Family tree Hobers » Theodorus (Dores) Hobers (1737-1808)

Personal data Theodorus (Dores) Hobers 

  • He was christened on February 10, 1737 in Amsterdam.Source 1
    Theodorus wordt gedoopt door pastor Cornelius van den Bogaerde in de Westerkerk.
    Getuigen:"Cornelis Schordijck" en "Maria van der Ploeg" (oom en oma).
  • Profession: Meester Schilder.Source 2
  • Record: Bij "Notities" vind je informatie over zijn leven.
  • Religion: Nederlands Hervormd.Source 1
  • Resident:
    • in the year 1737: Amsterdam "op de Angeliersgragt voorbij de krommetuijnstraat".Source 3
    • in the year 1739: Amsterdam in de "Slootstraat".Source 3
    • in the year 1761: Amsterdam "in de Angelierstraat".Source 4
    • from 1796 till 1808: Amsterdam "in de Boomstraat D11 G14 N74".Source 5
    • from January 13, 1796 till June 7, 1808: Amsterdam "op de Boomstraat zuidzijde bij de Eerste Dwarsestraat".Source 6
  • He died on June 7, 1808 in Amsterdam.Source 3
    Echtgenote Magteltje doet op 9 juni zelf aangifte van het overlijden van haar man:
    "Magteltje Stork voor Theodorus Hobers; 71 jaar, overl. op 7 junij in de Boomstraat; verval K; D11 G14 N74"

    Hij wordt twee dagen later begraven op het Karthuizer Kerkhof:
    "Overlijden den 7 junij 1808; Begraven den 11 junij 1808 op 't Karthuizer Kerkhof; Theodorus Hobers , Boomstraat"
    Oorzaak: "verval van krachten"
  • Death registration on June 9, 1808.Source 5
  • He is buried on June 11, 1808 in Amsterdam.Source 3
  • A child of Egbert(us) Hobers and Susanna Schordijk
  • Korneles Verbeek is his godchild
  • Theodorus Verbeek is his godchild
  • Theodorus Last is his godchild
  • This information was last updated on June 9, 2022.

Household of Theodorus (Dores) Hobers

(1) He is married to Geertruij Romjeu.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam on April 24, 1761.Source 4

"Den 24 April 1761"
"Theodoris Hobers van Amst. gereformeert: oud 24 jaar, in de Angelierstraat, geast met sijn moeder Susanna Schordijk ende Geertruij Romjeu van Amsterdam; gereformeert: oud 30 jaar woont als voors., ouders doot geass met haar halve suster Marta van Doornen"


Beiden naamtekenen: "Theodoris Hobers .... Geertruij Romijeü"
Geertruij's getuige Marta van Doornen is de vrouw van haar broer Johannes Romjeu.

Child(ren):

  1. Geertruij Hobers  1762-1808 
  2. Hendrik Hobers  1766-1788


(2) He is married to Magteltje Stork.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam on April 7, 1786.Source 4

They were married in church in the year 1786 at Amsterdam.

"Den 7 april 1786"
"Theodorus Hobers van Amsterdam. Geref: Wede van Geertruij Romeijn in de Boomstraet ende Magtelije Stork van Amsterdam; Gerefor: oud 40 jaar op de Anjeliersgragt, Ouders Doot "

Notes about Theodorus (Dores) Hobers

Meester-schilder in het Sint-Lucasgilde

"Doores" jeugd
Theodorus (Doores) Hobers wordt in de winter van 1737 geboren in Amsterdam "op de Angeliersgragt voorbij de krommetuijnstraat". Hij zal zijn hele leven in deze buurt, die tegenwoordig de Jordaan heet, blijven wonen. Doores is het derde kind van Egbert Hobers "de tinnegieter" en Susanna Schordijk. Hij zal het zich als volwassene niet herinnerd hebben, maar in zijn eerste levensjaren vinden er ingrijpende gebeurtenisen plaats. Een maand na Theodorus' geboorte verliezen zijn ouders hun eerste kind. Doores' oudste broertje Hendrik overlijdt op 5-jarige leeftijd. Als Doores 2 jaar is, overlijdt ook nog zijn jongste broertje. Een half jaar later klopt de dood weer op de voordeur van de tinnegieterij van vader Egbert Hobers op de Anjeliersgracht: vader overlijdt op 35-jarige leeftijd. Doores heeft zijn vader Egbert dus nooit bewust gekend.

