Stamboom Hobers » Abraham Hobers (1757-1818)

Persoonlijke gegevens Abraham Hobers 

  • Hij werd gedoopt op 2 februari 1757 in Amsterdam.Bron 1
    Abraham is gedoopt door pastor Winoldus Budde in de Noorderkerk.
    Getuigen: "Abraham de Vogel" (oudere broer van zijn moeder) en "Hillegonda Hobers" (jongere zus van zijn vader)
  • Beroepen:
    • in het jaar 1785 "Koornwijnbrander" (jeneverstoker).
    • van 1803 tot 5 november 1818 "Hoog-Heemraad van den Zeeburg en Diemerdijk".Bron 2
  • Functie in het jaar 1795: "Secretaris van de Municipaliteit in Muijden".
  • Functie in het jaar 1805: Secretaris van het schoolbestuur.
  • Geloof: Nederlands Hervormd.Bron 1
  • Woonachtig:
    • van 2 februari 1757 tot na 1778: Amsterdam "den Haarlemmerdijk noordhoek Binnen Wieringerstraat".Bron 3
    • in het jaar 1778: Amsterdam "opde Haarlemmerdijk".Bron 4
    • van 1785 tot rond 1794: Schiedam "aan de Noordmolenstraat".Bron 5
    • van 1795 tot 1804: Muiden.
    • in het jaar 1818: Amsterdam "op den Haarlemmerdijk No 207 Kanton b ".Bron 2
      Het pand heeft tegenwoordig (2009) nummer 129
  • Hij is overleden op 5 november 1818 in Amsterdam.Bron 6
    Aangifte van overlijden wordt gedaan door Hendrik de Vogel. Hij betaalt de verschuldigde f 15; de op één na hoogste klasse:
    " .. is ingeschreven het afsterven van Abraham Hobers, overleden den vijfden dezer ten Elf ure des morgens. Oud Ca. drieën zestig jaren, .."
    Oorzaak: "eene Krankheid"
    Tijdstip: 11:00
  • Registratie van overlijden op 6 november 1818.Bron 6
  • Een kind van Dirk Hobers en Sijbrecht Franke
  • Dirck ter Veer is zijn petekind
  • Isaack ter Veer is zijn petekind
  • Geertruijd Alida ter Veer is zijn petekind
  • Sijbrecht Weerman is zijn petekind
  • Johannes Henricus Weerman is zijn petekind
  • Abraham ter Veer is zijn petekind
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 april 2023.

De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.


Gezin van Abraham Hobers

Hij is getrouwd met Maria van Hoeven.

Toestemming voor het huwelijk is 4 september 1778 verkregen te Amsterdam.Bron 4

Ondertrouwakte: "Den 4 September 1778"
"Abraham Hobers van Ams. Gereformeert: oud 21 Jaren, Op de Haarlemmerdijk, geast met sijn moeder Sijbrecht Franke ende Maria Hoeven van Ams. gereformeert Oud 21 Jaren , Woont als voorz Ouders Doot, Geast met haar oom en voogd Valentein van Pelsen."

Beiden naamtekenen.

Het echtpaar betaalt trouwbelasting in de op één na hoogste klasse:
"onder de classis van Vijftien Guldens Ao 1778 2 September Abraham Hobers en Maria van hoeven | 30:--"

Notities over Abraham Hobers

Alles wat hier staat is zeer voorlopig. Nog veel moet onderzocht worden of getranscribeerd.

Abraham Hobers; "koornwijnbrander" en "Hoog-Heemraad van den Zeeburg en Diemerdijk"

