Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens » Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens (1692-> 1750)

Persoonlijke gegevens Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens 


Verwantschap Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Gerardus Adriaen Geert Claessen Martens


Gezin van Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens

Hij is getrouwd met Johanna Peijmans (Paijmans).

Toestemming voor het huwelijk is 7 februari 1727 verkregen te Gilze.

Zij zijn getrouwd op 22 februari 1727 te Gilze.


Kind(eren):

 1. Petrus Gerardi Adriani Martens  1730-1797
 2. Gerardus Gerardi Adriani Martens  1731-1813 
 3. Maria Gerardi Adriani Martens  1732-1815 
 4. Petronella Adriana Geraert Martens  1736-1814 
 5. Gabriel Geert Ariaen Martens  1738-1739
 6. Antonet Geert Ariaen Martens  1740-1811 
 7. Adrianus Gerardi Martens  1743-1813 
 8. Gabriel Gerardi Martens  1747-1820


Notities over Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens

Op de heimolen op Verhoven onder Gilze, gepacht door Jan Janssen Wijnen van 1722-1742, werkt Geert Martens als knecht in de jaren 1728-1733. Na 1733 wordt hij op deze molen ook als molenaar vermeld en kan worden aangenomen dat hij zelfstandig heeft gewerkt. Tussen 1755 en 1757 wordt als molenares aangetroffen de weduwe van Geert Martens met als knecht Jan van Poppel. Tevens heeft Gerardus Martens in 1742 de Prinsenmolen in Alphen gepacht voor de periode 1743-1745 tegen een pachtsom van 685 guldens. Omstreeks 1750 is hij bovendien molenaar in Princenhage.
[49 - Bron: Gedenkboek Gilze Duizend Jaar en periodiek De Runstoof, jaargang 11 no 2.]

3 februari 1739: Voor de schepenen van Gilze en Rijen worden aan Geraerd Adriaan Martens en aan Pieternella Peeter Peijmans (zijn schoonzus) twee percelen weiland in eigendom overgedragene, elk groot twee loopensaet, geheten Het Steecken, gelegen onder Briestraeten resp Den Imeerd, gelegen aan Cleijn Heijken in Gilze. Voorts de overdracht van de onverdeelde helft van vijf loopensaet bos en heide gelegen tot Het Raakeijnde. Alles voor een koopsom van 107 guldens. De verkopers zijn: Goris, Jan, Maria en Pieternella Robbregts van den Nouwelant, die het vastgoed van hun ouders hebben verkregen. Geraerd Martens tekent de acte met zijn handmerkje + en Pieternella Peijmans zet haar handtekening.
[50 - Bron: Regionaal Archief West-Brabant, Gilze en Rijen, Oud Rechterlijk Archief, inv no 37, folio 45v, dd 3 februari 1739.]

18 mei 1744: Jenneke Peeter Peijmans, huisvrouw van Geert Martens en Petronella Peeter Peijmans, meerderjarige geestelijke dochter zijn aanwezig voor de schepenen van Gilze en Rijen voor de overdracht vaneen perceel weiland,groot circa 70 roeden en gelegen in de Schaepsweijck. Zij hebben het perceel land, dat hen is aangekomen van hun moeder zaliger, weduwe van Gabriel van den Nouweland, verkocht op 21 maart 1744. De koper is Adriaen Adam de Jongh, die een koopsom betaat van 50 gulden. Alle partijen plaatsen hun handtekening onder de acte.
[51 - Bron: Regionaal Archief West-Brabant, Gilze en Rijen, Oud Rechterlijk Archief, inv no 38, folio 70v, dd 18 mei 1744.]

8 november 1745: Geraart Martens en zijn vrouw Jenneken Peeter Peijmans, wonende tot Alphen alsmede Pietemella Peeter Peijmans, meerderjarige geestelijke dochter, wonende tot Gilze, verklaren voor de schepenen van Gilze en Rijen dat zij, gezamenlijk en ieder voor zich, een bedrag schuldig zijn van 500 gulden, wegens geleend geld, aan de gezamenlijke erfgenamen van juffrouw Maria van den Avort. De rentevergoeding bedraagt 4% per jaar. Tot zekerheid verbinden zij eene aansteede met de huisinge, schuer ende koijen daarop staande ende hoff en werff in de Biestraeten, ontrent zes en een half loopensaet. Bovendien nog zes percelen weiland, zaailand, bos en heide van variabele omvang. Partijen ondertekenen de acte met uitzondering van Geert Martens, die zijn handmerkje + plaatst.
[52 - Bron: Regionaal Archief West-Brabant, Gilze en Rijen, Oud Rechterlijk Archief, inv no 38, folio 127, dd 8 november 1745.]

22 januari 1750: Voor de schepenen van Gilze en Rijen compareren Peeter Jan Voerman en Adriaen van Dijck, beiden meerderjarig en inwoners aldaar. Op verzoek van Geraert Martens, thans molenaar in De Rage (=Princenhage) verklaren zij onder ede dat zij in het bos, dat toebehoort aan Geraert Martens en anderen, gelegen op de Lange Reijt, ter hoogte van Het Voortje onder Gilze, richting oostwaarts grenzend aan het bos van de erfgenamen van Willem Hoevenaers en zuidwaarts grenzend aan de weg of het bos van de gezworen klerk Nicolaas van den Corput, verscheidene malen hebben gebost en gehakt, zonder dat zij daarin belemmerd zijn. Eerstgenoemde comparant heeft naar zijn zeggen in het bos drie maal gehakt en gebost en de tweede een keer in het jaar 1733.
[53 - Bron: Regionaal Archief West-Brabant, Gilze en Rijen, Oud Rechterlijk Archief, inv no 100, folio 4, dd 22 januari 1750.]

29 december 1769: Jenneken Peeter Peijmans, weduwe van Geert Martens en Peeternella Peeter Peijmans, bejaarde geestelijke dochter, geassisteerd door schepen Martinus Collemans, hun gecoren voogd, transporteren onroerend goed aan Jacobus Beex. Het transport omvat: een huisinge, Johannes Raeijmakers winkel, torfkoijen met erf, groot omtrent 25 roeden; voorts vijfenhalf loopensaet heide en twee loopensaet weide, alles gelegen in de Biestraete in Gilze en verkregen van wijlen hun vader. De koper betaalt 840 gulden. Partijen ondertekenen de acte met uitzondering van Jenneken Peijmans, die haar handmerkje + plaatst.
[54 - Bron: Regionaal Archief West-Brabant, Gilze en Rijen, Oud Rechterlijk Archief, inv no 43, folio 5, dd 29 december 1769.]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Martens

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Martens.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Martens.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Martens (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


 • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1692: Bron: Wikipedia
  • 14 maart » Pieter van Musschenbroeck, Nederlands natuurwetenschapper († 1761)
  • 7 juni » De belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee.
  • 10 juni » in Salem wordt Bridget Bishop opgehangen, het eerste slachtoffer in een heksenjacht die uiteindelijk aan 14 vrouwen en 5 mannen het leven zal kosten.
  • 19 juli » Vijf vrouwen worden opgehangen als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
  • 3 augustus » Tijdens de Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag nabij Steenkerke in Henegouwen. Het Franse leger verslaat de geallieerde troepen.
  • 19 augustus » Executie door ophanging van vijf vrouwen en een geestelijke als gevolg van de heksenprocessen van Salem.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Snoeij, "Stamboom Snoeij-van den Donker-Elich-Sundermeijer-Martens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboomonderzoek-snoeij/I17552.php : benaderd 2 april 2023), "Gerardus Adriaen Geert Claessen "Geert" Martens (1692-> 1750)".