Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Frans Pen (± 1775-1841)

Persönliche Daten Frans Pen 


Familie von Frans Pen

(1) Er ist verheiratet mit Mechlina Maszelink.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 4. Mai 1800 in Zandvoort onder Baarn.


Kind(er):

  1. Cornelia Pen  1801-1858


(2) Er ist verheiratet mit Willemijntje Schimmel.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 22. Januar 1804 in Baarn.


Kind(er):

  1. Sara Johanna Pen  1809-1844
  2. Cornelis Pen  1811-1854 
  3. Jan Pen  1814-1858
  4. Harmanus Pen  1815-1884 
  5. Maria Cornelia Pen  1817-1821
  6. Maria Elisabeth Pen  1823-1880


Notizen bei Frans Pen

ook Franciscus Pen

Frans Pen moet een bijzondere man zijn geweest. Zoals hier vermeld is Frans in 1775 in Eemnes geboren en niet in 1777, zoals de Baarnse geschiedschrijver Teunis Pluim in zijn boek "De geschiedenis van Baarn" schreef. Reeds op 10-jarige leeftijd had hij geen ouders meer. Zijn vader stierf in 1785. De zorg werd overgenomen door zijn ooms Jelis Pen en Elbert Makker, als voogden. Gezien zijn latere carrière moet hij een goede opvoeding en scholing gehad hebben. Verder had hij waarschijnlijk de tijd mee. Vanaf 1795 kwam ons land ook onder invloed van de Franse Revolutie met Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Dit gaf de Eemnesser boerenzoon Frans Pen de mogelijkheid om in Baarn een carrière in de politiek en in het notariaat op te bouwen. In 1795 (hij was toen 20 jaar oud) werd hij tot 2e secretaris der Provisionele Volkspresentatie (= voorlopige gemeenteraad) gekozen en in 1997 tot secretaris van Baarn. Vanaf 1804 is hij in functie als notaris te Baarn. In 1806 mocht hij zich Koninklijk Notaris noemen. In 1809 werd hij schout van Baarn (dat werd in die tijd Maire genoemd - het was min of meer de functie van burgemeester). In 1811 volgde zijn benoeming als "percepteur des droits réunies à Baarn" (= Rijksontvanger). In datzelfde jaar werd hij Keizerlijk Notaris. Eind oktober 1811 viel hem de eer te beurt om als burgemeester (maire) van Baarn de grote Keizer Napoleon van Frankrijk te ontvangen. De Keizer bracht een kort bezoek aan Baarn, toen hij onderweg was van Hilversum naar legeroefeningen op de Leusderheide. Frans Pen was één van de weinigen die de Franse taal beheersten. Hij verwelkomde de Keizer bij de Baarnse gemeentegrens en hield een toespraak in het Frans. De Baarnse geschiedschrijver T. Pluim vermeldt nog: "dat er ook een lange Henk uit Eemnes-Binnen tussen het publiek stond, die prevelde (hij durfde het niet hardop te zeggen): "Is dat nou de Keizer? Dat kleine mannetje, is daar nou zoveel over te doen? Nou, die kan ik zo wel van de diek afbloazen!"

In het tijdschrift 'Baerne' 35, 2011, nr. 4, p. 9 e.v. staat een artikel van dhr. F.J. Booy waarin hij aantoont dat Napoleon waarschijnlijk nooit in Baarn is geweest en dat Mr. Pluim het verhaal verzonnen moet hebben.

Nadat de Fransen in 1813 uit Nederland verdreven waren, werd Frans Pen weer tot Schout van Baarn benoemd. Toen de nieuwe gemeentewet van 1825 in werking trad, werd hij Burgemeester en Secretaris zowel van Baarn als van de gemeente De Vuursche. Frans Pen had zijn positie te danken aan de politieke omwenteling van 1795, maar hij heeft zijn taken kennelijk zo goed vervuld, dat hij na de Franse tijd in functie kon blijven. In 1838 nam hij ontslag als secretaris van de gemeente Baarn. Zijn zoon Jan volgde hem in die functie op. Op 7 februari 1841 overleed hij in zijn huis "Hoogerlust" aan de Hoofdstraat. Om precies te zijn lag dat op de hoek van de Hoofdstraat en Burgemeester Penstraat, waar nu een supermarkt is. Dit huis had hij in 1805 gekocht en het bleef tot bijna halverwege de 20e eeuw in het bezit van de familie Pen.

Frans Pen is tot zijn dood in 1841 Burgemeester van Baarn gebleven. Na zijn dood volgde zijn zoon Jan hem ook in deze functie op. Het eerste huwelijk van Frans Pen met Mechlina Maszelink duurde slechts enkele jaren. Er werd één dochter uit geboren: Cornelia (1801-1858), die ongehuwd bleef. Uit zijn tweede huwelijk met Wilhelmina Schimmel zijn twaalf kinderen geboren: zeven dochters en vijf zonen. Drie kinderen zijn jong gestorven. Vijf zijn er ongehuwd overleden. Van twee is verder helemaal niets bekend.

