West-Europese adel » Philips II van Habsburg Koning van Spanje (1527-1598)

Persönliche Daten Philips II van Habsburg Koning van Spanje 

  • Er wurde geboren am 21. Mai 1527 in Valladolid, Castilië-Léon.
  • Titel: Koning van Spanje, Napels en Sicilië Heer der Nederlanden Hertog van Gelre
  • Er ist verstorben am 13. September 1598 in El Escorial, Madrid, er war 71 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in Pantheon der Koningen, Klooster San Lorenzo, El Escorial, Madrid.
  • Ein Kind von Karel V van Habsburg Koning van Spanje und Isabelle Aviz
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 29. August 2013.

Familie von Philips II van Habsburg Koning van Spanje

Waarschuwing Pass auf: Frau (Maria Emanuelle Aviz) ist auch sein Cousin.

(1) Er ist verheiratet mit Maria Emanuelle Aviz.

Sie haben geheiratet am 15. November 1543, er war 16 Jahre alt.


Kind(er):



(2) Er ist verheiratet mit Maria I (de Bloedige) Tudor Koningin van Engeland.

Sie haben geheiratet am 25. Juli 1554 in Kathedraal van Winchester, Hampshire, er war 27 Jahre alt.


(3) Er ist verheiratet mit Elisabeth van Valois-Angoulême Prinses van Frankrijk.

Sie haben geheiratet am 2. Februar 1560 in Toledo, Castilië-La Mancha, er war 32 Jahre alt.


Kind(er):



(4) Er ist verheiratet mit Anna van Habsburg.

Sie haben geheiratet am 12. November 1570 in Segovia, Castilië-Léon, er war 43 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Philips II van Habsburg Koning van Spanje

Filips II (Valladolid, 21 mei 1527 - Madrid, 13 september 1598) was koning van Spanje, Napels, Sicilië en (als Filips I) Portugal en Heer der Nederlanden in de laatste jaren voor en de eerste decennia van de Tachtigjarige Oorlog. Samen met Maria I van Engeland was hij gedurende vier jaar ook koning van Engeland, in de hoop een troonopvolger te kunnen leveren die zou heersen over de Nederlanden en Engeland.

Vroege leven
Filips II was de enige zoon van keizer Karel V (als koning van Spanje Karel I) bij zijn wettige echtgenote Isabella van Portugal. Hij verkreeg de Spaanse troon nadat zijn vader in 1556 was afgetreden. Het jaar daarvoor was hij zijn vader in de Nederlanden al opgevolgd. Behalve uit Spanje bestond het Spaanse rijk toen ook uit delen van Frankrijk en Italië en overzeese koloniën. Na de dood van Karel V twee jaar later (1558) splitsten de Habsburgse gebieden zich van het Spaanse rijk af, maar Filips II vond dit niet erg. De overzeese koloniën waren veel lucratiever en de Habsburgers hadden Spanje al meerdere malen in een oorlog betrokken. Bovendien waren de afgesplitste gebieden te onstabiel om een gevaar te zijn. Omdat rond die tijd ook Frankrijk geen sterke mogendheid was, had Spanje op het continent geen concurrentie.

Filips II trouwde in 1543 met prinses Maria van Portugal. Zij kregen in 1545 een zoon, Don Carlos van Spanje (1545–1568). In 1546 overleed Maria. Filips II probeerde zijn macht verder uit te breiden door in 1554 de (katholieke) Maria I van Engeland te trouwen. Maria I stierf kinderloos in 1558, enkele jaren nadat Filips II koning van Spanje was geworden. Na haar dood probeerde Filips haar jongere halfzuster, de (protestantse) koningin Elizabeth I te trouwen. Om een aantal redenen ging dit niet door. Filips II geloofde dat dat kwam doordat zijn zoon Don Carlos tegen hem had samengespannen en liet zijn zoon gevangenzetten. Toen Don Carlos kort daarna overleed, beschuldigden Filips' vijanden hem van het vermoorden van zijn eigen zoon.