Abrahams jeugd
Abraham Hobers wordt geboren in Amsterdam op de hoek van de Haarlemmersdijk en de Binnen Wieringenstraat. Het geboortehuis staat er nog altijd (afbeelding 1). Sinds zijn vader, de rijke "koopman van wijnen" Dirk Hobers, dit pakhuis annex woonhuis kocht, zo'n 17 jaar voor Abrahams geboorte, is er heel veel gebeurd. Abraham is de 7-e zoon voor Dirk Hobers en Sijbrecht Franke, maar alle zes broertjes zijn overleden als Abraham geboren wordt. Broertje Frerik is zelfs pas 14 dagen voor Abrahams geboorte overleden op 3-jarige leeftijd. Frerik is vernoemd naar opa Frederick Hobers "den hoedemaecker". Het is de zesde keer dat de familie Hobers de gang maakt achter de baar naar de Noorderkerk, waar vrijwel alle broertjes in hetzelfde grafje begraven liggen. Vader, moeder en de zussen: Alida (12 jaar) en Elisabeth (10 jaar) zullen dus ook bezorgd zijn als Abraham geboren wordt. Gelukkig geniet dit jongetje een goede gezondheid. Na hem worden alleen nog drie meisjes geboren, zodat hij de enige zoon blijft. Ook tweede helft 1700 zal een opvoeding met zoveel vrouwelijke energie om hem heen, gevolgen hebben gehad voor zijn ontwikkeling. Heel veel jaren later zal zijn vrouw hem typeren: "zijn beminnelijk karakter, maakte hem bemind bij alle die hem kenden"

Als Abraham 13 jaar is, overlijdt zijn vader op 61-jarige leeftijd. De familie loopt de vertrouwde route naar de Noorderkerk: de Binnen Wieringenstraat uit, aan het eind rechtsaf lang de Brouwersgracht en dan slechts na een klein stukje zien ze links bij de Prinsengracht de Noorderkerk al. Aan het hoofd van de stoet de ingehuurde 14 dragers met op de baar het lichaam van Dirk Hobers. Over de kist de roef met het zwarte lijkkleed. Achter de dragers eerst de mannen: de enige zoon Abraham, de naar Abrahams vader vernoemde neef Dirk van der Does, zoon van zijn oudere zus Elisabeth Hobers. Dirks vader is net vorig jaar kerst als constabel uitgezeild met de VOC en is er vandaag dus niet bij (verhaal bij zus Elisabeth). Dirks moeder loopt achteraan bij de vrouwen. Bij de mannen loopt ook Gerrit Jan ter Veer, de verloofde van zijn oudste zus Alida. Ze gaan volgend jaar trouwen. Na de mannen komen de vrouwen: Abrahams moeder Sijbrecht Franke, vergezeld van zijn zussen Alida, Elisabeth, Hillegonda, Johanna en Susanna Gesina Hobers. Ook de zus van zijn vader Hillegonda Hobers loopt hier. Tante Hillegonda heeft zowel haar man Barend Oudenheuvel als een zoon Jan Oudenheuvel verloren. Beiden zijn om het leven gekomen tijdens een reis met de VOC. (lees de verhalen bij Hillegonda Hobers). Hillegonda Hobers is nu het enige kind van de hoedenmaker dat nog in leven is. Dan komt de stoet bij de kerk aan en wordt Dirk Hobers begraven in vak WV 19 K.
"dingsdag den 6 nov. 1770: K 4 W ... Dirk Hobers op de Haarlemmerdijk op de hoek van de BinnenWieringerstraat; 14 Roef en Baar WV 19 K"

Een jaar na het overlijden van zijn vader komt er een andere man in huis. Zus Alida trouwt met een buurjongen uit de Binnen Wieringenstraat: Gerrit Jan ter Veer, oorspronkelijk afkomstig uit Kampen. Gerrit Jan komt ook wonen in dit grote pand van de familie Hobers. Al een jaar later wordt er een jongetje geboren: Abraham. Voor Abraham Hobers zal het bijzonder geweest zijn, een naamgenoot erbij. (het jongetje is vernoemd naar de vader van Gerrit Jan: Abraham ter Veer). De jaren die volgen kennen weer veel verdriet; het is net of de geschiedenis zich in dit huis herhaalt. Opnieuw sterven mannelijke nakomelingen op zeer jonge leeftijd. Drie keer wordt er een zoontje geboren die de naam "Dirk" krijgt, naar opa Dirk Hobers en alle drie keer overlijdt het kind op heel jonge leeftijd.
Dit is de omgeving waarin Abraham Hobers opgroeit.

