Stamboom Tienkamp » Clairy Ruth Polak (1956-2023)

Persoonlijke gegevens Clairy Ruth Polak 


Gezin van Clairy Ruth Polak


Notities over Clairy Ruth Polak

Polak, geboren en getogen in Amsterdam, was enig kind van de cabaretiers Katja Berndsen en Alexander Pola, de artiestennaam van Abraham Polak. Haar vader was Joods, maar Polak zelf werd niet-joods opgevoed.

Polak begon na het gymnasium haar mediacarrière bij de Uitkrant. In 1988 ging ze werken als bureauredacteur bij de Nederlandse omroep VARA. Twee jaar later werd ze daar politiek verslaggever voor de radio. Later werd ze onder meer presentator van het radioprogramma De Editie. In 1995 maakte ze de overstap naar het Radio 1 Journaal, waar ze op 1 september aan de slag ging. In 1998 werd ze uitgeroepen tot beste radiomaker van dat jaar. In 2002 keerde Polak terug bij de VARA, waar ze op 1 juni 2002 de presentator werd van de radioprogramma's De Ochtenden en Ophef en Vertier.

Toen ze door VARA-voorzitter Vera Keur gevraagd werd het actualiteitenprogramma NOVA te presenteren, stopte Polak met het presenteren van Ophef en Vertier. Van 27 januari 2003 tot 2 september 2010 was ze presentatrice bij NOVA. NOVA was meteen haar debuut op de televisie als presentatrice. In 2010 ontving ze de Sonja Barend Award vanwege haar interview met Hans van Goor in NOVA in 2009.[1] Op 12 november 2005 was ze te gast in Dit was het nieuws, met René Mioch. In 2009 kwam er behoefte aan een nieuw actualiteitenprogramma in de plaats van NOVA. Het kreeg de naam Nieuwsuur. Polak zou alsnog interviewer voor dit programma worden. Dit bleef ze tot oktober 2010.[2] Sinds de zomer van 2006 was zij daarnaast Buitenhof gaan presenteren, in afwisseling met Peter van Ingen en Pieter Jan Hagens. Op 10 juni 2012 stopte ze met haar aandeel in het programma Buitenhof om zich nog meer te richten op de radio, waar ze Maartje van Weegen opvolgde als presentator van het Radio 4-programma De Klassieken.[3] Ze was toen al presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Zij deed dit tot 1 januari 2014.

Vanaf 2011 presenteerde ze het Human-programma Het Filosofisch Kwintet,[4] waarin ze samen met filosoof Ad Verbrugge (tot 2016) en wisselende gasten een actueel thema besprak. Sinds 2017 presenteerde ze dit programma zonder Verbrugge, maar met een wisselende stamgast. Daarnaast presenteerde ze het programma De Waan van de Dag en het VPRO TV Lab-programma Take 10, dat in totaal tweemaal werd gemaakt.

Ze ontving onderscheidingen als Beste radiomaker 1998, de Sonja Barend Award 2010 en in 2014 de Ere-Zilveren Reissmicrofoon.[1][5]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Clairy Ruth Polak?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Clairy Ruth Polak

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Clairy Ruth Polak

Leon Polak
1884-????
Leonora Vos
1887-1966
Abraham Polak
1914-1992

Clairy Ruth Polak
1956-2023


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 mei 1956 lag tussen 12,0 °C en 17,7 °C en was gemiddeld 14,1 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 1,4 uur. Er was 0.7 uur zonneschijn (4%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 2 september 1952 tot 13 oktober 1956 was er in Nederland het kabinet Drees II met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • Van 13 oktober 1956 tot 22 december 1957 was er in Nederland het kabinet Drees III met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1956: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,8 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Soedan wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en Egypte.
    • 14 maart » Toine Manders, Nederlands Europarlementariër (VVD)
    • 16 april » Oostenrijk wordt lid van de Raad van Europa.
    • 21 april » De autosnelweg Brussel-Oostende wordt ingehuldigd door Koning Boudewijn.
    • 15 mei » Encycliek Haurietis Aquas van paus Pius XII over de Heilig Hartverering.
    • 31 oktober » Britse en Franse troepen bombarderen Egyptische vliegvelden bij Suez, waarmee de gevechten tijdens de Suezcrisis beginnen


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Polak

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Polak.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Polak.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Polak (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Tienkamp is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Tienkamp, "Stamboom Tienkamp", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tienkamp/I49779.php : benaderd 22 mei 2024), "Clairy Ruth Polak (1956-2023)".