Genealogy John van Hemert » Dirkje Maria Kon (1902-1974)

Personal data Dirkje Maria Kon 

  • She was born on August 19, 1902 in Leerdam.
    Kind:

    Dirkje Maria Kon

    Geslacht:

    Vrouw

    Geboorteplaats:

    Leerdam

    Geboortedatum:

    dinsdag 19 augustus 1902

    Vader:

    Adrianus Kon

    Moeder:

    Annigje Sijgje van Vliet

    Gebeurtenis:

    Geboorte

    Datum:

    dinsdag 19 augustus 1902

    Gebeurtenisplaats:

    Leerdam

    Documenttype:

    BS Geboorte

    Erfgoedinstelling:

    Nationaal ArchiefNationaal Archief
    Plaats instelling:

    Den Haag

    Collectiegebied:

    Zuid-Holland

    Aktenummer:

    149

    Registratiedatum:

    20 augustus 1902

    Akteplaats:

    Leerdam

    Aktesoort:

    Geboorteakte
  • Record.Source 1
    Het echte moment, de intocht, heb ik niet meebeleefd'
    Cor Groen (1925) kwam in de tweede helft van juni 1945 vrij in Dordrecht...
    MARTIN SCHOUTEN24 mei 1995
    'Wij hadden thuis in Leerdam een café, en er kwamen regelmatig Duitse soldaten wat drinken, ja, daar kwam je niet onderuit natuurlijk. Tegenover ons woonden mensen, een oude dame met een vrijgezelle dochter, die buiten Leerdam een veestapel hadden, met aangrenzend een hooiopslag en een hele grote molen waar vroeger koren in gemalen werd, maar waar de wieken niet meer aan zaten. Daar hadden ze een meelhandel in, waar hun zoon de scepter zwaaide. Ik zat daar veel - door dat vee en die paarden en noem alles maar op. Ik was kind aan huis bij die familie en wist dus precies wat er aan de hand was: de oude mevrouw en haar dochter hadden twee joden in huis, die zoon had er vijf in huis en bij een andere zoon in Asperen, een dorp in de omgeving, zaten er ook vijf. Bij elkaar had die familie twaalf joden.
    Die familie Kon, zowel die oude vrouw als het hele gezin, dat waren gewoon ijzervreters. Bikkelharde mensen waren dat en die zoon met die molen vooral was hondsbrutaal, deed alles wat niet mocht in oorlogstijd. Hij kocht koeien om die te slachten en dan verkocht hij het vlees, dat bracht goed geld op, en hij is daar zelf ook beter van geworden.
    Ik zat daar dus altijd, en op een avond vroeg hij of ik meeging, met hem en zijn knecht, om een partij koeien te halen. Je had toen spertijd - na achten mocht je niet meer naar buiten - en het was royaal na achten toen wij van de dijk af kwamen en de Kerkstraat in liepen, de hoofdstraat van Leerdam, met een stuk of twaalf koeien die kop aan staart waren gebonden. Met z'n drieën liepen we daar om negen uur 's avonds, met een stuk of twaalf loeiende koeien, door die Kerkstraat, langs een Duitse bewaking. Die moffen hebben waarschijnlijk gedacht dat het wel goed was. We hadden papieren, allemaal valse, dat het voor de voedselvoorziening was, en we hadden overal stempels voor, maar daar werd nog niet eens naar gevraagd. Nou, zo'n man was dat.
    Bij die familie kwamen ook twee politieagenten die daar hun melk haalden, hun boter en dat soort dingen. Die agenten zaten in de ondergrondse en ze hadden ook die adressen verzorgd voor de joden daar. Ik werd ook wel eens ingeschakeld voor bepaalde boodschappen of iets dergelijks. Ik had in de oorlogstijd de mulo afgelopen en toen moest ik eigenlijk in de Arbeidsdienst, om in Drenthe te spitten voor de Duitsers, maar dank zij onze huisarts ben ik daarvoor afgekeurd.
    Op mijn zeventiende jaar ben ik in Leerdam op het distributiekantoor terechtgekomen. Je had toen die bonkaarten, die werden daar uitgereikt, en ik zat daar in de uitgavedienst. Op een gegeven moment werden twee beambten van dat kantoor door de Sicherheitsdienst van huis gehaald, die zijn nooit meer teruggekomen en daar is achteraf ook niets meer van vernomen. Dat is aangegeven werk geweest, want die verzorgden de bonkaarten en alles wat daarbij hoorde voor de onderduikers in Leerdam en omgeving. Dat werk werd gecoördineerd door die twee politieagenten.