Uit een krantenartikel over de familie Pen:

Zelden heeft een familie in Baarn zoolang een werkzaam aandeel in 't Bestuur der gemeente genomen, als de familie Pen. De eerste was Franciscus Pen in 1777 te Eemnes geboren als zoon van Cornelis Pen en Neeltje Makker. Frans werd in 1798 op 21-jarigen leeftijd tot secretaris van Baarn benoemd; niet lang daarna in 1809, was hij Schout of Burgemeester en in 1810 bij inlijving van ons land onder Frankrijk kreeg hij den titel van "Maire", terwijl hij nog bovendien 21 Aug 1811 tot Keizerlijk Notaris "in de residentie Baarn" werd bevestigd. Na den Franschen tijd (1813) heette hij weer Burgemeester, en overleed als zoodanig op 7 Febr. 1841. Van zijn beide zoons volgde Jan hem als Burgemeester op (nog pas 26 jaar), terwijl Hermanus Notaris werd in vaders plaats. De Burgemeester overleed op 15 Aug. 1858 kinderloos; als lid van den Raad werd zijn broer Notaris Hermanus gekozen, die bovendien later nog 22 jaren Wethouder was (van 10 Mei 1862 tot aan zijn dood op 25 Aug. 1884). Hij liet na één zoon, wijlen Mr. Frans en 3 dochters, welke laatste nog in Baarn wonen. Mr. Frans volgde zijn vader als Notaris op en werd 18 Sept. 1884 òòk lid van den Raad. Op 1 Sept. 1903 tot Wethouder gekozen, vervulde hij deze functie tot zijn doodn op 15 Juli 1909. Hij stierf ongehuwd. Meer dan een eeuw lang heeft dus de familie Pen onze gemeente in voorname ambten gediend, terwijl de dames Pen nog altijd in menige vereeniging als Bestuurslid die oude traditie voortzetten. Haar woning "Hoogerlust" is nog dezelfde die de "maire" Frans liet bouwen. [opm. evde: Frans liet het huis niet bouwen, hij kocht het aan]. Terecht heet de straat daarbij: Penstraat.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Frans Pen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Frans Pen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 19. November 1775 war um die 4,0 °C. Es gab 44 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1775: Quelle: Wikipedia
    • 15. Februar » Giovanni Angelo Graf Braschi wird fast fünf Monate nach dem Tod von Clemens XIV. zum Papst gewählt, nachdem er dem Konklave zugesagt hat, das Jesuitenverbot nicht anzutasten. Er nimmt den Namen Pius VI. an.
    • 23. März » Der Rechtsanwalt Patrick Henry hält eine Rede, die mit dem Satz „Give me Liberty, or give me Death!“ endet. Er sichert damit die Unterstützung Virginias in der Vorbereitung des Amerikanischen Unabhängigkeitskriegs.
    • 23. April » Die Uraufführung von Wolfgang Amadeus Mozarts Dramma per musica Il re pastore, KV208, mit dem Libretto von Pietro Metastasio erfolgt in Salzburg.
    • 16. Juni » George Washington wird im Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg Oberbefehlshaber aller amerikanischen Truppen und übernimmt Regierungsfunktionen.
    • 25. August » Die barocke evangelische Ludwigskirche in Saarbrücken wird eingeweiht.
    • 9. September » Der Freiheitshurrikan trifft auf die Ostküste von Neufundland. Beim schlimmsten Hurrikan in der Geschichte Kanadas kommen mehr als 4000 Menschen ums Leben.
  • Die Temperatur am 22. Januar 1804 war um die 9,0 °C. Es gab 22 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1804: Quelle: Wikipedia
    • 16. Februar » Im Amerikanisch-Tripolitanischen Krieg gelingt es einem kleinen US-Kontingent unter Stephen Decatur jr., in den Hafen von Tripolis einzudringen und die von Piraten eroberte Fregatte USS Philadelphia zu verbrennen.
    • 24. Februar » Das Londoner Theatre Royal Drury Lane brennt zum zweiten Mal bis auf die Grundmauern nieder.
    • 15. März » Auf Befehl Napoleon Bonapartes wird der französische Herzog Louis Antoine Henri de Bourbon-Condé, duc d’Enghien aus dem badischen Ettenheim in einem Kommandounternehmen nach Frankreich entführt. Um ein Exempel an den Bourbonen zu statuieren, wird der Herzog nach einem Schauprozess wegen angeblichen Hochverrats sechs Tage später hingerichtet.
    • 10. Juli » Joseph Fouché wird von Napoleon I. erneut zum Polizeiminister ernannt.
    • 7. August » In einer geheimen Note fordert Napoléon Bonaparte von Kaiser Franz II. die Anerkennung als Kaiser der Franzosen und stellt dafür im Gegenzug die Anerkennung eines österreichischen Erbkaisertums in Aussicht.
    • 27. September » Josef Pichler führt im Auftrag des Erzherzog Johann von Österreich die Erstbesteigung des Ortlers durch.
  • Die Temperatur am 7. Februar 1841 war um die -12 °C. Der Wind kam überwiegend aus Ost-Nordost. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1841: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 13. März » Die Uraufführung der Oper Il Proscritto von Otto Nicolai findet am Teatro alla Scala in Mailand statt. Das Libretto stammt von Gaetano Rossi nach der literarischen Vorlage von Frédéric Soulié. Gemeinsam mit Siegfried Kapper arbeitet der Komponist die Oper in den nächsten Jahren beinahe komplett um.
    • 17. Juli » Das Satiremagazin Punch erscheint in London.
    • 26. August » August Heinrich Hoffmann von Fallersleben vollendet sein Lied der Deutschen, dessen dritte Strophe der Text der heutigen deutschen Nationalhymne ist.
    • 3. September » Erstbesteigung des Großvenedigers, des vierthöchsten Berges Österreichs, durch eine von Josef Schwab geführte Gruppe.
    • 22. Dezember » In Paris findet die Uraufführung der Oper La Reine de Chypre von Jacques Fromental Halévy statt.
    • 26. Dezember » Maria Padilla von Gaetano Donizetti mit einem Libretto von Felice Romani nach dem Drama Lucrèce Borgia von Victor Hugo.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Pen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Pen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Pen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Pen (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I17419.php : abgerufen 18. Juni 2024), "Frans Pen (± 1775-1841)".