Genealogy Kuijper » Martinus (Maarten) Kuijper (1850-1931)

Personal data Martinus (Maarten) Kuijper 

  • He was born on January 14, 1850 in Heemskerk.Source 1
    Aangifte van de geboorte door de vader, samen met twee buurmannen:
    1.) Cornelis van Essen, koornmolenaar, 50 jaar
    2.) Jacob Groenland, dagloner, 50 jaar

    De familienaam "Kuijper" in Martinus' geboorte-akte lijkt hier voor de verandering gespeld als "Kuyper", dat lijkt zo doordat de puntjes op de ij ontbreken. Er zijn echter argumenten waarom dit toch niet het geval hoeft te zijn (zie notitie).

    Handtekening van de vader onderaan de akte leest als: "K. kuiper".
  • Birth registration on January 15, 1850.
  • Occupations:
    • in the year 1870 tijdelijk bakker.Source 2
      (voorafgaand aan zijn militaire diensttijd)
    • from May 12, 1870 till May 11, 1875 militair (dienstplicht).Source 2
      Inschrijving 1869, voor de ligting 1870; bij loting valt Maarten lotingsnr. 6 ten deel;
      hij moet 'opkomen voor zijn nummer'; inlijving in het leger volgt op 12-05-1870;
      ontslag uit de dienst op 11-05-1875, uit hoofde van diensteindiging.
      Kortom: 5 jaar dienstplicht vervuld. Hoe het hem beviel weten we niet.
    • in the year 1878 tuinier (zelfstandig).Source 3
      vermeld in zijn trouwakte
    • in the year 1881 tuinder (zelfstandig).Source 4
      vermeld als getuige in trouwakte zus
    • in the year 1931 inmiddels gestopt met werken.Source 5
  • Religion: RK.
  • Resident:
  • He died on July 20, 1931 in Heemskerk, he was 81 years old.Source 19
    Overlijdensaangifte door zijn zonen Jan en Dorus.

    leeftijd: 81 jaar. voorzien vd H.H. Sacramenten der stervenden.
    begraven op 23-jul-1931 op het RK kerkhof te Heemskerk (bron: bidprentje).
  • Death registration on July 22, 1931.
  • He is buried on July 23, 1931 in Heemskerk.Source 20
  • A child of Klaas (Nicolaas) Kuijper and Anna Scholten
  • This information was last updated on February 21, 2018.

Household of Martinus (Maarten) Kuijper

He is married to Kaatje (Catharina) Vrouwe.

Permission for the marriage has been obtained in Assendelft on May 3, 1878.

They got married on May 18, 1878 at Assendelft, he was 28 years old.Source 3

Dubbele Bruiloft:
De bruid trouwde zelfde dag en plaats als haar broer Jan Vrouwe. (aktenrs 24, 23)

Handtekening van de bruidegom onderaan de akte leest als: "M. Kuijper".

Uit dit huwelijk zijn zeventien kinderen bekend (daar was ook een tweeling bij), waarvan er tien "groot" werden:
Ma, Klaas, Jan, Anna, Eva, Dorus, Geert, Guurt, Tinus en Bets.
We volgen ze alle tien, volgt -->>>>>

~ Stamboom Kuijper ~
Er is contact met familie uit gezinnen van de kinderen van Maarten en Catharina. Uit deze contacten blijkt dat een enkeling ook al incidenteel bezig is geweest met het verzamelen van gegevens over hun voorouders. De idee is om alle gegevens te bundelen en te dupliceren.

