West-Europese adel » Philips II van Habsburg Koning van Spanje (1527-1598)

Persoonlijke gegevens Philips II van Habsburg Koning van Spanje 

  • Hij is geboren op 21 mei 1527 in Valladolid, Castilië-Léon.
  • Titel: Koning van Spanje, Napels en Sicilië Heer der Nederlanden Hertog van Gelre
  • Hij is overleden op 13 september 1598 in El Escorial, Madrid, hij was toen 71 jaar oud.
  • Hij is begraven in Pantheon der Koningen, Klooster San Lorenzo, El Escorial, Madrid.
  • Een kind van Karel V van Habsburg Koning van Spanje en Isabelle Aviz
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 augustus 2013.

Gezin van Philips II van Habsburg Koning van Spanje

Waarschuwing Let op: Echtgenote (Maria Emanuelle Aviz) is ook zijn nicht.

(1) Hij is getrouwd met Maria Emanuelle Aviz.

Zij zijn getrouwd op 15 november 1543, hij was toen 16 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Maria I (de Bloedige) Tudor Koningin van Engeland.

Zij zijn getrouwd op 25 juli 1554 te Kathedraal van Winchester, Hampshire, hij was toen 27 jaar oud.


(3) Hij is getrouwd met Elisabeth van Valois-Angoulême Prinses van Frankrijk.

Zij zijn getrouwd op 2 februari 1560 te Toledo, Castilië-La Mancha, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):



(4) Hij is getrouwd met Anna van Habsburg.

Zij zijn getrouwd op 12 november 1570 te Segovia, Castilië-Léon, hij was toen 43 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Philips II van Habsburg Koning van Spanje

Filips II (Valladolid, 21 mei 1527 - Madrid, 13 september 1598) was koning van Spanje, Napels, Sicilië en (als Filips I) Portugal en Heer der Nederlanden in de laatste jaren voor en de eerste decennia van de Tachtigjarige Oorlog. Samen met Maria I van Engeland was hij gedurende vier jaar ook koning van Engeland, in de hoop een troonopvolger te kunnen leveren die zou heersen over de Nederlanden en Engeland.

Vroege leven
Filips II was de enige zoon van keizer Karel V (als koning van Spanje Karel I) bij zijn wettige echtgenote Isabella van Portugal. Hij verkreeg de Spaanse troon nadat zijn vader in 1556 was afgetreden. Het jaar daarvoor was hij zijn vader in de Nederlanden al opgevolgd. Behalve uit Spanje bestond het Spaanse rijk toen ook uit delen van Frankrijk en Italië en overzeese koloniën. Na de dood van Karel V twee jaar later (1558) splitsten de Habsburgse gebieden zich van het Spaanse rijk af, maar Filips II vond dit niet erg. De overzeese koloniën waren veel lucratiever en de Habsburgers hadden Spanje al meerdere malen in een oorlog betrokken. Bovendien waren de afgesplitste gebieden te onstabiel om een gevaar te zijn. Omdat rond die tijd ook Frankrijk geen sterke mogendheid was, had Spanje op het continent geen concurrentie.

Filips II trouwde in 1543 met prinses Maria van Portugal. Zij kregen in 1545 een zoon, Don Carlos van Spanje (1545–1568). In 1546 overleed Maria. Filips II probeerde zijn macht verder uit te breiden door in 1554 de (katholieke) Maria I van Engeland te trouwen. Maria I stierf kinderloos in 1558, enkele jaren nadat Filips II koning van Spanje was geworden. Na haar dood probeerde Filips haar jongere halfzuster, de (protestantse) koningin Elizabeth I te trouwen. Om een aantal redenen ging dit niet door. Filips II geloofde dat dat kwam doordat zijn zoon Don Carlos tegen hem had samengespannen en liet zijn zoon gevangenzetten. Toen Don Carlos kort daarna overleed, beschuldigden Filips' vijanden hem van het vermoorden van zijn eigen zoon.

In 1559 sloot Spanje na 60 jaar oorlog het Verdrag van Cateau-Cambrésis met Frankrijk. Als onderdeel van het vredesverdrag huwde Filips II met de dochter van de Franse koning Hendrik II, prinses Elisabeth. Ironisch genoeg was Elisabeth eerder beloofd aan Don Carlos, de zoon van Filips. Elisabeth kreeg twee dochters, maar geen zonen. Pas zijn vierde vrouw Anna, dochter van Maximiliaan II, kreeg in 1578 een zoon, Filips III, die hem uiteindelijk kon opvolgen.