Poorter van Amsterdam
De tweede primaire bron van Abraham Hobers is het Poorterboek van Amsterdam. Hij 'koopt' in 1772 het poorterschap van Amsterdam. Helaas vermeldt het niet wat Abrahams eigen beroep is.
"Den 3 Junij 1772
"Hobers (Abraham) zoon van Dirk Hobers van Coeverden in leven Coopman"

Abraham wordt daarmee een burger die toegang heeft tot de privileges en voorrechten van de stad. In de poorterboeken onderscheidde men drie soorten poorters. Abraham hoorde tot de eerste soort "de geboren poorters": personen die in de stad geboren waren en van wie de vader poorter was. Om lid van een gilde te kunnen worden, moest Abraham poorter zijn. Kinderen van poorters die wees werden, mochten in het Burgerweeshuis worden opgenomen. Andere wezen gingen naar minder goede weeshuizen van kerken en liefdadigheidsinstellingen. Dit zal nooit voor Abraham van toepassing worden: hij blijft kinderloos. Nadat hij de eed aan de stad heeft afgelegd, krijgt hij een ingezetencedel (klein poortercedel).

Huwelijk met Maria van Hoeven
Ook op de Haarlemmerdijk woont ene Maria van Hoeven. Ze zullen elkaar geregeld ontmoet hebben; niet alleen in de buurt, maar vast ook bij de zondagse kerkgang naar de Noorderkerk. In 1778 besluiten ze te trouwen, ze zijn beiden 21 jaar. Moeder Sijbrecht is getuige bij het huwelijk van haar enige nog levende zoon. Uit de huwelijksakte blijkt dat Abraham nog steeds op de Haarlemmerdijk woont, wat er op kan duiden dat hij bij zijn zwager Gerrit Jan ter Veer, die de wijnhandel van zijn vader overgenomen heeft, in dienst is.
" Den 4 September 1778"
"Abraham Hobers van Ams. Gereformeert: oud 21 Jaren, Op de Haarlemmerdijk, geast met sijn moeder Sijbrecht Franke ende Maria Hoeven van Ams. gereformeert Oud 21 Jaren , Woont als voorz Ouders Doot, Geast met haar oom en voogd Valentein van Pelsen."

Beiden naamtekenen

"Quitantie indato 15 Maart 1780"
Een testament dat Dirk Hobers en Sijbrecht Franke op 6 oktober 1745 hebben laten opstellen was niet alleen ten behoeve van de toen nog levende Reinier Hobers, 'voorzoon' van Dirk, maar ook voor de nog te verwekken kinderen. Ook die nog ongeboren kinderen, het zijn er elf geworden, krijgen recht op hun erfdeel. Nu in 1780, dus 35 jaar later, is Reinier overleden en van de elf kinderen zijn er nog vier in leven, onder wie twee "onmondige" Johanna en Susanna Gesina. De nog levende volwassen kinderen Alida en Abraham Hobers tekenen middels een "quitantie" dat ze hun kindsdeel uit de nalatenschap reeds ruimschoots hebben ontvangen. Excerpt van de akte:
"Den 15 Maart 1780 voor ons gecompareerd D'heer Gerrit Jan ter Veer in huwelijk hebbende Juffrouw Alida Hobers en deszelves vrouw .... D'heer Abraham Hobers, kinderen van wijlen Dirk Hobers door hem in huwelijk verwekt bij Sijbreg Franken ..... te kennengevende dat sij respectivelijk soo ten tijde van hun trouwen als staande hun huwelijk van hun moeder .... hebben bekomen, meerder bedraagt dan hun respectivelijk legitime portie".

Het is dus duidelijk dat de kinderen zowel bij hun bruiloft als tijdens hun huwelijk méér hebben gekregen dan waar ze recht op hebben.
Ze tekenen dan ook .....
 