Child(ren):

  1. Nicolaas Kuijper  1879-1879
  2. Maria (Ma) Kuijper  1880-1934 
  3. Johannes Kuijper  1882-1882
  4. Gerardus Kuijper  1882-1882
  5. Anna Kuijper  1884-1884
  6. Johannes Kuijper  1885-1885
  7. Johannes (Jan) Kuijper  1886-1979 
  8. Anna (Anna) Kuijper  1888-1983
  9. Aafje (Eva) Kuijper  1889-1955 
  10. Elisabeth Kuijper  1893-1896
  11. Martinus Kuijper  1895-1895


Notes about Martinus (Maarten) Kuijper

ook: Maarten
ook: Kuijper

~ Ons naamrecht vanaf circa 1800 ~

De burgerlijke stand in ons land is ingevoerd door de Franse overheersing (Napoleon) in 1811/1812 en is sinds die tijd een overheidstaak geworden. Aan de hand van voorbeelden zal hier een overzicht worden gegeven van geboorteakten vanaf ca. 1800 tot heden. Ook hoe wij aan de schrijfwijze van onze namen zijn gekomen komt in het kort aan de orde.

De familienaam "Kuijper" in de geboorte-akte van Martinus (verder te noemen: Martinus) lijkt voor de verandering gespeld als "Kuyper": dat schijnt zo doordat de puntjes op de ij ontbreken. Als dat zo is, dan is hier duidelijk sprake van een verschrijving, want de familienaam was tot nu toe gespeld als: "Kuijper". Hoe zit dat eigenlijk met de spelling van familienamen? Hier volgt een uiteenzetting, in chronologische volgorde.

Dit is een overzicht van de belangrijkste wijzigingen van de burgerlijke stand vanaf 1800 tot heden. Aan het eind een uiteenzetting van het huidige naamrecht in Nederland. Kortom een bijzonder en geamuseerd kijkje in de keuken van de burgerlijke stand en het naamrecht in Nederland.

* Bergen NH 1718. Vast staat dat de familie van Martinus haar naam al ruim voor de Napoleontische tijd had. De oudste, bekende, primaire bron die gewag maakt van de naam "Kuijper" in Bergen NH stamt van 1 augustus 1718 (Bron: Bergen NH register begraafbelasting).

* Nederland 1811. Invoering Burgerlijke Stand. De verplichting om een vaste familienaam te laten registeren kwam in Nederland tot stand onder Frans bewind, in 181. Voor de schrijfwijze van de in 1811 vastgelegde familienamen richtte men zich naar de eerste officiële regeling van spelling in Nederland: de spellingsregels uit 1804 van Siegenbeek. Aan de spelling-Siegenbeek heeft het huidige Nederlands de schrijfwijze van de lange "ij" als in ijzer te danken, eerder ook vaak als yzer geschreven. Kenmerkende schrijfwijzen voor de spelling Siegenbeek zijn bijvoorbeeld: berigt, blaauw, Dingsdag, gooijen, magt, kagchel, koningrijk, muzijk en zamen. De lange ij werd dus in 1804 officieel geïntroduceerd. (1804: Matthias Siegenbeek, Verhandeling over de spelling der Nederduitsche taal en bevordering van een eenparigheid in derzelve. De eerste officiële spelling van het Nederlands).

* Heemskerk 1811 en Heemskerk 1816. In de Heemskerkse familietak waar Martinus uit stamt, zijn twee spellingen van de familienaam officieel geregistreerd. Enerzijds, in 1811, "Kuijper" (Bron: geboorte-akte Klaas Kuijper Burgerlijke Stand Heemskerk 5 oktober 1811): Klaas dat is Martinus' voorvader in rechte lijn. En anderzijds, in 1816, de naam "Kuiper" (!) (Bron: geboorte-akte Gerrit Kuiper Burgerlijke Stand Heemskerk 19 mei 1816): dit ter gelegenheid van de geboorte van Klaas' broertje Gerrit. Het verschil in tenaamstelling van beide broers kan komen omdat de geboorteakten zijn opgemaakt door twee verschillende gemeenteklerken. Het feit dat hun beider vader in 1811 en in 1816 verklaarde niet te kunnen schrijven kan ook debet zijn geweest aan het ontstaan van deze spellingstweespalt binnen één gezin: "Kuijper" of "Kuiper": het klinkt als hetzelfde. De grap zit hem erin dat beide spellingsvarianten overerfelijk bleken. Met andere woorden nakomelingen van beide broers dragen ook heden ten dage nog de familienamen aldus gespeld. Kuijper en Kuiper zijn dus familie van elkaar.

