genealogieonline

Stamboom Voorhaar » Sophia van Rheineck

Persoonlijke gegevens Sophia van Rheineck 


Verwantschap Sophia van Rheineck


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Sophia van Rheineck

Herman van Salm
± 1035-1088
Sophia van Formbach
± 1055-> 1088
Otto I van Salm
± 1080-1150

Sophia van Rheineck
± 1115-1176

± 1131
Otto I van Bentheim
± 1140-± 1208

Gezin van Sophia van Rheineck

Zij is getrouwd met Dirk V I van Holland rond 1131.Bron 3

Kind(eren):

  1. Floris I I I van Holland  ± 1140-1190 
  2. Otto I van Bentheim  ± 1140-± 1208 


Notities bij Sophia van Rheineck

Sophia van Rheineck (?, ca. 1115 - Jeruzalem, 26 september 1176) was getrouwd met graaf Dirk VI van Holland. Ze was de dochter van Otto van Rheineck graaf van Bentheim en Geertruid van Northeim.
Ze ging driemaal op bedevaart naar Jeruzalem en eenmaal naar Santiago de Compostella. Ze is uiteindelijk op bedevaart in Jeruzalem overleden.
(bron: nl.wikipedia.org)

SOPHIA van RHEINECK (geb. ca. 1115 – gest. Jeruzalem 26-9-1176), door haar huwelijk gravin van Holland, op bedevaart gestorven. Dochter van Otto van Rheineck, graaf van Bentheim (ca. 1080-1150), en Geertruid van Nordheim (ca. 1091-1151). Sophia van Rheineck trouwde tussen 1130 en 1135 (waarschijnlijk in 1131) met Dirk VI, graaf van Holland (ca. 1114-1157). Uit dit huwelijk werden 5 zoons en 4 dochters geboren, van wie tenminste 1 dochter jong is overleden.
Sophia van Rheineck was de enige dochter (en vermoedelijk ook het enige kind) van Otto van Rheineck en Geertruid van Nordheim. Naar alle waarschijnlijkheid was het huwelijk tussen graaf Dirk en Sophia in belangrijke mate een strategische alliantie: zo kon Dirk meer invloed krijgen in het Sticht tegen de bisschop van Utrecht. Sophia heeft weinig sporen nagelaten. Wel bekend is dat zij samen met haar echtgenoot optrad als patroon van de kloosters Egmond en Rijnsburg. Ter ere van de wijding van de nieuwe kerk van Egmond gaven Dirk en Sophia zes hoeves aan de abdij om de verlichting van de kerk te bekostigen.
Dat Sophia zeer vroom was, blijkt uit het feit dat zij niet minder dan drie keer de reis naar Jeruzalem maakte, en daarnaast ook nog een keer op bedevaart ging naar Santiago de Compostella in Spanje. Zeker één van de tochten naar Jeruzalem maakten Sophia en haar echtgenoot samen; hun zoon Dirk werd onderweg geboren, aan welk feit hij de bijnaam ‘de pelgrim’ dankt. Op de terugweg van de reis naar Santiago werd Sophia door tussenkomst van de heilige Adalbert gered toen haar gezelschap werd aangevallen door rovers. In 1173 maakte ze de reis naar Jeruzalem met een van haar zoons, Otto van Bentheim, graaf van Coevorden. Van deze reis keerde zij nooit meer terug – ze stierf in Jeruzalem en werd begraven in het Diets Hospitaal aldaar. In zijn Rijmkroniek noemt Melis Stoke haar ‘heilich […] ende wijs van sinne’.
(bron: www.inghist.nl)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sophia van Rheineck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. nl.wikipedia.org
  2. www.inghist.nl
  3. nl.wikipedia.org - www.inghist.nl

Tijdbalk Sophia van Rheineck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van Rheineck


    

De publicatie Stamboom Voorhaar is samengesteld door (neem contact op).