Genealogy Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Lammert van Delden (1742-1808)

Personal data Lammert van Delden 


Household of Lammert van Delden

He is married to Reintje Reumerman.

They got married on September 23, 1787 at Apeldoorn, he was 45 years old.


Child(ren):

  1. Teunis van Delden  1788-1875 
  2. Jaap van Delden  1790-1793
  3. Jan van Delden  1791-1848 
  4. Fennetjen van Delden  1793-1869 
  5. Jacoba van Delden  1794-1824
  6. Jacobjen van Delden  1796-????
  7. Cornelia van Delden  1799-1800
  8. Cornelis van Delden  1802-1818


Notes about Lammert van Delden

Papiermaker op één van de Middelste Molens in Loenen, waar zijn weduwe later ook als papiermaakster wordt genoemd. Meester papiermaker 1789-1797 op één van de Achterste Molens in Loenen. Erft op 03-04-1797, na het overlijden van moeder Fenneken Lamberts, de 1e Achterste Molen in Loenen.

De papiermolens in de provincies Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg (H. Voorn)
Blz. 471: Loenen, De Achterste Molen
In 1790 wordt op de Achterste Molen voor het eerst Jans broer Lammert van Delden genoemd. Een paar jaar later, in september 1795, is Jan van Delden overleden, in januari 1797 stierf Fenneke Lammers. In april 1797 vond een magescheid plaats, waarbij de Middelste Molen naar Hendrik van Delden ging en Lammert van Delden de Achterste Molen kreeg, mits uitkerende aan zijn broer Cornelis 1300 gld; hij moest ook de helft van de lening van 2200 gld tot zijn last nemen. Lammert van Delden, geboren 1742, zoon van Teunis Cornelisse van Fenneke Lammers, trouwde in september 1787 met Reintje Roemermans uit Vaassen. Hij is 10 oktober 1808 gestorven, zij was in 1820 nog in leven. Een kleine hypothecaire lening van 800 gld moest Lammert in 1798 opnemen bij Jannes Ledeboer. Deze lening was in 1823 nog niet afgelost.
In de moeilijke Franse tijd weduwe geworden, zette Reintje Roemerman (Reumerman, Ruimerman) met hulp van gehuurde krachten het bedrijf voort. Zij betaalde per jaar 108 gld aan grond- en waterpacht. In 1811 waren maar tien van de 26 hamers in bedrijf; een maalbak was er niet. Haar zoon Jan van Delden, in mei 1791 geboren, wat later ook de zoon Teunis Lamberts van Delden, zijn als papiermakersknechts naar Rozendaal vertrokken. In 1815 woonden Hendrik Slikhan en Gerrit Berends met haar op de molen; de zoon Teunis was in 1819 weer in Loenen werkzaam.
Inmiddels was de weduwe in een proces met de heer van ter Horst geraakt over de pacht van het water en de grond, waarop de molen stond. In 1811 staakte Reintje Roemerman de betaling van de jaarlijkse pacht van 108 geld, wegens een verschil van mening; zij meende dat Hackfort alleen recht had op waterpacht, maar dat de grond haar eigendom was. De rechtbank te Arnhem had in het voordeel van de weduwe beslist op formele gronden: zij alleen, niet haar mede-erfgenamen waren ‘aangesproken’. Natuurlijk ging Hackfot in beroep bij het Hoog Gerechtshof in Den Haag. In november 1819 besliste dit hoogste rechtscollege, dat Hackfort de eigendom van de grond volledig had bewezen en dat Reintje Roemerman en haar ‘mede-geintimeerde’ zoon Teunis acht jaren (1811-1818) pacht, totaal 864 gld hadden te betalen alsmede de kosten van van de rechtszaak, die op 1136 gld werden geschat. Bovendien moesten zij de gepachte grond ontruimen. De inmiddels reeds naar Oosterbeek vertrokken weduwe zag zich genoodzaakt, tegen ‘minnelijke taxatie’ de nog steeds door Teunis bewoonde molen over te dragen aan Hackfort. Op 22 april 1820 vond de overdracht aan de baron plaats door de weduwe, haar zoon Teunis, papiermaker te Loenen, Jan, papiermaker te Oosterbeek en hun zusters Fenneken, Elisabeth en Jacoba, alle drie ‘dienstmeid’, in respectievelijk Loenen, Westervoord en Utrecht. De molen werd op afbraak getaxeerd op 1800 gld, maar dat betekende niet, dat de molen ook werd afgebroken. Teunis van Delden Lammerstz. bleef als pachter op de Achterste Molen, tegen een pacht van 175 gld per half jaar. Zeer waarschijnlijk was dit de pacht voor de beide Achterste Molens, waarvan de tweede molen door Teunis van Delden werd verhuurd aan Derk Ligt.