* Nederland van 1811 tot NU. De spelling van de Nederlandse taal is sinds 1811 steeds gemoderniseerd. In moderne spelling zijn de letters "i + j" in combinatie met een andere klinker (zoals de "u") inmiddels vervangen door één enkele "i". "Kuijper" zou wat dat betreft "Kuiper" zijn geworden, ware het niet dat voor eigennamen hele andere regels gelden. Er zijn dus spellingswijzigingen geweest, maar die blijken niet te worden toegepast op familienamen. Dat komt omdat familienamen in principe onveranderlijk bij de Burgerlijke Stand zijn vastgelegd. Hierdoor onttrekken zij zich aan herzieningen van spellingsregels. Ook de familienaam "Kuijper" is duidelijk archaïsch, dat wil zeggen dat de naam oude kenmerken in zich draagt: je schrijft "uij" in plaats van het moderne"ui". (Bron: Meertens Instituut, Nederlandse Familienamenbank, geraadpleegd 2016)

Hoe kan een familienaam veranderen? Dat kan (A) via een officieel besluit van de rechter. Maar het kan ook - en daar hebben we hier een voorbeeld van gezien - (B) door een afwijkende schrijfwijze in iemands geboorte-akte, die vervolgens niet is gecorrigeerd. Of zo'n verschrijving nou bewust of onbewust is ontstaan, doet voor de geldigheid van de nieuwe naam niet terzake. Feit is dat indien een naamsvariant ongecorrigeerd blijft, de nieuwe achternaam aldus over zal gaan op de (kinds)kinderen van die bewuste persoon.

* Terug naar Heemskerk, anno 1850. Martinus' geboorte-akte bevat een handschrift uit 1850. Het is ingevuld door de gemeenteklerk op een gedeeltijk voorbedrukt formulier. De "ij" in het drukwerk bestaat duidelijk uit twee etters "i"en de "j". In het gekozen lettertype staan ze onverbonden, en iets dichter bij elkaar dan de overige letters. De "y", een enkelvoudige letter, komt trouwens in het gehele voorbedrukte deel van dit formulier niet voor. Wij richten ons hier op het handgeschreven schrift, want daaruit blijkt immers de officiële naam van de nieuwgeborene (!) In dit lopende handschrift is de letter "ij" in de familienaam, zoals te doen gebruikelijk, aaneengeschreven als 1 enkele letter. Alleen is het geen normale, zoals ze in België zo mooi zeggen: "gestipte ij", want de twee puntjes bovenop ontbreken volledig. Staat er in de geboortenaam van Martinus inderdaad een verschrijving? Er zijn argumenten om aan te nemen dat dit hier NIET het geval is. Die argumenten hebben enerzijds te maken met (I.) de kenmerken van verbonden schrift in het algemeen (hetaanelkaarschrijvenzoalswedatopschoolhebbengeleerd) en anderzijds met (II.) de kenmerken van juist dit handschrift in het bijzonder. Een uitweiding:

I. Het verbonden schrift (algemeen) (Bron: Klinkers, Handleiding groep 3, uitgeverij Malmberg 's-Hertogenbosch, geraadpleegd 2016).

