Stamboom Van Burssens - Trienpont » Mary Lilian Henriette Lucie Josephine Ghislaine Baels (1916-2002)

Persoonlijke gegevens Mary Lilian Henriette Lucie Josephine Ghislaine Baels 

  • Zij is geboren op 28 november 1916 in London (GB).
  • Eigendom: prinses van België, prinses van Retie.
  • Zij is overleden op 7 juni 2002 in Brussel, zij was toen 85 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 september 2010.

Gezin van Mary Lilian Henriette Lucie Josephine Ghislaine Baels

Zij is getrouwd met Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel van Belgie.

Zij zijn getrouwd op 6 december 1941, zij was toen 25 jaar oud.

Op 6 december 1941 trouwde koning Leopold met de op dat ogenblik reeds van hem zwangere Lilian Baels, dochter van oud-gouverneur van West-Vlaanderen Hendrik Baels. Het burgerlijk huwelijk werd op 7 december via een kerkelijke brief van Kardinaal Van Roey bekendgemaakt. Daarin maakte deze ook melding van hun kerkelijk huwelijk dat reeds op 11 september door hem zou ingezegend zijn.

De geboorte, zeven maanden later, van hun zoon Alexander op 18 juli 1942 maakte de reden van het burgerlijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk dat er drie maand aan vooraf ging (wat ook in strijd is met de grondwet[1]) voor iedereen duidelijk.

Dit huwelijk, dat slecht onthaald werd bij de onder de bezetting lijdende bevolking (zeker na de bekendmaking van de geboorte) zou de koning ook parten spelen bij de afwikkeling van de koningskwestie na de oorlog. Lilian is sindsdien nooit geaccepteerd geweest; in de ogen van de meeste Belgen bezoedelde zij de erfenis van Astrid. Ook andere monarchieën stonden niet echt te wachten op een burgermeisje.

Vlak voor het einde van de bezetting van België in juli 1944 werd de koninklijke familie door de Duitsers gedeporteerd. Eerst naar Hirschstein in Saksen, later naar Strobl (Oostenrijk).

Notities over Mary Lilian Henriette Lucie Josephine Ghislaine Baels

Kennismaking met het koninklijk hof
Koning Leopold was nog maar 34 jaar oud toen in 1935 zijn vrouw, koningin Astrid (29), bij een auto-ongeval omkwam. Hij bleef alleen achter met drie kinderen: Josephine Charlotte, Boudewijn en Albert. Koning Leopold had van de familie Lippens een stuk grond in Knokke het Zoute gekregen, waar hij een villa bouwde en graag ging golfen. Wanneer Lilian koning Leopold III voor het eerst heeft ontmoet, is niet bekend. Hun wegen moeten elkaar herhaaldelijk hebben gekruist. Haar vader nam als gouverneur soms enkele van zijn kinderen mee toen koning Leopold bij een bezoek aan West-Vlaanderen Josephine Charlotte, Boudewijn of Albert meebracht.

Vermoedelijk is zij door koningin-moeder Elisabeth geïntroduceerd, omdat ze haar nog rouwende zoon 'afleiding' wilde bezorgen. Aan Lilians ouders werd verteld dat ze zich met Leopolds kinderen zou bezighouden. In 2033, 50 jaar na Leopold's dood, zal hier wellicht meer duidelijkheid over komen, als privé-correspondentie van de betrokkenen openbaar gemaakt zal worden.

Leopold beloofde na de capitulatie aan de Duitse invallers in mei 1940 dat hij een krijgsgevangene zou zijn zoals zijn soldaten en hij hun lot wilde delen. Hij wilde ook niet dat uitlekte dat hij regelmatig met Lilian in zijn villa in Knokke verbleef.

Huwelijk
Op 7 december 1941 liet kardinaal Van Roey in alle kerken een brief voorlezen: de koning en Lilian waren de dag voordien burgerlijk getrouwd en op 11 september kerkelijk. Hij voegde eraan toe dat Lilian geen koningin zou worden en dat eventuele kinderen geen aanspraak op de troon konden maken. Lilian kreeg de titel prinses van Retie.

Het nieuws sloeg in als een bom, vooral vanwege zijn belofte aan zijn krijgsgevangen soldaten. Dat de weduwnaar Leopold zich toch met vrouwen bezighield, viel in slechte aarde. De herinnering aan de geliefde Astrid, die nog maar zes jaar overleden was, lag ook nog vers in het geheugen. Bovendien was Lilian een burgermeisje.

Toen prins Alexander op 18 juli 1942 geboren werd, begreep iedereen waarom dit huwelijk aangekondigd moest worden en groeide de twijfel over het kerkelijk huwelijk, waarover geen enkel document bestond, enkel het woord van de kardinaal. Door het wettelijk huwelijk maakte Alexander aanspraak op de titel Prins van België.