Gerrit Jan ter Veer
Alida hobers
Abraham Hobers

Het opstellen van deze quitantie is blijkbaar nodig geweest omdat moeder Sijbrecht het ouderlijk huis heeft verkocht voor het enorme bedrag van 13.500 gulden. Alida en Abraham hebben dus (voorlopig) geen recht op een deel van die som. Na moeders overlijden ontstaat er een nieuwe situatie

Verkoop ouderlijk huis Haarlemmerstraat
Het woonhuis annex wijnpakhuis dat vader Dirk Hobers in 1740 kocht en waar Abraham geboren en opgegroeid is, is 40 jaar in het bezit van de familie Hobers geweest. Na het overlijden van haar man in 1770 is het eigendom van Sijbrecht en de kinderen geworden. Als het huis verkocht wordt, heeft ieder kind recht op zijn of haar kindsdeel. Van de elf kinderen die ze met Dirk Hobers had, zijn er nog vier in leven. Sijbrecht meldt zich bij de Schepenen om de akte te laten op stellen, waarin de vier kindereren of hun voogd bevestigen dat ze hun kindsdeel hebben ontvangen. De volwassen kinderen zijn dochter Alida, die vanzelfsprekend wordt vertegenwoordigd door haar man Gerrit ter Veer en zoon Abraham Hobers. Er is blijkbaar bij het opstellen van de akte op gerekend dat hij ook aanwezig zou zijn, want zijn naam is wel twee keer vermeld, maar beide keren doorgehaald en vervangen door de naam van de voogd van Sijbrecht. Abraham is een paar maanden geleden verhuist naar Schiedam. De onmondige kinderen zijn Johanna (19) en Susanna Gesina (17). Excerpt van de akte:
"Den 14 meij 1780, dat voor ons gecompareerd is Sijbreg Franken weduwe Dirk Hobers met wie zij in gemeenschap van goederen getrouwt geweest is en uit hoofde van de testamente door hun te samen op den 6 october 1745 gepasseert ..... en vermits de voorzoon met name Reinier van dezelves Dirk Hobers is overleeden .....ende voogd over de twee nog onmondige kinderen Johanna en Susanna Hobers ....... hebbende des comparantes twee meerderjarige kinderen bekend van derzelves vaderlijke legitime portie voldaan te sijn".

In dit gedeelte van de akte erkennen de kinderen (en voogden) hun legitieme vaderlijke erfdeel ontvangen te hebben. Dan volgt hoe moeder aan deze som geld is gekomen.
Sijbrecht Franke heeft ..... " blijkens de acte van quitantie op den 15 Maart 1780 uit de hand verkogt een Huis en Erve staande en leggende op de Haarlemmerstraat op de Noorderhoek van de binnen Wieringer Straat .... en verklaart wel betaald te weesen den laatsten penning met de eersten"

In de marge van de verkoopakte staat het bedrag dat de kopers betalen:

"f   3500 Contant
 f 10000 intrest
 ___________
 f 13500, --"

Het is moeilijk na te gaan hoe groot het kindsdeel precies geweest is, maar uit de "quitantie" blijkt dat de kinderen meer kregen dan hun rechtmatige erfdeel. Het is dus meer dan 1600 gulden geweest, een enorm bedrag voor die tijd.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, Kwijtscheldingen '5062-154-92'

Schiedam 1780 - 1790
Dit gedeelte moet ik nog helemaal uitwerken. Ik krijg daarbij hulp van Jeanette uit Schiedam.
Ruim een jaar na hun huwelijk besluiten Abraham en Maria naar Schiedam te verhuizen. Ik kan dat niet anders interpreteren dan dat het te maken heeft met de wijnhandel in zijn ouderlijk huis. Abraham wordt in Schiedam namelijk "koornwijnbrander" (jeneverstoker)

Tot nu gevonden aktes:

11-03-1780; .....
Abraham Hobers verkreeg Klein Burgerrecht te Schiedam op 11-03-1780. Nr. 395 register van geadmitteerden; En huisvrouwe, zonder akte geadmitteerd Nr. 396 register van admissie.

