genealogyonline

Genealogie fam. Molenaar

Picture of Mark Molenaar

The publication Genealogie fam. Molenaar has been compiled by (contact the author). The data collection consists of 6,128 persons. More statistical information about the publication (like numbers and dispersion of genealogical events) can be found on the statistics page.


Dit is de genealogie van een tak van de familie Molenaar van het Waddeneiland Vlieland. In de eerste kwart van de 18e eeuw volgt de stamboom, naast deze tak van de familie, ook de tak van de familie die achter blijft op de Korenmolen; de oorsprong van de naam.

In 1825 kreeg de "roggemolen" een grote opknapbeurt, uit het bewaard gebleven bestek blijkt dan dat het hier niet om een standerdmolen ging maar een zeskante binnenkruier.

In 1836 woedde er een hevige nw-storm, molenaar Meylom Hoedemaker heeft toen met inzet van zijn eigen leven de losgeslagen wieken weer tot stilstand weten te brengen.
De 19e januari 1832 gaf de regering van Vlieland ingevolge het bepaalde bij de wet op het Patentrecht, aan Frederik Hendrik van der Kop het patent van Dorps-Koorn-Molen onder de firma van de burgemeester. Uit diverse bewaard gebleven stukken kunnen we lezen dat in 1849 Jan Meylomsz. Hoedemaker, oud 32 jaar, molenaarsknegt op de Dorpsmolen was. In 1853 is de molen weer zwaar beschadigd door een storm waarbij een wiek is afgeknapt.
Herstellen kostte veel geld, de gemeente kon dit niet opbrengen. In 1859 is de molen onbruikbaar geworden.

De molen is tenslotte door een zware storm op 14 november 1861 verwoest.

Naast de genealogie van deze familie Molenaar, is dit ook de stamboom van Maarten, Mark en Zoë Molenaar, welke ook de genealogie van de familie Saarloos bevat. Deze familie en naam vindt haar oorsprong in (Rotterdam) Charlois.

N.B. Inmiddels is dit hobbyprojectje verworden tot de diaspora van afstammelingen van de Vlielander Jan Molenaar (1713-1764). Foute en incomplete informatie verneem ik graag. Wanneer ik ongeoorloofd gebruik heb gemaakt van genealogische bronnen, mijn welgemeende excuses, voorstellen voor eventuele vervolgstappen om mijn mistappen te corrigeren, ontvang ik graag. 


Index of surnames


Starting points in this publicationToday in the past


Connections


WW2 victims in this publicationAccess to the content of the publication is restricted by the author.

If you are invited by the author, you can log in and see the private area.


This publication contains 50 images!


View the image galleryBack to the frontpage

Try the service without any obligation

over 7000 genealogists
preceded you!


The login to the private area of this
publication is available only to those who
are invited by the author!

   Cancel


Did you forget your password?