Kwartierstaat van Lucas van Heeren » Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg (1926-2002)

Persoonlijke gegevens Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg 

Bron 1

Gezin van Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).Bron 2

Zij zijn getrouwd op 10 maart 1966 te Amsterdam, hij was toen 39 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg

Prins Claus werd op 6 september 1926 als Claus von Amsberg geboren op het Rittergut van zijn moeders familie in Dötzingen (Hitzacker) te Nedersaksen. Hij was de enige zoon naast zes dochters van Claus von Amsberg en Gosta von Amsberg-Freiin von dem Bussche-Haddenhausen. Van 1933 tot 1936 bezocht hij de lagere school in Bad Doberan in Mecklenburg; vervolgens vertrok hij naar een kostschool te Lushoto in Tanganjika, waar zijn ouders sinds 1928 woonden. In 1938 keerde Prins Claus terug naar Duitsland en volgde hij de middelbare schoolopleiding van het internaat Baltenschule te Misdroy, Pommeren. Daar verbleef de Prins tot 1943. Van januari tot augustus 1943 bezocht hij de middelbare school te Bad Doberan en daarna werd hij tot januari 1944 ingezet als Marinehelfer in de buurt van Kiel.
Januari 1944 werd de Prins opgeroepen voor de arbeidsdienst voor een periode van twee maanden. Deze vervulde hij in Königsberg/Neumark. Weer terug op de middelbare school werd hem in juli 1944 een (oorlogs)einddiploma uitgereikt. Meteen hierna werd hij opgeroepen voor militaire dienst. De Prins werd ingedeeld bij de reserve-pantserafdeling 6 in Neuruppin, waar hij tot maart 1945 bij ingedeeld bleef. In deze periode volgde hij gedurende drie maanden een opleiding aan de pantseropleidingsschool te Viborg (Denemarken).
In maart 1945 werd de Prins ingedeeld bij de negentigste pantserdivisie in Italië. Aan gevechtshandelingen nam hij echter niet meer deel: begin mei werd hij bij Merano door de Amerikanen krijgsgevangen gemaakt. Hij kwam terecht in een kamp in Ghedi (bij Brescia) en kreeg daar werk als chauffeur en tolk. In september 1945 brachten de Amerikanen hem als tolk over naar het Amerikaans kamp Latimer bij Amersham in Engeland. Na zijn ontslag uit het krijgsgevangenschap vestigde Prins Claus zich in december 1945 in Hitzacker.
Om na de oorlog te kunnen gaan studeren, moest Prins Claus zoals alle jonge mannen een door de geallieerden ingestelde politieke zuiveringscommissie passeren. Net als alle middelbare schoolkinderen was hij automatisch lid geweest van NSDAP-jongerenorganisaties als "Jungvolk" en "Hitlerjugend". Ten aanzien van de Prins luidde het oordeel van de zuiveringscommissie "nicht betroffen" (niet van toepassing). Opnieuw moest de Prins zijn eindexamen voor de middelbare school afleggen, aangezien zijn oorlogsdiploma niet werd erkend. Hij nam deel aan een speciaal voor gedemobiliseerden ingestelde examencursus en legde eind 1947 te Lüneburg het eindexamen met goed gevolg af.
Aanvankelijk wilde Prins Claus werktuigbouwkunde gaan studeren. In verband met een numerus clausus van de Duitse universiteiten ten voordeel van oudere studenten, werd hij in 1947 echter niet toegelaten. Derhalve begon hij bij een machinefabriek in Winsen/Luhe aan het voor deze studie vereiste praktijkjaar. Eind 1948 besloot de Prins echter zich in te schrijven aan de Universiteit van Hamburg bij de Faculteit der Rechten en Staatswetenschappen. In 1952 legde hij zijn eerste staatsexamen af (Referendar). Zijn volgende staatsexamen (Assessor) deed hij in 1956, nadat hij de nodige praktische juridische kennis had opgedaan bij onder meer enkele rechterlijke colleges en een advocatenkantoor in Hamburg. Gedurende deze periode maakte hij ook een studiereis van vier maanden naar Amerika.
Begin 1957 nam de Prins met succes deel aan het vergelijkende selectie-examen voor de Duitse buitenlandse dienst. In mei 1958 slaagde hij voor het diplomatieke examen (Attaché). Vervolgens was hij van mei 1958 tot maart 1961 als derde en later als tweede ambassadesecretaris werkzaam op de Duitse ambassade te Ciudad Trujillo (thans Santo Domingo) in de Dominicaanse Republiek. April 1961 werd hij tweede ambassadesecretaris te Abidjan, Ivoorkust. Tot januari 1963 bleef de Prins in Afrika; daarna werd hij overgeplaatst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bonn. Hier was hij tot augustus 1965 werkzaam bij de sectie Economische Betrekkingen met Afrika ten zuiden van de Sahara.
Residence: Kasteel Drakensteyn Lage Vuursche Lage Vuursche Nederland internet / vrouwen van Oranje
Residence: Paleis Huis ten Bosch 's-Gravenhage 's-Gravenhage Nederland
1981 internet / vrouwen van Oranje
Event: diplomaat functie internet / vrouwen van Oranje