    Een van die agenten kwam naar me toe en zei: ''We zitten helemaal onthand.'' Ik meen dat ze zorgden voor 21 onderduikers in de directe omgeving en daar waren dus opeens geen bonkaarten meer voor. Hij zegt: ''Cor, zie jij kans om dat op te vangen?'' Ik heb gezegd: ''Nou, ik zal het proberen.'' Hij zegt: ''Als we er maar vast zo en zo veel hebben, dat zijn de meest dringende gevallen, als we die maar vast hebben.'' Of ik dat te elfder ure nog kon verzorgen.
    De mensen moesten hun bonkaarten op bepaalde dagen afhalen: dat was dan vandaag in Leerdam, morgen in Asperen en een dag later in weer een andere randgemeente. Een week daarna was er nog een kans voor mensen die ziek of elders waren geweest, om ze alsnog te komen halen op het hoofdkantoor in Leerdam. Omdat de hoofduitreiking al geweest was, was die na-uitreiking toen onze laatste kans. Om overvallen en zo te voorkomen zat er altijd politiebewaking bij, en deze agent zei: ''Zie je kans dat op de na-uitreiking te doen, want dan zit ik er zelf bij als bewaker en als er risico is, kunnen we altijd nog zien.'' Dat is dus toen gelukt en ik heb de bonnen gewoon meegenomen en daarna nog een paar keer, in mijn tas en onder mijn kleren.
    Een paar weken later zaten we op een zaterdagmorgen weer op het distributiekantoor, met dezelfde politieman bij de ingang. Het was bijna sluitingstijd toen de Sicherheitsdienst binnenkwam, even voor twaalven. Ze pakken die agent zijn revolver af, hij wordt in de boeien geslagen en afgevoerd. Er werden nog een paar namen afgeroepen van mensen die mee moesten en we hebben daar gezeten tot een uur of vier, onder bewaking van de SD, tot we naar huis konden. Ik denk dat de Duitsers uit die distributiemannen die al eerder gearresteerd waren - ik meen dat het er twee waren - een hoop gegevens los gekregen hebben. Want op die zaterdag hebben ze èn het distributiekantoor èn heel Leerdam afgezet en daar hebben ze razzia's gehouden: alle namen en adressen waren bekend waar joden zaten.
    Ze zijn ook bij de familie Kon geweest. Op dat moment zat bij die oude mevrouw nog één jood, want die andere hadden ze voor die razzia's al weggedaan. Die ene kon je nooit herkennen als jodenjongen: dat was een blonde knul die zo normaal tussen de bevolking had kunnen verkeren zonder dat ooit iemand iets aan hem had kunnen zien. Maar bij die andere kon je het bij wijze van spreken al op een kilometer afstand zien, ja, we hebben allemaal een beeld van een jodenman en dat was het prototype van een jood. Omdat ze een bedrijf hadden waar klanten kwamen voor melk en meel werd dat op een gegeven moment te riskant en toen hebben ze hem weggedaan naar buiten Leerdam. Daar is hij met die razzia's toen weggehaald en hij is ook nooit meer teruggekomen.
    De andere was door de oude mevrouw ondergebracht in een hooischuur die vol hooi zat, en dan moet je zo die kap denken en dan blijft er een stukje open: daar lag hij, onder die punt. Ze hebben hem niet gevonden, maar ze hebben wel die oude mevrouw en die dochter meegenomen naar het gemeentehuis, ik heb toen hun melk 's avonds nog uitgevent. De toenmalige burgemeester van Leerdam - en meestal waren de burgemeesters die toen aangesteld waren foute mensen, maar dit was een man die zijn positie gebruikte om goed te doen - heeft ervoor gezorgd dat ze de andere dag weer naar huis konden.
    Maar die familie Kon, zowel die oude vrouw als het hele gezin, dat waren echt bikkelharde mensen. Die zouden liever, bij wijze van spreken, nog gesneuveld of gemarteld zijn dan dat ze ooit iets loslieten. Hun zoon is, ondanks dat ze alles afgezet hebben, zijn huis uit gevlucht en is de straat overgestoken en via via is hij er tussenuit gegaan, dat de SD hem niet kon grijpen. Die vijf joden die bij hem zaten, daar zijn ze volop naar aan het zoeken geweest, maar die hadden dermate goede schuilplaatsen in die enorme molen. . . Dat was een hoog, groot ding waar je eigenlijk alleen maar met ladders in kon.