13-05-1780; .....
(invent. 941 blz.161) "13 may 1780 bij notaris Pieter Nuijsink te Schiedam: Maria van Hoeven is voor de helft erfgename van de erfenis van wijlen haar moeder Geertruij Wittenhoven en haar vader Bart van Hoeven. Ze machtigen de schoonbroer Gerrit ter Veer voor: De helft in een huis en erve staande en geleghen in de stad Amsteldam in de Nes, het tweede huis van de Groote Vleeshal op den eersten dezes (1 mei 1780) publicque verkocht.
Een vierde part in een huis en erve mede staande en geleghen in de stad Amsteldam in de Nes schuin tegenover het eerste gemelde.
Mitsgaders een vierde part in een huis en erve insgelijks in de Nes het tweede huis benoorden het laatstgemelde staande...
Door weduwe Dirk Hobers uit de hand verkogt.
Gerrit ter Veer mag alle nodige handelingen verrichten en de kooppenningen in ontvangst nemen.
Abraham en Maria ondertekenen.

Intussen in Amsterdam
De kooppenningen die Abrahams moeder Sijbrecht voor het ouderlijke huis aan de Haarlemmerstraat ontvangt, krijgen al snel een nieuwe bestemming. In de Nes staat een aantal huizen waarvan schoondochter Maria van Hoeven , huisvrouw van Abraham Hobers voor de helft eigenaresse is. Maria en Abraham wonen in Schiedam. Nu doet zich de volgende opmerkelijke situatie voor: Abraham Hobers machtigt zijn zwager Gerrit ter Veer om de huizen in de Nes, die van zijn vrouw zijn te verkopen aan zijn moeder Sijbrecht (afbeelding).
Excerpt van de akte:
"Den 11 Julij 1780, Wij ut supra Schepenen in Amsterdam oirkonden en kennen dat voor ons gecompareert is Gerrit ter Veer als volgens procuratie den 13 meij 1780 ... te Schiedam gepasseerd ... gevolmachtigd van Abraham Hobers als in huwelijk hebbende Maria van Hoeven wonende te Schiedam, .... eene der twee nagelatene kinderen en erfgenamen van Geertrijd Wittenhoven weduwe van Bart ofte Barthelomeus van Hoeven .... heeft verkogt aan Sijbregt Franke weduwe Dirk Hobers een vierde part in een Huis en Erve staande en leggende in de Nes aan de Westzijde tusschen de St. Pieterspoort en het Naarder Steegje en een vierde part in een Huis en Erve meede in de Nes het tweede huis benoorden van het opgemelde perceel .... "

Aan de verkoop van dit huis is te zien dat het pand steeds onderhands wordt verkocht binnen de (aangetrouwde) familie. In 1738 is het namelijk eerder onderhands verkocht:
"op den 14e Meij 1738 door Dirk Wittenhoven voor f 3100 uijt de hand verkogt aan Bart van Hoeven de helfte in een Huijs en Erve staande en gelegen in de Nes aan de Westzijde tusschen de St. Pieters Poort en het Naardersteegje daar de jonge Koekeeter uijthangt, vanouds geteekent met No. 6"

Dirk Wittenhoven is de grootvader van Maria van Hoeven, die het huis in 1738 verkoopt aan Maria's vader Bart van Hoeven. Maria is de schoondochter van Sijbrecht Franke, ze is namelijk getrouwd met Abraham Hobers. Nu heeft (schoon)moeder het pand weer onderhands van Maria gekocht.

14-07-17??; ....
Inv. 952 blz 734: Abraham Hobers "koornwijnbrander"en Maria van Hoeven herroepen alle voorgaande actes, specialijk de huwlijksche voorwaarden tusschen hun Comp. opgemaakt bij notaris Anyhony Tappe d.d. 14 sept. 1778 te Amsterdam. Ze stellen nu een nieuw testament op waarbij ze elkaar tot erfgenaam maken. onder condicie nogthans dat de langstlevende verpligt zal zijn de kinderen welke zij bij malkanderen verwekt zullen hebben, te moeten alimenteren in kost en drank en kleding tot ieders ouderdom van vijf en twintigh jaaren. Trouwen de (nog te verwekken kinderen) voor hun 25ste dan ontvangen ze een zodanige som aan penningen mitsgaders een uijtzet. De langstlevende wordt voogd over de minderjarige kinderen.
Abraham Hobers en Maria van Hoeven tekenen met zwierige krullen

21-02-1781; .....
Met attestatie gekomen van Amsterdam op 21-02-1781.