Theodorus' herinneringen aan zijn jeugd gaan niet verder dan dat hij opgegroeid is met zijn oudere zus Jacoba en zijn moeder Susanna Schordijk. Er zal op hem, als enige 'man' in het gezin, dan ook al snel een beroep gedaan zijn ook voor inkomsten te zorgen. Theodorus besluit schilder te worden. Hij oefent dit beroep reeds op 17-jarige leeftijd uit; hij wordt in dat jaar Poorter van Amsterdam.

Poorter van Amsterdam
Op 23 april 1754 wordt Theodorus Hobers ingeschreven als "ingeboren poorter", wat wil zeggen dat hij in Amsterdam is geboren en dat hij via vererving aanspraak mag maken op het poorterschap. Zijn vader, Egbert Hobers, was in 1726 toegelaten tot het poorterschap van de Stad Amsterdam.

Doores is nu een burger die toegang heeft tot de privileges en voorrechten van de stad. Theodorus was min of meer verplicht "poorter " te worden. Om lid van een gilde te kunnen worden, moest hij namelijk poorter zijn. Theodorus geeft als beroep op: "Schilder". Nadat Theodorus de eed aan de stad heeft afgelegd, krijgt hij een 'ingezetencedel' (bewijs van poorterschap). Dit bewijs zal hij 14 jaar later tonen als hij lid wordt van het Sint-Lucasgilde.
"23 April 1754
Theodorus Hobers, Schilder, zoon van Egbert Hobers in leeven Tinnegieter en poorter is een ingeboren poorter"

Huwelijk met Geertruij Romjeu
Ergens is zijn jeugd is Theodorus van de Anjeliersgracht verhuisd naar de Anjelierstraat, slechts twee straten verderop. Ging hij inwonen bij een meester-schilder? Verhuisde zijn moeder en ging hij mee? Hij ontmoet daar in ieder geval zijn aanstaande vrouw, de zes jaar oudere Geertruij Romjeu. In het voorjaar van 1761 besluiten ze in het huwelijk te treden, moeder Susanna is vanzelfsprekend getuige.
"Den 24 April 1761"
"Theodoris Hobers van Amst. gereformeert: oud 24 jaar, in de Angelierstraat, geast met sijn moeder Susanna Schordijk ende Geertruij Romjeu van Amsterdam; gereformeert: oud 30 jaar woont als voors., ouders doot geass met haar halve suster Marta van Doornen"


Beiden naamtekenen: "Theodoris Hobers .... Geertruij Romijeu"

Als ze anderhalf jaar getrouwd zijn wordt hun eerste kind geboren. Het is een meisje dat dezelfde naam krijgt als haar moeder: Geertruij. Theodorus' zus Jacoba is met haar man getuige als het meisje gedoopt wordt in de Nieuwe Kerk op de Dam.

Op 5 oktober 1763 is Theodorus met zijn vrouw Geertruij in de Noorderkerk getuige bij de doop van zijn nichtje Willemijntje; dochter van schoon(half)zus Marta van Doorn.

Vier jaar na de geboorte van hun dochter Geertruij wordt een jongetje geboren. Hij krijgt de naam Hendrik Hobers en wordt gedoopt in de nabijgelegen Noorderkerk. Als getuigen heeft Doores zijn moeder Susanna en zijn zwager Jan Verbeek gevraagd. Ze weten op dat moment niet dat deze kleine Hendrik Hobers als "hooploper" met het VOC-schip 'Voorschoten' naar Indië zal vertrekken op een reis waarvan hij niet zal terugkeren. Het is 12 november 1766. Theodorus Hobers is nu al twaalf jaar schilder. Hij zal zich in de jaren die volgen nog meer bekwamen, want hij zal in deze jaren zijn meesterproef afleggen. Hij mag dus lid worden van het schildersgilde (afbeelding).

Sint-Lucasgilde
Een voorwaarde voor het uitoefenen van de meeste beroepen is het lidmaatschap van een gilde. Theodorus Hobers is schilder en moet dus lid worden van het Sint-Lucasgilde. Dit is de naam van het gilde van kunstenaars en kunstambachtslieden: kunstschilders, glazeniers, beeldhouwers, graveurs, maar ook plateelbakkers, boekdrukkers en kunsthandelaren konden lid worden van het gilde, dat zelf zorgde voor kwaliteistcontrole en opleiding van jong talent.

De naam van het gilde verwijst naar de evangelist Lucas, wegens het feit dat hij als eerste een afbeelding van Maria zou hebben vervaardigd. Om lid te worden moet Theodorus aan een aantal voorwaarden voldoen: een minimale leertijd van zes jaar, korter als hij binnen deze zes jaar een meesterstuk produceert. Ongeveer een derde van de inkomsten van het gilde werd besteed aan het onderhouden van arme leden en hun gezinnen. Alleen poorters konden lid worden van een gilde.

