Stamboom Voorhaar » Jacob Huigen (1844-1920)

Persoonlijke gegevens Jacob Huigen 


Gezin van Jacob Huigen

Hij is getrouwd met Antje Margaretha Scheffer.

Zij zijn getrouwd op 15 september 1886 te Utrecht, hij was toen 41 jaar oud.Bron 17

De huwelijksakte van Jacob Huigen en Antje Margaretha Scheffer is niet getekend door Teuntje Kruijswijk, de moeder van de bruid, die verklaarde niet te kunnen schijrven.

Kind(eren):

  1. Abraham Huigen  1890-1957 


Notities over Jacob Huigen

Jacob Huigen is op 25 augustus 1911 veroordeeld door het Gerechtshof Amsterdam tot 2 jaar gevangenisstraf wegens ontucht en openbare schennis der eerbaarheid. Zijn straf ging in op 30 oktober 1911 en eindigde 30 oktober 1913. Hij zat zijn straf uit in de Bijzondere Strafgevangenis te 's-Gravenhage, waarheen hij vanuit het Huis van Bewaring te Amsterdam op 6 november 1911 werd overgebracht. Voordien heeft Jacob Huigen een straf van 6 maanden gevangenisstraf ondergaan (reden niet bekend).
Aan het archief van de Bijzondere Strafgevangenis te 's-Gravenhage worden de volgende gegevens ontleend:
- burgerlijke staat: gescheiden
- godsdienst: nederlands hervormd
- lager onderwijs genoten: ja
- leeftijd bij opname: 67
- gedrag in gesticht: goed
signalement:
- lengte 1,71m
- haar: donker
- voorhoofd: hoog
- ogen: bruin
- neus: gewoon
- mond: gewoon
- kin: bedekt
- baard: knevel en sik
- aangezicht: ovaal
- bijzondere tekenen: geen
(bron: archief Bijzondere Strafgevangenis)
=
De kleinkinderen van Jacob Huigen hebben van zijn criminele verleden geen weet gehad. Zijn vrouw (hun oma) hebben zij wel gekend, deze staat in officiële stukken (zoals haar overlijdensakte en gezinskaart) en ook in een bericht van de burgerlijke stand in een krant als weduwe van Jacob Huigen vermeld, terwijl zij volgens het archief van de Bijzondere Strafgevangenis en zijn gezinskaart al in 1911 gescheiden waren. Op zijn eigen overlijdensakte staat vermeld 'weduwnaar van Anna Scheffer', hetgeen in ieder geval onjuist is, aangezien zij eerst in 1934 overleed (bronnen: genealogisch onderzoek door Marianne van Sante - gezinskaart [verkregen via gemeentearchief Den Haag]).
=
Het Nationaal Archief heeft documenten met informatie over Jacob Huigen als KNIL-militair. Een aantal gegevens daaruit:
- zijn laatste adres voor hij zich aanmeldt is volgens het ene document in Bloemendaal en volgens een andere in Amsterdam.
- bij aanmelding is hij 1 el, 7 palmen, 1 duim en 9 strepen lang (in een ander document wordt het decimale systeem toegepast: 1 meter, 7 decimeter, 11 centimeter, 11 millimeter). Zijn gezicht wordt beschreven als: aangezicht rond, ogen bruin. neus spits, mond klein, kin rond, haar en wenkbrauwen bruin.
- hij begint zijn militaire loopbaan 14 mei 1864 bij het regiment Grenadiers en Jagers.
- op 1 november 1864 wordt hij korporaal.
- op 8 juli 1865 gaat Jacob met groot verlof.
- op 24 oktober 1866 wordt hij overgeplaatst als kanonnier 2e klas naar een regiment veldartillerie met een vrijwillige verbintenis voor een termijn van zes jaar en een handgeld van fl. 30.
- op 8 september 1868 gaat hij over naar het Koloniaal Werfdepot met een vrijwillige verbintenis voor zes jaar bij de koloniale troepen. Dit ingaande op de dag van inscheping en met fl 200 gratificatie.
- hij wordt geplaatst op het schip Gerard Pieter Servatius. Op 20 januari 1869 komt hij aan in Batavia. Hij wordt ingedeeld bij het wapen der artillerie.
- op 24 november 1871 wordt Jacob kanonnier 1e klas, op 24 april 1873 korporaal en op 17 juli 1874 sergeant.
- op 30 oktober 1873 wordt hem een bronzen medaille uitgereikt.
- op 6 oktober 1874 wordt hem het paspoort naar Nederland toegestaan.
- wegens expiratie van de dienst wordt Jacob op 27 oktober 1874 terug naar Nederland gestuurd. Daar komt hij 13 december 1874 aan het Nieuwediep bij Willemsoord en wordt bij het koloniaal werfdepot in de sterkte gevoegd. Dit met een certificaat van goed gedrag.
- op 20 februari 1875 wordt hij met een vrijwillige verbintenis avn zes jaar opnieuw geëngageerd met aan handgeld van fl. 300.
- op 11 maart 1875 wordt een rekest verzonden om ontslag voor de koloniale dienstplicht. Dit wordt toegekend per 22 maart 1875 met restitutie aan het Rijk van gemaakte kosten.
- op 14 december 1875 wordt hij op vrijwillige basis opnieuw verbonden aan het Koloniaal Werfdepot. Jacob wordt als sergeant voor drie jaar bij de koloniale troepen en opnieuw tegen een handgeld van fl. 300.
- op 25 december 1875 gaat hij te Nieuwediep over op stoomschip Prins van Oranje met als bestemming Oost-Indië.
- op 2 oktober 1885 is sprake van een betaling voor transportkosten van fl. 441,50.
(bron: Nationaal Archief)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob Huigen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob Huigen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jacob Huigen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jacob Huigen



