Family tree Hobers » Geertruij Hobers (1762-1808)

Personal data Geertruij Hobers 

  • She was christened on October 24, 1762 in Amsterdam.Source 1
    Geertruij is vernoemd naar haar moeder Geertruij Romeijn (Romjeu)
    Geertruij wordt gedoopt door pastor Johannes Arnoldus Eck in de Nieuwe kerk
    Getuigen: "Jan Verbeek" en "Jacoba Hobers" (oom en tante van vaders kant)
  • Religion: Nederlands Hervormd.Source 2
  • Resident:
    • in the year 1789: Amsterdam "in de Lindestraat".Source 3
    • in the year 1791: Amsterdam "op den Smalle Pad voorbij de Sloterdijkestraat".Source 2
    • in the year 1808: Amsterdam "in 't Buiten-gasthuis".Source 4
  • She died on September 27, 1808 in Amsterdam.Source 5
    Archief weeshuis:
    "dat de meergemelde moeder van Theodorus Last den zeven en twintigsten September deses Jaars
    in het Gasthuis dezer stad is overleden"

    Archief Buiten gasthuis:
    "1808 September 27 Geertruij Hoovers Amsterdam"
  • A child of Theodorus (Dores) Hobers and Geertruij Romjeu
  • This information was last updated on September 19, 2023.

Household of Geertruij Hobers

She is married to Pieter Last.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam on May 13, 1791.Source 2

"Pieter Last van de Amster. Gereformeert oud 35 Jaren in de Haantje Hoeksteeg over de Roomse Kerk; geass. met sijn suster Johanna Last: woont als boven ende Geertruij Hobers van Amsterd Geref.: oud 29 jaren, op den Smalle Pad voorbij de Sloterdijkerstraat, met haar vader Theodorus Hobers in den Boomstraat bij de Eerste Dwarsestraat"

Child(ren):

  1. Theodorus Last  1791-1791
  2. Theodorus Last  1795-1833 


Notes about Geertruij Hobers

De man die verdween
Geertruij Hobers wordt geboren "in de Angelierstraat" (Anjelierstraat) in Amsterdam in wat tegenwoordig de Jordaan heet. In die tijd een arme volkswijk waar gezinnen soms met meer dan tien kinderen in kleine achterafkamertjes en steegjes bij elkaar wonen. Iedere steeg heeft zo zijn eigen beroep: de hoedenmakers, de tinnegieters, de broodbakkers, de droogscheerders en zijdereders. Ze zitten allemaal bij elkaar en kunnen elkaar op die manier goed helpen als het druk is. Maar meestal is het armoe troef. Een ver familielid "den hoedenmaecker" Frederick Hobers woonde in de Hoedenmakerssteeg. Geertruijs grootvader Egbert Hobers is tinnegieter geweest. Haar vader is meesterschilder. Haar ouders laten haar op 24 okteber 1762 dopen in de Nieuwe kerk op de Dam; tante Jacoba Hobers mag de doopgetuige zijn.

Als Geertruij 4 jaar is, wordt haar broertje Hendrik geboren. Ze zal op jonge leeftijd al mee hebben geholpen de kost te verdienen. Zo rond haar 14e levensjaar verhuist het gezin naar de "Boomstraat zuidzijde bij de Eerste Dwarsestraat"(afbeelding). De straat is slechts twee straten verwijderd van haar oude huis. De Boomstraat komt aan de ene kant uit op de Noorderkerk en aan de andere kant op het Karthuizer Kerkhof.

Het is dan ook maar een paar minuten lopen als op 14 september van het jaar 1781, de 19-jarige Geertruij achter de baar loopt om haar moeder naar dit kerkhof te brengen.
"den 14 september op 't Karthuizer Kerkhof; Geertruij Romjeu huisvrouw Theodorus Hobers , Boomstraat"

In 1784 (drie jaar na het overlijden van moeder) staat ze bij de Montelbaenstoren om haar broer Hendrik Hobers uit te zwaaien. Het is het laatste wat ze van haar broer ziet; hij zal nooit terugkeren. Hendrik heeft zich aangemeld bij de VOC. Als totaal onervaren varensgezel tekent hij voor het eenvoudigste baantje 'hooploper', lichtmatroos. Op woensdag 29 september 1784 zeilt het VOC-schip "Voorschoten" weg van de rede van Texel; aan boord de 18-jarige Hendrik. (verhaal uitvoerig beschreven bij Hendrik Hobers)

