Stamboom Hobers » Alida Hobers (1745-1805)

Persoonlijke gegevens Alida Hobers 

  • Ze werd gedoopt op 18 juni 1745 in Amsterdam.Bron 1
    Alida is vernoemd naar haar grootmoeder van moeders kant: Aaltje Abrahamsz de Vogel.
    Gedoopt door pastor Cornelius van Rhijn in de Oude Kerk.
    Getuigen: "Christiaan van Rijs" (stiefgrootvader) en "Aaltje Abrahamsz de Vogel" (grootmoeder)
  • Vermelding: Opmerkelijk.Bron 2
    Acht (!) van haar elf kinderen overlijden voor het tweede levensjaar.
  • Geloof: Nederduitsch Gereformeerd.Bron 1
  • Woonachtig:
    • in het jaar 1766: Amsterdam "den Haarlemmerdijk noordhoek Binnen Wieringerstraat".Bron 3
    • in het jaar 1788: Amsterdam "op de Heeregragt bij de HarteStraat".Bron 4
    • van 1800 tot 1805: Amsterdam "d'Egelantiersgragt bij de Panseren Dwarstraat".Bron 4
  • Zij is overleden februari 1805 in Amsterdam.Bron 5
    Zoon Hendrik Jacob ter Veer doet aangifte van het overlijden van zijn moeder Alida Hobers:
    Middel op Begraven:
    "Den 22e H: J: ter veer voor Alida Hobers 60 jaar; Waaraan overleden: verval"

    De familie betaalt volgens de 4e classis: "3 gulden"
    Begraafregister Noorderkerk en Kerkhof:
    "Den 25 Februarij 1805
    Alida Hobers, Huisvrouw van Gerrit ter Veer op d'Egelantiersgragt bij de Panseren Dwarstraat NY 21 K"

    [Egelantiersgracht bij de eerste Egelantiersdwarsstraat; Alida werd 59 jaar oud.]
    Oorzaak: "verval van krachten"
  • Registratie van overlijden op 22 februari 1805.Bron 5
  • Zij is begraven op 25 februari 1805 in Amsterdam.Bron 4
  • Een kind van Dirk Hobers en Sijbrecht Franke
  • Alida Cornelia ter Veer is haar petekind
  • Gerhard Johannes ter Veer is haar petekind
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 september 2022.

Gezin van Alida Hobers

Zij is getrouwd met Gerrit Jan ter Veer.

Toestemming voor het huwelijk is 3 mei 1771 verkregen te Amsterdam.Bron 6

Ze zijn in de kerk getrouwd op 20 mei 1771 te Amsterdam.Bron 7

"Gerrit Jan ter Veer van Campen, gereformeert, oud 30 jaar, in de Binnen Wiringerstraat, sijn moeder Geertruij Wennink te Campen en Alida Hobers van Amsterdam, oud 23 jaar, gereformeert, Haarlemmerdijk, geassisteerd met haer moeder Zeijbrechje Franke."

Ze kunnen beiden naamtekenen.
In de marge:"Hij moeders consent goed ingebragt".

Kind(eren):

  1. Abraham ter Veer  1772-1788
  2. Dirck ter Veer  1773-1774
  3. Dirk ter Veer  1775-1775
  4. Dirck ter Veer  1777-1777
  5. Isaack ter Veer  1781-1783
  6. Hendrik Jacob Terveer  1783-1835 
  7. Jozua ter Veer  1784-1784
  8. Abraham ter Veer  1789-1790


Notities over Alida Hobers

Alida Hobers, kleindochter van "den hoedemaecker"

Dit is een begin van het verhaal over dit gezin. Ik moet het nog helemaal uitwerken.

Alida Hobers wordt geboren in het grote woonhuis annex wijnpakhuis op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Binnen Wieringerstraat in Amsterdam. Ze is vernoemd naar haar oma Aaltje Abrahamsz. de Vogel. Ze zal van haar vader Dirk Hobers ongetwijfeld de verhalen gehoord hebben over Coevorden, waar haar vader opgroeide. Haar vader, koopman van wijnen en destillateur, heeft een goed bedrijf opgebouwd en beschikt over voldoende kapitaal om een (pak)huis te kopen. Op 6 september 1740 koopt vader Dirk het prachtige pand waar al zijn twaalf kinderen geboren worden. Alida is Dirk Hobers' tweede kind. Dit geboortehuis staat er nog steeds en bij de afbeeldingen vind je een foto van dat pand in de 60-jaren. Als de twee Amsterdamse schepenen hun zegels in de warme rode lak onder de koopakte drukken is de koop bezegeld; Dirk Hobers, destillateur en koopman, is nog maar 31 jaar en nu al eigenaar van een groot pand. (koopakte te lezen bij Dirk Hobers)
In haar jeugd wordt Alida vaak geconfronteerd met dood. In haar eerste twaalf levensjaren verliest ze zes broertjes: Reijnier, Isaak, Kristiaan, Isack, Frerik en Tobias Hobers. Ze groeit in deze jaren dus op met haar één jaar jongere zus Elisabeth. Als ze bijna veertien jaar is, wordt een nieuw broertje Abraham geboren. Hij blijft gelukkig leven. Hetzelfde geldt voor de drie zussen die daarna nog geboren worden. Van de twaalf kinderen groeien er zes op: vijf meisjes en één jongen. Alleen de jongen Abraham kan dus de naam Hobers doorgeven. (Abraham Hobers overlijdt in 1818 weliswaar met een familiewapen, maar kinderloos. Bij hem stopt dus de naam Hobers van deze Amsterdamse tak)