a.) Op basis van kenmerken als romp, lus en stok kunnen kleine schrijfletters worden onderverdeeld in groepen. In dit systeem is de "ij" een zogenaamde lusletter, net als de "g" en de "j" (lus onder). De "y" daarentegen is een zogenaamde stokletter, net als de "p" en de "q" (stok onder). Als we de handgeschreven "ij" in Martinus' geboorte-akte beschouwen valt op dat het een lusletter is en geen stokletter. Wat dit groepscriterium betreft is het eerder een "ij" dan een "y".
b.) We onderscheiden de volgende verbindingen tussen geschreven letters die samen een woord vormen. De "ij" ontstaat uit een onderlus vanaf de grondlijn (net als de g en de j). De "y" daarentegen ontstaat vanaf de romplijn (net als v, w, b en o) en start dus hoger dan de "ij". Omdat de handgeschreven "ij" in Martinus' geboorte-akte ontspringt vanaf de grondlijn (de basis van de regel) van dit handschrift, en niet vanuit de romplijn, duidt ook dit kenmerk op een "ij", en niet op een "y".
c.) Sommige letters hebben ook een bepaald bewegingspatroon gemeen, zoals de letters "a", "d", "g" en "q". Dit noemen we een letterfamilie. Bij het schrijven van de "ij" blijft de pen op het papier, terwijl bij de "y" het papier mag worden losgelaten (net als bij de s). De "ij"en de "y" zitten wat dat betreft in verschillende families. In het hellende verbonden schrift uit Martinus' geboorte-akte, valt op hoe bij de letter "ij" de pen niet is losgekomen van het papier: de letter is geschreven in één vloeiende beweging. Ook in de zin van het gevolgde bewegingspatroon laat deze letter zich eerder aanzien als een "ij" dan als een "y".
Voorlopige conclusie: De "ij" in Martinus' geboorte-akte is geen stokletter maar een lusletter (lus onder), en ook uit de verbinding met de letters ervoor en erna blijkt dat dit geen y-grec is. Alhoewel wij dit op school zo leren, blijft natuurlijk de vraag of dit verschil er vroeger ook zo was?

II. Dit handschrift in het bijzonder

Handschriften lezen is vergelijken. Om een handschrift goed te kunnen lezen moet je meer van dezelfde schrijver lezen en vervolgens gaan vergelijken (Bron: mijn eigen ervaring met het lezen van handgeschreven oude teksten, veel opgedaan in 2015). De spelling van alle "ij" 's in Martinus' geboorte-akte is wat dat betreft hoogst opmerkelijk. Wat opvalt is dat de schrijver in ALLE gevallen heeft nagelaten om de puntjes op de "ij" te zetten (op de "i" 's heeft hij dat trouwens wel gedaan). In die zin valt op hoe de schrijver bij de "ij" in geen enkel geval puntjes heeft gezet, niet in het naamwoord "Kuijper", maar ook niet in de woorden: "vijftien"; "january", "mannelijke", "zijne", "vijftig" en "vijftig". Ook elders op de bladzijde is dat bij deze gemeente-klerk het geval. Omdat de "ij" hier in alle gevallen identiek geschreven is, lijkt de gevolgtrekking gewettigd c.q. mogen we aannemen dat de "ij" in het naamwoord "Kuijper" hoogstwaarschijnlijk als een "ij" bedoeld zal zijn. Alhoewel dit zo lijkt, blijft natuurlijk de vraag hoe we hier in de praktijk mee om moeten gaan?

Wat pleit voor de juistheid van deze conclusie is dat in Martinus' latere trouwakte, in 1878 te Assendelft, de spelling "Kuijper" is gehanteerd. De bron van dit gegeven: de naam is eenduidig overgenomen uit het uittreksel van Martinus' geboorte-akte, als verstrekt door de gemeente Heemskerk. Het zit bij de huwelijksbijlagen. Bovendien ondertekent Martinus zelf zijn trouwakte ook zo. Was getekend: "M. Kuijper" (handtekening). Opmerkelijk aan Martinus' handtekening is dat hij de gestipte ij schrijft als stokletter en niet, zoals nu gebruikelijk, een lusletter.

