Genealogy fam. Molenaar

Picture of Mark Molenaar
The Genealogy fam. Molenaar publication was prepared by (contact the author) and consists of 13,069 persons. Because of privacy, 978 persons are not made visible. More statistical information about the publication (like numbers and dispersion of genealogical events) can be found on the statistics page. This publication was last updated on Sunday, April 14, 2024.


Dit is de genealogie van een tak van de familie Molenaar van het Waddeneiland Vlieland. In de eerste kwart van de 18e eeuw volgt de stamboom, naast deze tak van de familie, ook de tak van de familie die achter blijft op de Korenmolen; de oorsprong van de naam.

In 1825 kreeg de "roggemolen" een grote opknapbeurt, uit het bewaard gebleven bestek blijkt dan dat het hier niet om een standerdmolen ging maar een zeskante binnenkruier.

In 1836 woedde er een hevige nw-storm, molenaar Meylom Hoedemaker heeft toen met inzet van zijn eigen leven de losgeslagen wieken weer tot stilstand weten te brengen.
De 19e januari 1832 gaf de regering van Vlieland ingevolge het bepaalde bij de wet op het Patentrecht, aan Frederik Hendrik van der Kop het patent van Dorps-Koorn-Molen onder de firma van de burgemeester. Uit diverse bewaard gebleven stukken kunnen we lezen dat in 1849 Jan Meylomszoon Hoedemaker, oud 32 jaar, molenaarsknegt op de Dorpsmolen was. In 1853 is de molen weer zwaar beschadigd door een storm waarbij een wiek is afgeknapt.
Herstellen kostte veel geld, de gemeente kon dit niet opbrengen. In 1859 is de molen onbruikbaar geworden.

De molen is tenslotte door een zware storm op 14 november 1861 verwoest.

Naast de genealogie van deze familie Molenaar, is dit ook de stamboom van Maarten, Mark en Zoë Molenaar, welke ook de genealogie van de familie Saarloos bevat. Deze familie en naam vindt haar oorsprong in (Rotterdam) Charlois.

N.B.

Inmiddels is dit hobbyprojectje verworden tot de diaspora van afstammelingen van de Vlielander Jan Molenaar (1713-1764). Foute en incomplete informatie verneem ik graag. Wanneer ik ongeoorloofd gebruik heb gemaakt van genealogische bronnen, mijn welgemeende excuses, voorstellen voor eventuele vervolgstappen om mijn mistappen te corrigeren, ontvang ik graag. 

WOII De 2e wereld oorlog is een periode waarin ook personen onderdeel van deze stamboom keuzen hebben gemaakt welke met de kennis van vandaag ; onvoorstelbaar, betreurenswaardig en voor sommigen bijzonder pijnlijk zijn. Ik heb bewust gekozen om deze keuzen niet onder stoelen of banken te steken en wil ook benadrukken dat de beweegredenen van keuzen in die periode, vanuit het hedendaags perspectief nooit veroordeeld mogen worden, hoe groot de gevolgen ook waren. We moeten slechts hopen zulke keuzen nooit zelf te hoeven maken met of zonder bedreiging van het eigen bestaan of dat van geliefden.

De naam Bloemsma is zo'n naam waar online voldoende over gevonden kan worden om een oordeel te vellen, maar die naam is voor mij ook de reden dat ik besta. Mijn grootmoeder Aaltje Bloemsma, was degene die mijn opa Molenaar tot de orde riep door hem mijn Indonesische oma als volwaardig mens te erkennen en deze "inlandse vrouw"  te trouwen opdat hij haar zwanger had gemaakt. 

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.




Index of surnames


Starting points in this publication



Today in the past



Collections

This publication is part of the following collection(s):

Logo Genealogie Online collectie Indische Genealogische Vereniging - IGVIndische Genealogische Vereniging - IGV

Publications by members of the East Indies Genealogical Society (in Dutch).




Found online scans Scans zoeken

Found matches Aanknopingspunten tussen stambomen

View the statistics

Second World War victims



Access to the content of the publication is restricted by the author.

If you are invited by the author, you can log in and see the private area.


This publication contains 707 images!


View the image gallery




Try the service without any obligation

more than 10 thousand genealogists preceded you!