In 1559 sloot Spanje na 60 jaar oorlog het Verdrag van Cateau-Cambrésis met Frankrijk. Als onderdeel van het vredesverdrag huwde Filips II met de dochter van de Franse koning Hendrik II, prinses Elisabeth. Ironisch genoeg was Elisabeth eerder beloofd aan Don Carlos, de zoon van Filips. Elisabeth kreeg twee dochters, maar geen zonen. Pas zijn vierde vrouw Anna, dochter van Maximiliaan II, kreeg in 1578 een zoon, Filips III, die hem uiteindelijk kon opvolgen.

Geloof
Filips II was geheel overtuigd van de goddelijke oorsprong en voorzienigheid inzake het koningschap. Zijn politiek had deswege twee hoofddoelstellingen: het verdedigen van de katholieke kerk en rechtvaardig handelen. Vooral zijn obsessie met het handelen conform zijn principes zorgde ervoor dat hij voortdurend twijfelde bij het nemen van beslissingen. Hij viel aldus ten prooi aan zijn raadgevers, die een belangrijke invloed op zijn beleid uitoefenden. Zijn angst om niet juist te handelen, in overeenstemming met zijn verantwoording ten opzichte van God, maakte dat hij iedere kwestie haarfijn bestudeerde. Dit werkte op zich weer een enorme bureaucratie in de hand.

Filips II zag zichzelf als de leider van de contrareformatie, een beweging binnen de Rooms-katholieke Kerk als reactie op het groeiende protestantisme binnen Europa. Zijn toewijding aan de katholieke kerk en de groeiende rijkdom uit de koloniën maakten Filips II steeds agressiever en gericht op expansionisme. Voor Filips II bestond er geen verschil tussen de belangen van de katholieke kerk en die van Spanje. Omdat Spanje zich het beste leger in Europa kon veroorloven en een stabiele, machtige regering had, breidde de macht van Spanje zich in zijn beginjaren steeds verder uit.

Na een oproep van paus Pius V wierp Filips II zich op als verdediger van het christelijke Europa tegen het islamitische Ottomaanse Rijk In 1566 kwamen Venetië en Cyprus in handen van de Turken. In 1558 hadden de Turken de Balearen veroverd en geplunderd, en deden zelfs aanvallen op de Spaanse kust. De Balkan was al eerder grotendeels veroverd en kon nu worden gezien als springplank naar Italië. Filips' vloot versloeg, samen met een aantal Zuideuropese bondgenoten, de Turken in de Slag bij Lepanto aan de westkust van Griekenland in 1571. Hij bevond zich in die tijd op het hoogtepunt van zijn macht.

Nederlandse Opstand
Nadat de Beeldenstorm in 1566 in de Nederlanden had gewoed, stuurde Filips II de hertog van Alva om orde op zaken te stellen. Tegen het keiharde optreden van Alva brak al snel groot protest uit, wat in 1568 resulteerde in het begin van de Tachtigjarige Oorlog (of De Nederlandse Opstand). De strijd in de Nederlanden, de toenemende spanningen tussen Engeland en Spanje en de continue dreiging van invasies van de moslims vormden een forse aanslag op de staatskas. De komende tientallen jaren zou Spanje enkele malen bankroet worden verklaard. Met het Plakkaat van Verlatinghe verklaarde de Nederlandse Staten-Generaal in 1581 Filips II vervallen (verlaten) van zijn macht.

Portugal
Rond 1580 erfde Spanje Portugal doordat de koninklijke familie van Portugal uitstierf. Filips' moeder was een Portugese prinses en Filips benoemde zichzelf tot koning van Portugal. Dit werd in eerste instantie door de Portugese bevolking niet geaccepteerd, waardoor een invasie en bezetting nodig waren, waarvoor hij de inmiddels uit de Nederlanden teruggeroepen Alva goed kon gebruiken. Portugal zou 60 jaar deel uitmaken van het Spaanse rijk.

