Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Frans Pen (± 1775-1841)

Persoonlijke gegevens Frans Pen 


Gezin van Frans Pen

(1) Hij is getrouwd met Mechlina Maszelink.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 4 mei 1800 te Zandvoort onder Baarn.


Kind(eren):

  1. Cornelia Pen  1801-1858


(2) Hij is getrouwd met Willemijntje Schimmel.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 22 januari 1804 te Baarn.


Kind(eren):

  1. Sara Johanna Pen  1809-1844
  2. Cornelis Pen  1811-1854 
  3. Jan Pen  1814-1858
  4. Harmanus Pen  1815-1884 
  5. Maria Cornelia Pen  1817-1821
  6. Maria Elisabeth Pen  1823-1880


Notities over Frans Pen

ook Franciscus Pen

Frans Pen moet een bijzondere man zijn geweest. Zoals hier vermeld is Frans in 1775 in Eemnes geboren en niet in 1777, zoals de Baarnse geschiedschrijver Teunis Pluim in zijn boek "De geschiedenis van Baarn" schreef. Reeds op 10-jarige leeftijd had hij geen ouders meer. Zijn vader stierf in 1785. De zorg werd overgenomen door zijn ooms Jelis Pen en Elbert Makker, als voogden. Gezien zijn latere carrière moet hij een goede opvoeding en scholing gehad hebben. Verder had hij waarschijnlijk de tijd mee. Vanaf 1795 kwam ons land ook onder invloed van de Franse Revolutie met Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Dit gaf de Eemnesser boerenzoon Frans Pen de mogelijkheid om in Baarn een carrière in de politiek en in het notariaat op te bouwen. In 1795 (hij was toen 20 jaar oud) werd hij tot 2e secretaris der Provisionele Volkspresentatie (= voorlopige gemeenteraad) gekozen en in 1997 tot secretaris van Baarn. Vanaf 1804 is hij in functie als notaris te Baarn. In 1806 mocht hij zich Koninklijk Notaris noemen. In 1809 werd hij schout van Baarn (dat werd in die tijd Maire genoemd - het was min of meer de functie van burgemeester). In 1811 volgde zijn benoeming als "percepteur des droits réunies à Baarn" (= Rijksontvanger). In datzelfde jaar werd hij Keizerlijk Notaris. Eind oktober 1811 viel hem de eer te beurt om als burgemeester (maire) van Baarn de grote Keizer Napoleon van Frankrijk te ontvangen. De Keizer bracht een kort bezoek aan Baarn, toen hij onderweg was van Hilversum naar legeroefeningen op de Leusderheide. Frans Pen was één van de weinigen die de Franse taal beheersten. Hij verwelkomde de Keizer bij de Baarnse gemeentegrens en hield een toespraak in het Frans. De Baarnse geschiedschrijver T. Pluim vermeldt nog: "dat er ook een lange Henk uit Eemnes-Binnen tussen het publiek stond, die prevelde (hij durfde het niet hardop te zeggen): "Is dat nou de Keizer? Dat kleine mannetje, is daar nou zoveel over te doen? Nou, die kan ik zo wel van de diek afbloazen!"

In het tijdschrift 'Baerne' 35, 2011, nr. 4, p. 9 e.v. staat een artikel van dhr. F.J. Booy waarin hij aantoont dat Napoleon waarschijnlijk nooit in Baarn is geweest en dat Mr. Pluim het verhaal verzonnen moet hebben.

Nadat de Fransen in 1813 uit Nederland verdreven waren, werd Frans Pen weer tot Schout van Baarn benoemd. Toen de nieuwe gemeentewet van 1825 in werking trad, werd hij Burgemeester en Secretaris zowel van Baarn als van de gemeente De Vuursche. Frans Pen had zijn positie te danken aan de politieke omwenteling van 1795, maar hij heeft zijn taken kennelijk zo goed vervuld, dat hij na de Franse tijd in functie kon blijven. In 1838 nam hij ontslag als secretaris van de gemeente Baarn. Zijn zoon Jan volgde hem in die functie op. Op 7 februari 1841 overleed hij in zijn huis "Hoogerlust" aan de Hoofdstraat. Om precies te zijn lag dat op de hoek van de Hoofdstraat en Burgemeester Penstraat, waar nu een supermarkt is. Dit huis had hij in 1805 gekocht en het bleef tot bijna halverwege de 20e eeuw in het bezit van de familie Pen.

Frans Pen is tot zijn dood in 1841 Burgemeester van Baarn gebleven. Na zijn dood volgde zijn zoon Jan hem ook in deze functie op. Het eerste huwelijk van Frans Pen met Mechlina Maszelink duurde slechts enkele jaren. Er werd één dochter uit geboren: Cornelia (1801-1858), die ongehuwd bleef. Uit zijn tweede huwelijk met Wilhelmina Schimmel zijn twaalf kinderen geboren: zeven dochters en vijf zonen. Drie kinderen zijn jong gestorven. Vijf zijn er ongehuwd overleden. Van twee is verder helemaal niets bekend.