In 1791 trouwt de 29-jarige Geertruij met zeven jaar oudere Pieter Last. Ze blijkt dan "op den Smalle Pad" te wonen.(afbeelding)
"Pieter Last van de Amster. Gereformeert oud 35 Jaren in de Haantje Hoeksteeg over de Roomse Kerk; geass. met sijn suster Johanna Last: woont als boven ende Geertruij Hobers van Amsterd Geref.: oud 29 jaren, op den Smalle Pad voorbij de Sloterdijkerstraat, met haar vader Theodorus Hobers in den Boomstraat bij de Eerste Dwarsestraat"

Ze 'moesten' blijkbaar trouwen, want al vier maanden na het huwelijk wordt een tweeling geboren. Catrina Johanna wordt samen met haar tweelingbroertje Theodorus gedoopt door pastor Hermanus Rietveld in de Noorderkerk. Vanzelfsprekend is grootvader "Theodorus Hoobers" de eerste getuige, tenslotte is dit jongetje naar hem genoemd. Het meisje is vernoemd naar twee zussen van vader, Catrina en Johanna. Johanna was al getuige bij het huwelijk, nu mag zus "Catrina Last" getuigen en het meisje de kerk binnendragen. Wellicht waren er bij de doop van de kinderen al zorgen en waren ze ziek, want Theodorus en Catrina Johanna overlijden al na 12 en 18 dagen.

Vader Pieter Last doet op 10 oktober zelf aangifte van het overlijden van zijn zoontje Theodorus:
"Den 10 octob. Pieter Last voor Theodorus Last, 12 dagen"

Hij betaalt geen begraafbelasting; hij wordt aangeslagen als "onvermogend". Theodorus wordt begraven op het Karthuizer Kerkhof; het armenkerkhof.
" Den 11 october 1791;
Pieter ../.. Theodorus Last .... Smalle Pad "

Precies een week later doet moeder Geertruij Hobers aangifte van het overlijden van haar dochtertje Catrina Johanna:
"Den 17 oct. Geertruij Hobers voor Johanna Last, 18 dagen"

Ook nu weer hoeft er geen begraafbelasting betaald te worden. Catrina Johanna wordt ook begraven op het Karthuizer Kerkhof; één week na haar tweelingbroertje Theodorus:
" Den 18 october 1791;
Pieter ../.. Caharina Johanna Last .... Smalle Pad "

In 1794 ontvangt Geertruij geld dat door broer Hendrik Hobers bij de VOC verdiend is. Hendrik is in Malacca overleden en dat betekent dat zijn erfgenamen recht hebben op het door hem verdiende geld. Tekenend voor die tijd is dat Geertruijs echtgenoot recht heeft op Geertruijs deel. Hij en Hendrik hebben elkaar nooit gekend. (afbeelding)

Aan de debet kant wordt vermeld welk bedrag de erfgenamen pas zes ! jaar na Hendriks overlijden ontvangen:
"1794 13 Maart [... ....] op dato betaalt aan Theodoris Hoberts zijn vader en erfgenaam in de helft en aan Pieter Las in huwelijk hebbende Geertruij Hoberts zijn volle zuster en erfgenaame in de meede helft onder borgtogt van [.. enz ..] f 63 ; 11 ; 4 "

Vader en zwager tekenen, zus Geertruij kan niet schrijven en zet een kruisje:

Theodoris Hobers
Pieter Last
Dit is het merk + van Geertruij Hoberts

Verdwenen
In 1795 wordt een zoontje geboren; hij wordt weer naar opa Hobers vernoemd Theodorus. Dorus wordt gedoopt in de Oude Kerk en weer is opa Hobers de doopgetuige. Gelukkig blijft dit jongetje wel leven al zal hij zijn vader nooit leren kennen. Al een jaar na Dorus' geboorte 'vertrekt' vader Pieter uit zijn gezin om zoals hij zegt in Rotterdam dienst te nemen. Niemand zal ooit nog iets van hem horen. Wat is precies de reden dat Geertruijs man Pieter spoorloos verdwijnt? We zullen het nooit weten, net als dat de achtergelaten familileden nooit iets te weten zijn gekomen. Wat zal dat schrijnend geweest zijn.