De bezetting van Portugal leverde nieuwe koloniën en rijkdommen op, maar door de invasie van Portugal had Filips II zijn greep op de opstand in de Nederlanden even moeten verminderen. De opstandelingen maakten hiervan handig gebruik en in 1581 verklaarden de Noordelijke Nederlanden zich onafhankelijk van Spanje. De oorlog en de financiële problemen begonnen inmiddels hun tol te eisen; het Spaanse leger was over zijn hoogtepunt heen. Behalve de militaire problemen speelden hierbij ook de politieke en economische inrichting van Spanje een rol. Spanje kende geen centrale regering, maar alleen regionale regeringen, die de instructies van de koning uitvoerden. Hierdoor had Filips II de absolute macht in zijn rijk. Hij had echter de neiging zich vooral met details bezig te houden in plaats van met de grote lijnen. Hierdoor verliep het dagelijks bestuur niet efficiënt. Door het economische beleid (vooral de verwaarlozing van de landbouw, waardoor Spanje afhankelijk werd van import, de hyperinflatie als gevolg van de import van rijkdommen uit de koloniën, het uitzetten van joden en Moren, waardoor Spanje geschoolde vaklui en handelslieden verloor en de vrijstelling van adel en kerk van belastingen) werd de situatie voor Spanje steeds slechter.

Armada
De executie van de katholieke koningin Maria I van Schotland in opdracht van protestantse koningin Elizabeth I van Engeland, die ook al de opstandelingen in de Nederlanden steunde, waren voor Filips II de reden een invasie te wagen. Met een enorme vloot, de Armada genaamd, vertrok zijn leger in 1588 naar Engeland. De Armada leed echter een vernietigende en kostbare nederlaag en Filips II moest van zijn plannen afzien.

Latere jaren
Tussen 1590 en 1598 raakte Spanje opnieuw in oorlog met Frankrijk, ditmaal om te voorkomen dat Frankrijk een protestants bolwerk zou worden. De oorlog met Frankrijk gaf de opstandelingen in de Nederlanden extra ruimte en de komende jaren zou de nieuwe Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onder leiding van prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt grote successen boeken.

Nalatenschap
Aan het einde van zijn leven in 1598 was het beleid van Filips II grotendeels mislukt. Hij had de Ottomanen dan wel weerstaan, maar geenszins uitgeschakeld; Frankrijk was een katholieke mogendheid gebleven, maar nog altijd met de verdachte koning Hendrik IV, die een zekere godsdienstvrijheid aan de protestanten had gegund; ondanks zijn Armada waren Engeland en de Republiek der Nederlanden toen opkomende protestantse maritieme mogendheden, die hem zijn koloniën en zijn scheepvaartroutes betwistten. Hij liet een dodelijk verarmd Spanje het immense Escorial (nabij Madrid) na.

Zijn troonopvolger in Engeland had hij bij Maria I van Engeland niet kunnen verwekken, en met zijn Spaans-Portugese opvolger, Karel, prins van Asturias was het niet beter gesteld, want deze vertoonde opmerkelijke tekenen van gekheid en razernij. De jonge prins kon het niet verkroppen dat zijn vader hem niet benoemde tot heerser over de Nederlanden en trachtte deze daarop te vermoorden. In 1568 wou hij wegvluchten uit Spanje, maar werd hiertoe gehinderd en opgesloten door zijn vader. In hetzelfde jaar stierf hij op mysterieuze wijze. Boze geruchten dat hij zou zijn vermoord werden recent in twijfel getrokken. Filips II werd opgevolgd door zijn zoon Filips III, in wiens bekwaamheid hij geen vertrouwen had.

Bron: http://de.wikipedia.org/wiki/Philipp_II._(Spanien)#Nachkommen

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Philips II van Habsburg Koning van Spanje?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Philips II van Habsburg Koning van Spanje