    De andere dag, die zondag, hebben ze een inval gedaan bij die zoon in Asperen, waar dus ook vijf joden zaten. Die had ze onder de vloer zitten, het kleed en het hele meubilair er overheen - zaterdags was dit allemaal in Leerdam gebeurd en hij wist dat dit ook daar zou kunnen gebeuren - en die hebben ze ook niet gevonden.
    Ik ben die elf joden van de familie Kon blijven voorzien van bonkaarten en eten. Maar die ene, die bij die mevrouw en die dochter in huis was, werd verschrikkelijk ziek. Die lag op die hooizolder, tussen het dak en het hooi in, en daar is een arts bij gehaald waarvan wij wisten dat hij goed was. In zo'n kleine gemeenschap, vooral als je intiem met elkaar was, wist je wel of iemand goed of fout was.
    Die huisarts bezocht die knaap elke dag en verzorgde hem met medicijnen en alles, maar op een gegeven moment was het zo ver dat die arts zegt: ieder moment kan het gebeurd zijn. De zoon van de familie Kon kwam naar ons toe: of wij eventueel wilden helpen als hij zou overlijden, om hem 's avonds in de grond naast de hooischuur te begraven. We hadden de spullen al klaargezet in de molen voor als het nodig was, maar die jongen is er weer bovenop gekomen.
    Die andere vijf zaten boven in de molen en daar had je eerst een vaste trap, dan een ladder en dan zaten ze helemaal boven in de nok achter een trechter, en omdat ik een jonge vent was werd mij verzocht of ik ze daar 's avonds eten wilde brengen. Het was alleen even oversteken omdat ik er schuin tegenover woonde, het risico van op straat verschijnen was ook gering. De vuile spullen, zelfs de ontlasting, nam ik mee terug in een rugzak: de po en de hele mikmak.
    Dat heeft zo een paar weken geduurd, tot er een paar mensen van het distributiekantoor worden gearresteerd omdat ze bonnen hadden verduisterd en daar zwart in handelden. Die komen bij de gemeentepolitie terecht, dus niet in de Duitse handen, maar die worden verhoord, verhoord en men gaat onderzoeken en komt erachter dat ik ook bonnen verduisterd had. Op een nacht werd ik van mijn bed gelicht en meegenomen naar het politiebureau en verhoord, verhoord, verhoord, verhoord. Ja, ik had dus ook bonnen verduisterd, maar ik kon natuurlijk niet vertellen waarom en ze dreigden op een gegeven moment: denk erom, zo en zo, anders hevelen we je over in Duitse handen. Dat was ook nog een argument om je aan het praten te krijgen. Dus ik ging mee onder de noemer van die andere twee die bonnen hadden verduisterd voor de handel. Het eind van het liedje was dat ik in maart '45 naar de gevangenis in Dordrecht werd gebracht, in afwachting van een proces.
    Toen de bevrijding kwam hoorden we buiten muziek, feest, juichen, tekeer gaan en binnen de kortste keren kregen we een stelletje geallieerde officieren binnen. De politieke gevangenen konden er gelijk uit, maar de anderen moesten blijven zitten. Ik werd ook niet vrijgelaten omdat ik gewoon een burgerproces af moest werken voor verduistering van bonnen en eventuele zwarte handel. In juni kwam mijn zaak voor. Ik had een advocaat en 21 getuigen, waar ook die twee politiemannen bij zaten, die wonder boven wonder uit Duitsland terug gekomen waren, en ik mocht meteen naar huis.
    Dat was mijn bevrijding. Door alle familiebezoeken wist ik wel wat er gaande was, maar het was toch vervelend dat ik al die dingen niet had meebeleefd. Er waren nog overal straatfeesten, want iedere straat voelde zich geroepen om een feest te geven, vandaag die en morgen die, dat heeft nog tot in juli geduurd en dat heb ik nog wel meegemaakt, maar het echte moment, dat van die intocht, nee, en dat was dus niet leuk.'
    Volgende week: 'Wat we nooit begrepen hebben en altijd hebben gevoeld als een vernedering, was dat we voor elke Jap moesten buigen.'
  • She died in the year 1974, she was 71 years old.
  • A child of Adrianus Kon and Annigje Sijgje van Vliet
  • This information was last updated on February 16, 2020.