In Amsterdam was het gilde gevestigd in de Waag op de Nieuwmarkt. In 1770 mag Theodorus Hobers lid van het gilde worden waar ook Rembrandt lid van is geweest. Op de foto (afbeelding) is het reliëf boven de deur die toegang verleende tot de vertrekken van het gilde afgebeeld. De evangelist Lucas, de patroonheilige van het gilde, is afgebeeld aan zijn schrijftafel. Achter hem ligt een stier, het symbool van de evangelist. Hoe vaak zal Theodorus Hobers door deze deur (afbeelding) gegaan zijn naar vergaderingen en bijeenkomsten?
"Theodorus Hobers heeft sijn schildersgild gekogt en zijn Burgerceel vertoond gedat. 23 april A 1754 geboore Burger
Amsterdam 3 maart 1770"

Het is niet duidelijk of hij echt kunstschilder was of een meester(huis)schilder. Bij het Lucasgilde zaten echter veel meer huisschilders dan kunstschilders en een schilderij van ene Theodorus Hobers heb ik nergens kunnen vinden.

Getuige
Theodorus heeft als naaste familie alleen zijn moeder en zijn zus Jacoba Hobers. Het spreekt voor zich dat ze bij elkaar getuige zijn als er een belangrijke gebeurtenis is. Toen Jacoba trouwde was moeder Susanne Schordijk de getuige, net als bij zijn eigen huwelijk.
Zus Jacoba vernoemt als ze kinderen krijgt een zoontje naar hem: Theodorus. Op 5 mei 1773 zijn Theodorus Hobers en Geertruij Romijeu (als oom en tante) dan ook getuigen bij de doop van hun (naar hem vernoemde) neef Theodorus Verbeek.

Overlijden echtgenote Geertruij
Het is Doores' echtgenote Geertruij niet gegeven een huwelijk van één van haar kinderen, laat staan de doop van een kleinkind, mee te maken. In de zomer van 1781 wordt ze ziek, ze krijgt darmproblemen. In september overlijdt ze aan "darmkoliek". De 19-jarige dochter Geertruij Hobers meldt zich op 11 september op het stadhuis op de Dam om aangifte te doen van het overlijden van haar moeder:
"Den 11 Sept. Geertruij Hobers voor Geertruij Romjeu; 50 jaar, Darmkoliek"

De schepenen innen geen belasting op begraven, omdat het gezin geclassificeerd wordt als "onvermogend".

Drie dagen later begeeft de begrafenisstoet zich naar het Karthuizer Kerkhof. Het is een klein stukje lopen, slechts zo'n 150 meter. Het spreekt vanzelf dat Geertruij hier begraven wordt; Theodorus' vader Egbert Hobers is hier begraven, evenals zijn broertjes. Bovendien zijn de kosten voor een begrafenis hier beduidend lager dan in of bij de Noorderkerk, precies aan de andere kant van de Boomstraat. Daar worden de kinderen van zijn rijke oom Dirk Hobers de wijnkoopman begraven. Geertruij vindt haar rustplaats op het 'armen'kerkhof, het Karthuizer.
"den 14 september op 't Karthuizer Kerkhof; Geertruij Romjeu huisvrouw Theodorus Hobers , Boomstraat"

Theodorus is 44 als hij zijn vrouw naar haar laatste rustplaats brengt. Achter de baar lopen als eerste de mannen: echtgenoot Doores, hun 15-jarige zoon Hendrik, zwager Jan Verbeek (die met zijn zus Jacoba Hobers is getrouwd) en hun zoon Theodorus. De jongen is naar hem vernoemd; acht jaar geleden was hij samen met zijn nu overleden vrouw getuige bij de doop van dit neefje.