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg

Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg
1926-2002

1966
(Niet openbaar)

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://gw.geneanet.org/schapekoppen (19/01/2023)
  2. https://gw.geneanet.org/schapekoppen (19/01/2023)

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 september 1926 lag tussen 15,2 °C en 18,7 °C en was gemiddeld 17,0 °C. Er was 3,6 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
    • 23 januari » Nederland speelt in Antwerpen zijn eerste officiële hockeyinterland. Tegenstander is België, dat met 2-1 wordt verslagen.
    • 9 maart » Oprichting van de Noorse voetbalclub Strindheim IL uit Trondheim.
    • 16 maart » Robert Goddard lanceert de eerste raket met vloeibare brandstof.
    • 29 mei » De Nederlandse publieke omroep VPRO wordt opgericht.
    • 31 mei » Oprichting van het Nationaal park Kruger in Zuid-Afrika.
    • 20 juni » Demonstratie van de eerste, draadloze telefoon te Berlijn.
  • De temperatuur op 10 maart 1966 lag tussen 4,6 °C en 9,2 °C en was gemiddeld 7,3 °C. Er was 7,4 mm neerslag gedurende 6,3 uur. Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 14 april 1965 tot 22 november 1966 was er in Nederland het kabinet Cals met als eerste minister Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
  • Van 22 november 1966 tot 5 april 1967 was er in Nederland het kabinet Zijlstra met als eerste minister Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
  • In het jaar 1966: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,4 miljoen inwoners.
    • 3 februari » Eerste zachte onbemande landing op de maan door de Loenik 9 van de Sovjet-Unie.
    • 14 februari » De laatste interlokale tram van Nederland tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse is door de directie van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij opgeheven.
    • 10 maart » De oorlogsmisdadiger Horst Schumann (voormalig selectiearts van Auschwitz) wordt in Ghana gearresteerd.
    • 30 juli » Engeland wint de wereldtitel door West-Duitsland in de finale van het WK voetbal met 4-2 te verslaan.
    • 7 september » De Schipholtunnel wordt opengesteld.
    • 3 oktober » Minister van Onderwijs Isaäc Arend Diepenhorst opent de School voor Journalistiek in Utrecht.
  • De temperatuur op 6 oktober 2002 lag tussen 2,1 °C en 14,8 °C en was gemiddeld 10,4 °C. Er was 1,1 mm neerslag gedurende 1,7 uur. Er was 6,9 uur zonneschijn (61%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
  • Van maandag 22 juli 2002 tot dinsdag 27 mei 2003 was er in Nederland het kabinet Balkenende I met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2002: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,1 miljoen inwoners.
    • 27 januari » Jennifer Capriati verlengt haar titel op de Australian Open. In de herhaling van de finale van een jaar eerder verslaat de Amerikaanse tennisster in Melbourne haar Zwitserse collega Martina Hingis: 4-6, 7-6 en 6-2.
    • 27 februari » In de Indiase stad Godhra komen 59 hindoeïstische pelgrims om bij een treinbrand veroorzaakt door een woedende menigte moslims.
    • 6 maart » Pim Fortuyn wint in Rotterdam met Leefbaar Rotterdam de gemeenteraadsverkiezingen.
    • 6 april » José Manuel Barroso wordt premier van Portugal.
    • 11 april » Mislukte staatsgreep in Venezuela.
    • 20 juli » Pim Fortuyn wordt herbegraven in het Italiaanse Provesano, waar hij een huis bezat.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Amsberg


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Kwartierstaat van Lucas van Heeren", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-lucas-van-heeren/I951.php : benaderd 4 mei 2024), "Claus George Willem Otto Fredrik Geert van Amsberg (1926-2002)".