Kort na de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944 werd Leopold met zijn gezin door de Duitse bezetter weggevoerd. Bij zijn bevrijding in 1945 was zijn broer Karel inmiddels als regent aangesteld. Leopold stelde aan de regering zulke hoge eisen voor zijn terugkeer, dat die steeds meer op troonsafstand aandrong. Leopold bleef uiteindelijk vijf jaar in het Zwitserse Prégny. Met Lilian leidde hij er een mondain leven. Maar tegelijk zorgde Lilian wel goed voor Leopolds kinderen. Zeker voor Boudewijn, die haar als zijn moeder beschouwde. Toen Leopold na een referendum, waarbij in Vlaanderen een meerderheid voor en in Wallonië een meerderheid tegen was, in 1950 eindelijk kon terugkeren, vielen er doden bij een protestbetoging. Het land was ernstig verdeeld door wat historici de koningskwestie noemen. De koning besliste uiteindelijk de troon aan zijn 20-jarige zoon Boudewijn over te dragen.

Na het terugtreden van koning Leopold III kreeg het paar nog twee dochters: de prinses Marie-Christine in 1951 en de prinses Marie Esméralda in 1956.

Ambitieus
Voor waarnemers was het duidelijk dat het Lilian was die Leopold zo onvermurwbaar maakte. Ze werd door historici beschouwd als een mengeling van Raspoetin en Madame du Barry. Zij had maar één ambitie: koningin worden. Ook na de troonsafstand van Leopold had de prinses veel invloed op haar stiefzoon. Ze beheerste het Belgische hof en bemoeide zich met veel dossiers, vooral met huwelijkskandidaten voor Boudewijn.

Bannelingen van Laken
Leopold en Lilian trokken zich terug als bannelingen in het Château d'Argenteuil nabij Waterloo.

Koning Leopold III overleed in 1983. Lilian zelf overleed op 7 juni 2002. Het Koninklijk paleis kondigde het overlijden van prinses Lilian aan door middel van een officieel communiqué. Haar uitvaart bracht de voltallige Koninklijke familie voor het eerst in bijna twintig jaar opnieuw samen. Alleen Lilians dochter Marie Christine ontbrak. Lilian kreeg geen staatsbegrafenis, maar rust - op verzoek van Leopold - naast haar echtgenoot en Koningin Astrid.

Populariteit
De prinses was nooit echt geliefd bij het Belgische volk. Zij verkocht familiejuwelen. Een tiara die Astrid van haar oom Karel van Zweden kreeg, is spoorloos verdwenen. De bekende Cartier-tiara van Koningin Elisabeth belandde via een veiling terug in de collectie van Cartier.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mary Lilian Henriette Lucie Josephine Ghislaine Baels?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 november 1916 lag tussen -2,5 °C en 3,0 °C en was gemiddeld 0,3 °C. Er was 0,3 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1916: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,4 miljoen inwoners.
    • 10 januari » Rusland opent een offensief in de Kaukasus tegen de Duitse troepen.
    • 13 januari » Door een zware storm breekt de Zuiderzeedijk op drie plaatsen door.
    • 20 augustus » Het Amerikaans voetbalelftal speelt de eerste officiële interland uit de geschiedenis. In en tegen Zweden wordt met 3-2 verloren.
    • 8 september » Begin van de Slag bij Tabora.
    • 15 december » Einde van de Slag om Verdun.
    • 30 december » Kroning van Karel I van Oostenrijk en Zita van Bourbon-Parma tot koning en koningin van Hongarije in Boedapest.
  • De temperatuur op 7 juni 2002 lag tussen 10,7 °C en 20,7 °C en was gemiddeld 15,6 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 2,1 uur zonneschijn (13%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
  • Van maandag 22 juli 2002 tot dinsdag 27 mei 2003 was er in Nederland het kabinet Balkenende I met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • In het jaar 2002: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,1 miljoen inwoners.
    • 20 januari » Schaatsster Margot Boer evenaart in Calgary het Nederlands record van Andrea Nuyt op de 500 meter (37,54 seconden).
    • 6 maart » Voor het eerst wordt in Vlaardingen en in Best een raadplegend referendum gehouden voor het burgemeesterschap.
    • 6 april » José Manuel Barroso wordt premier van Portugal.
    • 6 mei » In Nederland wordt de politicus Pim Fortuyn vermoord.
    • 10 juli » Ronald Gram brengt in Nijmegen het Nederlands record kogelslingeren op een afstand van 71,77 meter.
    • 1 december » Een brand in een discotheek in de Venezolaanse hoofdstad Caracas kost aan zeker 47 mensen het leven. Plastic van de decoratie zorgt voor een grote rookontwikkeling, het overgrote deel van de slachtoffers komt door verstikking om het leven.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Baels

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Baels.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Baels.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Baels (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Guido Burssens, "Stamboom Van Burssens - Trienpont", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-burssens-trienpont/I19049.php : benaderd 11 mei 2024), "Mary Lilian Henriette Lucie Josephine Ghislaine Baels (1916-2002)".