III. Over de schrijvers

Het ziet ernaar uit dat de schrijver van Martinus' geboorteakte (1850) en de schrijver van Klaas' geboorteakte (1811), hoewel beiden ondertekenen met "Klaas Klaasz. Limmen" twee verschillende personen zijn. Het gaat waarschijnlijk om vader en zoon, te weten:
Klaas Klaasz Limmen (1783-1853), senior, en
Klaas Klaasz Limmen (1806-1882), junior.

* Vooruitblikkend naar het Nederland in de eerste helft van de 20e eeuw. Het gebruik van de typemachine wierp een nieuwe vraag op. Hoe vertaal je schrijfletters naar machineschrift? Voorop staat dat ieder hanschrift uniek is. Een handschrift is ook kenmerkend voor iemands persoonlijkheid/identiteit. Voor de komst van digiD had men al de handtekening om een persoon te identificeren. De moeilijkheid bij de vertaalslag van schrijfletter naar drukletter zit hem erin dat de creatief geschreven lange ij aan de hand van algemene kenmerken vertaald moet worden naar slechts twee mogelijkheden op ons toetsenbord ("ij"of "ij"). Er zal dus een vertaalslag gemaakt moeten worden. Om te beginnen stellen we vast dat de verschijnigsvormen van handgeschreven teksten in principe oneindig zijn, dat wil zeggen slechts ingeperkt door de lichamelijke gesteldheid en het creatief vermogen van de schrijver of schrijfster zelf. Ook stellen we vast dat het omzetten van handgeschreven letters (oneindige variatie) naar de letters op ons toetsenbord (beperkte variatie) ons voor keuzes gaat plaatsen. De keuze is, uitgaande van de toetsenbordinstelling in het Nederlands, in ons onderzochte geval beperkt. Voor het omzetten zijn er namelijk slechts twee mogelijkheden/"smaken": de "ij" of de "y". Er zal dus een beoordeling plaatsvinden, waarbij strategische keuzes moeten worden gemaakt ten aanzien van de omzetting van handgeschreven letters naar drukletters. Wanneer we, aan de hand van de ons ter beschikkinig staande twee mogelijkheden op ons toetsenbord ("ij"of "ij"), beschouwen wat de meest voorkomende parameters zullen zijn van alle handgeschreven equivalenten die we tegen kunnen tegen, dan zien we het volgende. Bij de vertaling van schrijfletter naar typeletter stuitte ik op een zestal voorkeursstrategieën. Ik noem hier de meest gangbare schrijfwijzen en de manier waarop die later vertaald zijn als drukletter in hetzij de "ij" of de "y".

* Enkele decennia geleden was het nog heel gewoon om "y" te gebruiken waar tegenwoordig alleen "ij" aanvaard wordt, bijvoorbeeld in opschriften (slagery), bij treinstations "Ryssen" in plaats van "Rijssen" en later zelfs nog in computeruitvoer (op het giroafschrift stond "AF" en "BY"). (Bron: Wikipedia) Dat bij de "lange ij" als hoofdletter beide letters (I+J) apart moeten is uniek. Geen enkele andere taal heeft een hoofdletter die uit twee letters bestaat. Bij de "IJ" in kapitalen tenslotte ontbreken de puntjes. Dat "Kuijper" en "Kuyper" in de familie door elkaar heen gebruikt worden kan voorkomen door drukwerk of door de typemachine.

- wordt vervolgd -

Ten slotte. Een naam is emotie en maakt deel uit van iemands identeit. In die optiek is iemands naam belangrijk en ook de spelling daarvan doet ertoe. Wat anderen daarmee doen ligt gevoelig. Omwille van het behoud van dit deel van de identiteit van de betrokken personen zullen familienamen zich waarschijnlijk ook in de toekomst blijven onttrekken aan herzieningen van spellingsregels. Uniforme familienamen zouden eenvormigheid bevorderen, waardoor steeds meer mensen hetzelfde zullen heten. De huidige variatie in de familiale naamskeuken doet wat dat betreft weldadig aan. Dus: Cuijper, Kuijper, Kuyper, Kuiper en zelfs Kuipers, allemaal prima. Het standaardiseren van de schrijfwijze van familienamen is ongewenst. Overigens is het gebruik van hoofdletters in eigennamen inmiddels wel overal gestandaardiseerd: in het Nederlands beginnen namen altijd met een hoofdletter. Voor buitenlandse namen gelden misschien andere regels en ook hoe in het buitenland wordt omgegaan met Nederlandse namen valt buiten dit bestek (volgens voetballer Johan Cruijff heeft het buitenland grote moeite met de lange "ij". Hij maakte er Cruyff van, maar dit terzijde).