10-02-1784; .....
Inv 953 Blz. 116 Procuratie ad negotia (schriftelijke volmacht om zaken af te handelen) : In dato Den 10 februarij 1784
Notaris Isaac Penning: Abraham Hobers , koornwijnbrander woonende binnen deeze stad, in qualiteijt als door wijlen sijne moeder Sijbreg Franken bij testament van 14 november 17?? bij notaris Dominicus Geniets te Amsterdam. Abraham machtigt Benedictus van Rijst te Amsterdam i.v.m. de afhandeling van de verkoop van de vaste goederen van wijlen zijn moeder op 23 december 1783 bij publique vijlinghe verkogt en de kooppenningen te ontvangen.

05-07-1785; .....
Inv. 954 Blz. 440 Procuratie ad lites van een persoon (volmacht om een proces te vervolgen ook; volmacht bij geschillen)
In dato 5 Julij 1785 Notaris Isaac Penning: Abraham Hobers , koornwijnbrander woonende binnen deeze stad, machtigt Isaac Holbijn? in Amsterdam om te innen , vorderen en ontvangen zodanige somme van penningen (dan een veelvoud aan juridische termen). Isaac krijgt een volacht om alles in het belang van Abraham Hobers te doen.

1785; .....
422. Akte van transport van een stuk grond aan de Noordmolenstraat, van boekhouder en commissarissen van ‘de Noordmolen’ aan Abraham Hobers en Barend Weerman, 1785.
1 stuk. www.schiedam.nl/archief/toegangen/326.htm:

03-04-1790; .....
Met attestatie vertrokken naar Overschie op 03-04-1790.

Overschie 1790 - 1794
04-02-1794 Abraham verkoopt huis aan Adraan van der Lely(schout van Overschie) voor 5750 gulden

Overschie was indertijd een zelfstandige gemeente en is nu een deelgemeente van Rotterdam. Het ligt tegen Schiedam aan, en er zijn zowel in het archief van Schiedam als van Rotterdam documenten te vinden.

Muijden 1794
Lidmatenboek Muiden:
"Abraham Hobers en Maria van Hoeven deszelfs Huisv. met attestatie van Overschie 1794"

Lidmatenboek Muiden: Het echtpaar blijkt in 1794 in Muiden te wonen:
"Alphabetische aanwijzing van de naamen der ledematen van de Gemeente te Muiden".
"Abram Hobers en Maria van Hoeven deszelfs Huisv(rouw) 22 April 1794"
(Genver Lidmaten foto 868)

Uitzoeken:
"Decreeten van de Provisioneele repræsentanten van het volk Holland
Van september en oktober 1795, Volume 5, Deel 1
Abraham Hobers wordt benoemd tot secretaris van de Municipaliteit in Muiden, om te fungeren voor een jaar ....

Abraham koopt huizen in Amsterdam
Abraham Hobers koopt in 1795 drie woningen en de daarbij behorende erven. In geen van deze woningen gaat hij wonen; hij zal ze dus als investering gekocht hebben.
Het eerste huis staat in de huidige Westerstraat (vroeger Anjeliersgracht geheten).
"Op den 29e Junij deezes jaars 1795 in Publieque Veijlingh verkogt ... aan Abraham Hobers een Huijs en Erve staande en geleegen op de Anjeliersgragt zuijd zijde het eerste huijs beoosten het hoekhuijs van de Violettestraat geteekend met het No. 2"

Abraham betaalt " f 1525,- contant"

Het tweede huis in de Sint Annendwarsstraat.
"op den 20 Julij deezes jaars 1795 in publicque veijlinge verkogt aan Abraham Hobers een Huijs met een agterhuijs daar agter en hunne erven, staande en geleegen in de de St. Anna dwarsstraat t tweede benoorden de St. Anna straat."