Household of Dirkje Maria Kon

She is married to Hendrik van de Poll.

They got married on October 18, 1928 at Leerdam, she was 26 years old.

Bruidegom:

Hendrik van de Poll

Geboorteplaats:

Loenen

Leeftijd:

33

Bruid:

Dirkje Maria Kon

Geboorteplaats:

Leerdam

Leeftijd:

26

Vader van de bruidegom:

Hendrik van de Poll

Moeder van de bruidegom:

Geertje van Meerveld

Vader van de bruid:

Adrianus Kon

Moeder van de bruid:

Annigje Sijgje van Vliet

Gebeurtenis:

Huwelijk

Datum:

donderdag 18 oktober 1928

Gebeurtenisplaats:

Leerdam

Documenttype:

BS Huwelijk

Erfgoedinstelling:

Nationaal ArchiefNationaal Archief
Plaats instelling:

Den Haag

Collectiegebied:

Zuid-Holland

Aktenummer:

52

Registratiedatum:

18 oktober 1928

Akteplaats:

Leerdam

Aktesoort:

Huwelijksakte

Notes about Dirkje Maria Kon

FAMC uur: 00:04:19

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Dirkje Maria Kon?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Dirkje Maria Kon

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Dirkje Maria Kon

Jilis Kon
1833-1914
Adrianus Kon
1865-1927

Dirkje Maria Kon
1902-1974

1928

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-echte-moment-de-intocht-heb-ik-niet-meebeleefd~bb5c4db9/

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on August 19, 1902 was between 15.8 °C and 20.8 °C and averaged 17.9 °C. There was 1.8 hours of sunshine (12%). Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 1, 1901 to August 16, 1905 the cabinet Kuijper, with Dr. A. Kuijper (AR) as prime minister.
    • In the year 1902: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.2 million citizens.
      • April 2 » "Electric Theatre", the first full-time movie theater in the United States, opens in Los Angeles.
      • May 17 » Greek archaeologist Valerios Stais discovers the Antikythera mechanism, an ancient mechanical analog computer.
      • May 20 » Cuba gains independence from the United States. Tomás Estrada Palma becomes the country's first President.
      • June 24 » King Edward VII of the United Kingdom develops appendicitis, delaying his coronation.
      • August 9 » Edward VII and Alexandra of Denmark are crowned King and Queen of the United Kingdom of Great Britain and Ireland.
      • December 28 » The Syracuse Athletic Club defeated the New York Philadelphians, 5–0, in the first indoor professional football game, which was held at Madison Square Garden.
    • The temperature on October 18, 1928 was between 8.2 °C and 15.4 °C and averaged 12.3 °C. There was 8.5 mm of rain. There was 1.6 hours of sunshine (15%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
    • In the year 1928: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.6 million citizens.
      • June 18 » Aviator Amelia Earhart becomes the first woman to fly in an aircraft across the Atlantic Ocean (she is a passenger; Wilmer Stultz is the pilot and Lou Gordon the mechanic).
      • September 18 » Juan de la Cierva makes the first autogyro crossing of the English Channel.
      • October 15 » The airship, Graf Zeppelin completes its first trans-Atlantic flight, landing at Lakehurst, New Jersey, United States.
      • October 22 » Phi Sigma Alpha fraternity is founded at the University of Puerto Rico.
      • November 18 » Release of the animated short Steamboat Willie, the first fully synchronized sound cartoon, directed by Walt Disney and Ub Iwerks, featuring the third appearances of cartoon characters Mickey Mouse and Minnie Mouse. This is considered by the Disney corporation to be Mickey's birthday.
      • December 13 » George Gershwin's An American in Paris is first performed.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Kon

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Kon.
    • Check the information Open Archives has about Kon.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Kon.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Johannes van Hemert, "Genealogy John van Hemert", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-john-van-hemert/I1955.php : accessed May 29, 2024), "Dirkje Maria Kon (1902-1974)".