Huwelijk met Gerrit Jan ter Veer
Uitwerken: buurjongen; Kampen ; parallel met ouderlijk gezin: 8 van de 11 kinderen overlijden jong; 1 op 16 jarige leeftijd; 2 overleven en trouwen

Het Poorterschap van Amsterdam
Gerrit Jan ter Veer koopman van Campen “koopt” op 15 september 1771 het poorterschap van Amsterdam. Hij wordt daarmee een burger die toegang heeft tot de privileges en voorrechten van de stad. In de poorterboeken onderscheidde men drie soorten poorters. Gerrit Jan hoorde tot tweede soort "de getrout hebbende poorters": wat wil zeggen dat hij trouwt met iemand die het poorterschap al heeft, waardoor hij ook aanspraak mag maken op het poorterschap. Zijn bruid Alida Hobers was toegelaten tot het poorterschap van de Stad Amsterdam door vererving via haar vader Dirk Hobers die poorter was. Men was daartoe vaak verplicht. Om lid van een gilde te kunnen worden, moest hij namelijk poorter zijn. Nadat Gerrit Jan de eed aan de stad had afgelegd en het verschuldigde bedrag was betaald, kreeg hij een ingezetencedel (klein poortercedel).
Sep 5 1771; Veer (Gerrit Jan ter) van Campen heeft als getrout Alida Hobers , dogter van Dirk hobers in leven Coopman behuwd


Testament Philippus Pot "Geertruij Wenninck voogd" 27-11-1771; Subrecht ook voogd

"Quitantie indato 15 Maart 1780"
Een testament dat Dirk Hobers en Sijbrecht Franke op 6 oktober 1745 hebben laten opstellen was niet alleen ten behoeve van de toen nog levende Reinier Hobers, 'voorzoon' van Dirk, maar ook voor de nog te verwekken kinderen. Ook die nog ongeboren kinderen, het zijn er elf geworden, krijgen recht op hun erfdeel. Nu in 1780, dus 35 jaar later, is Reinier overleden en van de elf kinderen zijn er nog vier in leven, onder wie twee "onmondige" Johanna en Susanna Gesina. De nog levende volwassen kinderen Alida en Abraham Hobers tekenen middels een "quitantie" dat ze hun kindsdeel uit de nalatenschap reeds ruimschoots hebben ontvangen. Excerpt van de akte:
"Den 15 Maart 1780 voor ons gecompareerd D'heer Gerrit Jan ter Veer in huwelijk hebbende Juffrouw Alida Hobers en deszelves vrouw .... D'heer Abraham Hobers, kinderen van wijlen Dirk Hobers door hem in huwelijk verwekt bij Sijbreg Franken ..... te kennengevende dat sij respectivelijk soo ten tijde van hun trouwen als staande hun huwelijk van hun moeder .... hebben bekomen, meerder bedraagt dan hun respectivelijk legitime portie".

Het is dus duidelijk dat de kinderen zowel bij hun bruiloft als tijdens hun huwelijk méér hebben gekregen dan waar ze recht op hebben.
Ze tekenen dan ook .....
 
Gerrit Jan ter Veer
Alida hobers
Abraham Hobers

Het opstellen van deze quitantie is blijkbaar nodig geweest omdat moeder Sijbrecht het ouderlijk huis heeft verkocht voor het enorme bedrag van 13.000 gulden. Alida en Abraham hebben dus (voorlopig) geen recht op een deel van die som. Na moeders overlijden ontstaat er een nieuwe situatie

Verkoop ouderlijk huis Haarlemmerstraat
Het woonhuis annex wijnpakhuis dat vader Dirk Hobers in 1740 kocht en waar Alida geboren en opgegroeid is, is 40 jaar in het bezit van de familie Hobers geweest. Na het overlijden van haar man in 1770 is het eigendom van Sijbrecht en de kinderen geworden. Als het huis verkocht wordt, heeft ieder kind recht op zijn of haar kindsdeel. Van de elf kinderen die ze met Dirk Hobers had, zijn er nog vier in leven. Sijbrecht meldt zich bij de Schepenen om de akte te laten op stellen, waarin de vier kindereren of hun voogd bevestigen dat ze hun kindsdeel hebben ontvangen. De volwassen kinderen zijn dochter Alida, die vanzelfsprekend wordt vertegenwoordigd door haar man Gerrit ter Veer en zoon Abraham Hobers. Er is blijkbaar bij het opstellen van de akte op gerekend dat hij ook aanwezig zou zijn, want zijn naam is wel twee keer vermeld, maar beide keren doorgehaald en vervangen door de naam van de voogd van Sijbrecht. Abraham is een paar maanden geleden verhuist naar Schiedam. De onmondige kinderen zijn Johanna (19) en Susanna Gesina (17). Excerpt van de akte:

"Den 14 meij 1780, dat voor ons gecompareerd is Sijbreg Franken weduwe Dirk Hobers met wie zij in gemeenschap van goederen getrouwt geweest is en uit hoofde van de testamente door hun te samen op den 6 october 1745 gepasseert ..... en vermits de voorzoon met name Reinier van dezelves Dirk Hobers is overleeden .....ende voogd over de twee nog onmondige kinderen Johanna en Susanna Hobers ....... hebbende des comparantes twee meerderjarige kinderen bekend van derzelves vaderlijke legitime portie voldaan te sijn".

In dit gedeelte van de akte erkennen de kinderen (en voogden) hun legitieme vaderlijke erfdeel ontvangen te hebben. Dan volgt hoe moeder aan deze som geld is gekomen.
Sijbrecht Franke heeft ..... " blijkens de acte van quitantie op den 15 Maart 1780 uit de hand verkogt een Huis en Erve staande en leggende op de Haarlemmerstraat op de Noorderhoek van de binnen Wieringer Straat .... en verklaart wel betaald te weesen den laatsten penning met de eersten"

In de marge van de verkoopakte staat het bedrag dat de kopers betalen:

"f   3500 Contant
 f 10000 intrest
 ___________
 f 13500, --"

Het is moeilijk na te gaan hoe groot het kindsdeel precies geweest is, maar uit de "quitantie" blijkt dat de kinderen meer kregen dan hun rechtmatige erfdeel. Het is dus meer dan 1600 gulden geweest, een enorm bedrag voor die tijd.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, Kwijtscheldingen '5062-154-92'

Aankoop panden
Moeder Sijbrecht Franke overlijdt in 1783 in het huis van haar dochter in de Binnen Wieringenstraat aan de oostzijde op de hoek van een gang.
Veer, Gerrit Jan ter31/40 huis en erf Wieringerstraat, Binnen oostzijde1784Dit is het pand naast dat van Dirk Hobers

Veer, Gerrit Jan ter Looiersstraat, Oude zuidzijde tussen dwarsstraat en Blinde Hoek1785

Veer, Gerrit Jan terhuis en erf Looiersdwarsstraat, Eerste tussen Looiersgracht en achter het hoekhuis van de Oude Looiersstraat1787

Veer, Gerrit terhuis en erf Vinkenstraat1799

Gerrit ter Veer koopt verscheidene panden; oa het huis naast dat van zijn schoonvader
Verhuizing naar de Egelantiersgracht

In 1801 getuige bij doop kleinkind in Zoelmond: Alida Cornelia dv zoon Didericus.

Advertentie
Op 29 oktober 1897, negentig jaar na Alida's overlijden plaatst ene Mr. Verbeek de volgende advertentie in "Het nieuws van den dag":
"Gevraagd: een Généalogische Kwartierstaat van ABRAM HOBERS, Hoogheemraad van den Zeeburg en Diemerdijken geh. M. Hoeven, overl Amsterdam Haarl.dijk 287, 5 Nov. 1818 en van ZEIJBRECHTA HOBERS geb. FRANKE, met Dochter AEIJDA HOBERS (P. G. ), wonende aldaar 1771 -
Waar wonen hunne nakomelingen? S.v.p. berichten per ongefrankerde brief aan Mr. Verbeek te Princenhage"


Leestips
Dirk Hobers, een rijke "koopman van wijnen":
Klik op vader Dirk Hobers *1709

Cornelis, constabel bij de VOC:
Klik op zus Elisabeth Hobers *1747

Dirk overlijdt op " 't sieke schip" van de VOC:
Klik op zus Elisabeth Hobers *1747

Abraham Hobers heeft een familiewapen:
Klik op broer Abraham Hobers *1757

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Alida Hobers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Alida Hobers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Alida Hobers


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopregister Amsterdam
  2. Begraafregister Amsterdam
  3. Kwijtscheldingen Amsterdam
  4. Begraafregister Amsterdam
  5. Middel op Begraven; Amsterdam
  6. Ondertrouwregister Amsterdam
  7. FamilySearch

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Hobers

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hobers.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hobers.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hobers (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Hobers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W. Hobers, "Stamboom Hobers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1195.php : benaderd 29 april 2024), "Alida Hobers (1745-1805)".