Op dezelfde dag koopt hij een huis in de Warmoesstraat:
In de marge staat de koopsom: f 6000:--
"op den 20 Julij deezes jaars 1795 in publicque veijlinge verkogt aan Abraham Hobers een Huijs en Erve met desselfs Pakhuijs daaragter staande en geleegen aan de Westzijde van de Warmoesstraat daar de blaauwe Hen aan de gevel staat tusschen de St. Anna straat en de Wijdekerkstraat"
In oirconde den 9e September Ao 1795 Eerste jaar.


Advertentie
Goudasche Courant 15-03-1799
Voor de zeevende ring, hoofdplaats Weesp, Abraham Hobers te Muijden

Advertentie
Op 17 november 1804 plaatst de "Rotterdams Courant" de volgende advertentie:
"de EIGENAREN van het NAARDER-MEER zullen op Saturdag den 24 November 1804, voordemiddags ten elf uren, in de Herberg het hof van Holland, te MUIJDEN, verkoopen het VEEN ofte wel het GEOCTROOYEERDE RECHT ter UITVEENING VAN CA 17 Morgen allerbest VEENLAND, gelegen in de Zuid- en Sondwijker-polder, boven de Stad Muijden. De Veil-Conditien zullen agt dagen tevoren, te zien zyn ten Huize van den Secretaris A. Hobers te Muijden ... "

Er is een duidelijke (nog uit te zoeken relatie tussen weeskind Sijbrecht Alida Weerman (dochter van zus Johanna Hobers) en het kinderloze echtpaar Abraham en Maria.

Register van afgegeven acten van borgstelling no .3218:
"Sijbrig Alida Weerman oud 15 jaren en Abraham Hobers Weerman oud circa 10 jaren kinderen
van wijlen Barend Weerman en Johanna Hobers godsdienst gereformeerd vertrokken naar muijden
6 mei 1805 "


Schoolopziener
Op 27 mei 1805 plaatst de "Oprechte Haarlemsche Courant" de volgende advertentie:
" De Post van STADS SCHOOLHOUDER te Muijden, door den dood van C. Kuijf, vacant geworden zijnde, worden diegenen, die de vereischte hoedanigheden tot dat AMBT hebben, op een fortabel tractement en verdere Emolumenten, uitgenodigd, om zich voor den eersten Augustus, by den Secretaris Abraham Hobers aldaar, aan te melden.

In 1805 is Abraham schoolopziener in Muijden. (uitwerken Google books: Bijdragen betrekkelijk den staat en de verbetering van het ..., Deel 5)
Muiden den 31 Mei 1805 Was getekend Ab. Hobers

Lidmatenboek Muiden:
Sijbrecht Alida Weerman
met attestatie van Maarsen 10 slagtmaand 1810
met attestatie vert naar Amsterdam 13 April 1812


Hoog-Heemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk
Abraham Hobers was namens Muiden lid van het Hoog-Heemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk vanaf 1803.
Verder uitzoeken en beschrijven. Eerste materiaal en afbeeldingen geleverd door Jan Blom archivaris hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht

Beschrijving familiewapen Abraham Hobers

Abraham Hobers heeft een familiewapen(afbeelding)

Onder nat. hemel een gekleede vrouw met loshangend haar, een rechts van haar op de grond rustend anker vasthoudende, allen op grond van een natuurlijke kleur.
Abraham Hobers 1802 Hoogheemraad van Zeeburg en Diemerdijk

Schoolopziener
In 1805 is Abraham schoolopziener in Muijden. (uitwerken Google books: Bijdragen betrekkelijk den staat en de verbetering van het ..., Deel 5)
Muiden den 31 Mei 1805 Was getekend Ab. Hobers

Uitzoeken:
Geschiedkundig verslag der dijkbreuken en overstroomingen, langs de rivieren in het Koninkrijk Holland voorgevallen in Louwmaand MDCCCIX
Hobers Ab. Secretaris te Muiden