Geertruij blijft dus achter met een éénjarig zoontje en zolang er niets van haar man vernomen wordt kan ze niet hertrouwen. Deze situatie duurt elf jaar; Geertruij overlijdt al op 45-jarige leeftijd in het ziekenhuis:
"dat de meergemelde moeder van Theodorus Last den zeven en twintigsten September deses Jaars in het Gasthuis dezer stad is overleden"

In de administratie van het ziekenhuis wordt vermeld:
"1808 September 27 Geertruij Hoovers Amsterdam"

De 13-jarige Dorus Hobers verliest zijn enige ouder. Twee maanden eerder was ook al opa Theodorus Hobers overleden en nu ook nog zijn moeder. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Hoe vaak zal hij zich afgevraagd hebben of zijn vader nog in leven is? Na het overlijden van zijn moeder mag hij bij oma komen wonen. Als oma echter te oud wordt en ze de verzorging niet meer op zich kan nemen, moet Dorus naar het weeshuis. Daardoor weten we nu dat zijn vader "verdwenen"is.
In het archief van het Aalmoeseniers Weeshuis in Amsterdam bevindt zich een akte, die zakelijk beschrijft wat er met Pieter Last en Geertruij Hobers gebeurt:
Op heden den Zesden October des Jaars Agttien honderd Agt, compareerden voor mij Mr. Bernardus Albertus van Houten Koninklijk Notaris te Amsterdam residerende---------
Machteltje Stork weduwe van Theodorus Hobers wonende binnen deeze stad in de Boomstraat en Elsje Last weduwe van Coenraad Franszen wonende in de haantjes hoeksteeg mede binnen deze stad, beide van genoegzame Ouderdom om de waarheid getuigenis te geven.
zijnde de Eerste getuige de aangehuwde grootmoeder, en de tweede getuige de moeije van natemelden Theodorus Last.
Dewelke uit Liefde voor de Waarheid en ten behoeve van een eigelijk wien zulks eenigzins mag aangaan, voor de oprechte waarheid hebben getuigd en verklaard, zo als zij getuigen en verklaren bij dezen.

Dat zij getuigen zeer wel hebben gekend de Personen van Pieter Last, en Geertruij Hobers indertijd Echtelieden en wel weeten dat zij bij den andere hebben verwekt Eene zoon met name Theodorus Last geboren in Maart Zeventien Honderd vijf en negentig; dat de gemelde Pieter Last inden Jare zeventien honderd zeven en negentig zich , zo hij zeide, begeven heeft naar Rotterdam, ten einde aldaar dienst te nemen.

Dat dezelve zedert dien tijd; niet alleenlijk niet is terug gekomen; maar ook noch aan zijne voorz: Vrouw; noch aan hun getuigen; noch aan iemand anders zover haar getuigen bewust is, van zijn verblijf eenig naricht heeft gegeven.
Dat ook noch deszelfs voorz: Vrouw, noch zij getuigen immer verder iets van hem hebben vernomen; en dat de meergemelde moeder van gedachten Theodorus Last den zeven en Twintigsten September deses Jaars in het Gasthuis dezer Stad is overleden. -----
En verklaarden zij getuigen bereid te zijn gelijk zij bij dezen aannemen en beloven om wanneer zij ter eeniger tijd den Vader van voorn: Theodorus Last mogten ontdekken, denzelven dadelijk te zullen aangeven aan den Schout en Secretaris van het Aalmoesseniers Weeshuis dezer Stad.
Gevende zij getuigen voor redenen van Wetenschap, dat zulks aan haar, als de naaste familie zeer wel bekend is en voords als in den text, bereid zijnde deze hunne verklaring met Solemneele Eede te bevestigen.

Gepasseerd binnen Amsterdam, in presentie van Pieters Jacob Leewold en Andries Cornelis de Normandie Messchert als getuigen

Machteltje Stork (weduwe van Theodorus Hobers)

Elsje Last (weduwe van Coenraad Franszen)

Het is dus duidelijk dat de jonge Doores zijn vader nauwelijks heeft gekend. Ook is duidelijk dat de 'onbestorven' weduwe Geertruij Hobers nooit meer iets van haar man heeft gehoord. Is hij wel in Rotterdam aangekomen? Heeft hij wellicht gediend in het leger van Napoleon en is hij ergens gesneuveld? De impact ervan zal groot geweest zij op dit gezin. Als moeder Geertruij Hobers in 1808 overlijdt is er geen andere mogelijkheid dan de 13-jarige Doores naar het weeshuis te brengen.

Leestip
Broer Hendrik Hobers zeilt als "hooploper" naar Malacca:
Klik op broer Hendrik Hobers *1766

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Geertruij Hobers?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Geertruij Hobers

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Geertruij Hobers

Ancestors (and descendant) of Geertruij Hobers

Geertruij Hobers
1762-1808


Pieter Last
1755-> 1797


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Ondertrouwregister Amsterdam
    3. Notarieel Archief Amsterdam
    4. Begraafboek Buiten Gasthuis
    5. Begraafregister Amsterdam

    About the surname Hobers

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Hobers.
    • Check the information Open Archives has about Hobers.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Hobers.

    The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1217.php : accessed June 4, 2024), "Geertruij Hobers (1762-1808)".