Uit een krantenartikel over de familie Pen:

Zelden heeft een familie in Baarn zoolang een werkzaam aandeel in 't Bestuur der gemeente genomen, als de familie Pen. De eerste was Franciscus Pen in 1777 te Eemnes geboren als zoon van Cornelis Pen en Neeltje Makker. Frans werd in 1798 op 21-jarigen leeftijd tot secretaris van Baarn benoemd; niet lang daarna in 1809, was hij Schout of Burgemeester en in 1810 bij inlijving van ons land onder Frankrijk kreeg hij den titel van "Maire", terwijl hij nog bovendien 21 Aug 1811 tot Keizerlijk Notaris "in de residentie Baarn" werd bevestigd. Na den Franschen tijd (1813) heette hij weer Burgemeester, en overleed als zoodanig op 7 Febr. 1841. Van zijn beide zoons volgde Jan hem als Burgemeester op (nog pas 26 jaar), terwijl Hermanus Notaris werd in vaders plaats. De Burgemeester overleed op 15 Aug. 1858 kinderloos; als lid van den Raad werd zijn broer Notaris Hermanus gekozen, die bovendien later nog 22 jaren Wethouder was (van 10 Mei 1862 tot aan zijn dood op 25 Aug. 1884). Hij liet na één zoon, wijlen Mr. Frans en 3 dochters, welke laatste nog in Baarn wonen. Mr. Frans volgde zijn vader als Notaris op en werd 18 Sept. 1884 òòk lid van den Raad. Op 1 Sept. 1903 tot Wethouder gekozen, vervulde hij deze functie tot zijn doodn op 15 Juli 1909. Hij stierf ongehuwd. Meer dan een eeuw lang heeft dus de familie Pen onze gemeente in voorname ambten gediend, terwijl de dames Pen nog altijd in menige vereeniging als Bestuurslid die oude traditie voortzetten. Haar woning "Hoogerlust" is nog dezelfde die de "maire" Frans liet bouwen. [opm. evde: Frans liet het huis niet bouwen, hij kocht het aan]. Terecht heet de straat daarbij: Penstraat.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans Pen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frans Pen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Frans Pen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 november 1775 lag rond de 4,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1775: Bron: Wikipedia
    • 13 januari » Eerste opvoering van de opera La finta giardiniera van Wolfgang Amadeus Mozart in München.
    • 15 februari » Kardinaal Giovanni Angelo Braschi wordt gekozen tot Paus Pius VI.
    • 22 februari » Bisschopswijding en kroning van Paus Pius VI in Rome.
    • 14 april » Eerste abolitionistische groepering opgericht in de Verenigde Staten, door Benjamin Franklin en Benjamin Rush.
    • 2 mei » Benjamin Franklin voltooit zijn studie van de Golfstroom.
    • 21 juni » Karel van Nassau-Usingen wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Willem.
  • De temperatuur op 22 januari 1804 lag rond de 9,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1804: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Einde van de Franse overheersing in Haïti. Haïti wordt de eerste zwarte republiek en het tweede onafhankelijke land in Noord-Amerika na de Verenigde Staten.
    • 14 maart » Johann Strauss sr., Oostenrijks componist († 1849)
    • 18 mei » Napoleon Bonaparte wordt bij senaatsbesluit uitgeroepen tot keizer.
    • 11 juli » In een duel doodt de Amerikaanse vicepresident Aaron Burr de minister van Financiën, Alexander Hamilton.
    • 1 september » De planetoïde Juno wordt ontdekt door de Duitse astronoom Karl Ludwig Harding.
    • 23 november » Tijdens het verblijf van paus Pius VII in Lyon, onderweg naar de kroning van Napoleon in Parijs, sterft zijn reisgenoot kardinaal Stefano Borgia.
  • De temperatuur op 7 februari 1841 lag rond de -12 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1841: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Het Verenigd Koninkrijk bezet Hongkong.
    • 4 maart » William Henry Harrison wordt beëdigd als 9e president van de Verenigde Staten
    • 3 april » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Batavia in Nederlands-Indië.
    • 14 juni » Oprichting van het eerste parlement van Canada.
    • 30 augustus » Sir Robert Peel volgt William Lamb op als premier van het Verenigd Koninkrijk.
    • 2 oktober » Florestan I volgt zijn overleden broer Honorius V op als vorst van Monaco.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Pen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Pen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Pen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Pen (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I17419.php : benaderd 22 mei 2024), "Frans Pen (± 1775-1841)".