Overlijden Abraham Hobers
De overlijdensakte van de burgerlijke stand vermeldt:
Den zesden November Ao 1800 achttien, ten vier uren des middags, is ingeschreven het afsterven van Abraham Hobers, overleden den vijfden dezer ten Elf ure des morgens. Oud Ca. drieën zestig jaren, wonende Haarlemmerdijk No 207 Kanton b, en aldaar overleden.
Geboren alhier, in leven Hoogheemraad van Zeeburg en Diemerdijk, gehuwd met Maria van Hoeven.
De Overledene heeft onroerende goederen nagelaten zonder achterlating van kind"


De akte eindigt met de namen en de beroepen van de twee aangevers; beiden "neef" van de overledene.
Echtgenote Maria van Hoeven plaatst de volgende advertentie:
Hoe broos en vergankelijk het leven zij, daarvan had ik nog heden het allertreffendst bewijs! Mijn dierbaren Echtgenoot, ABRAHAM HOBERS, in leven Lid van het Hoog-Heemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk, met wien ik eene reeks van bijna 40 Jaren in het genoegelijkst Huwelijk leefde, ontviel mij, na eene aanvankelijke herstelling uit eene Krankheid, plotseling, den ouderdom van bijna 63 Jaren bereikt hebbende. Zijn nuttig en werkzaam leven, gepaard met zijn beminnelijk karakter, maakte hem bemind bij alle die hem kenden, en zijne alles te boven gaande zucht naar het Hemelsch Vaderland en naar de nabijheid zijns Heeren, dit schenkt mij de verzekering, om, ook als hij ontbonden, eens met hem in een beter leven, in onverderfelijkheid, voor Eeuwig te zullen worden verëenigd.

AMSTERDAM, MARIA VAN HOEVEN
den 5 November 1818. Wed. Abraham Hobers

Het pand waar Abraham aan het eind van zijn leven woont en waar hij overlijdt, staat aan de Haarlemmerdijk. Volgens omrekentabellen in het Stadsarchief Amsterdam is dat het huidige nummer 129 (afbeelding)

Advertentie
Op 29 oktober 1897, tachtig jaar na Abrahams overlijden plaatst ene Mr. Verbeek de volgende advertentie in "Het nieuws van den dag":
"Gevraagd: een Généalogische Kwartierstaat van ABRAM HOBERS, Hoogheemraad van den Zeeburg en Diemerdijken geh. M. Hoeven, overl Amsterdam Haarl.dijk 287, 5 Nov. 1818 en van ZEIJBRECHTA HOBERS geb. FRANKE, met Dochter AEIJDA HOBERS (P. G. ), wonende aldaar 1771 -
Waar wonen hunne nakomelingen? S.v.p. berichten per ongefrankerde brief aan Mr. Verbeek te Princenhage"

Abraham Hobers is de laatste naamdrager Hobers van alle Amsterdamse takken. Hij overlijdt kinderloos, dus met hem eindigt de Hobers-tak in Amsterdam.

LEESTIPS
Dirk Hobers, een rijke "koopman van wijnen":
Klik op vader Dirk Hobers *1709

Cornelis, constabel bij de VOC:
Klik op zus Elisabeth Hobers *1747

Dirk overlijdt op " 't sieke schip" van de VOC:
Klik op zus Elisabeth Hobers *1747

"Chirurgijn" en "Koornwijnbrander"
Klik op zus Johanna Hobers *1761

Bron afbeeldingen: Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht te Amsterdam.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Abraham Hobers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Abraham Hobers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Abraham Hobers

Voorouders (en nakomelingen) van Abraham Hobers


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Overlijdensadvertentie
    3. Kwijtscheldingen Amsterdam
    4. Ondertrouwregister Amsterdam
    5. Gemeente Archief Schiedam
    6. BS Amsterdam

    Over de familienaam Hobers

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hobers.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hobers.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hobers (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1201.php : benaderd 29 april 2024), "Abraham Hobers (1757-1818)".