Wat namen betreft is deze genealogie officieel ingericht. Dat wil zeggen dat iemands naam is zoals die in zijn geboorte-akte staat (Bron: Nederlands Namenrecht). Aldus wordt de letterlijke naam uit een betrouwbare bron overgenomen. Van eventuele latere spellingsvarianten kan een aantekening worden gemaakt en als extra kan nog iemands roepnaam worden vermeld. Bij het ontbreken van de geboorte-akte (vóór 1811 waren er nog geen geboorte-akten) volgt iemands tenaamstelling uit diens doopregistratie. Vaak inclusief patroniem, wanneer dat destijds gebruikelijk was. Wanneer het zicht op doopinformatie eveneens ontbreekt dan moet de naam volgen uit een andere betrouwbare bron. Het lijkt handig om hierin één lijn te trekken, want er kunnen van dezelfde persoon een verscheidenheid aan bronnen met verschillende namen in omloop zijn. Het is het duidelijkst wanneer bij het citeren van de naam zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van dezelfde soort bronnen. Familieleden die in het grijze verleden nog geen officiële achternaam hadden, horen er in deze genealogie uiteraard ook bij, zij zijn immers familie en worden vermeld met alleen hun voornamen inclusief patroniem en evt. bijnamen. Het zou echter niet correct zijn om hen met terugwerkende kracht van een familienaam te voorzien of om ze patroniemen toe te dichten die zij op dat moment niet hadden, verzonnen namen (knutselnamen) rmijden. Maar de uitzondering bevestigt de regel. Zo is het een geaccepteerd gebruik om op de standaard een uitzondering te maken voor personen die onder een andere dan hun officiële geboortenaam (inter)nationale bekendheid genieten (een voorbeeld daarvan is de achternaam van de bekende staatsman Dr. Abraham Kuyper (1837-1920), die eigenlijk 'Kuijper' heet), maar dat heb ik in het kader van deze genealogie nog niet hoeven doen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bevolking Heemskerk in 1849, de huizen, de mensen en hun gezindheden.

GEMEENTEN TEN PLATTEN LANDE.HEEMSKERK.
Wijk A Buurtschap Heemskerkerduin, 28 woonhuizen (9 onbewoonde huizen), 32 huisgezinnen, 104 mannen, 75 vrouwen
Wijk B Buurtschap Noorddorp, 20 woonhuizen (11 onbewoonde huizen), 22 huisgezinnen, 68 mannen, 54 vrouwen
Wijk C Buurtschap Hoogdorp, 12 woonhuizen (4onbewoonde huizen), 15 huisgezinnen, 43 mannen, 49 vrouwen
Wijk D Buurtschap Oosterzij, 29 woonhuizen (22onbewoonde huizen), 39 huisgezinnen,112 mannen, 111 vrouwen
Wijk E Buurtschap Molenbuurt, 19 woonhuizen (1 onbewoonde huis), 27 huisgezinnen, 61 mannen, 65 vrouwen
Wijk F Buurtschap Kerkbuurt, 35 woonhuizen (19 onbewoonde huizen), 47 huisgezinnen, 103 mannen, 123 vrouwen

HEEMSKERK Totaal, 143 woonhuizen (66 onbewoonde huizen), 182 huisgezinnen, 491 mannen, 477 vrouwen (TOTAAL 968 inwoners)

Heemskerk was in 1849 een overwegend katholiek dorp.
763 Heemskerkers waren lid van de katholiek kerk.
204 Heemskerkers behoorden tot een protestante gezindte, vnl. Nederduitsch Hervormd
1 vrouw Oud-Roomschen of van de Bisschoppelijke Klerezie

(totaal 968 gelovigen) Opmerkelijk: iedereen zei bij een kerkgemeenschap te horen.