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorteakte (in mijn bezit)
  2. (Niet openbaar)
  3. bevolkingsregister Maurik (verkregen via www.archieven.nl)
  4. Geboorteakte Abraham Huigen
  5. Archief Bijzondere Strafgevangenis 's-Gravenhage
  6. huwelijksakte Jacob Huigen en Antje Margaretha Scheffer
  7. bevolkingsregister Culemborg (verkregen via www.archieven.nl)
  8. (Niet openbaar)
  9. bevolkingsregister Utrecht (verkregen via www.archieven.nl) - Stadsarchief Amsterdam
  10. bevolkingsregister Utrecht (verkregen via www.archieven.nl)
  11. bevolkingsregister Maurik (verkregen via www.archieven.nl) - bevolkingsregister Utrecht (verkregen via www.archieven.nl)
  12. bevolkingsregister Maurik (verkregen via www.archieven.nl) - bevolkingsregister Tiel (verkregen via www.archieven.nl)
  13. bevolkingsregister Tiel (verkregen via www.archieven.nl)
  14. (Niet openbaar)
  15. gezinskaart (verkregen via gemeentearchief Den Haag) - overlijdensakte
  16. overlijdensakte
  17. (Niet openbaar)

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 november 1844 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1844: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 27 februari » De Dominicaanse Republiek wordt onafhankelijk van Haïti.
    • 6 juni » De YMCA wordt opgericht in Londen.
    • 15 juni » Aan Charles Goodyear wordt een octrooi verleend voor het vulkaniseren van rubber.
    • 1 augustus » De Zoologischer Garten Berlin, de eerste Duitse dierentuin, wordt geopend.
    • 25 augustus » Oprichting van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid (Fraters van Tilburg) door Joannes Zwijsen, coadjutor-apostolisch vicaris van Bisdom 's-Hertogenbosch.
    • 28 september » Kroonprins Oscar wordt tot koning Oscar I van Zweden gekroond.
  • De temperatuur op 1 december 1844 lag rond de -0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1844: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 27 februari » De Dominicaanse Republiek wordt onafhankelijk van Haïti.
    • 14 maart » Umberto I, koning van Italië († 1900)
    • 24 mei » Het eerste telegram ooit wordt door Samuel Morse van Baltimore naar Washington D.C. verstuurd, met als inhoud: "What hath God wrought?".
    • 6 juni » De YMCA wordt opgericht in Londen.
    • 28 september » Kroonprins Oscar wordt tot koning Oscar I van Zweden gekroond.
    • 22 oktober » William Miller voorspelt dat de Wederkomst van Jezus op deze dag zou plaatsvinden. Toen de voorspelling niet uitkwam, leidde dit tot de "Great Disappointment" ("Grote Teleurstelling").
  • De temperatuur op 15 september 1886 lag rond de 16,4 °C. De winddruk was 20 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 61%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Firmin Lambot, Belgisch wielrenner († 1964)
    • 22 maart » Eerste Belgische auteurswet.
    • 8 april » De Duitser Carl Gassner verkrijgt octrooi op de droge zinkbatterij.
    • 29 mei » John Pemberton begint Coca-Cola te adverteren.
    • 3 juli » Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
    • 28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
  • De temperatuur op 11 december 1920 lag tussen -5,1 °C en -1,7 °C en was gemiddeld -3,0 °C. Er was -0,1 uur zonneschijn (0%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
    • 1 februari » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub Quick Boys.
    • 4 februari » Duitsland ontruimt het Hultschiner landje
    • 12 februari » Het vrachtschip de West Aleta, met een lading van 15.000 vaten wijn, vergaat voor de kust van Terschelling, het bergen van de wijn neemt negen maanden in beslag.
    • 7 oktober » Het Ir. D.F. Woudagemaal te Lemmer wordt in gebruik genomen.
    • 10 oktober » Italië annexeert Zuid-Tirol.
    • 2 december » Armenië staat bij het Verdrag van Alexandropol gebied af aan Turkije.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Huigen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Huigen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Huigen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Huigen (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I20.php : benaderd 30 april 2025), "Jacob Huigen (1844-1920)".