Stamboom Wessel » Jan Jaspersz Bleuland (1756-1838)

Persoonlijke gegevens Jan Jaspersz Bleuland 

  • Hij is geboren op 20 juli 1756 in Gouda.
  • Hij is gedoopt op 21 juli 1756.
  • Beroep: professor in de geneeskunde aan universiteit te Utrecht.
  • Hij is overleden op 8 november 1838 in Utrecht, hij was toen 82 jaar oud.
    testamen. Jan Bleuland Jaspersz, Professorin de geneeskunde aan de Universiteit alhier, en Vrouwe Catharina Baluw, echtelieden, wonende binnen deze stad. Zij herroepen alle eerdere testamenten en codicillen, speciaal hunlieder testament van 30 juni 1785 voor notaris Mr. Frederik van Breda te Gouda gepasseerd. Ze maken de langstlevende tot houder van het vruchtgebruik van de erfenis, waarover geen inventaris gemaakt hoeft te worden - behalve wanneer de langstlevende zou hertrouwen. De langstlevende moet de kinderen naar behoren opvoeden en onderhouden, totdat zij zullen trouwen. Verder benoemen ze tot hun universele erfgenamen: de voordochter Aafje Bleuland, gehuwd met de heer Gerrit Willem van Toulon, madicinae doctor alhier, voor de ene helft, en hun dochter Jonkvrouwe Henrietta Cornelia Bleuland voor de wederhelft. Aafje van Toulon-Bleuland krijgt verder bij overlijden meteen fl 1000,-, en bij het overlijden van de laatste ook nog eens fl 4000,- aan effecten en obligaties, vanwege de bijzondere affectie en genegenheid die de testatrice voor haar stiefdochter heeft; dochter Henrietta Cornelia krijgt op voorhand na de dood van de langstlevende fl 16.000,-.
  • Een kind van Jasper Bleuland en Aafje de Jong

Gezin van Jan Jaspersz Bleuland

(1) Hij is getrouwd met Catharina Blauw.

Zij zijn op 5 juni 1785 in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Adriana (aafje) Cornelia Kuypers.

Zij zijn op 15 maart 1781 te Leiden in ondertrouw gegaan.


Kind(eren):

  1. Aafje Bleuland  1783-1862 


Notities over Jan Jaspersz Bleuland

Jan Bleuland werd geboren als zoon van de Goudse metselaar en aannemer Jasper Bleuland en Aafje de Jong. Na zijn studie aan de Latijnse school op de Groeneweg te Gouda trad hij in de voetsporen van zijn oom Cornelis Bleuland, chirurgijn te Gouda. Na een jaar 'stage' gelopen te hebben in het apothekersvak ging hij in 1774 medicijnen studeren te Leiden. Op 21 juni 1780 promoveerde hij aldaar op een proefschrift "Over het moeilijk of verhinderde doorslikken van spijzen". Direct na het afronden van studie vestigde hij zich in zijn geboortestad Gouda als stadsdokter.
Bleuland trouwde op 15 maart 1781 in Leiden met Adriana Cornelia Cuijpers, zuster van een Leids geneesheer en dochter van Adrianus Cuijpers en Johanna Bronkwaal. Het echtpaar kocht een huis "de Arke Noach" op de Westhaven te Gouda, waar op 14 augustus 1783 hun dochter Aafje werd geboren. Zijn vrouw overleed kort na de bevalling. Jan Bleuland hertrouwde op 12 augustus 1785 met de eveneens uit Leiden afkomstige Catharina Blauw. Ook uit dit huwelijk werd één dochter (Henriëtte Cornelia) geboren.
Met grote regelmaat verschenen er van zijn hand - al vanaf zijn Goudse periode - wetenschappelijk werken op medisch en anatomisch gebied. Bleuland was de enige medicus in zijn tijd, die verhelderende illustraties gebruikte in zijn boeken. Zijn wetenschappelijk activiteiten bleven niet onopgemerkt. In 1791 werd hij benoemd tot hoogleraar in de ontleed-, heel- en verloskunde aan de universiteit van Harderwijk. Van 1793-1794 was hij rector magnificus van deze universiteit. In 1795 werd hij hoogleraar te Utrecht. Van de universiteit van Utrecht is hij tweemaal rector magnificus geweest en wel van 1797-1800 en van 1816-1817.
Koning Lodewijk Napoleon benoemde Bleuland tot "ridder van de Hollandse Unie". Tijdens het verblijf van Lodewijk Napoleon in Utrecht was hij consulterend geneesheer van de koning.
In 1826 ging hij met emeritaat en kon zich vanaf dat moment geheel wijden aan de door hem aangelegde collectie van ontleedkundige preparaten. De totale collectie werd door Koning Willem I aangekocht als anatomisch museum voor de Universiteit van Utrecht. Een beschrijving van dit Museum Bleulandium is nog door Bleuland zelf vervaardigd en is uitgegeven voorzien van illustraties van de hand van J. H. Verheijen.
Jan Bleuland overleed op 82-jarige leeftijd op 8 november 1838 en ligt begraven op begraafplaats Soestbergen te Utrecht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Jaspersz Bleuland?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Jaspersz Bleuland

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Jaspersz Bleuland

Aafje de Jong
1726-1804

Jan Jaspersz Bleuland
1756-1838

(1) 
(2) 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 juli 1756 lag rond de 23,0 °C. Er was 110 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: zeer betrokken donder regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1756: Bron: Wikipedia
    • 18 februari » Een zware aardbeving bij Düren met een beving van 6,1 op de schaal van Richter, richt grote schade aan.
    • 15 mei » Begin van de Zevenjarige Oorlog.
    • 9 juni » De vijftien koningen, keizers en regenten van Timor, Roti, Solor en Soemba tekenen een verdrag waardoor het Nederlandse gouvernement de soevereiniteit verkrijgt.
  • De temperatuur op 21 juli 1756 lag rond de 19,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noorden. Typering van het weer: geheel betrokken regen. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1756: Bron: Wikipedia
    • 18 februari » Een zware aardbeving bij Düren met een beving van 6,1 op de schaal van Richter, richt grote schade aan.
    • 15 mei » Begin van de Zevenjarige Oorlog.
    • 9 juni » De vijftien koningen, keizers en regenten van Timor, Roti, Solor en Soemba tekenen een verdrag waardoor het Nederlandse gouvernement de soevereiniteit verkrijgt.
  • De temperatuur op 8 november 1838 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1838: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 6 januari » Samuel Morse en Alfred Vail geven de eerste demonstratie van hun telegraaf.
    • 28 juni » Koningin Victoria wordt gekroond in de Westminster Abbey in Londen.
    • 10 augustus » Oprichting van het Bisdom Algiers in Algerije.
    • 25 augustus » Einde van het slechts tweejarige bestaan van de Confederatie van Peru en Bolivia.
    • 10 september » Première van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz in de Opera van Parijs.
    • 16 december » Slag bij Bloedrivier: De Voortrekkers, Nederlandstalige Afrikaner boeren, onder leiding van Piet Retief verslaan de Zoeloes.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bleuland

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bleuland.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bleuland.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bleuland (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Wessel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Teilani, "Stamboom Wessel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wessel/I9303.php : benaderd 7 mei 2024), "Jan Jaspersz Bleuland (1756-1838)".