Nederduitsch Hervormden ----- Roomsch Catholijken --- Nederduitsche Israëlieten: NIHIL -- Onbekend en tot geene der genoemde gezindheden behoorende: NIHIL
M + V + evt.rest.protestants - M+ V + evt. rest. totaal --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
nihil ----------------------------------- 104 + 75 = 179 ---------- Wijk A Buurtschap Heemskerkerduin
12 + 10 = 22 ---------------------- 56 + 44 = 100 ----------- Wijk B Buurtschap Noorddorp
9 + 10 = 19 + 1 = 20 ---------- 33 + 39 = 72 ------------- Wijk C Buurtschap Hoogdorp
23 +24 = 47 + 9 = 56 ---------- 86 + 81 = 167 ----------- Wijk D Buurtschap Oosterzij
34 + 32 = 66 ---------------------- 27+32=59 +1 = 60 ----- Wijk E Buurtschap Molenbuurt
22 + 17 = 39 + 1 = 40 --------- 81 + 105 = 186 - Wijk F Buurtschap Kerkbuurt
100+93=193 + 11 = 204 ------ 387+376 = 763 --- TOTAAL

(Bron: Volkstelling 1849, Noord-Holland, Eerste gedeelte, Plaatselijke Indeeling, Indeeling der bevolking naar de kunne het verblijf den burgerlijken staat de geboorteplaats en de godsdienst, geraadpleegd 2016)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Martinus (Maarten) Kuijper?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Martinus (Maarten) Kuijper

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Martinus (Maarten) Kuijper



Visualize another relationship

Sources

  1. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 15 januari 1850, aktenr 3
  2. Nationale Militie NH Heemskerk 1869, voor de ligting 1870
  3. Burgerlijke Stand Assendelft trouwakte 18 mei 1878, aktenr 24
  4. Burgerlijke Stand Heemskerk trouwakte 16 november 1881, aktenr 17
  5. Burgerlijk Stand Heemskerk overlijdensakte 27 maart 1931, aktenr 12
  6. Burgerlijke Stand Heemskerk overlijdensakte 24-7-1879, aktenr 23
  7. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 29 juli 1880, aktenr 47
  8. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 8 augustus 1881, aktenr 45
  9. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 27 december 1886, aktenr 74
  10. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 18 januari 1888, aktenr 5
  11. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 25 februari 1889, aktenr 15
  12. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 19 april 1890, aktenr 30
  13. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 23 juli 1891, aktenr 54
  14. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 2 april 1894, aktenr 27
  15. Burgerlijke Stand Heemskerk geboorteakte 31 december 1896, aktenr 71
  16. Burgerlijke Stand Heemskerk, geboorteakte 27 april 1898, aktenr 31
  17. Bevolkingsregister Alkmaar Dienstbodenregister dochter Eva
  18. Burgerlijke Stand Heemskerk overlijdensakte 1931, aktenr 28
  19. Burgerlijke Stand Heemskerk overlijdensakte 22 juli 1931, aktenr 28
  20. Bidprentje