Geloof
Filips II was geheel overtuigd van de goddelijke oorsprong en voorzienigheid inzake het koningschap. Zijn politiek had deswege twee hoofddoelstellingen: het verdedigen van de katholieke kerk en rechtvaardig handelen. Vooral zijn obsessie met het handelen conform zijn principes zorgde ervoor dat hij voortdurend twijfelde bij het nemen van beslissingen. Hij viel aldus ten prooi aan zijn raadgevers, die een belangrijke invloed op zijn beleid uitoefenden. Zijn angst om niet juist te handelen, in overeenstemming met zijn verantwoording ten opzichte van God, maakte dat hij iedere kwestie haarfijn bestudeerde. Dit werkte op zich weer een enorme bureaucratie in de hand.

Filips II zag zichzelf als de leider van de contrareformatie, een beweging binnen de Rooms-katholieke Kerk als reactie op het groeiende protestantisme binnen Europa. Zijn toewijding aan de katholieke kerk en de groeiende rijkdom uit de koloniën maakten Filips II steeds agressiever en gericht op expansionisme. Voor Filips II bestond er geen verschil tussen de belangen van de katholieke kerk en die van Spanje. Omdat Spanje zich het beste leger in Europa kon veroorloven en een stabiele, machtige regering had, breidde de macht van Spanje zich in zijn beginjaren steeds verder uit.

Na een oproep van paus Pius V wierp Filips II zich op als verdediger van het christelijke Europa tegen het islamitische Ottomaanse Rijk In 1566 kwamen Venetië en Cyprus in handen van de Turken. In 1558 hadden de Turken de Balearen veroverd en geplunderd, en deden zelfs aanvallen op de Spaanse kust. De Balkan was al eerder grotendeels veroverd en kon nu worden gezien als springplank naar Italië. Filips' vloot versloeg, samen met een aantal Zuideuropese bondgenoten, de Turken in de Slag bij Lepanto aan de westkust van Griekenland in 1571. Hij bevond zich in die tijd op het hoogtepunt van zijn macht.

Nederlandse Opstand
Nadat de Beeldenstorm in 1566 in de Nederlanden had gewoed, stuurde Filips II de hertog van Alva om orde op zaken te stellen. Tegen het keiharde optreden van Alva brak al snel groot protest uit, wat in 1568 resulteerde in het begin van de Tachtigjarige Oorlog (of De Nederlandse Opstand). De strijd in de Nederlanden, de toenemende spanningen tussen Engeland en Spanje en de continue dreiging van invasies van de moslims vormden een forse aanslag op de staatskas. De komende tientallen jaren zou Spanje enkele malen bankroet worden verklaard. Met het Plakkaat van Verlatinghe verklaarde de Nederlandse Staten-Generaal in 1581 Filips II vervallen (verlaten) van zijn macht.

Portugal
Rond 1580 erfde Spanje Portugal doordat de koninklijke familie van Portugal uitstierf. Filips' moeder was een Portugese prinses en Filips benoemde zichzelf tot koning van Portugal. Dit werd in eerste instantie door de Portugese bevolking niet geaccepteerd, waardoor een invasie en bezetting nodig waren, waarvoor hij de inmiddels uit de Nederlanden teruggeroepen Alva goed kon gebruiken. Portugal zou 60 jaar deel uitmaken van het Spaanse rijk.

De bezetting van Portugal leverde nieuwe koloniën en rijkdommen op, maar door de invasie van Portugal had Filips II zijn greep op de opstand in de Nederlanden even moeten verminderen. De opstandelingen maakten hiervan handig gebruik en in 1581 verklaarden de Noordelijke Nederlanden zich onafhankelijk van Spanje. De oorlog en de financiële problemen begonnen inmiddels hun tol te eisen; het Spaanse leger was over zijn hoogtepunt heen. Behalve de militaire problemen speelden hierbij ook de politieke en economische inrichting van Spanje een rol. Spanje kende geen centrale regering, maar alleen regionale regeringen, die de instructies van de koning uitvoerden. Hierdoor had Filips II de absolute macht in zijn rijk. Hij had echter de neiging zich vooral met details bezig te houden in plaats van met de grote lijnen. Hierdoor verliep het dagelijks bestuur niet efficiënt. Door het economische beleid (vooral de verwaarlozing van de landbouw, waardoor Spanje afhankelijk werd van import, de hyperinflatie als gevolg van de import van rijkdommen uit de koloniën, het uitzetten van joden en Moren, waardoor Spanje geschoolde vaklui en handelslieden verloor en de vrijstelling van adel en kerk van belastingen) werd de situatie voor Spanje steeds slechter.

