Stamboom Van Vugt » Dirck Hoeufft (????-1472)

Persoonlijke gegevens Dirck Hoeufft 


Gezin van Dirck Hoeufft

Hij is getrouwd met Hillegonde van den Grynde.

Zij zijn getrouwd op 28 oktober 1451 te Roermond.

1482 april 23 - september 18
Namen in protocol gerechtskosten. Johan Hillen de jonge, Reyner Muetsel, Engelbrecht Goltsteyn, priester, Heynrick Gruyter, altaar in de Munsterkerk waarop de St Jacobsmis gelezen wordt, Hildegond Hoifft, Jannes Glazemeker van Venlo, Peter van Bruynsraide, Dirick Alartz, Rutger van Gulich, Lietken van Oidrade, dienstmaagd van Geraert van Oidrade, Willem van Muggenbroick, Johan Mariel, brouwersambacht, Heyn Planen, Lemken Molener, molenaarsambacht, Thijs Bescheits, Goessen van Kenswylre, Block, Johan Lernkens van Hynssen, Sijbe Maes, Arent van Bonne, Jennesken Noyen, Jacop Brantz, Jannes Tyertey, Johan Gaent, Gaitken Nelen, Rombolt Fleuten, Heynken Koenen, Herman Wever, Jannes Noiden, Huge Leenkens, Jan Martel, Scaipken, Willem van Gelre.

1484 mei 27
De magistraat van Roermond schrijft de magistraat van Venlo om de zaak van Hille Hoifft, burgeres van R., niet voor de hertog op de (andere) 3 hoofdsteden van Gelre te brengen maar voor bannerheer, ridderschap en steden van kwartier Roermond wegens de kleinheid van de zaak.

1486 april 1
Leonart Graess en Lysabette Kedels, echtelieden, en Joist, weduwe van Thonys Kedels, moeder van Lysabette verkoopt huis c.a. op den Kortten Dryessch tussen huizen van Herbert van den Polle en wijlen Derick Hoifft aan Henrick van Holtmolen, priester. Peter Kedel en Styne, echtelieden, en Johan Kedel en Kathrijne, echtelieden, doen afstand van hun rechten en staan garant. Verkoper stelt als borg huis c.a. genaamd Marienborch in de Neerstraat, tussen de huizen van wijlen Derick Vercken en Willem van Brede.

1488 maart 8
Henrick van Holtmolen, priester, verkoopt uit huis en erf op de Korte Dries, tussen huizen van Herbert van de Polle en Hellegont Hoift, een jaarrente van 3 rijnsguldens aan zijn broer Sybrecht van Holtmolen en echtgenote, losbaar binnen 6 jaar met 50.

1489 november 19
H.... G...., priester, Kanunnik te Roermond, schrijft de magistraat van Venlo inzake Hillegont Hoifft wat hij als "overman" moet beslechten.

1491 februari 12
Johan Kedel verkoopt aan de meesters van de St Annabroederschap in de parochiekerk 3 enkele rijnsguldens jaarrente uit 2 stukken land, te weten, circa 4 morgen te Leuwen aan de Valderen, naast land van Hille Hoifft, en 2 1/2 bunder in de Zwalenhegge naast land van O.L. Vrouwe Munster, ut in litera. Johan en Kathrijne, echtelieden, veronderpanden zonodig aan Johan van Nuynhem als meester van St. Annabroederschap een jaarrente van 1 enkele rijnsgulden die Johan heft uit het huis van Jenne van Vyersen in de Brugstraat, dat vroeger van Gaidert Shanen was, en 1 philipsschild op de kamer in de Neerstraat, hoek Oliestraat naast Gerairt Keucken.

Kind(eren):

  1. Maria Hoeufft  ± 1453-???? 


Notities over Dirck Hoeufft

Beroep: schepen van Roermond, leenman van de hertog van Gelre 1462.

1452 februari 25
Welter Broickman verkoopt met toestemming van zijn vrouw Tuele aan Johan van der Kraeken en diens vrouw Heylwige een erfrente van 1 rijnsgulden, gaande uit zijn huis op de Zwartbroekstraat, gelegen tussen die van Heyncke van Dulcken en Heynke Berben. Het goed is reeds belast met 4½ schelling 's jaars aan Dederick Hoefft. Oorkonders: Joest die Wilde van Merssen, richter, Johan van Zuchtelen en Dederick van Dorsdaele, schepenen te Roermond.

1455 april 10
Welter Broickman verkoopt met toestemming van zijn vrouw Tuele aan John van der Kraecken en diens vrouw Heylwyg een erfrente van 1 rijnsgulden, gaande uit zijn huis op de Zwartbroekstraat, gelegen tussen de huizen van Heynke van Dulken en Heynke Berben, alsmede gaande uit zijn kamp met boomgaard in de Wolfskeel, tussen land van Johan van der Kraecken en Sybrecht Bousen. Oorkonders: Johan van Osen, richter, Gaedert Heessman en Dederick Hoefft, schepenen te Roermond.