Historical events

  • The temperature on January 14, 1850 was about -3 °C. Wind direction mainly northeast. Weather type: betrokken. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In The Netherlands , there was from November 1, 1849 to April 19, 1853 the cabinet Thorbecke I, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1850: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
    • January 29 » Henry Clay introduces the Compromise of 1850 to the U.S. Congress.
    • February 2 » Brigham Young declares war on Timpanogos in the Battle at Fort Utah.
    • May 15 » The Bloody Island massacre takes place in Lake County, California, in which a large number of Pomo Indians are slaughtered by a regiment of the United States Cavalry.
    • July 9 » U.S. President Zachary Taylor dies after eating raw fruit and iced milk; he is succeeded in office by Vice President Millard Fillmore.
    • July 10 » U.S. President Millard Fillmore is sworn in, a day after becoming president upon Zachary Taylor's death.
    • September 18 » The U.S. Congress passes the Fugitive Slave Act of 1850.
  • The temperature on May 18, 1878 was about 12.2 °C. The air pressure was 1 kgf/m2 and came mainly from the west-southwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 71%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from November 3, 1877 to August 20, 1879 the cabinet Kappeijne van de Coppello, with Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1878: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • February 18 » John Tunstall is murdered by outlaw Jesse Evans, sparking the Lincoln County War in Lincoln County, New Mexico.
    • February 21 » The first telephone directory is issued in New Haven, Connecticut.
    • May 14 » The last witchcraft trial held in the United States begins in Salem, Massachusetts, after Lucretia Brown, an adherent of Christian Science, accused Daniel Spofford of attempting to harm her through his mental powers.
    • June 10 » League of Prizren is established, to oppose the decisions of the Congress of Berlin and the Treaty of San Stefano, as a consequence of which the Albanian lands in the Balkans were being partitioned and given to the neighbor states of Serbia, Montenegro, Bulgaria, and Greece.
    • December 18 » The Al-Thani family become the rulers of the state of Qatar.
    • December 31 » Karl Benz, working in Mannheim, Germany, filed for a patent on his first reliable two-stroke gas engine, and he was granted the patent in 1879.
  • The temperature on July 20, 1931 was between 9.9 °C and 18.8 °C and averaged 14.2 °C. There was 4.3 mm of rain during 0.8 hours. There was 5.1 hours of sunshine (32%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In the year 1931: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.9 million citizens.
    • February 13 » The British Raj completes its transfer from Calcutta to New Delhi.
    • March 3 » The United States adopts The Star-Spangled Banner as its national anthem.
    • March 15 » SSViking explodes off Newfoundland, killing 27 of the 147 on board.
    • May 7 » The stand-off between criminal Francis Crowley and 300 members of the New York Police Department takes place in his fifth-floor apartment on West 91st Street, New York City.
    • July 1 » Wiley Post and Harold Gatty become the first people to circumnavigate the globe in a single-engined monoplane aircraft.
    • October 21 » A secret society in the Imperial Japanese Army launches an abortive coup d'état attempt.
  • The temperature on July 23, 1931 was between 11.0 °C and 25.4 °C and averaged 18.6 °C. There was 11.9 hours of sunshine (74%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In the year 1931: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.9 million citizens.
    • February 3 » The Hawke's Bay earthquake, New Zealand's worst natural disaster, kills 258.
    • March 23 » Bhagat Singh, Shivaram Rajguru and Sukhdev Thapar are hanged for the killing of a deputy superintendent of police during the Indian independence movement.
    • March 25 » The Scottsboro Boys are arrested in Alabama and charged with rape.
    • May 29 » Michele Schirru, a citizen of the United States, is executed by Italian military firing squad for intent to kill Benito Mussolini.
    • June 23 » Wiley Post and Harold Gatty take off from Roosevelt Field, Long Island in an attempt to circumnavigate the world in a single-engine plane.
    • July 1 » Wiley Post and Harold Gatty become the first people to circumnavigate the globe in a single-engined monoplane aircraft.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Kuijper

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Kuijper.
  • Check the information Open Archives has about Kuijper.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Kuijper.

The Genealogy Kuijper publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Helga Kuijper, "Genealogy Kuijper", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I44.php : accessed April 18, 2024), "Martinus (Maarten) Kuijper (1850-1931)".