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) war von 1515 bis 1555 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1527: Quelle: Wikipedia
    • 5. Januar » Felix Manz wird durch Ertränken in Zürich hingerichtet und wird damit zum Märtyrer der Täuferbewegung.
    • 24. Februar » Bei einer von Michael Sattler einberufenen Konferenz der Täufer in Schleitheim bei Schaffhausen nehmen die Abgesandten ein Glaubensbekenntnis an, die Schleitheimer Artikel.
    • 24. Februar » Der Habsburger FerdinandI. wird als Nachfolger der Jagiellonen zum König von Böhmen gekrönt.
    • 16. Mai » In Florenz werden die Medici ein zweites Mal von der Macht und aus der Stadt vertrieben. Unter dem Einfluss von Niccolò Capponi und Filippo Strozzi wird wieder eine Republik errichtet. Ippolito und Alessandro de’ Medici sowie Kardinal Silvio Passerini als ihr Vormund verlassen am folgenden Tag den Ort.
    • 22. Juni » Prinz Fatahillah aus dem Königreich Demak zerstört mit seinen Truppen die mit den Portugiesen verbündete Hafenstadt Sunda Kelapa im heutigen Indonesien und errichtet in der Folge an der gleichen Stelle die Stadt Jakarta.
    • 1. Juli » Landgraf Philipp der Großmütige von Hessen gründet die Universität Marburg.
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) war von 1555 bis 1581 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1570: Quelle: Wikipedia
    • 23. Januar » In Linlithgow verübt der Adelige James Hamilton of Bothwellhaugh einen Anschlag auf den schottischen Regenten James Stewart, 1. Earl of Moray. Es ist das weltweit erste Attentat mit einer Feuerwaffe. Der Regent wird dabei so schwer verletzt, dass er noch am selben Tag stirbt. Der schottische Bürgerkrieg erhält durch den Vorfall neuen Auftrieb.
    • 20. Mai » Der flämische Geograph Abraham Ortelius veröffentlicht in Antwerpen das Theatrum Orbis Terrarum, den ersten modernen Atlas.
    • 8. August » Im Frieden von Saint-Germain erhalten die Hugenotten vom französischen König Karl IX. vier befestigte Städte, in denen sie ihre Religion ungehindert ausüben können.
    • 9. September » Mit der Einnahme von Nikosia gelingt den Osmanen ein erster Erfolg bei der Eroberung Zyperns, der zu Venedig gehörenden Insel. Zypern ist ein Angriffsziel im fünften Venezianischen Türkenkrieg.
    • 1. November » Eine Sturmflut zu Allerheiligen überschwemmt die Nordseeküste von Flandern bis nach Nordwestdeutschland. Etwa 20.000 Menschen kommen zu Tode.
    • 13. Dezember » Mit dem Frieden von Stettin wird der nordische Dreikronenkrieg beendet, der im Rahmen des Livländischen Krieges als Teil des ersten Nordischen Krieges zwischen den eigentlich Verbündeten Schweden und Dänemark stattgefunden hat.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1598: Quelle: Wikipedia
    • 13. Januar » Der Londoner Stalhof der Hanse wird auf Weisung der Königin Elisabeth I. geschlossen und alle Ware beschlagnahmt. Sie reagiert damit auf die Schließung der Stader Niederlassung der Merchant Adventurers durch Kaiser Rudolf II.
    • 13. April » Der französische König HeinrichIV. unterzeichnet das Edikt von Nantes. Er gewährt den Hugenotten im katholischen Frankreich nach 36-jährigen Auseinandersetzungen die freie Religionsausübung und beendet damit die Hugenottenkriege.
    • 14. August » Bei der Schlacht am Yellow Ford gewinnen im Neunjährigen Krieg die irischen Rebellen gegen englische Truppen.
    • 13. September » Nach dem Tod seines Vaters Philipp II. wird Philipp III. König von Spanien.
    • 21. Dezember » Rebellierenden Mapuche unter Führung des Kriegshäuptlings Pelantaro gelingt in der Schlacht von Curalaba in Chile ein Sieg über den spanischen Gouverneur Martín García Óñez de Loyola und seine Soldaten.
    • 24. Dezember » Ein Hochwasser des Tiber zerstört weitgehend den aus dem Jahr 174 v. Chr. stammenden Pons Aemilius, die älteste Steinbrücke Roms.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Habsburg Koning van Spanje


Die West-Europese adel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Pieter, "West-Europese adel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I58324.php : abgerufen 16. Mai 2024), "Philips II van Habsburg Koning van Spanje (1527-1598)".