Armada
De executie van de katholieke koningin Maria I van Schotland in opdracht van protestantse koningin Elizabeth I van Engeland, die ook al de opstandelingen in de Nederlanden steunde, waren voor Filips II de reden een invasie te wagen. Met een enorme vloot, de Armada genaamd, vertrok zijn leger in 1588 naar Engeland. De Armada leed echter een vernietigende en kostbare nederlaag en Filips II moest van zijn plannen afzien.

Latere jaren
Tussen 1590 en 1598 raakte Spanje opnieuw in oorlog met Frankrijk, ditmaal om te voorkomen dat Frankrijk een protestants bolwerk zou worden. De oorlog met Frankrijk gaf de opstandelingen in de Nederlanden extra ruimte en de komende jaren zou de nieuwe Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onder leiding van prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt grote successen boeken.

Nalatenschap
Aan het einde van zijn leven in 1598 was het beleid van Filips II grotendeels mislukt. Hij had de Ottomanen dan wel weerstaan, maar geenszins uitgeschakeld; Frankrijk was een katholieke mogendheid gebleven, maar nog altijd met de verdachte koning Hendrik IV, die een zekere godsdienstvrijheid aan de protestanten had gegund; ondanks zijn Armada waren Engeland en de Republiek der Nederlanden toen opkomende protestantse maritieme mogendheden, die hem zijn koloniën en zijn scheepvaartroutes betwistten. Hij liet een dodelijk verarmd Spanje het immense Escorial (nabij Madrid) na.

Zijn troonopvolger in Engeland had hij bij Maria I van Engeland niet kunnen verwekken, en met zijn Spaans-Portugese opvolger, Karel, prins van Asturias was het niet beter gesteld, want deze vertoonde opmerkelijke tekenen van gekheid en razernij. De jonge prins kon het niet verkroppen dat zijn vader hem niet benoemde tot heerser over de Nederlanden en trachtte deze daarop te vermoorden. In 1568 wou hij wegvluchten uit Spanje, maar werd hiertoe gehinderd en opgesloten door zijn vader. In hetzelfde jaar stierf hij op mysterieuze wijze. Boze geruchten dat hij zou zijn vermoord werden recent in twijfel getrokken. Filips II werd opgevolgd door zijn zoon Filips III, in wiens bekwaamheid hij geen vertrouwen had.

Bron: http://de.wikipedia.org/wiki/Philipp_II._(Spanien)#Nachkommen

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Philips II van Habsburg Koning van Spanje?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Philips II van Habsburg Koning van Spanje

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was van 1515 tot 1555 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1527: Bron: Wikipedia
    • 6 mei » Sacco di Roma, plundering door een huurleger van Duitse (voor een deel lutheranen) en Spaanse soldaten, waaraan de stad Rome ten prooi viel.
    • 22 juni » Officiële stichtingsdatum van de stad Jakarta.
    • 26 november » Paus Clemens VII tekent een verdrag met keizer Karel V.
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1570: Bron: Wikipedia
    • 23 januari » De Schotse Burgeroorlog begint na de moord op James Stewart.
    • 25 februari » Paus Pius V excommuniceert koningin Elizabeth I van Engeland.
    • 17 mei » Paus Pius V creëert zestien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Sant'Agata dei Goti Felice Peretti Montalto en de in 1772 zalig verklaarde Italiaanse bisschop van Piacenza Paolo Burali d'Arezzo.
    • 20 mei » In Antwerpen wordt de eerste moderne atlas uitgegeven door Gilles Coppens de Diest.
    • 1 november » Een stormvloed, de Allerheiligenvloed van 1570, richt op de Zeeuwse eilanden veel schade aan.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1598: Bron: Wikipedia
    • 13 april » Koning Hendrik IV van Frankrijk geeft het Edict van Nantes uit. Hierdoor krijgen de hugenoten vrijheid van religie.
    • 1 september » Boris Godoenov wordt tot Tsaar van Rusland gekroond.
    • 26 november » Drie schepen onder leiding van Jacob van Neck bereiken Bantam op West-Java.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Habsburg Koning van Spanje


De publicatie West-Europese adel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I58324.php : benaderd 8 mei 2024), "Philips II van Habsburg Koning van Spanje (1527-1598)".