 1328)

Personal data Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg 


Household of Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg

(1) He is married to Elisabeth [Arkel] van den Berghe.

They got married about 1290 at (Abt 1310).


Child(ren):

  1. Jan Berthout van Berlaer  ????-> 1378 
  2. Maria van Berthout  1349-???? 


(2) He is married to Margaretha van Heverle.

They got married about 1320.


Child(ren):Notes about Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg

heer van Helmond en Keerbergen

=================

M: Jan I van Berlaer, heer van Helmond, en zijn vrouw Lizebeth van den Berghe verkochten op Palmzondag 1316 aan de abdij Postel een erfrente van twee mud rogge uit hun goederen te Elslo. Hun jongere zoon Jan van Berlaer zou rond 1330 huwen met Margriet van Blitterswijk en de ouders worden van Gielis van Berlaer en Oest van Berlaer.

=================

E: Jan III van.mht

Het geslacht Berthout van Berlaer, later kortweg Van Berlaer genoemd, stamde af van hoge Brabantse adel met bezittingen in de omgeving van Mechelen en Lier. In 1314 schonk hertog Jan III van Brabant de heerlijkheid Helmond, die tot dat moment eigendom was van de hertog, aan Jan I Berthout van Berlaer in ruil voor een aantal bezittingen in de buurt van Lier. Hiertoe behoorde ook een groot aantal cijnsinkomsten op goederen in Peelland. Verreweg de meeste van deze cijnzen waren ontstaan door het uitgeven van oorspronkelijk tot de gemene gronden behorende stukken land door de hertog.
Deze ruil was opmerkelijk omdat deze Lierse bezittingen bij lange na niet de waarde hadden van de Helmondse goederen. De reden voor deze schenking moet gezocht worden in de strijd om de macht aan het hertogelijk hof. Hertog Jan II was in oktober 1312 gestorven en zijn zoon Jan III was nog minderjarig zodat regenten het bestuur waarnamen. Eén van deze regenten was Floris Berthout, een verwant van Jan Berthout. In zijn positie van regent heeft Floris Berthout de jonge hertog kunnen bewegen tot deze, voor de hertog onvoordelige ruil, waarbij het Floris zal zijn gegaan om Jan Berthout aan zich te binden. Helaas voor Floris heeft deze manoeuvre echter niet kunnen verhinderen dat hij kort daarna als regent werd vervangen.
Jan III van Berlaer werd in 1361 op ongeveer elfjarige leeftijd heer van Helmond. Wel stond hij aanvankelijk onder voogdij van een familielid die ook Jan van Berlaer heette.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jan I van Berthout

Lodewijk van Berthout
± 1210-± 1271
Sophie van Gavere
± 1220-????
Maria van Mortagne
± 1250-????

Jan I van Berthout
± 1280-± 1328

(1) ± 1290
(2) ± 1320

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg

The data shown has no sources.

About the surname Berthout

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Berthout.
  • Check the information Open Archives has about Berthout.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Berthout.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I34864.php : accessed May 26, 2024), "Jan I van Berthout Berthout van Berlaer; Heer van Helmond en Keerberg (± 1280-± 1328)".