Blz. 275: Oosterbeek, De Klingenbeekse molen
In 1818 kwam Jan van Delden, zoon van Lammert van Delden, papiermaker op de Achterste Molen in Loenen, met zijn vrouw Jenneken Licht (Ligt) van Rozendaal naar Oosterbeek. Ook zijn moeder, Reintje Roemerman (Reumerman), die weduwe was, vestigde zich hier. Van Delden volgde Pannekoek als pachter op; Jan van Delden en zijn vrouw vertrokken in maart 1846 naar Arnhem, maar de molen wordt nog vermeld in een opgave van papierfabrieken in 1850.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Lammert van Delden?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Lammert van Delden

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Lammert van Delden

Ancestors (and descendant) of Lammert van Delden


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Lammert van Delden



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on March 9, 1742 was about -0 °C. Wind direction mainly northeast. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • In the year 1742: Source: Wikipedia
      • January 24 » Charles VII Albert becomes Holy Roman Emperor.
      • February 16 » Spencer Compton, Earl of Wilmington, becomes British Prime Minister.
      • April 13 » George Frideric Handel's oratorio Messiah makes its world-premiere in Dublin, Ireland.
    • The temperature on September 23, 1787 was about 15.0 °C. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1787: Source: Wikipedia
      • June 20 » Oliver Ellsworth moves at the Federal Convention to call the government the 'United States'.
      • July 13 » The Continental Congress enacts the Northwest Ordinance establishing governing rules for the Northwest Territory. It also establishes procedures for the admission of new states and limits the expansion of slavery.
      • August 6 » Sixty proof sheets of the Constitution of the United States are delivered to the Constitutional Convention in Philadelphia, Pennsylvania.
      • September 17 » The United States Constitution is signed in Philadelphia.
      • October 1 » Russians under Alexander Suvorov defeat the Turks at Kinburn.
      • December 18 » New Jersey becomes the third state to ratify the U.S. Constitution.
    • The temperature on October 10, 1808 was about 9.0 °C. There was 44 mm of rainWind direction mainly southwest. Weather type: betrokken regen. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1808: Source: Wikipedia
      • January 22 » The Portuguese royal family arrives in Brazil after fleeing the French army's invasion of Portugal two months earlier.
      • January 26 » The Rum Rebellion is the only successful (albeit short-lived) armed takeover of the government in New South Wales.
      • May 3 » Finnish War: Sweden loses the fortress of Sveaborg to Russia.
      • June 15 » Joseph Bonaparte becomes King of Spain.
      • July 28 » Mahmud II became Sultan of the Ottoman Empire and Caliph of Islam.
      • November 23 » French and Poles defeat the Spanish at Battle of Tudela.
    • The temperature on October 14, 1808 was about 7.0 °C. There was 44 mm of rainWind direction mainly southwest. Weather type: betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1808: Source: Wikipedia
      • February 11 » Jesse Fell burns anthracite on an open grate as an experiment in heating homes with coal.
      • May 3 » Peninsular War: The Madrid rebels who rose up on May 2 are executed near Príncipe Pío hill.
      • August 21 » Battle of Vimeiro: British and Portuguese forces led by General Arthur Wellesley defeat French force under Major-General Jean-Andoche Junot near the village of Vimeiro, Portugal, the first Anglo-Portuguese victory of the Peninsular War.
      • September 13 » Finnish War: In the Battle of Jutas, Swedish forces under Lieutenant General Georg Carl von Döbeln beat the Russians, making von Döbeln a Swedish war hero.
      • November 23 » French and Poles defeat the Spanish at Battle of Tudela.
      • December 22 » Ludwig van Beethoven conducts and performs in concert at the Theater an der Wien, Vienna, with the premiere of his Fifth Symphony, Sixth Symphony, Fourth Piano Concerto (performed by Beethoven himself) and Choral Fantasy (with Beethoven at the piano).
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Van Delden


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Peter Koldewijn., "Genealogy Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I960.php : accessed May 6, 2024), "Lammert van Delden (1742-1808)".