Magteltje Stork
Drie jaar na het overlijden van Geertruij meldt zoon Hendrik Hobers zich aan bij de VOC. Als totaal onervaren varensgezel tekent hij voor het eenvoudigste baantje 'hooploper', lichtmatroos. Hendrik heeft honderden, zo niet duizenden mannen en jongens hem voor zien gaan. Al als kleine jongen liep hij met de tambours mee als die door de straten trokken langs de kroegen en gasthuizen om de varensgasten te waarschuwen dat ze zich moesten melden. Het is altijd weer een drukte van belang met hartverscheurende taferelen. Moeders en echtgenotes lopen huilend mee omdat iedereen wel weet dat de kans op gezond terug komen klein is: tweederde van alle opvarenden keert niet terug in de Republiek. Familie neemt soms afscheid als waren zij ter dood veroordeelde misdadigers. Nu is het voor Hendrik zover: het is september 1784. Over een paar dagen zal hij voor het eerst op de rede van Texel ingeschreven worden in het scheepssoldijboek van de VOC. Hij heeft samen met zijn vader Theodorus zijn scheepskist in orde gemaakt, het mag hem aan niets ontbreken. Vader heeft voor f 5,50 een 'bolkvanger' voor zijn zoon gekocht (een dikke, ruwe jas van geteerd zeildoek, door zeelieden bij buiig of onstuimig weer gedragen), een paar hemden en een paar schoenen. Voor de officiële VOC-scheepskist moest hij f 3,50 betalen. Hij zal ervoor zorgen dat zijn zoon goed gekleed is. Dan is het zover, Theodorus neemt bij de Montelbaanstoren samen met zijn dochter Geertruij afscheid van hun zoon en broer.

Ze zullen hem nooit meer terug zien. Hendrik overlijdt jaren later op Malacca. (dit verhaal is uitvoerig beschreven bij zoon Hendrik Hobers)

Vader Doores blijft alleen achter in het huis in de Boomstraat. Zoon Hendrik blijft in dienst van de VOC in Azië, dochter Geertruij is ook de deur uit. Ze blijkt namelijk bij haar huwelijk "op den Smalle Pad voorbij de Sloterdijkerstraat" te wonen.

Theodorus besluit weer te trouwen. Hij heeft kennis gekregen aan de negen jaar jongere Magteltje Stork. Ze trouwen in het voorjaar van 1786.
" Den 7 april 1786"
"Theodorus Hobers van Amsterdam. Geref: Wede van Geertruij Romeijn in de Boomstraet ende Magtelije Stork van Amsterdam; Gerefor: oud 40 jaar op de Anjeliersgragt, Ouders Doot "

Doores' laatste jaren
In de jaren die volgen trouwt dochter Geertruij en overlijdt zoon Hendrik Hobers op Malacca. De vraag is van welk feit Theodorus het eerst kennis heeft genomen. Het is bijna wrang dat we nu, 200 jaar later, precies weten wanneer en waar zoon Hendrik stierf, terwijl onduidelijk is wanneer zijn vader het bericht kreeg.

Het scheepssoldijboek vermeldt zakelijk aan de creditkant als allerlaatste zin dat Hendrik Hobers:
"1788 10 Junij op Malacca zonder testament off goederen is overleden: f 42 ; 13 ; 5 "

De rekening sluit bij het einde van het dienstverband (overlijden) met het bedrag, dat Hendrik tegoed heeft van de VOC. Hij heeft nog recht op achterstallige gage van 42 gulden, 13 stuivers en 5 duiten. Vanzelfsprekend gaat de totaalafrekening naar zijn rechthebbenden, zijn vader en zus. Het is niet bekend hoelang het geduurd heeft voordat het bericht van zijn overlijden Nederland bereikte. Er kunnen wel jaren overheen gegaan zijn. Zijn vader en zijn zus Geertruij, die intussen getrouwd is met Pieter Last, leven nog.

Aan de debet kant wordt vermeld welk bedrag de erfgenamen pas zes (!) jaar na Hendriks overlijden ontvangen:
"1794 13 Maart [... ....] op dato betaalt aan Theodoris Hoberts zijn vader en erfgenaam in de helft en aan Pieter Las in huwelijk hebbende Geertruij Hoberts zijn volle zuster en erfgenaame in de meede helft onder borgtogt van [.. enz ..] f 63 ; 11 ; 4 "

Vader en zwager tekenen, zus Geertruij kan niet schrijven en zet een kruisje:

Theodoris Hobers
Pieter Last
Dit is het merk + van Geertruij Hoberts

Theodorus maakt nog mee dat hij drie keer grootvader wordt; kinderen van zijn dochter Geertruij. Alle keren mag hij getuige zijn bij de doop van zijn kleinkinderen. De eerste keer is het een tweeling waarvan het jongetje naar hem genoemd is: Theodorus en Catrina Johanna. Lang duurt dit geluk niet, al na een paar weken overlijden beide kleinkinderen. Een paar jaar later is hij opnieuw getuige bij de doop van een kleinzoon die weer naar hem vernoemd is: Theodorus.

Het huis in de Boomstraat
Op 13 januari 1796 koopt Theodorus Hobers een eigen huis. Hij is op die dag op het stadhuis waar de schepenen de akte opstellen.