1457, december 20
Johan van Osen, richter, Johan van der Kraecken en Dederick Hoefft, schepenen te Roermond, verklaren dat Peter Neutkens met toestemming van zijn vrouw Gryet een rente vermeld in een akte van 29 augustus 1451 (regest nr. 463), die hiermee wordt getransfigeerd, heeft geschonken aan Robijn van Zwalmen en Johannes Kedel, meesters van de broederschap van het H. Sacrament, voor een erfmis.

1458, augustus 9
Johan van Osen, richter, Sybrecht Herkenbosch en Heynrich van Ynckenvoert, schepenen te Roermond, verklaren dat Dederick Hoefft en zijn vrouw Hillegonde enkele erfrenten verkopen aan Gaedert Hillen, Lambrecht van Cruchten, Derick Steinbitzer en Johannes Kedel, meesters van de broederschap van St.-Jacob in de H. Geest, te weten:

2 lammeren ("roeskens mottune") ten laste van het huis In 't Hert in de Neerstraat gelegen naast het huis van Griet Saveders;
2 gouden schilden op het huis van Jacob Brouwers tegen de H. Geestkerk;
1/2 oud schild op het huis van heer Mathijs van Reppen tegen de H. Geest(kerk) gelegen naast het huis In die Kerre;
1/2oud schild op het huis van Zeverijn Kamesirges, dat vroeger van Jacob Tessers was, gelegen in de Hegstraat tegen het huis van Johan van Osen.

1458 juli 5, St. Odiliënberg
Diedrick Hoeft wordt na overdracht door Sibrecht Jordens beleend met de hof te Lyerop in het ambt van Montfort bij Roermond gelegen, met zijn laten, tijnzen, pachten, visserij, weide, bosch en broek.

1462, maart 1
Ten overstaan van Dirrich Hoeft en Tiss Bloicken, leenmannen van de hertog van Gelre en Guijlich en graaf van Sutphen, "als geleende man van lehenn, umb gebreck wille mynre man to dieser tiet", oorkondt Henrick Kelner als leenheer dat hij Henrick Steinss namens het besloten jonkvrouwenklooster O.L.V. en de 11.000 Maagden genaamd In der Weijden te Venlo heeft beleend met de helft van 4½ ("vijfftenhalven") bunder land min circa ½ bunder, gelegen te Rickell in het kerspel Biesell, welk land eertijds eigendom was van Goebbell Grouwels en tot de hof te Rickell behoorde, welke eertijds eigendom was van heer Peter van der Maisenn denn Aldenn.

1466, maart 3
Dederick Hoifft schenkt met toestemming van zijn vrouw Hillegont aan Gaidert Hillen en Coenen Platvoit als meesters van de broederschap van Onze Lieve Vrouw "op der porten," een erfpacht van drie malder rogge, gaande uit de hoeve van Heinrick Snijwijns, die vroeger van Gerairt van Strijthagen was, geheten de hof "ingher Oe," gelegen onder de dingbank van Linne. De erfpacht zal worden besteed voor het branden van een lamp voor Onze Lieve Vrouw "In Op." Oorkonders: Johan Drabbe, richter, Johan Radermecker en Segher van Bruggen, "der kremer," schepenen te Linnen.

1467, november 13
Akte van overdracht voor de schepenbank Roermond door Derick Hoifft en Hillegonde en Peter van Schoeneggen aan Frank Pollart en Guelende, echtelieden, van het recht dat de erfgenamen van Heynrick Gobbelijn na overlijden van Fye Gobbelijn toevalt op een huis tegenover de Inopper kerkhof.

1473, St. Odiliënberg-Lierop
Arnt Hoeft, als erfgenaam van zijn vader Diedrick, wordt beleend met de hof te Lyerop in het kerspel van Udelenberghe gelegen; hiertoe behoren 35 bunder akkerland, gelegen tussen de erfgenamen Tzeets van Brede en Emont van Baerle, 3 bunder bemd en de visserij in de Roer achter voornoemde hof.

1486 april 1
Leonart Graess en Lysabette Kedels, echtelieden, en Joist, weduwe van Thonys Kedels, moeder van Lysabette verkoopt huis c.a. op den Kortten Dryessch tussen huizen van Herbert van den Polle en wijlen Derick Hoifft aan Henrick van Holtmolen, priester. Peter Kedel en Styne, echtelieden, en Johan Kedel en Kathrijne, echtelieden, doen afstand van hun rechten en staan garant. Verkoper stelt als borg huis c.a. genaamd Marienborch in de Neerstraat, tussen de huizen van wijlen Derick Vercken en Willem van Brede.

Gemeentearchief Roermond; Huwelijksakte 28-10 1451

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck Hoeufft?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck Hoeufft


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Dirck Hoeufft



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Graaf Karel I de Stoute (Bourgondisch Huis) was van 1467 tot 1477 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
    • In het jaar 1472: Bron: Wikipedia
      • 17 januari » João de Santarém bereikt als eerste Sao Antao, het huidige Principe.
      • 31 december » De gemeente Amsterdam verbiedt het gooien met sneeuwballen: "Neymant en moet met sneecluyten werpen nocht maecht noch wijf noch manspersoon".
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hoeufft

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hoeufft.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hoeufft.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hoeufft (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Van Vugt is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Maikel van Vugt, "Stamboom Van Vugt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-vugt/I17685.php : benaderd 1 mei 2024), "Dirck Hoeufft (????-1472)".