Verkoper Govert Verwoerd deelt de schepenen mee "uit de hand verkogt te hebben aan Theodorus Hobers, een Huijs en Erve staande en geleegen in de Boomstraat aan de zuijdzijde tusschen de boomdwarsstraat en Kathuizersstraat".
De koopsom, f 1100 --, is "al contant voldaan en wel betaald van den laatsten penning met den eersten."

Er is een 'welvaartsbelasting' uit de periode tussen 1800 en 1803 die een aanwijzing geeft over de exacte plaats van de woning. Het "herengeld, het koffie- en theegeld, het rijtuigen- of pleziergeld en de impost op tabak" vermeldt dat "Theod. Hoberts Boomstraat 74" is aangeslagen voor inkomensgroep 1. Hier wordt dus niet alleen de straatnaam maar ook 'het klein huisnummer van 1796' vermeldt. Het is het huidige No. 47. Er staat helaas een nieuw pand op die plaats, bij de afbeeldingen is een foto geplaatst die het oorspronkelijke huis laat zien.
Theodorus woont met zijn vrouw Magteltje Stork nog twaalf jaar in dit pand.

Dienstbode
Theodorus betaalt "Herengeld". Vanaf 1792 werd het herengeld geheven, een belasting op dienstboden, waarin het redemptiegeld was begrepen. De belasting steeg meer dan evenredig met het aantal dienstboden, die in iemands huishouding werkzaam waren. Theodorus betaalt voor 1 dienstbode in KLasse 1. Hij woont op "Boomstraat 74". Het huisnummer is ook het nummer dat genoemd wordt bij de aangifte van zijn overlijden.

Verdwijning schoonzoon Pieter Last
Als Doores 60 jaar is besluit zijn schoonzoon Pieter Last dienst te nemen. Er is daarna nooit meer iets van hem gehoord:
"dat de gemelde Pieter Last in den Jare Zeventien honderd Zeven en negentig zich, zo hij zeide, begeeven heeft naar Rotterdam, ten einde aldaar dienst te nemen"

Dochter Geertruij is 35 jaar als haar man "verdwijnt" en hun zoontje, de naar opa vernoemde Doores, nog maar 2 jaar oud. Opa Theodorus leeft hierna nog 11 jaar.

Overlijden Theodorus Hobers
Als Theodorus 71 jaar is, zijn zijn krachten verdwenen. Hij overlijdt op 7 juni 1808 in zijn eigen huis in de Boomstraat. Amsterdam kent een belasting "middel op begraven". Al naar gelang de welstand van de overledene, werd hij of zij in een klasse ingedeeld en moest er een vastgesteld bedrag betaald worden.
Echtgenote Magteltje doet zelf aangifte van het overlijden van haar man:
"Magteltje Stork voor Theodorus Hobers; 71 jaar, overl. op 7 junij in de Boomstraat verval K;
D11 G14 N74"

District (wijk) 11 Grondvergadering 14 (huis-)Nummer 74.
Theodorus is overleden aan "verval van krachten".

Een paar dagen later is de begrafenis op het Karthuizer Kerkhof. Hier rusten ook zijn vader, zijn eerste vrouw, zijn broertjes en zijn twee kleinkinderen.
"Overlijden den 7 junij 1808; Begraven den 11 junij 1708 op 't Karthuizer Kerkhof; Theodorus Hobers , Boomstraat".

Theodorus Hobers, zoon van tinnegieter Egbert Hobers, is 71 jaar geworden en heeft zijn hele leven in de Jordaan in Amsterdam gewoond.

Leestips
De knokpartij op de Haarlemmersluis:
Klik op grootvader Hendrick Hobers *1667

Zoon Hendrik Hobers zeilt als "hooploper" naar Malacca:
Klik op zoon Hendrik Hobers * 1766

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Theodorus (Dores) Hobers?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Theodorus (Dores) Hobers

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Theodorus (Dores) Hobers

Ancestors (and descendant) of Theodorus (Dores) Hobers

Theodorus (Dores) Hobers
1737-1808

(1) 
(2) 1786

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Poorterboek Amsterdam
    3. Begraafregister Amsterdam
    4. Ondertrouwregister Amsterdam
    5. Middel op Begraven; Amsterdam
    6. Kwijtscheldingen Amsterdam

    About the surname Hobers

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Hobers.
    • Check the information Open Archives has about Hobers.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Hobers.

    The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1214.php : accessed June 4, 2024), "Theodorus (Dores) Hobers (1737-1808)".